Crypto: η επανάσταση που οδηγεί τις αναπτυσσόμενες χώρες στην οικονομική ένταξη

Οι περιοχές του κόσμου με ταχέως αναπτυσσόμενες χρηματοοικονομικές και οικονομικές δυνατότητες, όπως η Αφρική, θα μπορούσαν να γίνουν οι πρωτοπόροι στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων.

Πίσω στο παρελθόν, όταν οι ψηφιακές εξελίξεις στις τραπεζικές υπηρεσίες, όπως οι χρεωστικές κάρτες, οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές και οι επιταγές, σάρωσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τι θα ακολουθούσε.
Εγώ σίγουρα δεν το είχα φανταστεί αν και είχα περάσει περισσότερα από 10 χρόνια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμβουλεύοντας στελέχη μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών σχετικά με την εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών που αλλάζουν τα παιχνίδια.

Η δημιουργία και η ψηφιοποίηση νέων νομισμάτων, που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση αλλά στον λαό, βρήκε στέγη στην παγκόσμια αγορά την τελευταία δεκαετία, ξεκινώντας από το Bitcoin (BTC) και σύντομα εξερράγη σε χιλιάδες εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα διαθέσιμα για ανταλλαγή και με συνολική αποτίμηση 285 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το καθένα με το δικό του σύστημα αξίας και χρήσης.

Όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως την Αφρική, και γιατί αυτή η επανάσταση θα οδηγήσει στην οικονομική ανεξαρτησία και την ένταξη των ανθρώπων, ξεκινάμε με την εντυπωσιακή πραγματικότητα οι Αφρικανοί χρήστες να έχουν ουσιαστικά υπερκεράσει τα αναπτυγμένα κράτη στη χρήση και των δύο τεχνολογιών.
Εκεί όπου τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν εδώ και πολύ καιρό το πρωταρχικό εργαλείο των Αφρικανών για τη δουλειά τους και τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, όπως επίσης και για ότι αφορά τη χρήση και την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων.

Ο παράγοντας – κλειδί για αυτή την πραγματικότητα, είναι η νεολαία. Η ήπειρος μπορεί να υπερηφανεύεται για τον νεότερο πληθυσμό του κόσμου, με 200 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ των 15 και 24 ετών που συνεχίζει να αυξάνεται. Έχοντας γεννηθεί μέσα στην εποχή της τεχνολογίας, οι σημερινοί νέοι είναι φυσικά πιο έμπειροι από τους ηλικιωμένους όσον αφορά την κατανόηση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας, των κρυπτονομισμάτων και των σχετικών διαδικτυακών εργαλείων και υπηρεσιών. Μέχρι το 2045, το αφρικανικό εργατικό δυναμικό θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στον δεύτερο μεγαλύτερο παράγοντα που απαγορεύει την οικονομική ένταξη και όπου τα κρυπτονομίσματα ανοίγουν μια ριζοσπαστική ενδυνάμωση σε ανερχόμενους επιχειρηματίες.
Τα κρυπτονομίσματα και οι σχετιζόμενες εταιρείες blockchain έχουν διαθέσει στην αγορά χρηματοοικονομικά εργαλεία και υπηρεσίες που επιτρέπουν την απρόσκοπτη και προσιτή ανταλλαγή (σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο) και ένα πιο ασφαλές σύστημα αποθήκευσης αξίας χωρίς οι χρήστες να πρέπει να διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε τραπεζικό λογαριασμό ή να φορτώνονται με χρέη πιστωτικών καρτών.

Με την άνοδο των εργαλείων όπως το m-Pesa σε αγορές όπως η Κένυα, όπου η χρήση του αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα την ανάγκη για απλά εργαλεία που επιτρέπουν τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων (π.χ. εμβάσματα ή πληρωμές στο εξωτερικό), μέχρι και την αγορά αγαθών και υπηρεσιών ψηφιακά, χωρίς την ανάγκη τραπεζικής ή πιστωτικής κάρτας.
Καθώς ο κόσμος κραυγάζει για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες όσοι είναι αποκλεισμένοι από αυτές, η Αφρική έχει μια άλλη ευκαιρία να μεταπηδήσει στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και μοντέλα.

Γιατί όμως είναι η Αφρική που έχει ανάγκη το δικό της κρυπτονόμισμα, ως σημαντικό για την επιτυχία αυτών των τύπων μοντέλων και γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα από ένα; Μια άλλη ερώτηση που τίθεται συχνά είναι, «Γιατί να μην χρησιμοποιείτε απλώς το Bitcoin;»

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα έγκειται στις επιπλοκές του τραπεζικού συστήματος και σε εκείνους τους ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι από αυτό.
Πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς τραπεζικό λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα ώστε να συμμετάσχουν στα εργαλεία και τις υπηρεσίες που δημιουργούν οικονομική βιωσιμότητα.
Αυτό περιορίζει την ικανότητά τους να ασχολούνται με την παγκόσμια οικονομία και να αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες. Τα κρυπτονομίσματα παρέχουν έναν νέο τρόπο εισόδου στην παγκόσμια αγορά, χρησιμοποιώντας μια νέα μορφή αποθηκευμένης αξίας ως τρόπο συναλλαγής, χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες που φορτώνουν με χρέος.

