Τι είναι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενός κρυπτονομίσματος;

Η λεγόμενη κεφαλαιοποίηση ενός κρυπτονομίσματος στην αγορά, είναι ένα καθαρά θεωρητικό κομμάτι δεδομένων. Από αυστηρά τεχνική άποψη, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το προϊόν της τιμής των μεμονωμένων μονάδων (τα tokens) επί τον συνολικό αριθμό tokens που κυκλοφορούν.

Ο συνολικός αριθμός των κυκλοφορούντων tokens ονομάζεται «κυκλοφορών εφοδιασμός» και αντιστοιχεί στον αριθμό των tokens που δημιουργήθηκαν και εκδόθηκαν, δηλ. η καθαρή ποσότητα από τυχόν tokens που έχουν ήδη δημιουργηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 18,5 εκατομμύρια bitcoin σε κυκλοφορία, τα οποία αντιστοιχούν στον «κυκλοφορούντα εφοδιασμό» του BTC. Όσον αφορά το Bitcoin, όλα τα BTC που δημιουργούνται μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις δημιουργηθούν, επομένως ο «κυκλοφορών εφοδιασμός» αντιστοιχεί στη συνολική ποσότητα των νομισμάτων.

Ωστόσο, είναι ήδη γνωστό ότι θα δημιουργηθούν το ανώτατο 21 εκατομμύρια BTC, επομένως η μέγιστη προσφορά είναι πράγματι 21 εκατομμύρια.

Δεδομένου ότι η τιμή ενός μεμονωμένου BTC είναι σήμερα περίπου 9.100$, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του bitcoin είναι περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια και επιτυγχάνεται πολλαπλασιάζοντας την κυκλοφορία της προσφοράς των περίπου 18,5 εκατομμυρίων BTC με την τιμή των 9,100$ / BTC.

Ο υπολογισμός είναι ελαφρώς πιο περίπλοκος για εκείνα τα κρυπτονομίσματα για τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί όλα τα tokens, αλλά ένα μέρος δεν είναι ακόμη χρησιμοποιήσιμο.

Για παράδειγμα, έχουν ήδη εκδοθεί όλα τα περίπου 100 δισεκατομμύρια tokens XRP, αλλά έχουν κυκλοφορήσει μόνο περίπου 44 δισεκατομμύρια από αυτά.

Επομένως, πολλαπλασιάζοντας τον «κυκλοφορούντα εφοδιασμό» του Ripple, δηλαδή τα 44 δισεκατομμύρια XRP, με την τιμή περίπου 0,19$/ XRP, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του είναι κατά τι πάνω από τα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ τησ κεφαλαιοποίησησ της αγοράς

Πρώτον, πρέπει να πούμε ότι ο υπολογισμός είναι καθαρά θεωρητικός, διότι στην υποθετική περίπτωση ότι κάποιος θα αποφασίσει να πουλήσει όλο το BTC ή το XRP, έναντι δολαρίων ΗΠΑ, είναι πρακτικά αδύνατο να λάβει ένα ποσό σε δολάρια που να ισούται με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin ή του Ripple.

Σε τελική ανάλυση, η πώληση τεράστιων ποσοτήτων tokens θα έκανε την τιμή τους να πέσει και κανείς δεν θα μπορούσε να καθορίσει πόσο θα μπορούσε να πέσει η τιμή. Ωστόσο, παρά τον καθαρά θεωρητικό χαρακτήρα του δείκτη αυτού, είναι χρήσιμος για να γίνονται συγκρίσεις, ειδικά μεταξύ διαφορετικών κρυπτονομισμάτων.
Εν τέλει, ακόμη και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο και έχει τα ίδια όρια, αλλά τουλάχιστον επιτρέπει συγκρίσεις.

Για παράδειγμα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Ethereum είναι περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε μπορούμε να πούμε ότι το υπάρχον BTC σε κυκλοφορία στο σύνολό του αξίζει περίπου 6,5 φορές το κυκλοφορούν ETH.

Με τη σειρά του, η συνολική προσφορά του ETH αξίζει περίπου 3 φορές αυτή του XRP και αυτή του XRP αξίζει περισσότερο από το διπλάσιο από εκείνη του BCH.

Δεδομένου ότι η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin Cash είναι πάνω από 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, μπορούμε να πούμε ότι το Bitcoin συνολικά, αξίζει περισσότερο από 41 φορές το Bitcoin Cash.

Η μόνη πραγματική χρήση αυτών των θεωρητικών δεδομένων της λεγόμενης κεφαλαιοποίησης της αγοράς, είναι η πραγματοποίηση συγκρίσεων, όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών κρυπτονομισμάτων, αλλά επίσης μεταξύ κρυπτονομισμάτων και, για παράδειγμα, μίας μετοχής.

Για παράδειγμα, η κεφαλαιοποίηση της Tesla είναι περίπου 279 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι λίγο περισσότερο από την κεφαλαιοποίηση των 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων όλων των κρυπτονομισμάτων που έχουν συγκεντρωθεί.

Ένας άλλος τύπος σύγκρισης μπορεί να γίνει σε σχέση με τις αλλαγές που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενός κρυπτονομίσματος, ή ακόμα καλύτερα, της συνολικής κεφαλαιοποίησης όλων των κρυπτονομισμάτων.

Για παράδειγμα, το 2015, όταν δημιουργήθηκε το Ethereum, η συνολική κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων ήταν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, στη συνέχεια αυξήθηκε σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 και στη συνέχεια αυξήθηκε σε πάνω από 800 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της κερδοσκοπικής φούσκας στο τέλος του 2017.
Μέχρι το τέλος του 2018, είχε επιστρέψει στα περίπου 100 δισεκατομμύρια, ενώ στα μέσα του 2019 είχε αυξηθεί σε πάνω από 350 δισεκατομμύρια.

Από τότε μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από τα 200 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2019, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε σε πάνω από 300 δισεκατομμύρια το Φεβρουάριο του 2020, κατέρρευσε στα 140 δισεκατομμύρια στα μέσα Μαρτίου και στη συνέχεια επανήλθε σταδιακά στα περίπου 270 δισεκατομμύρια μέχρι σήμερα.

πηγή: Marco Cavicchioli – 19/07/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/07/19/what-is-market-capitalization-cryptocurrency/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

ΧΙΩΤΗΣ – FIRESHOP / Πυροσβεστήρες, Πυρανίχνευση & συστήματα τοπικής κατάσβεσης, Νέα Ιωνία – Αττική
https://fireshop.gr/

ΦΡΟΝΤΙΔΑ – Ορθοπεδικά, ιατρικά εξαρτήματα & υποδήματα. Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/frontidathessaloniki/

PHARMACY 128 – Φυσικό και ηλεκτρονικό φαρμακείο. Θεσσαλονίκη
https://www.pharmacy128.gr/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.