Παρότι τα κρυπτονομίσματα υπάρχουν μόνο για μια δεκαετία, ο χώρος των crypto απέκτησε από πολύ νωρίς τις δικές του χρηματοοικονομικές πυραμίδες ή αλλιώς Ponzi Scheme.
Εκτός από τα προφανή τους πλεονεκτήματα: ανωνυμία, προσβασιμότητα, ευκολία χρήσης και χαμηλό κόστος συναλλαγών, τα κρυπτονομίσματα έχουν ορισμένα σοβαρά μειονεκτήματα που εμποδίζουν την παγκόσμια υιοθέτησή τους. Το κύριο είναι η σύνδεση μεταξύ κρυπτονομισμάτων και εγκλήματος. Όλοι όσοι έχουν μελετήσει αυτό το θέμα -ακόμη και επιφανειακά- γνωρίζουν ότι το Bitcoin παραμένει ένας δημοφιλής τρόπος πληρωμής μεταξύ των απατεώνων και των εγκληματιών στο darknet. Τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ βολικά εργαλεία για ξέπλυμα χρήματος , αποφυγή φόρων και εξαπάτηση επενδυτών.
Ας δούμε τις πιο διάσημες κρύπτο πυραμίδες, από τις οποίες υπέστησαν απώλειες εκατομμύρια επενδυτές και των οποίων οι δραστηριότητες ανήλθαν σε δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτές οι εταιρείες δημιούργησαν χρηματοοικονομικές «πυραμίδες» ή όπως συνηθίζουν να λέγονται «σχήματα Ponzi» -πήραν το όνομά τους από τον Ιταλό απατεώνα Charles Ponzi, που έδρασε στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτές οι πυραμίδες δεν παράγουν αγαθά και δεν παρέχουν υπηρεσίες – το μόνο που κάνουν είναι το μάρκετινγκ δικτύου, όπου κάθε μέλος της πυραμίδας προσκαλεί πολλά νέα, που προσκαλούν με τη σειρά τους τα επόμενα και ούτω καθεξής.

Οι μόνοι εμπλεκόμενοι που καταφέρνουν να κερδίσουν σε ένα τέτοιο σύστημα είναι οι διοργανωτές και ίσως μερικοί πρώτοι επενδυτές που καταφέρνουν να αποσύρουν τα χρήματά τους εγκαίρως. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην πυραμίδα μένουν χωρίς χρήματα, με χρέη ή στην περίπτωση των πυραμίδων κρυπτογράφησης, χωρίς κρυπτονομίσματα.
OneCoin
Το OneCoin θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες κρύπτο πυραμίδες. Λειτούργησε από το 2014 έως το 2017, εξαπατώντας περίπου τρία εκατομμύρια άτομα και καταχρώντας συνολικά επενδύσεις περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Η ιδρυτής της One Coin ήταν η Βουλγάρα απατεώνας Ruzha Ignatova. Η πυραμίδα λειτούργησε σύμφωνα με το κλασικό σχήμα Ponzi, στο οποίο οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ανταμοιβή για κάθε νέο άτομο που προσκαλείται.
Η Ignatova έπεισε το ακροατήριό της ότι το OneCoin σύντομα θα γίνει το πιο ισχυρό κρυπτονόμισμα στον κόσμο. Υπήρχαν ακόμη και υποσχέσεις για «θάνατο του Bitcoin». Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρυπτονόμισμά της δεν είχε καν το δικό του blockchain και γινόταν αποδεκτό μόνο σε ιστότοπους που σχετίζονταν με την πυραμίδα.

Πρώτη η βουλγαρική κυβέρνηση μίλησε για την απειλή από τους απατεώνες δημοσιεύοντας ένα μήνυμα σχετικά με τους κινδύνους συμμετοχής στο OneCoin, καθώς το έργο δεν είναι χρηματοοικονομικό μέσο και δεν ελέγχεται από ρυθμιστικές αρχές. Αυτό προκάλεσε την πυραμίδα να «εγκαταλείψει» τη χώρα και να αρνηθεί να συνεργαστεί με βουλγαρικές τράπεζες.
