Η αποστολή ενός ανθρώπου: να αναπτύξει κόμβους Bitcoin με ηλιακή ενέργεια σε όλη την Αφρική

Ο παραπάνω χάρτης είναι η εικόνα της διασποράς των δημόσιων κόμβων στο Lighting Network του Bitcoin. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι γεμάτες από αυτούς. Ο υπόλοιπος κόσμος είναι ένας άδειος ωκεανός με μερικές διάσπαρτες νησίδες δραστηριότητας.

Η Αφρική φαίνεται να έχει συνολικά οκτώ κόμβους. Από αυτόν τον χάρτη, ο επιχειρηματίας και γκουρού ΙΤ, ο Chimezie Chuta, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι το μόνο άτομο στη Νιγηρία που είναι γνωστό ότι εκτελεί έναν κόμβο Lightning. Μια κρίσιμη προειδοποίηση είναι ότι πολλοί χρήστες ενδέχεται να εκτελούν κόμβους χωρίς να τους εκθέτουν στον κόσμο. Όμως, όλοι παραδέχονται ότι η δραστηριότητα Lightning φαίνεται αραιή στη δεύτερη μεγαλύτερη και τη δεύτερη πολυπληθέστερη ήπειρο του πλανήτη.

Ο Chuta θέλει να αλλάξει αυτή τη κατάσταση. Όπως και πολλοί άλλοι Bitcoiners, πιστεύει ότι η λειτουργία ενός κόμβου είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει κάποιος πραγματικά οικονομικά ανεξάρτητος. Ένας κόμβος Lightning ειδικότερα, ενώ είναι πειραματικός και ίσως επικίνδυνος στη χρήση, επιτρέπει στους Αφρικανούς να κερδίσουν λίγα μετρητά μέσω των αμοιβών για τη μεταφορά χρημάτων στο δίκτυο, είπε.

Για το σκοπό αυτό, η BlockSpace Technologies Africa Inc., η εταιρεία του Chuta, κυκλοφόρησε ένα κιτ για έναν κόμβο Bitcoin και Lightning, συμπεριλαμβανομένων όλων των κομματιών υλικού για συναρμολόγηση, που ονομάζεται SpaceBox, με την ελπίδα να επεκτείνει τη χρήση της τεχνολογίας σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που ζουν σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος του κόσμου, να γίνουν μέρος του οικοσυστήματος Bitcoin. Πέρα από τις συναλλαγές και τις κερδοσκοπίες, η Αφρική φαίνεται να έχει μηδενική εκπροσώπηση στο χώρο», δήλωσε ο Chuta.

Πολλοί Αφρικανοί δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όπως οι παραδοσιακοί τραπεζικοί λογαριασμοί. Το 2015, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν στην Υποσαχάρια Αφρική, ήταν «εκτός τραπεζικού συστήματος». Θεωρητικά, η εκτέλεση ενός ζεύγους κόμβων θα μπορούσε να συνδέσει τους Αφρικανούς με ένα πιο σύγχρονο χρηματοοικονομικό σύστημα – και να το κάνει με τρόπο που θα τους δίνει μεγαλύτερη ορατότητα και έλεγχο των κεφαλαίων τους από το να βασίζονται σε τρίτους.

Το SpaceBox πωλείται για 210.000 naira, το νόμισμα της Νιγηρίας, αξίας περίπου 541$. Το κύριο συστατικό του κιτ είναι ένας μικροσκοπικός υπολογιστής που ονομάζεται Raspberry Pi που τρέχει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα Raspblitz για κόμβους Lightning. Διαθέτει επίσης ηλιακό πάνελ, καθώς πολλοί Αφρικανοί δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα.

«Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε έναν στρατό ολοκληρωμένων Bitcoin Lightning κόμβων για να δίνουμε στίγμα λειτουργίας από κάθε γωνιά και της ηπείρου τον επόμενο χρόνο», δήλωσε οChuta. «Σκοπεύουμε να πουλήσουμε και να αναπτύξουμε τουλάχιστον 250 από αυτούς τους κόμβους… τους επόμενους έξι μήνες».

