POS Blockchains: Μια επισκόπηση των Crypto-Staking δικτύων

Καθώς το Ethereum ετοιμάζεται να μεταβεί σε PoS blockchain, αυξάνεται το ενδιαφέρον για το staking στα κρυπτονομίσματα. Ακολουθεί μια λίστα με τις μεγαλύτερες πλατφόρμες PoS blockchain.

Η συζήτηση σχετικά με το ποιος αλγόριθμος συναίνεσης είναι κατάλληλος για τη blockchain, έχει καθυστερήσει πολύ. Ενώ το proof-of-work παραμένει δημοφιλές στο Bitcoin (BTC), το ενδιαφέρον για τα πρωτόκολλα proof-of-stake παρουσιάζεται αυξανόμενο, ειδικά με την προγραμματισμένη αλλαγή του Ethereum σε PoS, στο Ethereum 2.0.

Ποιο είναι το καλύτερο, ωστόσο, παραμένει θέμα συζήτησης. Για παράδειγμα, ο Ankit Bhatia, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sapien, δήλωσε στο Cointelegraph: «Η Proof-of-stake λειτουργία είναι απλώς πιο επεκτάσιμη, επειδή εξαλείφει τον αγώνα για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και την ανάγκη υπολογισμού για να μεγαλώσει το pot». Σύμφωνα με τον Bhatia, η ικανότητα του PoS να κάνει χρήση του sharding* το καθιστά την καλύτερη επιλογή:

Αντί να επιτευχθεί συναίνεση σε κάθε υπολογιστή στο δίκτυό σας, μπορείτε να λάβετε επικύρωση από μια μικρότερη, αλλά ικανοποιητική σε μέγεθος, συλλογή κόμβων – πολύ φθηνότερη σε εξοπλισμό και ενέργεια και πιο βιώσιμη για την ανάπτυξη του δικτύου.

Τον ενθουσιασμό του Bhatia για το PoS συμμερίζεται επίσης ο Jack O’Holleran, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Skale Labs, ο οποίος είπε στο Cointelegraph ότι η μετάβαση του Ethereum σε ένα PoS blockchain «θα είναι πολύ θετική, υποθέτοντας ότι η κοινότητα του Ethereum θα μπορεί να τα βγάλει πέρα με μία ομαλή μετάβαση από το ETH1 προς το ETH2.0. «

Εν τω μεταξύ, ο Sinjin David Jung, διευθύνων σύμβουλος του IBMR.io, μιας τεχνολογικής blockchain startup, έχει διαφορετική άποψη. Αν και αναγνωρίζει τις ταχύτητες συναλλαγών ως προφανές πλεονέκτημα για τις blockchain PoS, ανέφερε ότι «Το PoW θα είναι πάντα η ανώτερη αυτόνομη λύση, όταν πρόκειται για την αποκέντρωση », προσθέτοντας:

«Οι PoS blockchains θα καθορίσουν την επιτυχία τους από την πολυπλοκότητα επίλυσης της διακυβέρνησης στην επεκτασιμότητα, για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο εγκαταστάσεων που επέδειξε το PoW.»

Το ενδιαφέρον λοιπόν για τα δίκτυα PoS, έχει αρχίσει να συσσωρεύεται. Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις μεγαλύτερες crypto πλατφόρμες PoS και οι συγκεκριμένες λειτουργίες που τις κάνουν να ξεχωρίζουν:

EOS

Παρόλο που η blockchain EOS είναι ιδιόκτητη, η πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να είναι ένα δίκτυο blockchain που βασίζεται στην κοινότητα. Ένα από τα στοιχεία που καθιστούν το EOS blockchain επεκτάσιμο, είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιεί ένα κατ’ εξουσιοδότηση πρωτόκολλο απόδειξης συμμετοχής (proof-of-stake).
Μία blockchain DPoS είναι αυτή που χρησιμοποιεί μια δημοκρατική διαδικασία ψηφοφορίας, για την ενίσχυση της ασφάλειας και την επίτευξη μιας αποκεντρωμένης δομής διακυβέρνησης. Σε ένα σενάριο DPoS, οι κάτοχοι token μπορούν να ψηφίσουν για μια επιλεγμένη ομάδα αντιπροσώπων για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό τους.

