Η πανδημία COVID-19 ωθεί τις κοινωνίες, σε όλο τον κόσμο, να στραφούν για βοήθεια στις αποκεντρωμένες τεχνολογίες.
Η τεχνολογία υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους κύριους μοχλούς που ενίσχυσε τις κοινωνικές αλλαγές. Φυσικά υπήρξαν και άλλοι: φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, πανδημίες. Μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση είναι και η πανδημία Covid-19, που ζούμε αυτή την στιγμή.
Η πανδημία, που ξεκίνησε στα τέλη του 2019, επηρέασε διάφορες βιομηχανίες, σε επίπεδο που δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί την τρέχουσα στιγμή. Οι απώλειες και οι αρνητικές συνέπειες είναι επικείμενες, και η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει λίγο φως κατά τη διάρκεια αυτής της σκοτεινής περιόδου.
Τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία προηγουμένως ήταν αμφιλεγόμενα, γνωρίζουν τώρα υψηλή ζήτηση τόσο από τους απλούς χρήστες όσο και από τους θεσμικούς επενδυτές. Αυτό που δεν μπορούσε να αλλάξει φυσικά -για μεγάλο χρονικό διάστημα- έχει αλλάξει γρήγορα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η παγκόσμια υιοθέτηση ψηφιακών πληρωμών και κρυπτονομισμάτων έχει ήδη ξεκινήσει.
Από τις παλιές παραδόσεις στις νέες τάσεις

Οι συνεχιζόμενες αλλαγές στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να γίνουν μη αναστρέψιμες, αλλάζοντας τον κόσμο για πάντα. Η ζωή της ανθρωπότητας έχει γίνει ακόμη πιο ψηφιοποιημένη και είμαστε μάρτυρες μιας ταχείας μετάβασης σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά.
Οι συνεχιζόμενες εξελίξεις, όπως η ανάπτυξη πύργων 5G παγκοσμίως, έχουν προκαλέσει αύξηση στις θεωρίες συνωμοσίας και μάλιστα οδήγησαν ακόμη και σε εμπρηστικές επιθέσεις σε πύργους κινητής τηλεφωνίας, καθώς ορισμένοι πιστεύουν ότι συνδέονται στενά με την τρέχουσα πανδημία.
Η ανάπτυξη της κοινωνίας ήταν πάντα συνδεδεμένη με ένα συγκεκριμένο κίνδυνο. Ο κόσμος διαφέρει στις απόψεις του για την τεχνολογική πρόοδο. Ενώ ορισμένες χώρες της Ασίας, όπως η Ιαπωνία, ήταν πάντα επικεφαλής της ρομποτικής και των νέων εξελίξεων, άλλες παρέμειναν πιστές στις παλιές παραδόσεις, δύσκολα αποδεχόμενες τις αλλαγές που προσφέρει η πρόοδος της τεχνολογίας
Στην Ευρώπη, ο ρυθμός αλλαγής έχει επιταχυνθεί λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού ασθενών. Ξαφνικά, καθημερινά πράγματα όπως τα χαρτονομίσματα έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνα αντικείμενα που μπορούν να φέρουν το θάνατο. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που αγαπούν τα μετρητά, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν κάρτες περισσότερο. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί έχουν στραφεί μαζικά στη χρήση ψηφιακών πληρωμών, οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες έχουν αυξηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.
Ο ιός και τα αναγκαστικά lockdown προκάλεσαν εξάλλου μεγάλη αύξηση στη χρήση εφαρμογών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς πλέον περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι τους ή διεξάγουν εμπορικές δραστηριότητες εξ αποστάσεως.
Επιπλέον, ο δρόμος προς την μαζική υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων δείχνει να έχει ξεκινήσει, καθώς όχι μόνο τα θεσμικά όργανα ασχολούνται πια σε μεγάλο βαθμό με αυτά, αλλά και το ενδιαφέρον του πληθυσμού είναι αυξημένο.
Για παράδειγμα, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ευρωπαϊκό κλάδο του crypto ανταλλακτηρίου bitFlyer, με βάση 10.000 ερωτηθέντες σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, αποκάλυψε ότι τα 2/3 του τοπικού πληθυσμού πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι εδώ για να μείνουν.
Αφήνοντας πίσω τα φυσικά χρήματα

