Γιατί είμαι «κυνικά αισιόδοξος» σχετικά με το Bitcoin halving

Η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από το Bitcoin για να ωριμάσει πραγματικά και να γίνει η χρηματοοικονομική βιομηχανία του μέλλοντος της ανθρωπότητας.

Τους τελευταίους μήνες, η κοινότητα του blockchain στροβιλίζεται γύρω από το halving του Bitcoin (BTC) που θα συμβεί τον Μάιο, σε λίγες μέρες από σήμερα. Με φόντο τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, το Bitcoin έχει πολύ καλή απόδοση, ειδικά σε σύγκριση με προϊόντα όπως το πετρέλαιο ή ο χρυσός, που παραδοσιακά αντιπροσώπευαν την ασφαλή αντιστάθμιση απέναντι στην αστάθεια της αγοράς.
Μέρος της συζήτησης, που οδηγεί την τιμή του Bitcoin προς τα πάνω, είναι “το halving.” 

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι το halving, ας ξαναδούμε, τι ακριβώς είναι και γιατί πρέπει οι επενδυτές να δώσουν προσοχή στην ύπαρξή του;
Εάν αυτό που λένε είναι αληθινό – με ορισμένους να προβλέπουν ότι το Bitcoin θα φτάσει τα 30.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους λόγω του halving – είναι η ώρα για τους επενδυτές να εισέλθουν στην αγορά;
Πριν αναλύσουμε το halving και τι σημαίνει για την αγορά, η επενδυτική διατριβή του Two Prime γι αυτό είναι ότι: «το halving θα οδηγήσει το επόμενο ράλι»: 50% προς τα πάνω, 30% προς τα πλάγια και 20% προς τα κάτω». Αυτή η άποψη είναι αιρετική.

Bitcoin halving’s impact on Bitcoin’s price
Η επίδραση του halving στην τιμή του Bitcoin, από το 2011 μέχρι σήμερα

Το halving του Bitcoin αναφέρεται στην κατά το ήμισυ περικοπή της αμοιβής των κρυπτωρύχων του, όταν εξορύσσουν ένα μπλοκ. Στα χρηματοοικονομικά, μιλάμε για μετοχές και ροές. Εάν χρησιμοποιήσουμε την αναλογία ενός λουτρού, το απόθεμα είναι η ποσότητα νερού που υπάρχει στο λουτρό και η ροή είναι η ποσότητα νερού που ρέει στην μπανιέρα. Το halving σημαίνει μισή ροή νερού στο λουτρό.
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, αντιπροσωπεύει μια επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο προστίθεται νέο Bitcoin στο απόθεμα. και δεύτερον, επειδή το Bitcoin δεν έχει ενδογενείς ταμειακές ροές, δεν υπόκειται σε ανάλυση προεξοφλημένων ταμειακών ροών.

Η τιμή του Bitcoin καθορίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου ψυχολογικά, με κάποιους περιορισμούς σε ανελαστικά κόστη, όπως είναι η εργασία, ο εξοπλισμός και η ενέργεια από την πλευρά των κρυπτωρύχων. Είναι καθαρά η προσφορά και η ζήτηση που καθορίζουν την τιμή του.
Το Halving είναι ένας περιορισμός από την πλευρά της προσφοράς, όπου έχουμε τον ρυθμό με τον οποίο θα εισαχθεί νέο Bitcoin στην αγορά και θα μειώσουμε τη ροή της βρύσης στο μισό. Η αγορά είναι πολύ ανοδική στα halving. Ιστορικά, άλλα halving οδήγησαν σε ράλι το Bitcoin, οπότε είναι λογικό να σκεφτόμαστε έτσι.
Γιατί αυτή τη φορά ίσως να είναι διαφορετική;

Το halving διπλασιάζει το κόστος ανά Bitcoin: λαμβάνεται από τους κρυπτωρύχους η μισή ανταμοιβή, ενώ το κόστος παραμένει αμετάβλητο. Στην ουσία, οι κρυπτωρύχοι λειτουργούν επιχειρήσεις στις οποίες το κόστος παραγωγής (ανά Bitcoin) ουσιαστικά διπλασιάζεται σε μία νύχτα.
Εάν δεν αυξηθούν οι τιμές, τα περιθώρια κέρδους των κρυπτωρύχων θα δεχθούν τεράστιο πλήγμα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά ειδικά το Bitcoin.
Εάν συνέβαινε σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο, αυτός ο τύπος περιθωρίου κέρδους, θα έθεταν την επιχείρηση εκτός λειτουργίας, επίσης, εν μία νυκτί. Δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξουμε την παραγωγή του ΟΠΕΚ και τις τιμές του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970, για να κατανοήσουμε πώς ένα σοκ από την πλευρά της προσφοράς, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στον πραγματικό κόσμο.