Επίσης, η πλατφόρμα χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό πολλαπλών νημάτων για να βελτιώσει τη δυνατότητα επεκτασιμότητας. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να εκτελεστεί μια έξυπνη σύμβαση, δεν χρειάζεται να περιμένετε επιβεβαίωση εάν το δίκτυο είναι φραγμένο.
Με το multithreading, ένα μόνο κομμάτι κώδικα – σε αυτήν την περίπτωση, το έξυπνο συμβόλαιο – μπορεί να αναπτυχθεί από πολλούς επεξεργαστές σε διαφορετικά στάδια. Αυτό επιτρέπει σε ορισμένους υπολογιστές να συνεισφέρουν στη συνολική ισχύ επεξεργασίας του δικτύου.
Χάρη στο DPoS, οι αποκεντρωμένες εφαρμογές στο blockchain EOS, φέρεται να χειρίζονται πάνω από 1.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, ενώ το τρέχον blockchain του Ethereum μπορεί να επιτύχει επίδοση μόνο μεταξύ 10 και 20 TPS.

Tezos

Κατά την έναρξη του έργου, η ομάδα του Tezos κατάφερε να συγκεντρώσει το επιβλητικό ποσό των 232 εκατομμυρίων δολαρίων, μέσω μιας αρχικής προσφοράς νομισμάτων, καυχώμενοι για έναν από τα μεγαλύτερα ICO εκείνη την εποχή.
Το XTZ είναι το εγγενές token της blockchain Tezos και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων στην πλατφόρμα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα blockchain PoS, η Tezos προχωρά ένα βήμα παραπέρα για να προσφέρει ένα πρωτόκολλο DPoS, που ενθαρρύνει τους χρήστες να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανάπτυξης της πλατφόρμας. (βλ. σχετικά: Tezos Has Renewed Hope in 2020, but the Comeback Kid Is Still Untested)

Για παράδειγμα, εάν ένας προγραμματιστής προτείνει μία αναβάθμιση, μπορεί να επισυνάψει τη διεύθυνση πορτοφολιού του με ένα τιμολόγιο που αντιστοιχεί στην αξία αυτής της αναβάθμισης. Στη συνέχεια, οι κάτοχοι XTZ μπορούν να ψηφίσουν και να καθορίσουν εάν πρέπει να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη αναβάθμιση. Ο προγραμματιστής, πληρώνεται μόλις εγκριθεί το έργο που πρότεινε από τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Επίσης, μέσω μιας διαδικασίας επιβράβευσης που ονομάζεται Baking, οι χρήστες που ποντάρουν τα XTZ tokens τους για επικύρωση συναλλαγής, όχι μόνο πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους ανατεθεί ο ρόλος του αντιπροσώπου στο δίκτυο, αλλά ανταμείβονται επίσης με 16 XTZ για κάθε μπλοκ που επικυρώνουν.

Tron

Παρόμοια με την Tezos, η blockchain πλατφόρμα Tron λειτουργεί με πρωτόκολλο DPoS. Τον Μάιο του 2018, το κρυπτονόμισμα Tron (TRX) που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως token ERC-20 στο blockchain του Ethereum, μεταφέρθηκε στη δική του blockchain με στόχο την ενεργοποίηση συναλλαγών υψηλής ταχύτητας, καθώς και μια δωρεάν υπηρεσία staking.

Με ένα DPoS, οι κάτοχοι TRX μπορούν να εγκρίνουν τους αντιπροσώπους για την επικύρωση των μπλοκ. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Tezos, η Tron χρησιμοποιεί ένα σύστημα 27 υπέρ-αντιπροσώπων, που δημιουργούν τα μπλοκ. Επομένως, οι κάτοχοι TRX μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των 27 επικυρωτών, εκείνον που επιθυμούν ως εκπρόσωπό τους.
Οι υπερ-επικυρωτές επιλέγονται κάθε έξι ώρες και οι υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους κατανέμονται στις θέσεις. Μετά την επικύρωση των μπλοκ, οι υπερ-επικυρωτές μπορούν να μοιραστούν τις ανταμοιβές τους με αυτούς που τους ψήφισαν. Οι κάτοχοι Tron μπορούν επίσης να παγώσουν τις συμμετοχές τους στο STEEM και να κερδίσουν πόντους που βοηθούν στη μείωση του κόστους των συναλλαγών στην πλατφόρμα.

