Επίθεση στο Twitter με λύτρα σε BTC. Γιατί όμως;

Κάποιος/οι χάκαραν το Twitter την Τετάρτη και χρησιμοποίησαν το bitcoin για να εισπράξουν τους καρπούς της απάτης τους. Το Twitter ανακοίνωσε ότι «εντοπίσαμε την ενέργεια αυτή που πιστεύουμε ότι είναι μια συντονισμένη επίθεση κοινωνικής μηχανικής από άτομα που στόχευσαν με επιτυχία ορισμένους από τους υπαλλήλους μας με πρόσβαση σε εσωτερικά συστήματα και εργαλεία». Αλλά γιατί?

Το Bitcoin είναι ένα εναλλακτικό σύστημα του χρήματος που βασίζεται στην αξία της αντίστασης έναντι της λογοκρισίας. Με άλλα λόγια, το Bitcoin δημιουργήθηκε από το μηδέν για να αποφύγει την παρέμβαση τρίτων (όπως τράπεζες, κυβερνήσεις και μηχανισμοί επιβολής του νόμου), καθιστώντας το ένα φυσικό εργαλείο στα χέρια ενός χάκερ παγκόσμιας κλάσης.

Η πρόταση αξίας του Bitcoin μπορεί να χωριστεί σε μερικές κατηγορίες, όλες υπό την αιγίδα της τεχνολογίας.

οταν ο hacker τα παρει, γινονται δικα του

Το Bitcoin είναι ηλεκτρονικό. Ένα δημοφιλές meme για το bitcoin είναι «μαγικά χρήματα του ίντερνετ», το οποίο, κατά μία έννοια, ισχύει. Το Bitcoin λειτουργεί εγγενώς στο διαδίκτυο, μπορείτε να στείλετε bitcoin από το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας σε οποιονδήποτε άλλο, σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, με λίγα κλικ, χωρίς κανείς να μπορεί να σας σταματήσει. Και μόλις το στείλετε, δεν μπορείτε να το πάρετε πίσω.

Αυτό το χαρακτηριστικό – ή σε αυτήν την περίπτωση, το εμπόδιο- είναι ένας πρωταρχικός λόγος που υπάρχει το Bitcoin. Το Bitcoin βασίζεται σε αυτό που ονομάζεται συναλλαγές Peer-to-Peer (P2P) δηλ. συναλλαγές μεταξύ ισοτίμων μερών, έτσι ώστε για να μην κατασχεθεί από μεσάζοντες, όπως για παράδειγμα οι μηχανισμοί επιβολής του νόμου. Μόλις τα νομίσματα βρεθούν στο πορτοφόλι κάποιου άλλου, θεωρείστε τα οριστικά απολεσθέντα από το δικό σας.

το Bitcoin είναι ψευδωνυμο

Όπως πολλοί λογαριασμοί στο Twitter, το bitcoin είναι ψευδώνυμο. Δεν μπορούμε να συνδέσουμε μια διεύθυνση με μια προσωπική ταυτότητα πολύ εύκολα.

Για να κλέψετε δολάρια από την άλλη πλευρά, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να μπείτε και να βγείτε από έναν τραπεζικό λογαριασμό χωρίς να σας εντοπίσουν. Παραδοσιακά, τα χρήματα μεταφέρονται από τον έναν λογαριασμό στον άλλο μέσω ενός τρίτου μέρους.

Τα παραδοσιακά συστήματα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι σε θέση να αντιστρέψουν τις συναλλαγές και να επισυνάψουν ταυτότητες σε αυτές. Αυτό είναι σαφώς ένα μειονέκτημα για τους χάκερ. (Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν αναφορές για τον χάκερ που εκτελούσε μια παρόμοια καμπάνια στο CashApp για να εισπράξει USD). Συγκριτικά, οι συναλλαγές Bitcoin είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθούν.

Bitcoin εχει ρευστοτητα

Το Bitcoin διαπραγματεύεται επίσης διαδικτυακά σε πολλά μέρη. Το να κρατάτε bitcoin στο πορτοφόλι σας δεν θα άξιζε πολύ αν οι άνθρωποι δεν ανταλλάσσουν δολάρια για bitcoin. Ξεκίνησε το 2009, το bitcoin είναι το πιο καθιερωμένο και πιο διαπραγματεύσιμο ψηφιακό στοιχείο. Είναι επίσης διαθέσιμο σε δημοφιλείς οικονομικές εφαρμογές όπως το CashApp ή το PayPal.

