Άρθρο του Panos Mekras
Η γνωστή εταιρία Ripple, η οποία βρίσκεται πίσω από το κρυπτονόμισμα XRP, κατέθεσε αγωγή ενάντια στο Youtube, επειδή απέτυχε να προστατεύσει τον κόσμο από τις απάτες που συνεχίζουν να εμφανίζονται καθημερινά στην πλατφόρμα.
Παρά τις αναφορές που έχουν γίνει από πολλούς χρήστες και από την ίδια την εταιρία, το Youtube δεν φαίνεται να κάνει κάτι για αυτό το θέμα που έχει κοστίσει πολλά λεφτά σε κατόχους κρυπτονομισμάτων. Η Ripple έχει φτιάξει ένα ειδικό πλαίσιο στην ιστοσελίδα της, για να γίνονται αναφορές από τα θύματα, με στόχο να τους αποζημιώσει, με όσα χρήματα ενδεχομένως κερδίσει από την αγωγή αυτή.
Οι απάτες αφορούν βίντεο στο YouTube, που υποτίθεται κάνουν “givaway” κρυπτονομισμάτων και ζητάνε να στείλεις κάποιο ποσό σε αυτούς, για να σου στείλουν ένα μεγαλύτερο, προσποιούμενοι πως είναι γνωστά μέλη της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων ή διάσημοι όπως ο Bill Gates, ο Elon Musk κλπ.
Τα βίντεο αυτά ανεβαίνουν, συνήθως, από χακαρισμένους λογαριασμούς, που έχουν αρκετούς συνδρομητές και κάποιοι λογαριασμοί είναι “verified” από το YouTube. Οι χάκερς αλλάζουν τα στοιχεία και βάζουν ονόματα και φωτογραφίες γνωστών ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, η Ripple εξηγεί πως επιτήδειοι υποδύονται την ταυτότητα του CEO της εταιρίας, Brad Garlinghouse, αλλά και της ίδιας της εταιρίας, λέγοντας πως είναι ο επίσημος λογαριασμός της. Με αυτόν τον τρόπο, διάφοροι απατεώνες έχουν κλέψει XRP (και όχι μόνο) αξίας πολλών χιλιάδων δολαρίων, από άτομα που έπεσαν θύματα. Οι απάτες αυτές έχουν επίσης βλάψει τη φήμη της εταιρίας και του CEO, όπως αναφέρεται στη μήνυση.
Δεκάδες τέτοια βίντεο εμφανίζονται καθημερινά, αλλά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας λογαριασμός γνωστού youtuber, με 277 χιλιάδες συνδρομητές, που κλάπηκε από χάκερς οι οποίοι άλλαξαν τα στοιχεία του, βάζοντας τα στοιχεία του CEO της Ripple και ανεβάζοντας βίντεο αναφέροντας πως γίνεται “50.000.000 XRP giveaway” και μαζεύοντας πάνω από 86.000 προβολές.

Αυτές οι απάτες εμφανίζονται καθημερινά στο youtube, αλλά δεν είναι η μόνη πλατφόρμα, καθώς ανεβαίνουν παρόμοιες στο twitter και το facebook επίσης. Ένας χακαρισμένος λογαριασμός του twitter, προσποιήθηκε τον Elon Musk για να εξαπατήσει τον κόσμο και να λάβει bitcoin, διαφημίζοντας παράλληλα το ποστ.

Όπως αναφέρει ο Brad Garlinghouse, αυτή η κίνηση είναι περισσότερο ένα κάλεσμα για δράση από αυτές τις πλατφόρμες, που έχουν μείνει αδρανείς μέχρι στιγμής απέναντι στο φαινόμενο, ενώ παράλληλα κερδίζουν δισεκατομμύρια από τα έσοδα διαφημίσεων και δεν επενδύουν σε καλύτερα συστήματα, που θα προστατεύσουν τον κόσμο από απάτες σαν και αυτές.
Τέλος, η αγωγή αυτή προκαλεί ερωτήματα για τον νόμο που είχε ψηφιστεί το 1996 στις Η.Π.Α. και προστατεύει όλες τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες από το υλικό που ανεβαίνει στις πλατφόρμες τους, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η παραπληροφόρηση που παρατηρείται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
Έτσι, η Ripple μπορεί να λάβει και πολιτική υποστήριξη, καθώς νομοθέτες και μέλη του Κογκρέσου, εδώ και μήνες έχουν προτείνει, να αλλάξει αυτός ο νόμος και να περιοριστεί η δύναμη και η ελευθερία που δίνεται στις εταιρίες αυτές.
Πηγές:
1. https://www.reuters.com/article/us-google-lawsuit-fraud/ripple-sues-youtube-over-cryptocurrency-scams-idUSKCN2232ZY
2. https://fortune.com/2020/04/21/ripple-sues-youtube-scam-videos-crypto-garlinghouse/
3. https://ripple.com/insights/enough-is-enough-its-time-to-protect-the-community/
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.