Neo

Το Neo είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα blockchain στον cryptoχώρο. Ξεκίνησε το 2014 και χαρακτηρίζεται συνήθως ως το «Chinese Ethereum» επειδή είναι ένα blockchain ανοιχτού κώδικα με έδρα την Κίνα, που επιδιώκει να ψηφιοποιήσει τα στοιχεία του πραγματικού κόσμου (ο όρος πραγματικού χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με τον ψηφιακό).
Όπως το Ethereum, το Neo είναι μια πλατφόρμα έξυπνων συμβάσεων που υποστηρίζει ένα οικοσύστημα αποκεντρωμένων εφαρμογών. Ωστόσο, το NEO τρέχει σε ένα blockchain Delegated Byzantine Fault Tolerance 2.0 PoS, που έχει τροποποιηθεί για να λειτουργεί ως κυβερνητικό σύστημα με εκπροσώπους και ομιλητές.
Μέσω του αλγορίθμου dBFT του Neo, οι κάτοχοι token NEO έχουν δικαιώματα διακυβέρνησης και μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή αλλαγών στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης των συναλλαγών. Οι κάτοχοι token NEO ανταμείβονται με GAS για το staking των NEO τους. Το GAS είναι το αδελφό κρυπτονόμισμα στο δίκτυο Neo και χρησιμοποιείται για την πληρωμή τελών αλλά και στο δίκτυο.

Dash

Το Dash (DASH) ισχυρίζεται ότι είναι το κρυπτονόμισμα που βελτιώνει το Bitcoin. Λειτουργεί μέσω ενός δικτύου blockchain με κίνητρο δύο επιπέδων γνωστό ως το δίκτυο Masternode.
Στον πυρήνα του, το δίκτυο Masternode λειτουργεί σε έναν τροποποιημένο αλγόριθμο PoS, με ένα θεσμοθετημένο σύστημα κύριων κόμβων που απλοποιούν τη διαδικασία επικύρωσης των μπλοκ. Οι κύριοι κόμβοι στο blockchain Dash έχουν αρχικό stake 1.000 DASH που ενεργεί ως ασφάλεια. Αυτό επέτρεψε στους κύριους κόμβους να κερδίζουν ανταμοιβές, βελτιώνοντας παράλληλα την επεκτασιμότητα των συναλλαγών στο δίκτυο. Ουσιαστικά, σε αντίθεση με το δίκτυο του Bitcoin που απαιτεί όλους τους κόμβους για την επικύρωση των συναλλαγών, το δίκτυο Dash, μέσω του συστήματος Masternode, μειώνει τον αριθμό των κόμβων που απαιτούνται για την έγκριση των συναλλαγών, βελτιώνοντας έτσι την ταχύτητα του δικτύου.

Waves

Για δημιουργούς token, που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις εξέχουσες πλατφόρμες DApp, όπως το Ethereum και το Neo, το Waves προσφέρει την ευκαιρία δημιουργίας προσαρμοσμένων tokens. Η πλατφόρμα κυκλοφόρησε το 2016, μετά από μια εκστρατεία ICO που συγκέντρωσε 16 εκατομμύρια δολάρια. Το Waves είναι ένα κρυπτονόμισμα PoS, που τροφοδοτεί ολόκληρη την πλατφόρμα και περιλαμβάνει επίσης ένα σύνολο εργαλείων ανάπτυξης Web 3.0 και ένα ανταλλακτήριο DEX. Ο δημιουργός του ισχυρίζεται ότι το δίκτυο μπορεί να επιτύχει πάνω από 500 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

Cosmos

Το white paper του δικτύου cosmos κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2016, με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα διαλειτουργικό και επεκτάσιμο blockchain που θα διευκολύνει τους προγραμματιστές να φιλοξενήσουν οποιοδήποτε DApp με ευκολία.
Με έναν κουμπωτό και αρθρωτό σχεδιασμό, οι ιδρυτές του Cosmos (ATOM) συμπεριέλαβαν ένα πρωτόκολλο συναίνεσης PoS, που συνοδεύεται από επικυρωτές και μεταβιβαστές. Οι εκπρόσωποι μπορούν να εκχωρήσουν το μερίδιό τους σε επικυρωτή, έχοντας επιλογή ανάμεσα σε 100 επικυρωτές.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων στους μηχανισμούς των ελέγχων και των υπολοίπων, που χρησιμοποιούνται στο δίκτυο Cosmos, είναι οι περίοδοι Slashing και Lockup. Με απλά λόγια, Slashing (η περικοπή) είναι όταν ένα κλειδωμένο stake καταστρέφεται ως αποτέλεσμα ανάρμοστης ή ανεπιθύμητης συμπεριφοράς στην πλατφόρμα. Όπως τα περισσότερα blockchain PoS, οι κάτοχοι token που μεταβιβάζουν το μερίδιό τους σε επικυρωτές, επιβραβεύονται βάσει των ενεργειών των επικυρωτών που επιλέγουν. Οι ετήσιες ανταμοιβές στο blockchain του Cosmos κυμαίνονται μεταξύ 7% και 20%.

