Icon node από Θεσσαλονίκη

Παρουσιάζουμε σήμερα ένα ελληνικής ιδιοκτησίας crypto project. Δύο φίλοι από τη Θεσσαλονίκη,  από το Μάρτιο του 2020, δημιούργησαν κόμβο για την Blockchain του  ICON (ICX). Και  το όνομα αυτού «ΕΡΜΗΣ». Ας τους γνωρίσουμε.

CHB: Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τα κρυπτονομίσματα;

«ΕΡΜΗΣ»: Ήταν αρχές του 2017, στα βάθη της οικονομικής κρίσης που μάστιζε την Ελλάδα, όταν δύο φίλοι που έκαναν μαζί windsurfing, μη θέλοντας να υιοθετήσουν τη μιζέρια που επισκίαζε τις ζωές και τις καρδιές των ανθρώπων, έψαχναν μια ευκαιρία, ένα αντίδοτο στην οικονομική ύφεση.

Είχαν ακούσει για το Bitcoin από το 2016, αλλά ήταν επιφυλακτικοί. Ψηφιακό χρήμα χωρίς φυσικό αντίκρισμα! Αρχικά δε φαινόταν πολύ καλή ιδέα. Μελετώντας όμως το whitepaper του, κατάλαβαν τη δύναμη της αποκέντρωσης και της ελευθερίας που προσέφερε. Παράλληλα, γνώρισαν το Ethereum και αυτό τους κίνησε το ενδιαφέρον. Έξυπνα συμβόλαια, πλατφόρμα πάνω στην οποία “χτίζονται” άλλα νομίσματα. Τόσο εύκολα προσβάσιμο, ανοίγεις το κινητό σου και φτιάχνεις ψηφιακά πορτοφόλια, αγοράζεις, πουλάς, μεταφέρεις, όλα αυτά χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανένα. Ένας ψηφιακός ωκεανός ελευθερίας.

Μαθαίνοντας όλο και περισσότερα για το INTERNET OF MONEY, έχουν γίνει πλέον κομμάτι του οικοσυστήματος. Μετά από το αποκεντρωμένο ελεύθερο ίντερνετ και την απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία, ήρθε και το αποκεντρωμένο ψηφιακό χρήμα. Μόνο που τώρα η νέα τεχνολογία, ως εκ φύσεως ανατρεπτική, δεν έχει εύκολους αντιπάλους, όπως ήταν για το διαδίκτυο οι εφημερίδες και τα ταχυδρομεία. Τώρα αντίπαλοι είναι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις, που ασκούν την πολιτική τους με όπλο το νόμισμα που εκδίδουν και ελέγχουν απόλυτα. Όμως το Bitcoin αποδείχθηκε πολύ σκληρό για να πεθάνει και αφού ξεπέρασε τα πρώτα χρόνια με καθολικές απαγορεύσεις, κατάφερε να επιβιώσει και πλέον λαμβάνει ευρεία αποδοχή.

CHB: Πως εντοπίσατε και αξιολογήσατε το ICON ώστε να επενδύσετε σ’ αυτό;

«ΕΡΜΗΣ»: Ήταν η εποχή που πληθώρα καινούργιων νομισμάτων άρχισαν να κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση, όλα σχεδόν πάνω στο “Ethereum” μέσω των ICO (initial coin offering). Ένα ήταν όμως που ξεχώρισε για μας, το ICON, που έρχεται από την Νότια. Κορέα. Μια χώρα που γνωρίζαμε ότι είναι ψηφιοποιημένη σε πολύ υψηλό επίπεδο, τόσο, που οι πολίτες της κυκλοφορούν με υποδόρια τσιπάκια.

Από την έρευνα που κάναμε για το νόμισμα, είδαμε ότι υπάρχει αξιόλογο background, μία ομάδα με τους καλύτερους μηχανικούς υπολογιστών και προγραμματιστές της Ν. Κορέας.  Το σύνθημα τους είναι: HYPERCONNECT THE WORLD. Τρεις μήνες αφότου κυκλοφόρησε το ICON, η αγορά επιβράβευσε την εμφάνιση του ανεβάζοντας την τιμή του 100 φορές!

Το Σεπτέμβριο του 2019 το ICON έγινε πλήρως αποκεντρωμένο. Είκοσι δύο (22) κύριοι κόμβοι φροντίζουν για την επιβεβαίωση των συναλλαγών, ενώ ακόμα εβδομήντα οχτώ (78) υπό-κόμβοι, φροντίζουν για την ασφάλεια της αλυσίδας ώστε να μη πάει τίποτα στραβά. Οποιοσδήποτε μπορεί να τρέξει ένα κόμβο έχοντας κάποιες γνώσεις προγραμματισμού. Η διαχείριση κόμβου είναι το πιο υψηλό επίπεδο χρήστη κρυπτονομισμάτων. Είσαι μέρος του οικοσυστήματος πλέον, συνεισφέρεις στην αποκέντρωση, αποκτάς ενεργό ρόλο στη διάδοση αυτής της ανατρεπτικής τεχνολογίας. Ανοίγεις μία μικρή τράπεζα, και είσαι ο Γενικός Διευθυντής!

CHB: Περιγράψτε μας τα χαρακτηριστικά ενός κόμβου στο ICON

«ΕΡΜΗΣ»: Όποιος κατέχει το νόμισμα του ICON (ICX) σε ιδιωτικό πορτοφόλι, και όχι σε κάποιο ανταλλακτήριο, μπορεί να “κλειδώσει” τα νομίσματα του και δικαιούται μέρισμα από το δίκτυο, το γνωστό staking.