Η απάντηση στη δεύτερη ερώτηση, «Γιατί να μην χρησιμοποιήσετε απλώς το Bitcoin;» βρίσκεται στην ιστορία και την προέλευση του ίδιου του Bitcoin. Το Bitcoin προέκυψε από το όραμα του Satoshi Nakamoto για την παροχή αποκεντρωμένης ανταλλαγής οικονομικής αξίας μεταξύ ισότιμων μερών (peer-to-peer), ένα όραμα που σίγουρα έχει υλοποιηθεί.
Η ανάγκη ήταν ξεκάθαρη: Ένα ψηφιακό νόμισμα, που διαπραγματεύεται peer-to-peer, που κόβει τους μεσάζοντες, παρέχοντας άμεση και γρήγορη ανταλλαγή σε ένα κλάσμα του κόστους (ενν. τα τραπεζικά κόστη), έχει δημιουργηθεί και ευδοκιμεί.

Το Bitcoin έχει αποδείξει, όχι μόνο για την Αφρική αλλά και για όλο τον κόσμο, ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης (άμεση ανταλλαγή αξιών peer-to-peer, σε αυτήν την περίπτωση) έχουν ισχύ και μπορούν να διατηρήσουν το δικό τους νόμισμα. Αυτό που δεν πρόσφερε το Bitcoin ήταν μια επιχειρηματική αποστολή, το μοντέλο, τον οδικό χάρτη, την ηγεσία ή ακόμη και μια αφοσιωμένη ομάδα.
Η απόλυτα αποκεντρωμένη φύση του, έρχεται σε αντίθεση με αυτήν την προϋπόθεση. Ούτε κατασκευάστηκε για τον τύπο των συναλλαγών που είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών και ζωτικών δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουμε όλοι σε καθημερινή βάση. Το Bitcoin είναι απλά πολύ κερδοσκοπικό, ασταθές και απρόβλεπτο, για να εξυπηρετήσει αυτούς τους τύπους χρήσεων.

Εναλλακτικά, ακολουθώντας μια ημι-αποκεντρωμένη προσέγγιση, ολόκληρες αγορές μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους νομίσματα, προσφέροντας αποκεντρωμένες λύσεις για όλους τους τύπους περιπτώσεων χρήσης, αλλά υποστηρίζονται από μια κεντρική εταιρεία και ηγεσία, όπου υπάρχουν βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη και τη λειτουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης, με περισσότερη ενυπάρχουσα εμπιστοσύνη και υποστήριξη για τους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δημιουργία νέων αποθεμάτων αξιών εντός οικοσυστημάτων, όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω, έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στα οικοσυστήματα τυχερών παιχνιδιών που παίζουν μανιωδώς τα παιδιά μας, όπως το Minecraft και το Roblox – επομένως αυτό δεν είναι μια νέα ιδέα.
Δημιουργώντας το δικό σας κεντρικό νόμισμα μέσα σε ένα οικοσύστημα, καθορίζετε, από οικονομική άποψη, μια συμφωνημένη αξία για το τι μπορεί να ανταλλάξει το νόμισμα εντός του τοπικού σας περιβάλλοντος για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προσφέρετε, με βάση την επιθυμία των χρηστών και την προθυμία των πωλητών να παρέχουν προσφορές σε αυτό.

Ας το προχωρήσουμε περαιτέρω και ας φανταστούμε ότι το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πέσει, αλλά ένα νεοσύστατο ψηφιακό νόμισμα (όπως το Amazon Coin, για παράδειγμα) διατηρεί την αξία του καλά και το εμπιστεύεστε για να χρησιμοποιήσετε τις απαραίτητες καθημερινές υπηρεσίες στην πλατφόρμα του, έτσι δεν θα μετακινούσατε ένα σημαντικό απόθεμα των περιουσιακών σας στοιχείων σε αυτό το νέο νόμισμα; Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φανταστεί κανείς.

Στη συνέχεια, καθώς καθορίζεται η εσωτερική τιμή του οικοσυστήματος, αυτή η τιμή μπορεί να ληφθεί εκτός του οικοσυστήματος. Εφόσον οι άνθρωποι στην τοπική κοινότητα αντιλαμβάνονται την αξία του νομίσματος για να κάνουν κάτι και κατέχουν καθιερωμένη αξία, είναι πρόθυμοι να το αποδεχτούν για πληρωμή στην τοπική κοινότητα. Η εστίαση σε αυτήν την πτυχή, ως πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, διασφαλίζει ότι η τοπική αγορά έχει ρευστότητα και ευκολία μεταφοράς με ένα δεδομένο νόμισμα.