Το ενδιαφέρον από παγκόσμιους παίκτες για τα κρυπτονομίσματα, συνέβαλε επίσης στη μεταμόρφωση της κοινωνίας και στη νέα τάση υιοθέτησης τους. Είδαμε ακόμη και πολλούς ανθρώπους να μετατρέπουν τα επιδόματα που έχουν λάβει ως βοήθεια από την κυβέρνηση της χώρας τους -κατά τη διάρκεια της πανδημίας- σε Bitcoin.
Οι θεσμικοί επενδυτές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο για κάτι που μπορεί να τους προστατεύσει από κινδύνους και αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι θα ρίξουν μια ματιά στην αγορά κρυπτονομισμάτων με την πάροδο του χρόνου.
Η ανάπτυξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων και η ζήτηση για αυτό το νέο είδος χρήματος, έγινε ακόμη πιο αισθητή κατά την άνοιξη του 2020. Οι τοποθεσίες ATM του Bitcoin έχουν αυξηθεί σε πάνω από 8.000 σε όλο τον κόσμο εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, οι θεσμικοί επενδυτές στρέφονται στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) και ακόμη και η creme de la crème των χρηματοοικονομικών, όπως ο Paul Tudor Jones, θεωρεί το Bitcoin ως «την καλύτερη στρατηγική μεγιστοποίησης κέρδους», σηματοδοτώντας έτσι ένα σαφές μήνυμα σε όλους.
Η παγκόσμια άποψη για τα κρυπτονομίσματα έχει μετατοπιστεί από ένα «περίεργο περιουσιακό στοιχείο για κερδοσκοπία» σε «περιουσιακό στοιχείο που προστατεύει από την κρίση».
Η εμπιστοσύνη κερδίζεται σκληρά και η τεχνολογία blockchain αποδεικνύει ότι μπορεί να την προσφέρει. Γίνεται πλέον σαφές ότι το ψηφιακό χρήμα είναι πιο ασφαλές στη χρήση για οποιοδήποτε είδος πληρωμής – ένα πλεονέκτημα που δύσκολα κανείς θα το θεωρούσε κάτι περισσότερο από ένα «βολικό» χαρακτηριστικό πριν από την πανδημία.
Αν και έχουν ακουστεί πολλά για ρυθμιζόμενες προσεγγίσεις σε έργα κρυπτονομισμάτων, δεν βλέπουμε ακόμη μεγάλη πρόοδο. Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα stablecoins, παραμένει θεωρητική παρά πρακτική παρότρυνση για δράση.
Οι ρυθμιστικές αρχές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών τείνουν να παρεμποδίζουν τα κρυπτοσυστήματα όπως το Libra και το Telegram. Ενώ το Telegram εγκατέλειψε το παιχνίδι και έριξε τα όπλα του μόλις πρόσφατα, η τύχη του Libra – πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του Facebook- είναι ακόμα ασαφής.
Όσον αφορά τα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις, ο ανταγωνισμός παραμένει αργός καθώς η Κίνα ηγείται του αγώνα με το ψηφιακό πρόγραμμα γιουάν. Οι ΗΠΑ , ωστόσο, έχουν δώσει κίνητρα για τη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, καθώς το Κογκρέσο εισήγαγε ένα νέο νομοσχέδιο που θεσπίζει την εφαρμογή ψηφιακών πορτοφολιών δολαρίων έως την 1η Ιανουαρίου 2021.
Μέχρι τα μέσα της άνοιξης του 2020, οι κεντρικές τράπεζες είχαν προτείνει την απαγόρευση των σταθερών νομισμάτων. Ενώ ορισμένες χώρες αγκαλιάζουν και προωθούν καινοτομίες, άλλες τείνουν να είναι εχθρικές έναντι των κρυπτονομισμάτων, περιορίζοντας ή απαγορεύοντας πλήρως τη λειτουργία του Bitcoin και των altcoins.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδιώκει να ανακαινίσει την υποδομή πληρωμών της, μελετώντας τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές λύσεις, με ή χωρίς blockchain.
Είναι σαφές ότι το θέμα της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού είναι ενδιαφέρον και η τεχνολογία υπάρχει, αλλά η Ευρώπη είναι πολύ μπροστά από τις ΗΠΑ όταν πρόκειται για πειράματα με σταθερά νομίσματα που μπορεί να υποστηρίζονται από κυβερνητικά ομόλογα.
Οι ρυθμιστικοί φορείς παγκοσμίως απολαμβάνουν να παρακολουθούν ιδιωτικές εταιρείες που πειραματίζονται με αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο. Η προετοιμασία του δρόμου για τη νομιμοποίησή του είναι δυνατή με τη μορφή της έκδοσης 2.0 του ηλεκτρονικού χρήματος.
Η κυριαρχία των ψηφιακών νομισμάτων είναι πολύ κοντά

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και οι αλλαγές που προκαλούνται από την πανδημία δεν είναι προσωρινές, θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κοινωνία θα μεταβεί περαιτέρω σε ψηφιακές λύσεις και απομακρυσμένους χώρους εργασίας, οι οποίες τελικά θα αλλάξουν το ζωντανό τοπίο, αλλάζοντας από τα μετρητά, σε πληρωμές με κάρτες και από πληρωμές με κάρτα σε κρυπτονομίσματα.
Το 2020, οι εφαρμογές για κρυπτονομίσματα έχουν εξελιχθεί αρκετά ώστε να επιτρέπουν την αγορά ψηφιακών νομισμάτων μόνο με κάρτα, επιτρέποντας την αποστολή μικρών χρηματικών ποσών ακόμη και χωρίς την ανάγκη για πρωτόκολλα ΚΥC. Τα ψηφιακά πορτοφόλια έχουν μεγάλη ζήτηση και αυτή η προφανής τάση, δεν είναι πλέον μόνο ένα νέο trend της εποχής.
Πηγή: GREGORY KLUMOV https://cointelegraph.com/news/from-cash-to-crypto-covid-19-is-changing-the-way-the-world-sees-money?fbclid=IwAR2FTCHlaRKogqvJxdE1vSocRUfwr-YfA5pYkIZiuzNWhq64irv6j03IXAc
USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO
Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΙΜΙΩΝΗ -Κατάστημα ιατρικών ειδών & προϊόντων ομορφιάς https://www.facebook.com/kimionipharmacy/
ERGOBYTE -Oλοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής https://www.ergobyte.gr
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ -Δικηγόρος – Καθηγητής ΑΠΘ http://iglezakis.gr/
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.