Η ετήσια απόδοση ανέρχεται σήμερα στο 17%, με το 30% των συνολικών νομισμάτων κλειδωμένα, ενώ μειώνεται όσο αυξάνεται το ποσοστό των συνολικών νομισμάτων που κλειδώνονται για staking.

Στο 100% staking, η απόδοση ανέρχεται στο 6%. Συγχρόνως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ο κάτοχος των νομισμάτων που τα κλειδώνει μπορεί να ψηφίσει έως και 10 κατόχους κόμβων (από τους συνολικά 100), κατανέμοντας τους ψήφους του (δηλαδή τα ICX του) κατά βούληση. Η κατανομή των ψήφων μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Το μέρισμα αποδίδεται καθημερινά στο πορτοφόλι του κατόχου των νομισμάτων, απευθείας από το Blockchain. Ο ψηφοφόρος μπορεί να ξεκλειδώσει όποτε θέλει τα νομίσματα του (unstaking), μόνο που αυτό θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί, μια περίοδο 10 ημερών για λόγους ασφαλείας του δικτύου.

Οι κάτοχοι και διαχειριστές κόμβων παίρνουν επίσης μέρισμα ανάλογα με τους ψήφους που έχουν λάβει από την κοινότητα. Έτσι υπάρχει ένα ισχυρό κίνητρο για όποιον εργάζεται υπέρ της ανάπτυξης και εξάπλωσης του δικτύου. Τα μέλη της κοινότητας παρακολουθούν διαρκώς μέσω των κοινωνικών δικτύων, σχολιάζουν και ψηφίζουν τις προτάσεις των κατόχων κόμβων. Απαιτούν διαφάνεια στην αξιοποίηση των οικονομικών πόρων. Ένα μέρος των μερισμάτων των κόμβων πηγαίνουν σε ένα κοινό ταμείο που χρησιμοποιείται για την επιδότηση προτάσεων ανάπτυξης του ICON. Οι κόμβοι ψηφίζουν και εγκρίνουν τις προτάσεις που μπορούν να κατατεθούν από τον οποιοδήποτε. Το μοντέλο διακυβέρνησης είναι “ανοιχτό”. Αν μία διαδικασία δεν είναι αποδεκτή τίθεται σε διαβούλευση η μετατροπή της.

CHB: Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας του κόμβου, το κόστος και οι ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις

«ΕΡΜΗΣ»: Από το Μάρτιο του 2020 η Θεσσαλονίκη έχει το δικό της αντιπρόσωπο, τον δικό της κόμβο στο Blockchain του ICON, με το όνομα Ερμής (Ηermes).

Ο κόμβος μας στήθηκε στην πλατφόρμα AWS της Amazon. Για έναν υπο-κόμβο σαν του «Ερμή», ένας σέρβερ t3.small είναι αρκετός και το μηνιαίο του κόστος ανέρχεται στα 40€.

Οι 22 βασικοί κόμβοι που χρησιμοποιούνται για τις επιβεβαιώσεις των συναλλαγών της Blockchain του ICON, είναι πολύ πιο ισχυροί και κοστίζουν 10-20 φορές περισσότερο. Η κοινότητα του ICON έχει δημοσιεύσει 3 διαφορετικές οδηγίες για το στήσιμο ενός κόμβου, ανάλογα με το επίπεδο των τεχνικών γνώσεων του διαχειριστή. Ο στόχος είναι να διευκολύνει και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους σε αυτό το εγχείρημα. Εμείς επιλέξαμε το μεσαίο επίπεδο διότι οι τεχνικές μας γνώσεις προγραμματισμού είναι μέτριες.

Ακολουθώντας τις οδηγίες έγινε η περισσότερη δουλειά, ωστόσο στην πορεία παρουσιάστηκαν δυσκολίες. Η στήριξη από την κοινότητα και συγκεκριμένα από την ομάδα INSIGHT, ήταν καθοριστική και διαρκής, κάνοντας τη ρύθμιση ενός κόμβου εύκολη υπόθεση, ακόμα και για κάποιον με ελάχιστες γνώσεις προγραμματισμού. Αυτό το κλίμα αλληλοϋποστήριξης που επικρατεί στο οικοσύστημα του ICON, σε συνδυασμό με την προοπτική των εφαρμογών που σχεδιάζονται πάνω του, μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον.

CHB: Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις σας από αυτή την ενέργεια;

«ΕΡΜΗΣ»: Σκοπός του Ερμή είναι να διαδώσει το μήνυμα του ICON Blockchain, σε πρώτο βαθμό, στον Ελλαδικό χώρο.

Ευρύτερος στόχος, είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, για την ανάπτυξη εργαλείων Blockchain που θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους, την αυτοματοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών στην παραγωγή, την αποκέντρωση και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.  Ειδικότερα:

·       Να γνωστοποιήσει σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες, τις δυνατότητες και τις εφαρμογές που σχεδιάζονται πάνω στην πλατφόρμα του.

·       Να αναπτύξει επιχειρησιακά πλάνα για τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων, με δυνατότητα επιχορήγησης από σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η ομάδα του ΕΡΜΗ, ενδιαφέρεται να συμπτύξει όσους φίλους της κοινότητας ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην προσπάθεια, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση.  Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας, μπορεί να το κάνει στο: https://twitter.com/HermesIcon.

CHB: καλή επιτυχία και σύντομα να σας δούμε πάνω από τη θέση 22!


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Icon node από Θεσσαλονίκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.