BITCOIN Options : τι είναι και σε ποιά ανταλλακτήρια τα βρίσκετε

OPTIONS. Πολλές φορές, οι μικροί επενδυτές τα σνομπάρουν προς χάρη άλλων πιο mainstream μέσων, συχνά συνδέονται με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 με την έκφραση «χρηματοοικονομικά παράγωγα» και με την πάροδο του χρόνου έχουν αποκτήσει μια ολοένα και πιο αρνητική έννοια, εξηγούνται τελικά με τόσο περίπλοκο τρόπο, που όσοι δεν έχουν πτυχίο στα μαθηματικά, αδυνατούν να ολοκληρώσουν το μάθημα.

Με τόση κακομεταχείριση από τους επενδυτές λιανικής, αλλά χρησιμοποιούμενα ευρέως από μεγάλους επενδυτές σε παραδοσιακές αγορές. Μιλάμε για τα περίφημα (ή διαβόητα) Options.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τι είναι και θα προσπαθήσουμε να δείξουμε ότι, η κακή φήμη που έχουν στα μάτια του κοινού, είναι στην πραγματικότητα αβάσιμη και ότι, αντίθετα, εάν χρησιμοποιούνται σωστά και συνειδητά, έχουν χαρακτηριστικά που τα κάνουν πολύ χρήσιμα εργαλεία για να εμπλουτίσει κάποιος το οπλοστάσιό του με επενδυτικές και εμπορικές στρατηγικές.
Για να το κάνουμε αυτό ξεκινάμε από την αποσαφήνιση της βασικής έννοιας, κάτι ωστόσο που πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να κάνουν περίπλοκο ήδη από τον ορισμό του..

τι ειναι τα option;

Το option (επιλογή) μπορεί στην πραγματικότητα να θεωρηθεί ως ασφάλιση για το περιουσιακό στοιχείο που κατέχουμε, στην περίπτωσή μας το Bitcoin, έναντι ενός συγκεκριμένου σεναρίου που πιστεύουμε ή φοβόμαστε ότι θα προκύψει.
Για να έχετε αυτή τη δυνατότητα, αυτή την «επιλογή» στην πραγματικότητα, πληρώνετε ένα αρχικό ποσό (όπως ακριβώς αυτό που πληρώνετε στο ασφάλιστρο κατά τη στιγμή της λήψης του), υψηλό ή χαμηλό, ανάλογα με την πιθανότητα να συμβεί το σενάριο. Και όπως στην περίπτωση μιας ασφάλισης, η επιλογή έχει ημερομηνία λήξης, κατά την επιλογή εκείνων που την αγοράζουν, πέρα από την οποία δεν ισχύει πλέον και μπορεί να ασκηθεί από τον ιδιοκτήτη.

Εάν το όραμά μας είναι μια αύξηση στην τιμή του bitcoin, θα αγοράσουμε ένα ανοδικό option που μας «προστατεύει» από μια αύξηση τιμών πέρα από ένα συγκεκριμένο σημείο και θα μας επιτρέψει να αγοράσουμε BTC στο μέλλον σε φτηνότερη τιμή (strike -προειδοποίηση), με απόφαση του αγοραστή κατά την αγορά. Αυτός ο τύπος επιλογής ονομάζεται CALL option.

Αν, αντίθετα, η εκτίμηση μας είναι πτωτική, θα αγοράσουμε ένα καθοδικό option που μας προστατεύει από τη μείωση της αξίας του bitcoin κάτω από την τιμή της επιλογής μας (πάντα ονομάζεται προειδοποίηση). Αυτός ο τύπος option ονομάζεται PUT.

Και τώρα το ερώτημα που προκύπτει: «αλλά αν το όραμά μου είναι ανοδικό, γιατί να μην αγοράσω Bitcoin τώρα, πριν ανεβεί η τιμή; Και αν είναι καθοδικό, γιατί να μην πουλήσω τώρα;
Λοιπόν, το πλεονέκτημα του option είναι ακριβώς αυτό: μας δίνει την ευκαιρία να καθυστερήσουμε την απόφαση για αργότερα. Εάν είχαμε δίκιο, η ασφάλιση / option θα μας κάνει να συλλέξουμε τη διαφορά τιμής μεταξύ της αξίας που αποφασίστηκε κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσης και της πραγματικής αξίας την ημέρα της πώλησης (ή λήξης του option). Διαφορετικά, το option λήγει και θα έχουμε χάσει το ασφάλιστρο που αρχικά πληρώθηκε.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως στην περίπτωση ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, η μέγιστη απώλεια είναι το ποσό που καταβλήθηκε κατά τη στιγμή της σύναψης. Δεν υπάρχει κίνδυνος εκκαθάρισης, έτσι ώστε να μην απαιτείται περιθώριο συντήρησης για την αγορά των option και δεν υπάρχει επιπλέον «κρυφή» δαπάνη πέρα από την αρχική πληρωμή για την αγορά.