Τώρα για να επιστρέψουμε στην ερώτηση γιατί να μην χρησιμοποιείτε απλώς το Bitcoin. Χωρίς καθοδηγητικό μοντέλο, σχέδιο ή άτομα που το χρησιμοποιούν και χωρίς τρίτους προμηθευτές που βοηθούν στην επικύρωση της τιμής, η πιθανότητα ότι θα έχει άστατες μεταβολές δεν είναι απλώς πιθανότητα, αλλά μάλλον εγγύηση. Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στην αρθρογραφία για τα κρύπτο για να δούμε πόσο μελάνι αφιερώνεται για να περιγραφεί και να αποτιμηθεί αυτή η αστάθεια.

Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτές οι μεταβολές είναι οι ίδιες που βιώνουν με τα δικά τους τοπικά νομίσματα fiat, τα οποία έχουν υψηλό πληθωρισμό, αστάθεια και έλλειψη εμπιστοσύνης ηγεσίας.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς το Bitcoin δεν έχει δημιουργηθεί κυρίως για τον αναπτυσσόμενο κόσμο και γιατί αυτή η αγορά είναι ευρέως ανοιχτή για την υιοθέτηση διαφορετικών μορφών κρυπτονομισμάτων, φαίνεται από την υιοθέτηση και τη χρήση προπληρωμένων χρόνων ομιλίας για τα κινητά, από τον αφρικανικό λαό.
Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι άνθρωποι στην Αφρική νοιώθουν τόσο τόσο άνετα με τη διακράτηση αξίας και τη χρήση των προπληρωμένων χρόνων ομιλίας στο κινητό τηλέφωνο, που υπάρχουν άτομα με τον υψηλό τίτλο «minitaires», δηλαδή άτομα που έχουν ένα εκατομμύριο προπληρωμένα λεπτά ομιλίας.

Με αυτά τα προπληρωμένα λεπτά ομιλίας, ανταλλάσσουν αξία μεταξύ τους, αλλά και με τους τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών. Χρησιμοποιούνται δηλαδή ως νόμισμα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης, η μεταβλητότητα και ο πληθωρισμός που παρατηρούνται στα αφρικανικά νομίσματα (περισσότερα από 40 νομίσματα σε ολόκληρη την ήπειρο) καθώς και η δυσκολία ανταλλαγής μεταξύ τους, ανάγκασαν τους ντόπιους να αναζητήσουν άλλα εργαλεία για τη διατήρηση της αξίας, που θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν διασυνοριακά.

Αυτό με φέρνει πίσω στην ιστορία των παιδιών μας, της νεολαίας και των νέων, ανερχόμενων επιχειρηματιών στην Αφρική, οι οποίοι όχι μόνο μας ξεπερνούν στην κατανόηση και τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, αλλά οι οποίοι καταλαβαίνουν πιο γρήγορα ότι το νόμισμα είναι ακριβώς η μετακίνηση της αξίας εκεί που τη χρειάζεται κάποιος, αναζητώντας την υψηλότερη διαλειτουργικότητα μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων και έχοντας μια σειρά από επιλογές και υπηρεσίες διαθέσιμες, για τη διευκόλυνση της επέκτασης και της ανάπτυξης.

πηγή: LYNN LISS – 19/05/2020 – https://cointelegraph.com/news/crypto-is-the-revolution-leading-developing-countries-to-financial-inclusion
Η Lynn Liss είναι διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Akoin. Η Lynn έχει πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των κοινωνικών επιπτώσεων, συμβουλεύει, κατασκευάζει, εκτελεί και λειτουργεί καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα. Η Lynn ήταν ιδρυτικός συνεργάτης του ICO Impact Group, παρέχοντας στρατηγικές συμβουλές σε εταιρείες blockchain και κρυπτονομίσματα με κοινωνικό αντίκτυπο.


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

WEST CITY – Ενημερωτικός site & επαγγελματικός οδηγός για τη περιοχή της δυτικής Αχαΐας. https://westcity.gr/

WOD STREET 47 – Γυμναστήριο – Κέντρο σωματικής ευεξίας, Εύοσμος – Θεσσαλονίκη. https://www.facebook.com/WOD.Street.47/

THE REAL RUG COMPANY – χαλιά από όλο τον κόσμο, από όλα τα στυλ και μεγέθη (για πληρωμές με Bitcoin, έκπτωση 25%) – Αγγλία
https://www.therealrugcompany.co.uk/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.