Qtum

Ένα άλλο δημόσιο blockchain ανοιχτού κώδικα που λειτουργεί όπως το Ethereum αλλά σε ένα blockchain PoS, είναι το Qtum. Χάρη στο τροποποιημένο πρωτόκολλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης, το blockchain Qtum δεν απαιτεί σκληρό fork για να αυξήσει το μέγεθος του μπλοκ του.
Αντ’ αυτού, το Qtum είναι βασισμένο σε μια proof-of-stake version 3, που είναι μια αναβάθμιση δημιουργημένη για blockchain που βασίζονται σε UTXO. Έτσι, παρόλο που το Qtum λειτουργεί με πρωτόκολλο PoS, η ασφάλεια έναντι κακόβουλων προσπαθειών, για επανεγγραφή ή αντιστροφή συναλλαγών, ενεργοποιείται μέσω του μοντέλου UTXO. Σε σύγκριση με το προτεινόμενο μοντέλο Casper του Ethereum (ένα σύστημα αυτορρύθμισης), ο συνδυασμός του Qtum με το μοντέλο UTXO και ένα πρωτόκολλο συναίνεσης PoSv3, καθιστά σημαντικά πιο δαπανηρό για τους κακόβουλους φορείς να εισβάλλουν στο δίκτυο.

VeChain

Η VeChain φημίζεται για την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι ένα δημόσιο blockchain, με ένα οικοσύστημα που προσπαθεί να λύσει προβλήματα στον πραγματικό κόσμο. Από την κυκλοφορία της, η πλατφόρμα που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, έχει καθιερωθεί ως πρωτοπόρος στην υιοθέτηση της blockchain με μια λίστα συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των PriceWaterhouseCoopers, BMW Group και Deloitte, για να αναφέρουμε μερικές.

Παρόλο που η πλατφόρμα είχε διαμάχες, όπως η εμφάνιση κλεμμένων token VeChain (VET), η εταιρεία πίσω από το έργο φαίνεται να ασχολήθηκε με την επίλυση των ζητημάτων αυτών. Το VeChain χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο proof-of-authority (PoA) – το οποίο είναι ουσιαστικά ένα PoS, αλλά με ένα διαφορετικό μοντέλο, όπου ένας επικυρωτής χρησιμεύει ως stake.

Επομένως, ένα PoA είναι ένα τροποποιημένο PoS υπό την έννοια ότι υπάρχει ένα κεντρικό μέρος – το Ίδρυμα VeChain – που επικυρώνει συναλλαγές, αντί να έχει ανώνυμους παραγωγούς μπλοκ. Με το μοντέλο PoA, η VeChain ισχυρίζεται ότι το blockchain της είναι ικανό για ταχύτερες συναλλαγές χαμηλού κόστους, καθώς κάθε κόμβος επικύρωσης επιλέγεται από το κεντρικό μέρος.
Με απόδοση επένδυσης 2% και άνω, οι κάτοχοι VET ανταμείβονται με ένα token που ονομάζεται VTHO, το οποίο χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση συναλλαγών στο blockchain της VeChain.

το αναμενομενο Ethereum 2.0

Παρόλο που η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του Ethereum 2.0 έχει τραβήξει παραπάνω από όσο υπολογιζόταν αρχικά, ο Vitalik Buterin επιβεβαίωσε ότι η κυκλοφορία του «θα γίνει εντός του έτους.» Επιπλέον, ένας σημαίνων προγραμματιστής που εργάζεται για την κυκλοφορία του Ethereum 2.0, είχε προτείνει προ καιρού ως ημερομηνία -στόχο τον Ιούνιο του 2020 για την κυκλοφορία του Ethereum 2.0.

Σύμφωνα με τον Buterin, η πρώτη επανάληψη του Ethereum 2.0 θα ξεκινήσει σε ένα ανεξάρτητο δίκτυο PoS και, στη συνέχεια, το sharding θα ενεργοποιηθεί στη Φάση 1, και τελικά, όλα τα θραύσματα θα ενοποιηθούν στο τελικό στάδιο. Σύμφωνα με αναφορές, το επερχόμενο Ethereum 2.0 θα επιτρέψει στους κατόχους Ether (ETH) να δεσμεύσουν τα νομίσματά τους για να προστατεύουν και να επικυρώνουν το δίκτυο.

