Γιατί οι πληρωμές με κρύπτο δεν έχουν απογειωθεί μέχρι τώρα;

Η Cointelegraph πήρε συνεντεύξεις από εμπόρους και από στελέχη του Crypto.com και του Pundi X, για να μάθει σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στις πληρωμές πελατών λιανικής με κρυπτονομίσματα. Η πληρωμή με κρυπτονομίσματα υπήρξε από καιρό στο επίκεντρο των συζητήσεων για το την ύπαρξη και τη χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο, παρά την πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη και τον ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια των ανοδικών φάσεων των crypto, οι πληρωμές με crypto εξακολουθούν να έχουν περιθωριακή φύση, στην καλύτερη περίπτωση. Η Cointelegraph διεξήγαγε αυτή τη σειρά συνεντεύξεων σε εμπόρους και ηγέτες του χώρου, για να μάθει το γιατί.

ποιοσ χρησιμοποιει crypto σημερα?

Κατά γενικό κανόνα, οι πληρωμές σε κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται όπου έχουν νόημα. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και για τις αγορές darknet, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση της Chainalysis του Ιανουαρίου 2020, συνεχίζουν να παρουσιάζουν νέα υψηλά όγκου.

Πηγήchainalysis.com

Παρά το μικρό τους μερίδιο στη συνολική δραστηριότητα των κρυπτονομισμάτων, οι αγορές που πωλούν κυρίως παράνομα αγαθά απλά δεν μπορούν να χρησιμοποιούν παραδοσιακούς μηχανισμούς πληρωμής. Ωστόσο, αυτές οι αγορές είναι χλωμές σε σύγκριση με το παραδοσιακό εμπόριο ναρκωτικών που βασίζεται σε μετρητά, του οποίου ο όγκος εκτιμάται σε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Για τις νόμιμες αγορές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Crypto.com, Kris Marszalek, είπε στην Cointelegraph τι είδους προϊόντα βλέπουν ουσιαστική χρήση των crypto:

«Είναι μέχρι τώρα κυρίως είδη σχετικά με τα κρύπτο. Έτσι έχουμε το Travala, που είναι πλατφόρμα ταξιδιών που δέχεται κρυπτονομίσματα. Τη Ledger.com […] όταν ξεκινήσαμε, την πρώτη ημέρα κάναμε παρόμοιο όγκο με την Mastercard. (ενν. σε κρύπτο)»

Ο Marszalek ανέφερε στοιχεία από τους «κορυφαίους παρόχους πληρωμών κρυπτονομισμάτων», την BitPay και το Coinbase Commerce, τα οποία αναφέρουν ετήσιους όγκους 1 δισεκατομμυρίου και 200 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

«Οι αριθμοί είναι πολύ μικροί», είπε ο Marszalek ευθέως. Πράγματι, σε σύγκριση με το ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Visa για ένα μόνο τρίμηνο το 2018, οι πληρωμές σε κρυπτονομίσματα έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν.

το προβλημα για τισ πληρωμεσ με crypto

Ο Marszalek εντόπισε μια σειρά προβλημάτων που εμποδίζουν την υιοθέτηση των πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων, με την έλλειψη εμπιστοσύνης να είναι ένα από αυτά:

«Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων εκεί έξω, όπως και για τη συντριπτική πλειονότητα των χρηστών λιανικής τραπεζικής εκεί έξω, τα crypto εξακολουθούν να είναι κάτι άγνωστο, κάτι που ακόμα δεν έμαθαν να εμπιστεύονται».

Ο Peko Wan, ο επικεφαλής του οικοσυστήματος του κέντρου παροχής υπηρεσιών πωλήσεων με κρυπτονομίσματα, της Pundi X, είπε στο Cointelegraph μια παρόμοια ιστορία:

Για την επικρατούσα τάση στη κοινή γνώμη, η γενική αντίληψη για τα κρύπτο είναι είτε “περίπλοκα στη χρήση” είτε «επικίνδυνο να κατέχεις crypto».

Αυτή η στάση αντικατοπτρίζεται και σε έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που προσφέρει έναν προσομοιωτή αεροπλάνων αναψυχής, από τον οποίο πήρε συνέντευξη η Cointelegraph. Παρά την προσθήκη της επιλογής πληρωμής με κρυπτονομίσματα στην επιχείρηση του, είπε ότι «κανείς δεν έχει πληρώσει ποτέ χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα». Είπε επίσης ότι «είναι επιφυλακτικός με όλα τα crypto, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές απάτες εκεί έξω».

Ακόμα ανάμεσα και στους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων, οι πληρωμές αποτελούν περίπτωση χρήσης χαμηλής προτεραιότητας. Αυτό φαίνεται καλύτερα από την έκδοση του WBTC, για αποκεντρωμένη χρηματοδότηση Ethereum, η οποία είναι πλέον υπερδιπλάσια από το μέγεθος ολόκληρου του δικτύου Lightning.

