Η μαζική υιοθέτηση του Bitcoin θα ωφελούσε και θα έβλαπτε τη σύγχρονη οικονομία

Με τις κεντρικές τράπεζες να διανέμουν δισεκατομμύρια δολάρια σαν να μην υπάρχει αύριο, η πιθανότητα αύξησης του πληθωρισμού γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Με αυτή την άποψη συντάσσονται όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι, αναδεικνύοντας την πιθανότητα να γίνει το bitcoin (BTC) πιο ελκυστικό ως στοιχείο αποθήκευσης αξίας.

Ωστόσο, η πιθανότητα αύξησης της υιοθέτησης του bitcoin δημιουργεί ένα σοβαρό ερώτημα: τι θα συνέβαινε στην παγκόσμια οικονομία, μακροοικονομικά, εάν το bitcoin χρησιμοποιούνταν ευρέως;

Για ορισμένους οικονομολόγους, η αποταμίευση μέσω bitcoin δεν θα έπληττε σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις επενδύσεις. Επιπλέον, η ευρύτερη χρήση του bitcoin μπορεί επίσης να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο στις φτωχότερες χώρες, ακόμα και αν θέτει όρια στη δημιουργία κυβερνητικών και ιδιωτικών πιστώσεων.

υιοθετηση και καταναλωση με Bitcoin

Για άλλους οικονομολόγους, η αποταμίευση χρημάτων μέσω bitcoin θα μείωνε τις καταναλωτικές δαπάνες, δεδομένου ότι πραγματικά θα απέσυρε χρήματα από την κυκλοφορία. Αυτή είναι η άποψη του Δρ John Vaz, ανώτερου λέκτορα τραπεζικών και χρηματοοικονομικών, στο Πανεπιστήμιο Monash.

«Δεν βλέπω ότι η αύξηση της αποταμίευσης μέσω του bitcoin να συνάδει με την αύξηση των οικονομικών και καταναλωτικών δαπανών», δήλωσε στο Cryptonews.com.

«Το Bitcoin αφαιρεί τα διαθέσιμα στα νομισματικά συστήματα fiat χρήματα για δανεισμό, και κατά συνέπεια και με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα τα τα χρήματα που διατίθενται στην οικονομία. Η αυξημένη αποταμίευση γενικά, βραχυπρόθεσμα, μειώνει τις καταναλωτικές δαπάνες στο βαθμό που αυξάνεται το ποσοστό εξοικονόμησης ».

Τούτου λεχθέντος, η αυξημένη υιοθέτηση του bitcoin δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάθε κάτοχος BTC θα αποταμιεύει το σύνολο του bitcoin που κατέχει.

Όπως εξηγεί ο Pete Earle από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας στο Cryptonews.com, οι οικονομικές ανάγκες θα εξασφάλιζαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε σίγουρα να ξοδέψουν κάποιο μέρος των αποταμιεύσεων τους: Ceteris paribus [άλλα πράγματα ισάξια]: εάν περισσότεροι άνθρωποι άρχιζαν να αποταμιεύουν χρήματα σε bitcoin αντί, ας πούμε, σε δολάρια, δεν νομίζω ότι θα πλήξει πολύ την οικονομία των ΗΠΑ. Θα έπρεπε ακόμη να πληρώσουν τα ενυπόθηκα δάνεια ή το ενοίκιο, την δόση του αυτοκινήτου και τους λογαριασμούς τους και δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξουν ριζικά τις χαρακτηριστικές επιλογές του εισοδήματος τους.

Η Anya Nova, η crypto-οικονομολόγος της Power Ledger (POWR), συμφωνεί.

«Η υιοθέτηση του bitcoin δεν θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες, οι άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους θα επιφέρουν μείωση των δαπανών αυτών», λέει στο Cryptonews.com.

«Σε κανένα σημείο δεν αποφασίζει κάποιος να μην αγοράσει γάλα επειδή αγοράζει και πληρώνει με bitcoin. Το Bitcoin είναι μια επένδυση, επομένως είναι ελκυστικό για άτομα που ήδη επενδύουν», προσθέτει.

αποδοση, διαφανεια, πλουτοσ

Πράγματι, για την Anya Nova, η αυξημένη υιοθέτηση του bitcoin θα είχε ως επί το πλείστον θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα, κυρίως επειδή η διαφάνεια του bitcoin θα ενθάρρυνε πιο συνετές δημοσιονομικές πρακτικές και πολιτική. Σύμφωνα με την άποψή της:

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη μελλοντική τιμή του bitcoin, αλλά υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά του BTC που μπορούν να τροφοδοτήσουν την αυξημένη οικονομική ανάπτυξη».

«Το Bitcoin είναι διαφανές, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί ελεύθερα να ελέγξει διαδικτυακά πόσα BTC υπάρχουν και ποιοι λογαριασμοί BTC κατέχουν τα περισσότερα. Ένα τόσο υψηλό επίπεδο διαφάνειας ασκεί πίεση στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να ανοίξουν και να ταιριάξουν με αυτό το άνοιγμα, το οποίο μπορεί να είναι καλό μόνο για τους καταναλωτές και τους επενδυτές.»