Αλλά σύντομα ξεκίνησαν κριτικές και προειδοποιήσεις σχετικά με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία και την Ταϊλάνδη. Η Ιταλία και η Γερμανία απαγόρευαν ακόμη και τις δραστηριότητες της OneCoin στις χώρες και μπλόκαραν τους λογαριασμούς της. Η Ignatova αντέδρασε άμεσα: απλά δεν παρευρέθηκε στην επόμενη συνάντηση που είχε ανακοινωθεί με επενδυτές στη Λισαβόνα και εξαφανίστηκε. Ως και σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκεται.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Ruzha Ignatova για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Η ίδια αντιμετωπίζει 25 χρόνια φυλάκισης, ενώ οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν μερικούς από τους συνεργούς της, μεταξύ των οποίων και ο δικηγόρος, ο αδελφός της και ένας πρώην συνεργάτης της.
BitConnect
Μια άλλη σημαντική πυραμίδα crypto που λειτούργησε από το 2016 έως το 2018, είναι η BitConnect. Δημιουργήθηκε από άγνωστους προγραμματιστές και φαινόταν να διευθύνεται από έναν άνθρωπο με το όνομα Satao Nakamoto.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αγοράσουν νομίσματα BCC (Bitconnect Coin), να τα κλειδώσουν σε μια ειδική πλατφόρμα δανεισμού με την υπόσχεση ότι θα κερδίζουν καθημερινά τόκους. Οι πληρωμές των τόκων καθορίστηκαν από το λεγόμενο «bot συναλλαγών», που ήταν το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι του συστήματος Bitconnect.cο. Στα μέλη της πυραμίδας υποσχέθηκαν 40% κέρδος ανά μήνα . Σύμφωνα με τους διοργανωτές του BitConnect, από μια αρχική επένδυση 1.000 δολαρίων, οι επενδυτές θα περίμεναν να αποσύρουν 50 εκατομμύρια δολάρια σε τρία χρόνια.

Ο πρώτος που επέκρινε την Bitconnect και μίλησε για πυραμίδα, ήταν ο Vitalik Buterin, ο οποίος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η υπόσχεση κέρδους 1% ανά ημέρα είναι ένα κλασικό σχήμα Ponzi. Μετά από λίγο καιρό, ο Mike Novogratz, αλλά και ο δημιουργός του Litecoin, Τσάρλι Λι συμφώνησαν με τη γνώμη του ιδρυτή του Ethereum. Ταυτόχρονα, ερωτήσεις για τους διοργανωτές του BitConnect προήλθαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ζήτησε από την εταιρεία να αποκαλύψει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους απατεώνες να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του χώρου και να προσπαθούν να προσελκύσουν και νέους επενδυτές.
Οι αμερικανικές αρχές βοήθησαν στο τέλος αυτής της ιστορίας, αποκαλώντας την BitConnect ως οικονομική πυραμίδα και απαιτώντας να σταματήσει να λειτουργεί. Μετά από αυτό, η αξία του BCC μειώθηκε κατά 90%, οι επενδυτές έμειναν με συνολική απώλεια 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένας από τους διοργανωτές της πυραμίδας βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα. Ωστόσο, ο Divayesh Darji, επικεφαλής του ινδικού κλάδου της BitConnect, βγήκε με εγγύηση το 2019.
PlusToken
Η νεότερη και μεγαλύτερη οικονομική πυραμίδα τα τελευταία χρόνια. Το PlusToken ήταν ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης Ponzi, που μεταμφιέστηκε ως επενδυτικό πρόγραμμα υψηλής απόδοσης. Ιδρύθηκε το 2018 και διαφημίστηκε στο κινεζικό WeChat με υποσχέσεις 10% –30% της απόδοσης επένδυσης ανά μήνα. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο πρόγραμμα PlusToken, κυρίως στην Κίνα και τη Νότιο Κορέα. Οι απατεώνες ισχυρίζονταν ότι υποστηρίζουν τον οικονομικό αλφαβητισμό κι ότι στόχος τους ήταν να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα.