«Είναι κοινή λογική οι επιτιθέμενοι να επιλέξουν το Bitcoin. Το Bitcoin είναι το πιο ανθεκτικό στη λογοκρισία και ρευστό περιουσιακό στοιχείο που υπάρχει», δήλωσε ο CSO της Blocksonam, Samson Mow, σε ένα ιδιωτικό μήνυμα.

Όλα τα παραπάνω είναι για να πούμε ότι ο χάκερ του Twitter επέλεξε το σωστό κρυπτονόμισμα για να το εξαργυρώσει σε δολάρια ΗΠΑ.

αλλα το bitcoin μπορει να ισχνηλατηθει και να εντοπιστει

Ωστόσο, οι διευθύνσεις μπορούν να παρακολουθούνται. Και μπορούν επίσης να μπλοκαριστούν από άλλους. Φυσικά, το blockchain του Bitcoin είναι 100% διαφανές. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές από το ένα μέρος στο άλλο είναι ορατές, για να τις βλέπουν όλοι όσοι διαθέτουν λίγη τεχνογνωσία.

Για παράδειγμα, το δημοφιλής ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase, δεν επιτρέπει στους χρήστες της υπηρεσίας του να μεταφέρουν χρήματα στη διεύθυνση του εισβολέα του Twitter.

Η εταιρεία ανάλυσης στοιχείων Blockchain, η Chainalysis αναφέρει ότι τα 12 ή περισσότερα bitcoin (αξίας περίπου 110.000$ εκείνη τη στιγμή) που αλίευσε ο χάκερ βρίσκονται ήδη σε κίνηση. Αλλά μπορούμε να δούμε πού πηγαίνουν. Ορισμένες εταιρείες μπορούν ακόμη και να ταιριάξουν τις ταυτότητες του «meatspace» με αυτές που βασίζονται σε μικρές λεπτομέρειες που παραβλέπουν συνήθως οι χάκερ.

Συνεπώς, υπάρχουν εργαλεία διαθέσιμα σε άτομα που θέλουν πραγματικά να συγκαλύψουν τις συναλλαγές τους, και όποιος έχει διαπράξει αυτή τη συγκεκριμένη κλοπή φαίνεται να είναι διατεθειμένος να λάβει μέτρα για την προστασία της λείας του.

«Η πρόκλησή για τους χάκερ τώρα είναι να ξεπλύνουν αυτά τα κεφάλαια, με τον κόσμο να τα παρακολουθεί στο blockchain. Εξαρτάται από το τι θα κάνουν στη συνέχεια, εξαρτάται από το πώς προσπαθήσουν να τα εξαργυρώσουν», δήλωσε ο Tom Robinson, συνιδρυτής της Elliptic, στο Bloomberg. Αν προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν ένα ρυθμισμένο ανταλλακτήριο στις ΗΠΑ, θα είναι εύκολο να τους εντοπίσουμε. Αλλά αν προσπαθήσουν να τα εξαργυρώσουν μέσω ενός από τα εκατοντάδες μικρά, μη ρυθμισμένα ανταλλακτήρια, θα ήταν δυσκολότερος ο εντοπισμός τους, αναφέρθηκε ότι είπε.

Ανάμεσα στα θύματα των οποίων οι λογαριασμοί δέχθηκαν την κακόβουλη επίθεση είναι οι: Joe Biden, Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates, Michael Bloomberg, Kanye West, Uber, Apple, Kim Kardashian West, Barack Obama, Warren Buffett, CashApp, και άλλοι. Χαρακτηριστικά, αυτό είναι το χακάρισμα στον λογαριασμό του Elon Musk

Το μεγαλύτερο ερώτημα μάλλον δεν είναι η ταυτότητα του χάκερ, αλλά ποιος μπορεί να πίστεψε αυτό το κείμενο, με αυτή την εμφάνιση και να έστειλε τα νομίσματά του εκεί για να πολλαπλασιαστούν….

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ένα: είναι σημαντικό οι άνθρωποι να είναι προσεκτικοί με τις υποσχέσεις για δωρεάν χρήματα στο ίντερνετ, είτε πρόκειται για δολάρια, για λίρες ή για bitcoin.

πηγή: William Foxley – 16/07/2020 – https://www.coindesk.com/twitter-hack-used-bitcoin-to-cash-in-heres-why


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

GRANDMA VASILIKI – Κυκλαδίτικος ξενώνας, Χώρα της Ίου
https://grandma-vasiliki.business.site/

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ – Δικηγόρος – Καθηγητής ΑΠΘ
Οδυσσέως 7, Θεσσαλονίκη
http://iglezakis.gr/

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ – Ιδιωτικός βρεφονηπιακός σταθμός & νηπιαγωγείο
Αγίου Κωνσταντίνου 130, Τρίπολη
http://www.to-xamogelo.gr/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.