που αγοραζουμε options για bitcoin και πωσ: οι διαφορεσ μεταξυ των παροχων

Σίγουρα η πρώτη αγορά που αναφέρεται με αυτή την έννοια είναι το CME, Chicago Mercantile Exchange, όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τα δικαιώματα προαίρεσης (options) αφορούν τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές αγορές. Από το 2020, έχουν προστεθεί επίσης options στο Bitcoin.
Το ίδιο ισχύει και για την πλατφόρμα BAKKT που είναι μέρος του ομίλου ICE. Ωστόσο, οι συναλλαγές σε αυτές τις αγορές είναι ανοιχτές μόνο σε θεσμικούς και επαγγελματίες επενδυτές. Ένας κοινός επενδυτής που θέλει να αγοράσει options στο Bitcoin πρέπει να βασίζεται σε άλλους τύπους πλατφορμών.
Σχεδόν όλα τα ανταλλακτήρια προσφέρουν τη δυνατότητα να αγοράσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), αλλά όχι options σε Bitcoin, κάτι που σήμερα είναι προνόμιο μόνο των: Binance, FTX, Deribit, Okex και LedgerX. Είναι όλα ισοδύναμα; Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Ενώ για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), όλα τα ανταλλακτήρια παρέχουν παρόμοιες, αν όχι πανομοιότυπες υπηρεσίες, για τα options, η κατάσταση είναι διαφορετική: Η Binance και η FTX παρέχουν μια υπηρεσία μόνο κατόπιν ζήτησης, δηλαδή δεν υπάρχει αγορά με βιβλίο προσφορών όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά πρέπει να ζητήσετε ένα συγκεκριμένο option, με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και να περιμένετε μια προσφορά από το ίδιο το ανταλλακτήριο ή από άλλο χρήστη της πλατφόρμας που προτίθεται να το πουλήσει σε εσάς.
Αυτός ο τύπος συναλλαγής μπορεί να οριστεί ως OTC, δηλαδή κάθε option είναι προσαρμοσμένο στον αιτούντα και συνιστάται μόνο σε έμπειρους χρήστες που γνωρίζουν τι κάνουν, καθώς αυτός ο τύπος αγοράς είναι λιγότερο ρευστός και λιγότερο διαφανής.

Αντίθετα, τα Deribit, Okex και LedgerX προσφέρουν ένα είδος συναλλαγών παρόμοιο με εκείνο οποιουδήποτε κρυπτονομίσματος ή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε κρυπτονομίσματα. Στη φόρμα των options που παρατίθενται και στη συνέχεια τυποποιούνται, με ένα βιβλίο αγοράς και πώλησης, με τα ίδια χαρακτηριστικά για κάθε συμμετέχοντα στην αγορά. Αυτή η δυνατότητα διευκολύνει την αγορά, την πώληση αλλά και την κατανόηση αυτού που κάνετε.

Ωστόσο, το LedgerX είναι προς το παρόν ανοιχτό μόνο στους πολίτες των ΗΠΑ.

πηγή: 14/06/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/06/14/options-on-bitcoin-what-they-are/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

ΙΚΤΕΟ ΕΚΗΒΟΛΟΣ ΑΕ – Ιδιωτικό κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων
Ιστιαία, Εύβοια https://www.ikteo-istiaias.gr
https://www.facebook.com/IKTEO.ISTIAIAS

DIGITECH4ALL – Ηλεκτρονικό κατάστημα προϊόντων υψηλής τεχνολογίας
Αθήνα, https://www.digitech4all.eu/

Nuciya -online κατάστημα βιολογικών & φυσικών προϊόντων ομορφιάς με έδρα τον Καναδά
https://www.nuciya.com


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.