Μέχρι στιγμής, τον τελευταίο μήνα η εταιρεία έχει λάβει επτά παραγγελίες, μία από τη Βρετανική Κολομβία, πέντε από τη Νιγηρία και μία από τη Γκάνα.

χρηματοοικονομικη κυριαρχια

Μερικοί αναγνώστες μπορεί να αισθάνονται κάποιο deja vu. Πριν από μισή δεκαετία, η Αφρική χαρακτηρίστηκε ως γόνιμο έδαφος για την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων. Τότε, τα φθηνότερα εμβάσματα υποτίθεται ότι ήταν η εφαρμογή που «έσκιζε».

Το κόστος συμμόρφωσης, μαζί με τις κλιμακούμενες προκλήσεις του bitcoin, περιπλέκουν αυτήν την αφήγηση. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της Νιγηρίας, χρησιμοποιούν πράγματι το bitcoin για εμβάσματα σήμερα, δύσκολα θα παραγκώνιζαν τη Western Union.

Το βήμα του Chuta είναι διαφορετικό, δίνοντας έμφαση στην αυτονομία που συνοδεύει τη λειτουργία ενός πλήρους κόμβου Bitcoin και τα έσοδα από έναν Lightning. Είναι ένας τρόπος να κερδίζεις και να προστατεύεις τα χρήματα σου, όχι απλά να τα σπρώχνετε σε κάποιον άλλο.

Η λειτουργία ενός πλήρους κόμβου Bitcoin σημαίνει βασικά τη λειτουργία της υποκείμενης υποδομής για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε κεφαλαιοποίηση της αγοράς στον κόσμο.
Σε αντίθεση με την εξόρυξη, η οποία απαιτεί σημαντική επένδυση σε εξειδικευμένα τσιπ, ηλεκτρική ενέργεια και ψύξη, ο καθένας μπορεί να τρέξει έναν κόμβο σε φορητό υπολογιστή με αρκετό χώρο. Τουλάχιστον 10.000 άτομα εκτελούν κόμβους σήμερα, μια συντηρητική εκτίμηση, καθώς δεν φαίνονται όλοι οι κόμβοι που εκτελούνται στον κόσμο.

Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση οικονομική ανταμοιβή για τη λειτουργία ενός κόμβου Bitcoin, έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των υπηρεσιών φύλαξης (όπου ένα τρίτο μέρος κατέχει τα ιδιωτικά κλειδιά) και απλοποιημένα πορτοφόλια επαλήθευσης πληρωμής (τα οποία επαληθεύουν μόνο τις δικές τους συναλλαγές).
Ένας πλήρης κόμβος «αυτο-επικυρώνεται» ανακτώντας κάθε συναλλαγή που καταγράφεται στο blockchain. Με αυτές τις πληροφορίες και τους κανόνες κόμβου που λαμβάνονται, οι χρήστες μπορούν να επαληθεύσουν από πρώτο χέρι ότι οι συναλλαγές ακολουθούν τους κανόνες δικτύου.
Ως ο απόλυτος ανιχνευτής «βλακείας» , μπορεί να σας πει αν λαμβάνετε ψευδή δεδομένα. «Το να είσαι οικονομικά κυρίαρχος έχει καταστεί αναγκαιότητα και το Bitcoin προσφέρει το κύριο εργαλείο για να το επιτύχει κανείς αυτό», δήλωσε ο Chuta.

Το στοιχείο Lightning node του SpaceBox είναι χτισμένο στην κορυφή του κόμβου Bitcoin. Το Lightning προσπαθεί να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Bitcoin, αυξάνοντας την επεκτασιμότητα ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να χρησιμοποιούν το δίκτυο ταυτόχρονα.
Εάν είναι επιτυχής, μπορεί να γίνει η κύρια μέθοδος πραγματοποίησης καθημερινών πληρωμών στο κρυπτονόμισμα και να αποφέρει έσοδα για αυτούς τους λειτουργούντες κόμβους.

«Παρόλο που η λειτουργία ενός πλήρους κόμβου Bitcoin Lightning μοιάζει περισσότερο με ενασχόληση με κάποιο χόμπι, μερικοί άνθρωποι κερδίζουν ήδη χρήματα, τοποθετώντας τους κόμβους τους ως [ένα] κανάλι δρομολόγησης πληρωμών Lightning», δήλωσε ο Chuta.