Ιστορικά, οι κρυπτωρύχοι είχαν τον μεγαλύτερο έλεγχο στην κυκλοφορία του Bitcoin, καθώς ελέγχουν τις «βρύσες». Ακριβώς όπως και ο ΟΠΕΚ έκανε με το πετρέλαιο τη δεκαετία του 1970, οι παραγωγοί του Bitcoin μπόρεσαν να επηρεάσουν την τιμή του στην αγορά, ελέγχοντας την προσφορά και κρατώντας το Bitcoin μέχρι να ικανοποιηθούν από τη σωστή γι αυτούς τιμή. Για να κατανοήσουμε τη δύναμη που διατηρούν οι κρυπτωρύχοι στην τιμή του, πρέπει να εξετάσουμε την αναλογία της υπάρχουσας προσφοράς προς τη νέα προσφορά, μέσω των ακόλουθων: dS (νέο στοκ) διαιρούμενη με τον S (υπάρχον στοκ).

Bitcoin's mining supplies

Το κύριο επιχείρημα των αισιόδοξων για την άνοδο της τιμής του Bitcoin είναι ότι κάθε άλλο halving, οδήγησε σε αύξηση της τιμής. Σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα, οι κρυπτωρύχοι πρέπει να καλύψουν τόσο το διπλάσιο κόστος παραγωγής όσο και το σταθερό τους κόστος.
Ως αποτέλεσμα, θα κρατήσουν και θα περιορίσουν τη νέα προσφορά Bitcoin, έως ότου η τιμή είναι η σωστή για την κάλυψη αυτών των δαπανών. Αυτό απαιτεί φύλαξη, επιρροή και υπομονή. Αναμφισβήτητα, οι κρυπτωρύχοι, διαθέτουν και τα τρία.

Ωστόσο, εάν ακολουθήσετε την οδό των μαθηματικών η αναλογία dS-S ξεκίνησε στο άπειρο (10 εκατομμύρια διαιρούμενη με το μηδέν) και θα καταλήξει στο μηδέν (σχεδόν μηδέν διαιρούμενο με 21 εκατομμύρια). Αυτή η αναλογία κινείται προς το μηδέν, καθώς υλοποιείται κάθε halving.
Όταν η αναλογία είναι υψηλή, μια πολύ «διαπλεκόμενη» ομάδα κρυπτωρύχων, μπορεί να υπαγορεύσει την τιμή – όπως ακριβώς και ο ΟΠΕΚ κατάφερε να υπαγορεύσει την τιμή του πετρελαίου στη δεκαετία του 1970.
Αλλά όταν ο λόγος είναι μηδέν, οι κρυπτωρύχοι δεν έχουν ισχύ και δεν μπορούν πλέον να υπαγορεύσουν την τιμή του Bitcoin. Αυτό μοιάζει με το Ιράκ, που χτυπιέται πάνω από το ένα βαρέλι πετρελαίου που του έχει μείνει, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πλημμυρίζουν με φτηνή ενέργεια, φυσικού αερίου και πυρηνική, εν αφθονία. Με άλλα λόγια, αυτό που θέλουν οι κρυπτωρύχοι δεν έχει σημασία.

Επιπλέον, η τιμή που υπαγορεύεται από τους ανθρακωρύχους καθορίζεται από το βυθισμένο κόστος, καθώς το Bitcoin έχει ήδη εξορυχθεί. Εάν η τιμή του Bitcoin πέσει κάτω από το κόστος της εξόρυξης του, ολόκληρο το σύστημα θα αντιμετωπίσει εξαιρετικά γρήγορες, πιθανώς καταστροφικές αλλαγές.

