BTC: γιατί το όριο των 21 εκατομμυρίων;

Το Bitcoin σχεδιάστηκε έτσι ώστε να υπάρχει περιορισμένη προσφορά 21 εκατομμυρίων BTC. Αλλά γιατί ο Satoshi Nakamoto επέλεξε αυτόν τον συγκεκριμένο αριθμό; Υπάρχουν τουλάχιστον δύο εύλογες εξηγήσεις. Μια εξήγηση για το όριο των 21 εκατομμυρίων Bitcoin είναι η θεωρία αντικατάστασης της προσφοράς χρήματος. Μια εναλλακτική πρόταση είναι ότι το όριο θα μπορούσε να προεκταθεί μαθηματικά από τις παραμέτρους λειτουργίας του Bitcoin.

Όπως πολλά άλλα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin (BTC) σχεδιάστηκε σύμφωνα με την αρχή της πεπερασμένης προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σταθερό ανώτατο όριο για το πόσα Bitcoin μπορούν να υπάρξουν ποτέ.

Στην περίπτωση του Bitcoin, το ανώτατο όριο ορίστηκε από τον δημιουργό του, Satoshi Nakamoto, στα 21 εκατομμύρια. Για άλλα κρυπτονομίσματα, αυτό το ανώτατο όριο μπορεί να διαφέρει σημαντικά – κυμαίνεται από μόλις 18,9 εκατομμύρια για το Monero (XMR) και το Dash έως και τα 100 δισεκατομμύρια για τα εκείνα του XRP και του Tron (TRX).

Η θεωρία της αντικατάστασης της προμήθειας χρήματος

Περιορίζοντας τη μέγιστη προσφορά του και επιβραδύνοντας το ρυθμό με τον οποίο δημιουργείται το νέο Bitcoin, ο Satoshi προτίμησε κάθε μεμονωμένη μονάδα Bitcoin (γνωστή ως satoshi) να εκτιμηθεί σε αξία με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με ένα e-mail που φέρεται να κοινοποιήθηκε μεταξύ του Nakamoto και του Bitcoin Core συνεργάτη του, Mike Hearn, ο Satoshi υποστήριξε ότι εάν 21 εκατομμύρια νομίσματα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν από κάποιο κλάσμα της παγκόσμιας οικονομίας, το 0,001 BTC (1 mBTC) θα μπορούσε να αξίζει περίπου 1€. Αυτή η πρόβλεψη έγινε πραγματικότητα το 2013, όταν το Bitcoin έσπασε για πρώτη φορά το σημείο της τιμής των 1.000€, σήμερα, κάθε mBTC αξίζει προς το παρόν πλησιέστερα στα 8,25€

Παρόλο που ο Satoshi συγκρίνει την τιμή του Bitcoin με το ευρώ στο email του, μερικά απλά μαθηματικά δείχνουν ότι μπορεί να είχε ένα πολύ μεγαλύτερο όραμα για το Bitcoin – εξηγώντας καλύτερα γιατί επιλέχθηκε το μέγιστο ποσό 21 εκατομμυρίων.

Τη στιγμή της δημιουργίας του Bitcoin, η προσφορά χρημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο ανερχόταν περίπου στα 21 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο αριθμός, γνωστός ως η «προσφορά χρήματος M1», αποτελείται από τη συνολική αξία όλων των φυσικών χρημάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών, νομισμάτων, ταξιδιωτικών επιταγών και άλλων μορφών χρήματος.

Εάν το Bitcoin επρόκειτο να αναπτυχθεί για να γίνει το ενιαίο παγκόσμιο νόμισμα – αντικαθιστώντας όλα αυτά που αποτελούν τον αριθμό M1 – τότε κάθε BTC θα αξίζει 1 εκατομμύριο δολάρια. Επειδή υπάρχουν 100 εκατομμύρια satoshi σε κάθε Bitcoin, αυτό θα προσδιόριζε την αξία κάθε satoshi στα 0,01$.