η ηλιακη ενεργεια

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την κατασκευή κόμβων Lightning, όπως το RaspiBlitz, ή απλώς αγοράζοντάς τους ήδη μονταρισμένους από προμηθευτές όπως το myNode.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές κόμβων υποθέτουν ότι οι χρήστες θα έχουν μια σταθερή ηλεκτρική πηγή ενέργειας για σύνδεση, κάτι που δεν είναι σίγουρο στην Υποσαχάρια Αφρική όπου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, περισσότερο από το μισό του πληθυσμού στερείται ηλεκτρικής ενέργειας.

«Όσον αφορά την υποδομή, η Νιγηρία (και ορισμένες άλλες αφρικανικές χώρες) έχουν πολύ κακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε η διατήρηση ενός πλήρους κόμβου είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε στην CoinDesk, ο διανομέας του Bitcoin Core, Tim Akinbo. Εξ ου και το ηλιακό πλαίσιο που συνοδεύει το κιτ SpaceBox.

«Αυτή η έλλειψη σταθερής ηλεκτρικής ενέργειας έχει εμποδίσει τους περισσότερους λάτρεις του bitcoin στην ήπειρο από την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην παγκόσμια βιομηχανία bitcoin, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ως κρυπτωρύχοι ή διαχειριστές κόμβων δρομολόγησης», δήλωσε ο Chuta. «Ενσωματώνοντας [ένα] προσιτό κιτ ηλιακής ενέργειας στη λειτουργία του κόμβου bitcoin, αναμένουμε ότι μπορούν να συμμετάσχουν πολύ περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο, ειδικά οι Αφρικανοί.»

Πέρα από την ηλεκτρική ενέργεια, ο Akinbo σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλα κόστη για τη λειτουργία ενός πλήρους κόμβου. Απαιτεί πολύ χώρο αποθήκευσης, για παράδειγμα. «Είναι απλώς αδύνατο για τους περισσότερους Αφρικανούς αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Akinbo, υποστηρίζοντας ότι μόνο οι πλούσιοι στην Αφρική θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά έναν κόμβο.

Όμως, στο όραμα του Chuta, δεν θα κάνουν όλοι από ένα ξεχωριστό κόμβο. Ίσως θα υπάρχουν ειδικοί που θα μάθουν να τους τρέχουν, είπε, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταβιβάζουν τα οφέλη στην τοπική τους κοινότητα.

«Το κύριο σημείο αυτού του έργου… είναι να επιμορφώσει και να εκπαιδεύσει ικανούς χειριστές κόμβων σε ολόκληρη την Αφρική, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές κοινότητες τους να διατηρήσουν κόμβους σε επίπεδο «φίλοι και οικογένεια» προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα υγιές οικονομικό μέλλον για αυτούς», δήλωσε ο Chuta.

Ελπίζει ότι οι παραγγελίες θα πολλαπλασιαστούν μετά την εξασθένιση του COVID-19, καθώς η πανδημία έπληξε τους προμηθευτές υλικού του BlockSpace. «Μόλις επιλυθούν τα ζητήματα του COVID-19, θα ξεκινήσουμε μια πλήρη εκστρατεία που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο με βάση το όραμά μας», δήλωσε ο Chuta.

πηγή: Alyssa Hertig – 16/06/2020 – https://www.coindesk.com/one-mans-mission-to-deploy-solar-powered-bitcoin-nodes-across-africa


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Ο ΜΥΛΟΣ – Πρατήριο άρτου – Βασιλέως Γεωργίου 41 – Θεσσαλονίκη
Τηλ. 231 083 0560

ΧΙΩΤΗΣ – FIRESHOP – Πυροσβεστήρες, Πυρανίχνευση & συστήματα τοπικής κατάσβεσης, Νέα Ιωνία – Αττική
https://www.facebook.com/pyrasfaleia/

FITNESS TEMPO – Γυμναστήριο, κέντρο σωματικής ευεξίας, Τρίκαλα
https://www.facebook.com/fitnesstempo/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.