H λίρα του Λιβάνου αξίζει τώρα ένα satoshi

Το νόμισμα του Λιβάνου, η λίρα, υποχώρησε σε νέα χαμηλά αυτή την εβδομάδα. Xθες, η ισοτιμία με το δολάριο ήταν στις 9.600 λίρες, έχοντας πτώση 50% από τον Ιούνιο -θύμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. 

«Η Λίρα του Λιβάνου αξίζει τώρα ένα satoshi», έγραψε στο Twitter ο Saifedean Ammous, καθηγητής οικονομικών και συγγραφέας του best seller «The Bitcoin Standard».  Ο Ammous -που μεγάλωσε στο Λίβανο- αναφέρεται στη μικρότερη αξία του Bitcoin, το satoshi, που αυτή τη στιγμή αξίζει 0,0001 δολάρια. 

Η χειρότερη οικονομική κρίση του Λιβάνου στη σύγχρονη ιστορία της έχει ως συνέπεια το εθνικό νόμισμα να έχει χάσει το 80 τοις εκατό της αξίας του από τον Οκτώβριο, που οι εθνικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς άρχισαν να συγκλονίζουν τη χώρα.

Τον Απρίλιο, ο Nicholas Taleb, διάσημος συγγραφέας του » The Black Swan » και «Fooled By Randomness», κάλεσε τους Λιβανέζους να στραφούν στα κρυπτονομίσματα, καθώς οι τράπεζες επέβαλαν όλο και πιο αυστηρούς ελέγχους, εν μέσω μιας εντεινόμενης οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικός της κατάστασης ο τίτλος της An Nahar, κορυφαίας εφημερίδας της Βηρυτού. «Ο Λίβανος δεν θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο »

Ο Λίβανος εισάγει έως και 80% των τροφίμων του και μια μελέτη του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι στα τέλη Απριλίου, η μισή χώρα δυσκολευόταν να βρει βασικά είδη διατροφής, επειδή οι τιμές των τροφίμων είχαν αυξηθεί κατά 56% από τον Οκτώβριο. 

Η χώρα υποφέρει από σοβαρή έλλειψη ξένου νομίσματος – δολάρια, τα οποία είναι απαραίτητα για την πληρωμή των εισαγωγών. Καθώς τα μετρητά εξαντλούνται, έχει αναπτυχθεί μια οικονομία ανταλλαγών. 

Ο Λίβανος φιλοξενεί επίσης περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες – τους περισσότερους κατά κεφαλήν στον κόσμο – και η κρίση επιδεινώνεται από τις συνεχείς εκροές νομισμάτων στη γειτονική Συρία.

Εν τω μεταξύ, οι διαμάχες μεταξύ της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας απειλούν να εκτροχιάσουν τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και υπάρχει ο φόβος ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Οι Financial Times εκτιμούν ότι η Banque du Liban έχει συσσωρεύσει απώλειες έως και 49 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά είναι σίγουρα πολλά satoshis!

Πηγή:  https://decrypt.co/34336/lebanese-lira-collapses-is-now-worth-one-satoshi

USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

BIOFIRE  -Τζάκια βιοαιθανόλης  https://www.e-biofire.gr/el/

Snif.gr  -Μηχανή αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών  https://www.snif.gr/

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ  -Ιατρός, Καρδιολόγος   e-mail nikosbernardos@yahoo.gr

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.