Το γεγονός ότι αυτοί οι αριθμοί ευθυγραμμίζονται τόσο στενά, θα ήταν μια αξιοσημείωτη σύμπτωση, αν δεν είναι σκόπιμο.

Μια εναλλακτική εξήγηση

Αν και η θεωρία αντικατάστασης της προσφοράς χρήματος M1 είναι ίσως το πιο εύλογο σκεπτικό για το γεγονός ότι ο Satoshi επέλεξε τα 21 εκατομμύρια ως το ανώτατο όριο παραγωγής Bitcoin, υπάρχει και μια άλλη – κάπως απλούστερη – πιθανή εξήγηση.

Κοιτάζοντας τις παραμέτρους που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της προσφοράς Bitcoin, καθίσταται σαφές ότι ο αριθμός των 21 εκατομμυρίων BTC επιτρέπει στο δίκτυο να διασφαλίσει ότι τα μπλοκ εξορύσσονται σε τακτικό χρονικό διάστημα (10 λεπτά).
Εξασφαλίζει επίσης το ποσό του Bitcoin που καταβάλλεται στους κρυπτωρύχους, καθώς μειώνεται η επιβράβευση με την πάροδο του χρόνου, καθώς η μέγιστη προσφορά πλησιάζει το όριό της. Όπως αποδεικνύεται, οι παράμετροι που ορίζει ο Satoshi για αυτό, οδηγούν αναπόφευκτα στην παραγωγή ενός μέγιστου ποσού των 21 εκατομμυρίων BTC.

Ο βασικός κώδικας του Bitcoin προσαρμόζει επί του παρόντος τη δυσκολία εξόρυξης για να διασφαλίσει ότι κάθε νέο μπλοκ εξορύσσεται κάθε 10 λεπτά κατά μέσο όρο, ανεξάρτητα από το πόση ταχύτητα κατακερματισμού φαίνεται στο δίκτυο.
Με βάση αυτό το χαρακτηριστικό, συνολικά 210.000 μπλοκ πρέπει να εξορύσσονται σε κάθε τετραετή κύκλο, μετά τον οποίο η ανταμοιβή ανά μπλοκ μειώνεται στο μισό. Ο πρώτος κύκλος έδινε 50 BTC ανά μπλοκ. αυτό μειώθηκε στο ήμισυ, στα 25 BTC / μπλοκ το 2012, και πάλι στα 12,5 BTC / μπλοκ το 2016. Μετά το halving του 2020, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα μπλοκ 6,25 / BTC.

Εάν προεκτείνετε αυτό, θα βρείτε ότι το άθροισμα των ανταμοιβών μπλοκ για κάθε κύκλο ισούται με 100 (50 + 25 + 6,25 +3,125, κ.λπ.). Με τον πολλαπλασιασμό αυτού του αριθμού με τον αριθμό των 210.000 μπλοκ / κύκλο, φτάνετε στη μέγιστη δυνατή προσφορά των 21 εκατομμυρίων.

Λοιπόν, είναι το όριο παροχής Bitcoin μια φιλοσοφική θέση ή το προϊόν της αδιάφορης μαθηματικής λογικής; Μόνο ο Satoshi Nakamoto γνωρίζει πραγματικά – και αυτός (ή αυτή) δεν το λέει.

πηγή: Daniel Phillips – 10/07/2020 – https://decrypt.co/34876/why-is-bitcoins-supply-limit-set-to-21-million


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

TICTAC Ανάκτηση δεδομένων (Data Recovery) https://tictac.gr/

FEEL YOUR HOME Εταιρεία χονδρικού και λιανικού εμπορίου ειδών σπιτιού https://feelyourhome.gr/

GRANDMA VASILIKI ROOMS TO LET Κυκλαδίτικος ξενώνας https://grandma-vasiliki.business.site/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.