Το Plus Token είχε ένα ισχυρό στοιχείο παραπομπής, το οποίο έδινε τεράστια μπόνους σε οποιοδήποτε μέλος παρέπεμπε φίλους και συγγενείς στο πρόγραμμα. Οι επενδυτές χωρίστηκαν σε 4 «επίπεδα», ανάλογα με το πόσο επένδυσαν και πόσες άλλες παραπομπές μπορούσαν να κάνουν. Τα μέλη άρχισαν να παραπέμπουν τους φίλους και την οικογένειά τους για να επενδύσουν σε μεγάλα ποσά κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Bitcoin, Ethereum, EOS και Litecoin.

Τα πρώτα σημάδια προβλημάτων άρχισαν να εμφανίζονται τον Ιούνιο του 2019 καθώς οι χρήστες άρχισαν να αναφέρουν καθυστερήσεις στην ανάληψη κεφαλαίων. Κάποιοι άρχισαν να διαμαρτύρονται στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικών μέσων «Weibo», αναφέροντας ότι δεν μπορούσαν να λάβουν χρήματα παρά την υποβολή αιτήσεων ανάληψης.
Αμέσως οι διοργανωτές της απάτης ξεκίνησαν τη στρατηγική εξόδου τους και εγκατέλειψαν τη χώρα, αφήνοντας το μήνυμα Sorry We have run. Έξι από αυτούς συνελήφθησαν, κατόπιν αιτήματος των κινεζικών αρχών. Το PlusToken ισχυρίστηκε ότι τα άτομα που συνελήφθησαν ήταν τακτικοί χρήστες και όχι οι συνιδρυτές της εταιρείας.
Ωστόσο, τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν από τους επενδυτές δεν μπορούσαν να επιστραφούν και παραμένουν στα μέλη της ομάδας PlusToken. Πρόσφατα, στις 22 Ιουνίου, όλα τα EOS αποσύρθηκαν από τα πορτοφόλια της πυραμίδας και σύντομα αυτό επαναλήφθηκε με 789.500 Ethereum .
Παρά το γεγονός ότι αυτές οι τρεις πυραμίδες έχουν σταματήσει ουσιαστικά τη δραστηριότητά τους, οι διάφορες «μετενσάρκώσεις» τους εμφανίζονται συνεχώς, προσελκύοντας άπειρους επενδυτές. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύουν τους πολίτες από τέτοια σχήματα, καθώς η απαγόρευση τους απαιτεί απόδειξη εγκλήματος. Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη άμυνα είναι η γνώση. Εάν όλοι είναι υποψιασμένοι και βλέπουν στα τεράστια περιθώρια κέρδους που υπόσχονται οι εταιρείες-Ponzi σε αντάλλαγμα για επενδύσεις, την κόκκινη σημαία του κινδύνου και όχι ένα φανταστικό ορυχείο χρυσού, σίγουρα θα υπάρχουν λιγότεροι απατεώνες.
Πηγή: Nick Bel https://cointelegraph.com/news/the-most-famous-financial-pyramids-in-the-crypto-world
USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO
Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:
ΦΡΟΝΤΙΔΑ -Ορθοπεδικά, ιατρικά εξαρτήματα & υποδήματα https://www.facebook.com/frontidathessaloniki/
CUT & STYLE -Κομμωτήριο, περιποίηση μαλλιών https://www.facebook.com/CUT-STYLE-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%86%CE%B7-1613700915516016/
APEIROS CHORA -Hotel – genuine Zagori mansion https://apeiroschora.gr/
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.