Ιταλική πόλη δημιουργεί νέο νόμισμα για να αντιμετωπίσει τον COVID 19

Mια μικρή πόλη της Νότιας Ιταλίας, με 550 κατοίκους, το Castellino del Biferno, ξεκίνησε να εκτυπώνει το δικό της νόμισμα, που ονομάζεται Ducati, ως μέθοδο στήριξης της τοπικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Δήμαρχος της πόλης, Enrico Fratangelo, μελετούσε για πάνω από δώδεκα χρόνια την δημιουργία τοπικού νομίσματος και η πανδημία COVID-19 του έδωσε την ευκαιρία για να το δοκιμάσει.

«Αποφασίσαμε να «κόψουμε» χρήματα για να βεβαιωθούμε ότι η τοπική κοινωνία θα μπορούσε να αντέξει τον αντίκτυπο της κατάστασης. Όσο μικρή κι αν είναι αυτή η οικονομία, υπάρχουν τρεις ή τέσσερις επιχειρήσεις ακόμη ανοικτές, χωρίς να λογαριάσουμε μπαρ ή παμπ» εξήγησε ο Fratangelo.

Το Castellino del Biferno, στη Νότια Ιταλία

Υποστήριξη της οικονομίας

Το Ducati διανέμεται στους κατοίκους ανάλογα με τις οικονομικές τους ανάγκες και μπορεί να δαπανηθεί για βασικά αγαθά. Για να αποφθευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση -ειδικά για τους ηλικιωμένους- 1 Ducati ισούται με 1 ευρώ. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, έλαβε 5.500 ευρώ από την ιταλική κυβέρνηση, για την έκδοση κουπονιών για τρόφιμα, όμως αποφάσισε -με την προσθήκη δικών τους αποταμιεύσεων- να χρηματοδοτήσει την έκδοση του νέου νομίσματος.

Τα Ducati εκτυπώνονται τοπικά. Η όλη διαδικασία γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, για να διασφαλιστεί ότι τα χαρτονομίσματα δε θα μεταδίδουν τον ιό. Ο Antonio Iannacone, ιδιοκτήτης του καταστήματος εκτυπώσεων και αντιγράφων Linea Molise Pubblicità, εξήγησε:

«Ξεκινάμε με χαρτί με υδατογράφημα και μετά εκτυπώνουμε τα χαρτονομίσματα -σύμφωνα με το σχέδιο που αποφασίστηκε με την διοίκηση- σε ένα φύλλο χαρτιού. Στη συνέχεια πλαστικοποιούμε το φύλλο, ώστε να μπορούν τα χαρτονομίσματα να απολυμανθούν. Τέλος, μετά την πλαστικοποίηση, τα κόβουμε στις τελικές τους διαστάσεις.»

Τα Ducati πλαστικοποιούνται για εύκολη απολύμανση

Κάθε δυο εβδομάδες, τα καταστήματα επιστρέφουν τα Ducati που έχουν εισπράξει στο Δημοτικό Συμβούλιο με αντάλλαγμα το αντίστοιχο ποσό σε ευρώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Η ιδέα ενός περιορισμένου, τοπικού νομίσματος έχει δοκιμαστεί ξανά στην Ιταλία, το 2016. Η Gioiosa, μια μικρή πόλη με 7.000 κατοίκους, επίσης στη Νότια Ιταλία, φιλοξενεί μια ομάδα προσφύγων, αιτούντων άσυλο, στους οποίους δίνονται «ειδικά» χαρτονομίσματα ή «εισιτήρια», όπως είναι γνωστά, ως μέρος ενός συστήματος κουπονιών. Οι πρόσφυγες μπορούν να ξοδέψουν τα χαρτονομίσματα σε ότι θέλουν, αλλά μόνο στα καταστήματα της πόλης. Αυτή η προσέγγιση βοηθά να διασφαλιστεί ότι θα επωφελούνται οι τοπικές επιχειρήσεις, μειώνοντας συγχρόνως κάθε πιθανή ένταση με τις νέες αφίξεις.

Καταδεικνύει αυτό την ανάγκη για ψηφιακό νόμισμα?

Η τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο έφερε στο φως τα πιθανά οφέλη των κρυπτονομισμάτων. Η λύση του τοπικού νομίσματος, αυτής της πόλης, είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Ducati, αν και μια καινοτόμος λύση, μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε μια οικονομία πολυ μικρής κλίμακας. Εκτός από το υψηλό κόστος παραγωγής, σε μια μεγάλη οικονομία, θα ήταν αυξημένοι και οι κίνδυνοι παραποίησης των χαρτονομισμάτων, αλλά και πιθανής μόλυνσης από αυτά.

Μια ψηφιακή έκδοση του Ducati θα μοιάζει πολύ με ένα ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας και δε θα έχει το ίδιο κόστος -όπως η δημιουργία του Ducati- ούτε θα διακινδυνεύει από παραχάραξη ή πιθανό φόβο μόλυνσης.

Πηγή: https://cointelegraph.com/news/italian-town-creates-new-currency-to-cope-with-covid-19


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.