H Κούβα σε ρυθμούς Bitcoin

Μέσα σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, οι Κουβανοί στρέφονται σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin. Η πανδημία Covid-19 έχει επηρεάσει τις οικονομίες των χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, η Κούβα έχει πληγεί πολύ περισσότερο. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η πολιτική και οικονομική δομή της χώρας είναι ιδιαίτερα συγκεντρωτική.

Με το ξέσπασμα του COVID19, η Βενεζουέλα, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Κούβας, σταμάτησε να προσφέρει βοήθεια στο μικρό νησιωτικό έθνος. Ως αποτέλεσμα, η χώρα αντιμετωπίζει μια εθνική επισιτιστική κρίση και η κυβέρνηση ζητά από τους κατοίκους να καλλιεργούν τρόφιμα σε κάθε διαθέσιμο χώρο που μπορούν να βρουν.

Επιπλέον, το ξέσπασμα του κορονoϊού προκάλεσε έλλειψη των μεταφορέων, γνωστούς ως «Μules» ή «Μulas» και τα καθημερινά αντικείμενα έγιναν λιγοστά. Υπάρχουν περίπου 50.000 Κουβανοί που θεωρούν τους εαυτούς τους «Mules». Ταξιδεύουν στον κόσμο και φέρνουν πίσω μετρητά και διάφορα αγαθά στην Κούβα. Στη χώρα, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των διεθνών εμβασμάτων.

Εκτός από την απραξία των mules και την έλλειψη βοήθειας από τη Βενεζουέλα, το έθνος αντιμετωπίζει επίσης τεράστιες κυρώσεις. Οι ΗΠΑ επέβαλαν ένα από τα πιο σκληρά οικονομικά εμπάργκο τους στην Κούβα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια οικονομία ήδη αρκετά αδύναμη, ακόμη και πριν από την τελευταία κρίση που προκάλεσαν -παγκόσμια- τα lockdowns του κορονοϊού.

Οι Κουβανοί χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα εδώ και αρκετό καιρό. Για παράδειγμα, μια έκθεση του Reuters τον Σεπτέμβριο του 2019, αποκάλυψε ότι οι Κουβανοί αποφεύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις χρησιμοποιώντας το Bitcoin: «παρακάμπτουν τις κυρώσεις, συγκεντρώνοντας κρυπτονομίσματα, προκειμένου να ψωνίσουν στο διαδίκτυο και να στείλουν χρήματα». Yπάρχει επίσης ένα δημοφιλές κανάλι Telegram, το Cubacripto, όπου χιλιάδες Κουβανοί συγκεντρώνονται για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο η χρήση κρυπτονομισμάτων για τους κουβανούς εξακολουθεί να είναι αρκετά περίπλοκη. Ο λόγος είναι ότι αντιμετωπίζουν πολλές οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν απλώς να εγγραφούν σε ένα από τα σημαντικότερα ανταλλακτηρια και να αρχίσουν να διαπραγματεύονται, αφού το κράτος τους δεν υποστηρίζεται.

Το πρώτο ανταλλακτήριο P2P της χώρας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 και ονομάζεται Qbita. Ο Ιταλό-Κουβανός Mario Mazzola αποφάσισε να ξεκινήσει την πλατφόρμα Qbita, καθώς to LocalBitcoins απαιτεί αυστηρά πρωτόκολλα KYC και τo Paxful εχει γεωγραφικό μπλοκ σε πολίτες από την Κούβα.

Δημιούργησα το Qbita Exchange γιατί είμαι πεπεισμένος ότι εδώ, στην Κούβα, το Bitcoin είναι πραγματική ανάγκη.

«Νομίζω ότι στο μέλλον θα δούμε λιγότερους ανθρώπους να έρχονται στα crypto για να βγάλουν εύκολα χρήματα», υποστήριξε ο Mazzola κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. «Θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το Bitcoin για τον πραγματικό σκοπό του: την ελευθερία να μετακινούν χρήματα και να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των χρημάτων τους».

Πηγή: https://news.bitcoin.com/food-and-cash-shortages-push-cubans-toward-permissionless-cryptocurrencies/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ  -Δικηγόρος - Καθηγητής ΑΠΘ  http://iglezakis.gr/

ΧΙΩΤΗΣ – FIRESHOP -Πυροσβεστήρες, Πυρανίχνευση & συστήματα τοπικής κατάσβεσης https://fireshop.gr/

LUSH -Φρέσκα, χειροποίητα καλλυντικά https://www.lush.com/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.