Ο Bhatia πιστεύει ότι η μετάβαση στο Ethereum 2.0 θα «βελτιώσει δραστικά την προσβασιμότητα του δικτύου», προσθέτοντας: «Δεν θα χρειάζονται πλέον οι επικυρωτές GPUs για να εξορύξουν μπλοκ. Αντίθετα, κάθε άτομο με 32 ETH θα μπορεί να κάνει stake και να κερδίζει.»
Κατά την άποψή του, άλλες υπολογιστικές βελτιώσεις όπως το «optimistic rollups» sharding και το WebAssembly σε στυλ Ethereum ή το eWASM, θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την επεκτασιμότητα της blockchain του Ethereum.

το μελλον των PoS blockchains

Με την πολυαναμενόμενη αλλαγή του blockchain της Ethereum από ένα πρωτόκολλο συναίνεσης PoW σε ένα μοντέλο PoS, οι ειδικοί στον κόσμο των crypto, αναμένουν αύξηση του ενδιαφέροντος τόσο για το PoS, όσο και για το ETH. (βλ. σχετικά: Ethereum 2.0 Staking Upgrade Can Trigger ETH Price Rally)

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία γύρω από τις PoS blockchains, ο Bhatia μοιράστηκε τις ανησυχίες του για τους κινδύνους των πρωτοκόλλων PoS. Ανησυχεί για τη χαμηλή ρευστότητα και για τις φάλαινες που αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις blockchains PoS.
Προσδιόρισε το γεγονός ότι «άτομα με τεράστια αποθέματα σε ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, μπορούν να ασκήσουν μεγάλη δύναμη», επομένως να κυριαρχούν εύκολα στο «οικοσύστημα και να συντάσσουν ένα ανεπίσημο βιβλίο κανόνων» – όπως συνέβη με τον Steemit. Ο Justin Sun, ο ιδρυτής της Tron, πραγματοποίησε με επιτυχία την εξαγορά του blockchain Steem, αξιοποιώντας tokens που είχε υπό τον έλεγχό του, καθώς και αυτά που διατηρούσαν οι πελάτες σε ανταλλακτήρια.

Ωστόσο, ο O’Holleran πιστεύει ότι «οι κίνδυνοι για τις PoS blockchains, είναι σε μεγάλο βαθμό υπερ-τονισμένοι». Κατά την άποψή του, το μόνο μειονέκτημα που υπάρχει στα δίκτυα PoS είναι ότι «δεν έχουμε ακόμη μια δεκαετία απόδειξης ως εμπειρία» για να αποδείξουμε εάν και κατά πόσο λειτουργούν.
Πρόσθεσε δε: «Χρόνο με το χρόνο, το PoS θα μεγαλώνει σε φήμη και σε χρήση. Ταυτόχρονα, τα δίκτυα θα γίνουν πιο σταθερά, πιο αποδοτικά και πιο ασφαλή.»

* Sharding: Η διαδικασία με την οποία μια πλήρης βάση δεδομένων χωρίζεται σε μικρότερες βάσεις δεδομένων που ονομάζονται θραύσματα. Το Sharding βοηθά στην επεκτασιμότητα των κρυπτονομισμάτων

πηγή: JINIA SHAWDAGOR – 17/05/2020 – https://cointelegraph.com/news/all-in-on-pos-blockchains-an-overview-of-crypto-staking-networks


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

προσφορά Ledger: -50% στο Nano s

Με την ευκαιρία του Halving, η Ledger κόβει την τιμή του Nano s στη μέση! 50% έκπτωση στο συγκεκριμένο μοντέλο για τις επόμενες 5 ημέρες. Ανώτατο όριο 3 τεμάχια για κάθε αγοραστή.
Η προσφορά ισχύει μέχρι και 17/5/2020.
Δείτε τη προσφορά https://shop.ledger.com/pages/we-are-the-bull-run/…

snif.gr – Μηχανή αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών
http://www.snif.gr

ΜΑΡΜΑΡΑ ΝΙΚΟΛΑΚΗ – βιομηχανία γρανιτών και μαρμάρου. Κατασκευή & τοποθέτηση κάθε φυσικού και χαλαζιακού πετρώματος, Μαρούσι – Αθήνα
https://www.marmara.gr/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.