Ο Marszalek πιστεύει ότι ένα μέρος αυτής της κατάστασης αποτελεί περίπτωση του διλήμματος με την κότα και το αυγό, με αποτέλεσμα να περιορίζει τον αριθμό των εμπόρων που δέχονται κρυπτονομίσματα:

«Επειδή αν έχεις μόνο 50 εκατομμύρια άτομα στα κρυπτονομίσματα παγκοσμίως, οι έμποροι έχουν πολύ λίγα κίνητρα για να το αναπτύξουν, εκτός εάν έχουν μια επιχείρηση που απευθύνεται σε ένα παρόμοιο δημογραφικά αριθμό πελατών, όπως τα crypto.»

λυση απο τα Stablecoins?


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των πληρωμών με κρυπτονομίσματα είναι η αστάθεια ακόμη και των πιο καθιερωμένων από αυτά. Ο Marszalek πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν μόνο τις μεταβολές των τιμών των κρυπτονομισμάτων, πράγμα «που δεν συμβάλλει πραγματικά στην υιοθέτηση τους από τους εμπόρους», πρόσθεσε.

Ο Marszalek πιστεύει ότι τα «stablecoins είναι εξαιρετικά ισχυρά» για συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου, αναφέροντας την ταχύτητα και το κόστος τους, και βλέπει το Crypto.com να δημιουργεί τελικά το δικό του stablecoin, ως μέρος του οράματός του για ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα.

Ο Claudio Barros, ιδιοκτήτης της DBR Electronica με έδρα την Πορτογαλία και ένας από τους εμπόρους που χρησιμοποιούν τις λύσεις της Pundi X, πιστεύει ότι τα stablecoins θα ήταν μια εξαιρετική προσθήκη στο οικοσύστημα:

«Οποιαδήποτε βελτίωση της σταθερότητας των νομισμάτων θα είναι ένα όφελος, χρειαζόμαστε ένα εύρος από ομαδοποιημένα νομίσματα έως εξαιρετικά ασταθή νομίσματα, για να καλύψουμε διαφορετικές ανάγκες».

τελικα θα γινουν πραγματικοτητα οι πληρωμεσ με crypto?

Τα Crypto ανταγωνίζονται τόσο τα καθιερωμένα συστήματα ηλεκτρονικού χρήματος όπως το WeChat στην Κίνα, όσο και τις νέες τεχνολογίες όπως το Calibra. Ο Marszalek πιστεύει ότι είναι καλύτερα από οποιοδήποτε από αυτά, τόσο λόγω της καλύτερης απόδοσης όσο και της καλύτερης παροχής απορρήτου στις συναλλαγές.

Ο Marszalek, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, βίωσε προσωπικά πώς η μετάβαση σε αγορές «χωρίς μετρητά» στην Κίνα, τον έφερε σε θέση να μην μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό του σε ένα εστιατόριο του Πεκίνου, καθώς το WeChat του Χονγκ Κονγκ δεν λειτουργεί στην ηπειρωτική Κίνα. Σε κάθε περίπτωση, το ακραίο επίπεδο παρακολούθησης του WeChat τον κάνει να νιώθει άβολα.

Ο Wan επεσήμανε επίσης τις αναπτυσσόμενες χώρες, σημειώνοντας:

«Τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρήσαμε επίσης ότι στις χώρες όπου το τοπικό νόμισμα χάνει την αξία του με την πάροδο του χρόνου [οι άνθρωποι] γνωρίζουν περισσότερο τα crypto ή ενδιαφέρονται να έχουν crypto.»

Για το Crypto.com, οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο «η αρχή της αρχής», δήλωσε ο Marszalek. Αλλά πιστεύει ακράδαντα ότι είναι το πιο σημαντικό προϊόν της εταιρείας του, το οποίο όπως δηλώνει, θα «μεταφέρει τη συνολική πλατφόρμα μας σε εκατό εκατομμύρια χρήστες σε πέντε χρόνια».

Για το crypto γενικά, οι ίδιες δηλώσεις θα μπορούσαν να ισχύουν επίσης.

πηγή: ANDREY SHEVCHENKO – 21/05/2020 – https://cointelegraph.com/news/why-have-cryptocurrency-payments-failed-to-take-off-so-far


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

VAPER STORE – Ηλεκτρονικά τσιγάρα, υγρά αναπλήρωσης, ατμοποιητές
Αρτα, http://www.vaperstore.gr

LORD UNDERWEAR – ανδρικά, γυναικεία και παιδικά εσώρουχα, Κατερίνη
https://www.lord.gr

Nuciya – online πολυκατάστημα προϊόντων ομορφιάς με φυσικά και βιολογικά καλλυντικά, με έδρα τον Καναδά. Αποστέλλει σε όλο τον κόσμο.
https://www.nuciya.com/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.