Φοβούνται οι μεγάλες τράπεζες τη DeFi;

Η DeFi, η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, σήμερα εξακολουθεί να παίζει πολύ περιθωριακό ρόλο στη fintech και στα χρηματοοικονομικά γενικότερα, εμφανίστηκε πριν από λίγα μόνο χρόνια στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά προκαλεί ήδη φόβους στις τράπεζες.

Αναπτύσσεται από τις ρίζες της blockchain, μιας νέας και ανατρεπτικής τεχνολογίας που κατάφερε να κερδίσει τα πρωτοσέλιδα χάρη στην ανάπτυξη του bitcoin τα τελευταία 5 χρόνια.

Σήμερα, η DeFi χρησιμοποιείται στο αποκεντρωμένο σύστημα πίστωσης / δανεισμού, στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στη διαχείριση συναλλαγών νομισμάτων σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια.

Όπως το λέει η ίδια η λέξη, αυτό το εργαλείο είναι αποκεντρωμένο, δηλαδή μπορεί να κάνει ότι αναφέρεται παραπάνω σε συστήματα υπολογιστών χωρίς να υπάρχει πολιτική ή οντότητα, εταιρεία ή κεντρική τράπεζα που να μπορεί να αλλάξει τους κανόνες που έχουν αποφασιστεί εκ των προτέρων.

Αυτό οδηγεί σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, το οποίο αφορά το να εξαλειφθούν τα τρίτα μέρη που μέχρι τώρα στέκονται ανάμεσα στον αποταμιευτή / επενδυτή και την πραγματική οικονομία.

Τα οφέλη είναι ανοιχτά: το κόστος της διαμεσολάβησης είναι μηδενικό, η ασφάλεια έχει φτάσει σχεδόν το 100% και η εμπιστοσύνη έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα επειδή δεν τοποθετείται στα χέρια των ανθρώπων αλλά στα χέρια μιας μηχανής, η οποία είναι απλώς μια εκτελεστής των κανόνων του προκαθορισμένου κώδικα.

Είμαστε σίγουρα ακόμα στην αρχή και πρέπει να γίνουν πολλά για να γίνει αυτός ο τομέας όλο και πιο φιλικός για τον κοινό πολίτη που δεν γνωρίζει τίποτα για τους υπολογιστές.

Υπάρχουν πολλές πτυχές στις οποίες θα πρέπει να βελτιωθεί η DeFi, όπως η απλούστευση των ψηφιακών εργαλείων ως προς τη χρήση τους. Πρόκειται για προϊόντα και υπηρεσίες που προς το παρόν είναι ακόμη ελάχιστα κατανοητά από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και ως εκ τούτου πρέπει να καταστούν πιο προσβάσιμα.

Εν ολίγοις, αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη διάδοση της γνώσης για το τι είναι η DeFi και ποια πλεονεκτήματα μπορεί να προσφέρει. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πώς να αγοράζουμε κρυπτονομίσματα, token και να συμμετέχουμε σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν.

Όλα τα έργα DeFi πρέπει να παρακάμψουν το ρόλο ενός εξαιρετικά εξειδικευμένου χρηματοοικονομικού εργαλείου που συντίθεται από κερδοσκόπους, εμπόρους, χρηματοοικονομικές εταιρείες και επενδυτές, ενώ πρέπει να προσεγγίσουν τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ώστε να τους επιτρέψουν να δανειστούν με μικρότερο κόστος, καθώς και να πραγματοποιούν γρήγορα και εύκολα συναλλαγές .

Προς το παρόν, η κεφαλαιοποίηση της DeFi φτάνει τα 955,2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Μια αγορά που, μετά την ξαφνική πτώση της 13ης Μαρτίου του 2020, έχει σημειώσει συνεχή άνοδο, σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τα tokens και τα stablecoins.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά όταν εξετάσουμε τις δυνατότητες που διαφάνηκαν στις 15 Φεβρουαρίου 2020, όταν η κεφαλαιοποίηση έφτασε στο αποκορύφωμα των 1.253 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πλατφόρμες DeFi όπως το BlockFi, το Compound Finance, το Celsius Network, το Nexo και άλλες θα πρέπει να αναλάβουν το ρόλο της διαφύλαξης των χρημάτων, τόσο ενάντια στον αυξανόμενο με εμμονή πληθωρισμό των νομισμάτων fiat όσο και κατά της απερίσκεπτης χρήσης των αποταμιεύσεων των πολιτών από τις κυβερνήσεις.