Η Nova προσθέτει ότι η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς η διαφάνεια του Bitcoin καθιστά δυσκολότερη την πρόσφυση των κακών παικτών και των κακών προϊόντων. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο bitcoin υπάρχει στον κόσμο, τόσο περισσότερο το παραδοσιακό τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα θα αναγκαστεί να βελτιωθεί για να το ανταγωνιστεί.

Η ίδια επισημαίνει επίσης ότι η ευρεία υιοθέτηση του bitcoin σε χώρες που πάσχουν από πολύ υψηλό πληθωρισμό θα βοηθούσε πραγματικά τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

«Η ευρεία υιοθέτηση του BTC σημαίνει ότι τα άτομα που ζουν σε χώρες με υπερπληθωρισμό μπορούν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από την απώλεια αξίας καλύτερα από ότι θα μπορούσαν με το εθνικό τους νόμισμα», λέει. «Μπορούν επίσης να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις μαζί τους, εκτός χώρας, εκεί όπου υπάρχουν περιορισμοί στη διακίνηση συναλλάγματος. Αυτό θα αυξήσει το βιοτικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες.»

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;

Φυσικά, εάν εξετάσουμε ένα υποθετικό σενάριο, όπου η υιοθέτηση του bitcoin είναι εξαιρετικά διαδεδομένη (και γρήγορη), ενδέχεται να δούμε κάποια αρνητικά μαζί με τα θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Pete Earle, εάν δισεκατομμύρια άνθρωποι μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε bitcoin και τα μεταφέρουν σε πορτοφόλια, «το άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν, είτε να βλάψουν είτε να προκαλέσουν κατάρρευση των τραπεζών, κάτι που θα προκαλούσε την κατάρρευση αμέτρητου αριθμού επιχειρήσεων που απασχολούν εκατοντάδες εκατομμύρια, ίσως και δισεκατομμύρια, εργαζομένους». Όπως προσθέτει ο Earle:

«οι επενδύσεις, ο δανεισμός,η χρηματοδότηση κ.λ.π. συμβαίνουν επί του παρόντος μέσω εμπορικών ή επενδυτικών τραπεζικών καναλιών τα οποία, ανεξάρτητα από τις απόψεις του για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχουν ένα αρκετά αποτελεσματικό σύστημα που έχει καθιερωθεί και λειτουργεί».

Ομοίως, ο John Vaz προβλέπει ότι η μαζική υιοθέτηση του bitcoin θα στερήσει από τις κυβερνήσεις ορισμένα νομισματικά εργαλεία. Θα ήταν λιγότερο ικανοί να δημιουργήσουν χρήματα και πίστωση, πράγμα που θα είχε ορισμένα θετικά αποτελέσματα, όταν π.χ. πρόκειται να αποφύγουν μαζικές διασώσεις (μεγάλων επιχειρήσεων ή Τραπεζών) που χρεώνονται οι φορολογούμενοι.

Από την άλλη πλευρά, τέτοιου είδους περιορισμοί θα έχουν επίσης μειονεκτήματα: «Αυτοί οι περιορισμοί επηρεάζουν τη μακροοικονομική ανάπτυξη (λόγω των πιστωτικών περιορισμών και της ικανότητας των τραπεζών να δανείζουν) και την ικανότητα των κυβερνήσεων να ενθαρρύνουν και να καθοδηγούν τις οικονομίες, χρησιμοποιώντας τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Επιπλέον, η φοροαποφυγή θα ενισχυθεί, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα για τις κυβερνήσεις.»

Βασικά, η εκτεταμένη υιοθέτηση του bitcoin θα μπορούσε να έχει σοβαρά μειονεκτήματα, καθώς θα παρακάμπτονταν τόσες πολλές χρηματοοικονομικές υποδομές, από τις οποίες εξαρτώνται οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν. Ωστόσο, αν υποτεθεί ότι η υιοθέτηση λαμβάνει χώρα αρκετά σταδιακά για να αναπτυχθεί η απαραίτητη υποδομή, τότε το bitcoin θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά.

Όπως η Anya Nova καταλήγει: “Δεν χρειάζεται να αλλάξει η παγκόσμια οικονομία για να συνεχίσει το Bitcoin την ανοδική του πορεία.”

Πηγή: Simon Chandler, 30-05/2020 – https://cryptonews.com/exclusives/bitcoin-mass-adoption-would-benefit-and-harm-current-economy-6688.htm


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

MEDICAL DENT – Αισθητική Οδοντιατρική και Εμφυτεύματα, Αθήνα
Web: www.medicaldent.gr

HERSONISSOS PHARMACY – Χατζηδάκη Κ. & Χατζάκης Μ.
Φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα ιατρικών ειδών & προϊόντων ομορφιάς
Χερσόνησος, Κρήτη. http://hersonissospharmacy.com/gr/

PHARMACY 128 – Φυσικό και ηλεκτρονικό φαρμακείο. Θεσσαλονίκη
https://www.pharmacy128.gr/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.