ΚΡΙΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ: Η Fed στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια έκτακτης ανάγκης στα εξαρτημένα από το USD κράτη

Από την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσει τη ρευστότητα των εταίρων της του ιδιωτικού τομέα ισχυρή κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.
Αυτές οι κινήσεις, έχουν προκαλέσει αρκετούς υπέρμαχους του χρήματος και οικονομολόγους να εξηγούν ότι οι νομισματικές πολιτικές της Fed, θα οδηγήσουν σε υπερπληθωρισμό στις ΗΠΑ. Τώρα που το πετρο-δολάριο βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, οι αναλυτές της αγοράς ανησυχούν για άλλες χώρες που εξαρτώνται από το δολάριο των ΗΠΑ. Μόλις πρόσφατα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άνοιξε 14 γραμμές swap, προκειμένου να στείλει δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες που τα χρειάζονται.

Η Fed δημιουργησε 14 γραμμεσ Swap, για κεντρικεσ τραπεζεσ του εξωτερικου που χρειαζονται απελπισμενα δολαρια.

Η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα που απορρέουν από τις επιλογές της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Covid-19. Αντί να ακολουθήσουν τα βήματα της Σουηδίας και της Ταϊλάνδης, οι νομοθέτες των ΗΠΑ αποφάσισαν να κλείσουν τις βιομηχανίες της χώρας και μέχρι σήμερα, τα επίπεδα ανεργίας στις ΗΠΑ, αφορούν περίπου 26,5 εκατομμύρια πολίτες.
Βασικά, οι εντολές lockdown της γραφειοκρατίας των ΗΠΑ, αφάνισαν τις 22,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία. Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός λαός είναι αναστατωμένος που η Fed έχει δώσει στους ιδιωτικούς της εταίρους τρισεκατομμύρια σε ρευστότητα και εκτύπωσε μια μίζερη επιταγή των 1,200 δολαρίων για κάθε πολίτη.

Η νομοθετική πράξη CARES, φορτώθηκε με διασώσεις της Wall Street και τα αδηφάγα funds ενώ ακόμη μερίμνησε για κίνητρα σε νοσοκομεία που έχουν ήδη χρεοκοπήσει και απλά ανακοινώνουν ανοησίες για πορεία του Covid-19. Αυτή την εβδομάδα, η τιμή του πετρελαίου παγκόσμια υποχώρησε κάτω από το μηδέν, σε χαμηλά αρνητικά των 40$ ανά βαρέλι, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο και το δολάριο ΗΠΑ.
Το σενάριο καταστροφής του δολαρίου, υποστηρίζεται από έναν αριθμό οικονομολόγων που ανησυχούν ότι θα περιορίσει την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν και ορισμένες χώρες που επίσης αισθάνονται το βάρος της κατάρρευσης του δολαρίου.

Το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (NPR) αποκάλυψε στις 21 Απριλίου, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έστειλε δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε χώρες που τα έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με την έκθεση, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άνοιξε 14 γραμμές swap, οι οποίες είναι επεξεργαστές έκτακτης ανάγκης για διεθνή ιδρύματα που απελπισμένα αναζητούν δολάρια. Τα χρήματα αποστέλλονται στην κεντρική τράπεζα της κάθε χώρας σε συνεχή βάση.
Η Fed στέλνει χρήματα σε χώρες όπως η Νορβηγία, το Μεξικό, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Εκτός από τις γραμμές swap δολαρίων, η Fed επιτρέπει τώρα σε 170 κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν και να διατηρούν ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τα οποία μπορούν να τα ανταλλάσσουν και για δολάρια.
Το News.Bitcoin.com ανέφερε πώς το δολάριο θα μπορούσε να καταρρεύσει από τον παγκόσμιο πόλεμο του πετρελαίου, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς εμπορίου, εξακολουθεί να διεξάγεται σε δολάρια.
Παρά το γεγονός ότι το δολάριο προστατεύεται μόνο από τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ πλέον, ένας μεγάλος αριθμός χωρών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αμερικανικό δολάριο για το διεθνές τους εμπόριο, έτσι ώστε να μπορούν να αποκτήσουν αγαθά και υπηρεσίες από κάθε γωνιά της γης.

«Τα δολάρια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου εμπορίου. Τα διεθνή δάνεια, τα χρέη και οι τραπεζικές συναλλαγές γίνονται σε μεγάλο βαθμό με δολάρια. Το δολάριο δεν είναι μόνο τα χρήματα της Αμερικής – είναι τα χρήματα του κόσμου«, έγραψε ο δημοσιογράφος του NPR, Greg Rosalky, την Τρίτη.

Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν την απορία γιατί το δολάριο είναι τόσο ισχυρό σήμερα, καθώς η τιμή του πετρελαίου έπεσε κάτω από το μηδέν, στέλνοντας κύματα σοκ στο σύστημα των πετρο-δολαρίων. Ο λόγος για το ισχυρό δολάριο, οφείλεται σε όλη την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Fed τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης στα περισσότερα από τα κεφάλαια που διανέμει από το 2009 και μετά.
Μετά την οικονομική καταστροφή του 2008, η Fed εκτύπωσε περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και τροφοδότησε σε υπερβολικό βαθμό ομόλογα και δολάρια σε πολλές κεντρικές τράπεζες τρίτων χωρών. Ένας οικονομολόγος στο UC Berkeley, ο Barry Eichengreen, χαρακτηρίζει το πρόσφατο σύστημα ανταλλαγής swap της Fed ως «ευθύνη».

«Μαζί με τα προνόμια έρχεται και η ευθύνη. Και η ευθύνη μας τώρα είναι να παρέχουμε δολάρια εκεί όπου η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται, για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και τελικά να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά», δήλωσε ο Eichengreen.
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχει κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της υπερβολικής ευθύνης της, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα και να παρέχει γραμμές ανταλλαγής δολαρίων σε περισσότερες χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Η νεα γραμμη SWAP τησ Fed, δεν θα κατευθυνει δολαρια σε φτωχεσ χωρες.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το Bitcoin του Satoshi Nakamoto κυκλοφόρησε το 2009, την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου εθίστηκαν στα δολάρια, σαν ναρκομανείς. Πριν από 11 χρόνια, ο Nakamoto έγραψε για τις κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed, που δημιουργούν τεράστιες περιόδους με πτώση ή άνθιση στην παγκόσμια οικονομία, και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, είναι ένας από τους καλύτερους στη χειραγώγηση τέτοιων καταστάσεων.

«Το ριζικό πρόβλημα με το συμβατικό νόμισμα, είναι όλη αυτή η εμπιστοσύνη που απαιτείται για να λειτουργήσει», δήλωσε ο Nakamoto. «Η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι αξιόπιστη και να μην υποτιμήσει το νόμισμα, αλλά η ιστορία των νομισμάτων fiat είναι γεμάτη από παραβιάσεις αυτής της εμπιστοσύνης. Οι τράπεζες πρέπει να έχουν την εμπιστοσύνη μας για να κρατήσουν τα χρήματά μας και να τα μεταφέρουν ηλεκτρονικά, αλλά τα δανείζουν κατά κύματα, με πιστωτικές φούσκες, διατηρώντας μόλις ένα κλάσμα από αυτά στο αποθεματικό τους», πρόσθεσε ο εφευρέτης των κρυπτονομισμάτων.

Ενώ η πλειοψηφία των μετοχών και των εμπορευμάτων έχει μειωθεί σε αξία από τις 12 Μαρτίου, το bitcoin και ολόκληρη η κρυπτο-οικονομία σήμερα, είναι μόνο 5 δισεκατομμύρια δολάρια σχεδόν μακριά από το 25% του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο πολύτιμος χρυσός, που έχει θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο για χιλιετίες, τα έχει πάει επίσης εξαιρετικά καλά, κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Με τη Fed να δημιουργεί τρισεκατομμύρια δολάρια από το πουθενά και να στέλνει δισεκατομμύρια σε ορισμένες χώρες που χρειάζονται υποστήριξη σε δολάρια ΗΠΑ, γίνεται σαφές ότι το νομισματικό σύστημα των ΗΠΑ, δεν είναι τόσο αξιόπιστο όσο ήταν κάποτε.
Είναι κατά πάσα πιθανότητα τρομακτικό για τον Αμερικανό πολίτη, αλλά και εκατομμύρια άλλοι πολίτες διεθνώς, θα περιέλθουν σε άσχημη θέση εάν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να βυθίζεται.
Το χειρότερο είναι ότι ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο Άλαν Μπλίντερ, παραδέχτηκε ότι αυτά τα ταμεία ανταλλαγής κεφαλαίων, δεν πηγαίνουν σε φτωχές χώρες που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια. «Θα ήταν πολύ δύσκολο πολιτικά για την Fed, να πουλήσει την ιδέα ότι θα έπρεπε να δημιουργήσει γραμμές ανταλλαγής με ένα σωρό φτωχές χώρες», δήλωσε ο Blinder.

Πηγή: Jamie Redman – 23/04/2020 – https://news.bitcoin.com/liquidity-crisis-the-fed-is-sending-billions-of-emergency-dollars-to-usd-dependent-nations/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΚΡΙΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ: Η Fed στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια έκτακτης ανάγκης στα εξαρτημένα από το USD κράτη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.