Αυτά τα εργαλεία έχουν όλες τις δυνατότητες να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τα εθνικά ιδρύματα κοινωνικής ασφάλισης των χωρών. Ωστόσο, η πρόσφατη κρίση του Covid-19 αποκάλυψε μια ήδη λανθάνουσα και σοβαρή κρίση, την οικονομική, η οποία είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και την διάθεση κινδύνου των θεσμικών επενδυτών.

Έχουμε δει την τιμή του αργού πετρελαίου να πέφτει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας στο χαμηλό των -37 $ ανά βαρέλι, στις 21 Απριλίου 2020. Τα μερίσματα και οι οικονομικοί πόροι όλων των εταιρειών πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, έπεσαν κατακόρυφα.

Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο κατρακύλησαν όπως ποτέ άλλοτε. Οι μετοχές και τα ομόλογα δεν προσέφεραν ποτέ ασφαλή κέρδη ή τουλάχιστον απέφευγαν έντονες υποτιμήσεις, καθώς ήταν πολύ συνδεδεμένα με την απόδοση DeFIcit ολόκληρων χωρών ή μεγάλων εταιρειών.

Η αμερικανική FED εγχέει δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά, αναγκάζοντας αναπόφευκτα την υποτίμηση του νομίσματος, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.
Ενώ στην Ιταλία (σημ. χώρα του συγγραφέα) έχουμε μεγάλα οικονομικά πρόσωπα όπως ο Corrado Passera (τραπεζίτης και πρώην υπουργός της Κυβέρνησης Monti), που επιμένει να ζήσει τον μύθο της σπηλιάς του Πλάτωνα, ως ένας από τους ανθρώπους που του αρέσει να είναι αλυσοδεμένος μέσα στο σπήλαιο, χωρίς να θέλει να βγει έξω και να εκτιμήσει τις αλήθειες του κόσμου.

Δεν του αρέσει η DeFi. Θα προτιμούσε να ορίσει ένα επιτόκιο καταθέσεων 1,75% στην 24μηνη κατάθεση στην τράπεζά του, έναντι των επιτοκίων που προσφέρουν οι πλατφόρμες DeFi, τα οποία κυμαίνονται από 6% έως 8% ετησίως με αδέσμευτη ανάληψη και ασφάλιση του κεφαλαίου.

Η ίδια η Τράπεζα της Ιταλίας αποκαλύπτει σε μια έρευνα τρεχουσών λογαριασμών που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι το κόστος διαχείρισης λογαριασμών, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, έχει αυξηθεί περισσότερο από 10%.

Όταν αποτυγχάνουν οι νομισματικές και οικονομικές πολιτικές των διαφόρων κρατών, τα κρυπτονομίσματα, τουλάχιστον εκείνα με υψηλό όγκο συναλλαγών όπως το bitcoin, αποδεικνύονται μακροπρόθεσμα σταθερά και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως μέθοδοι διασυνοριακής πληρωμής.
Επίσης, όπου οι αυξήσεις του πληθωρισμού ή του αποπληθωρισμού δημιουργούν ζημιές και αστάθεια για όλους, τα stablecoins σε αντίθεση με αυτό παρέχουν σταθερότητα, αφήνοντας τη σχέση τους με το δολάριο συνεχώς αμετάβλητη.

Εάν το bitcoin αποκτήσει περισσότερη ωριμότητα από την άποψη των μεθόδων πληρωμής, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των αποταμιεύσεων και των περισσότερων επενδύσεων σε ασφαλείς, αποτελεσματικές και ανεξάρτητες πλατφόρμες, μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον της δίκαιης χρηματοδότησης είναι σίγουρα η DeFi.

πηγή: Roberto Rovigati  – 16/06/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/06/16/big-banks-afraid-of-defi/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ – Ιατρός, Καρδιολόγος, Σητεία – Κρήτη
e-mail nikosbernardos@yahoo.gr

ΦΡΟΝΤΙΔΑ – Ορθοπεδικά, ιατρικά εξαρτήματα & υποδήματα, Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/frontidathessaloniki/

TATIANA STYLING STUDIO – Ανδρικό, γυναικείο & παιδικό κομμωτήριο. Παλαιό Φάληρο. https://www.facebook.com/TatianaStylingStudio/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.