Το θεωρητικό επιχείρημα εδώ είναι απλό: Υπάρχει ένα σημείο καμπής στο οποίο η κατοχή του Bitcoin από τους κρυπτωρύχους, δεν θα έχει σημασία καθόλου. Η τάση χειραγώγησης των τιμών από τους παραγωγούς του νομίσματος πρέπει να ρίξει άγκυρα σε αυτό το σημείο και πιθανώς να αντιστραφεί.
Μας αρέσει να ονομάζουμε αυτό το σημείο καμπής «Bitcoin αιχμής». Το μόνο ερώτημα είναι, πότε θα συμβεί αυτό.

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να ακούγεται σαν να είμαστε απαισιόδοξοι για την πορεία του Bitcoin, αλλά αυτό πραγματικά δεν είναι αλήθεια. Είμαστε αισιόδοξοι, αν και λίγο κυνικοί, και αυτός είναι ο λόγος:

Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη κατανόησης, από τον γενικό πληθυσμό, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος. Μία πρωτόγονη αφέλεια που αναμιγνύεται με τον οικονομικό αναλφαβητισμό, εξακολουθεί να διατρέχει την αγορά κρυπτονομισμάτων.
Επίσης, οι περισσότεροι Bitcoin maximalists, είναι τυφλοπόντικες που δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με τις τεχνικές και τους περιορισμούς, πίσω από το στοιχείο.

Όπως γνωρίζουμε, η τιμή του Bitcoin είναι σχεδόν καθαρά ψυχολογική. Η δυναμική του πλήθους, εξακολουθεί να αυξάνει την τιμή προς τα πάνω και δεν έχει νόημα να πολεμήσουμε αυτή την τάση.
Αλλά σε κάποιο σημείο, η επιρροή του halving θα εξαφανιστεί. Και σε αυτό το σημείο, θα μείνουμε με τίποτα άλλο παρά ένα σοκ από πλευράς προσφοράς. Και σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το οποίο είναι θεμελιώδες για τη λειτουργία της σύγχρονης κοινωνίας (έτσι όπως είναι οργανωμένη σήμερα), το Bitcoin δεν είναι.

Λοιπόν, τι πρέπει να γίνει; Οι επενδυτές πρέπει να αντισταθμίσουν αναζητώντας άλλους τύπους κρυπτονομισμάτων, που δεν σχετίζονται με την τιμή του Bitcoin. Υπάρχουν υβριδικά stablecoins που αναδύονται. Αυτά τα υβριδικά stablecoins είναι σε θέση να διατηρούν σταθερή την τιμή,χωρίς να συνδέονται – και να επηρεάζονται – από τα νομίσματα fiat, και μερικά μπορεί να έχουν ακόμη και αυξητική αξία.

Μέχρι στιγμής, το Bitcoin έχει προσφέρει ένα ασφαλές λιμάνι για τα κρυπτονομίσματα και αντιπροσωπεύει περίπου το 65% της συνολικής αποτίμησης της κρυπτο – αγοράς.
Ωστόσο, η κυριαρχία του Bitcoin μπορεί επίσης να προκαλέσει καταστροφικές ζημιές, εάν η τιμή κινηθεί προς τα κάτω. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρούμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις για το Bitcoin.
Θα πρέπει να δούμε την τιμή να κινείται προς τα πλάγια στο halving, κάτι που θα πρέπει να σημαίνει καναρίνι στο ανθρακωρυχείο (επίτηδες το λογοπαίγνιο!) και λίγοι θα είναι οι ανθρακωρύχοι θα επιβιώσουν από τη λειτουργία του.
Σε αυτό το σημείο που θα αποκτήσουμε το «Bitcoin αιχμής», θα έχουμε τρία χρόνια για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, πριν από την κατάρρευση ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Τα Crypto θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιβιώσουν, χωρίς τόσο μεγάλη εξάρτηση από το Bitcoin.

Πηγή: MARC FLEURY – 05/05/2020 – https://cointelegraph.com/news/why-i-am-cynically-bullish-about-the-bitcoin-halving


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

EXTRA VAGANT – The only hair saloon espresso bar, Νέα Ερυθραία
https://www.facebook.com/ExtraVagantCoiffure/

FEEL YOUR HOME – χονδρικό και λιανικό εμπόριο ειδών σπιτιού, Ταύρος – Αθήνα. https://feelyourhome.gr/

HERSONISSOS PHARMACY - Χατζηδάκη Κ. & Χατζάκης Μ.
Φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα ιατρικών ειδών & προϊόντων ομορφιάς, Χερσόνησος, Κρήτη.  http://hersonissospharmacy.com/gr/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.