BITCOIN: αγγίζει το 99.99% συνεχούς λειτουργίας του δικτύου (uptime)

Ένα από τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του δικτύου Bitcoin είναι το λεγόμενο uptime.
Το Uptime είναι ένας όρος στους υπολογιστές που προσδιορίζει το ποσοστό χρόνου κατά το οποίο ένα σύστημα παραμένει σε λειτουργία, δηλαδή λειτουργεί σωστά. Αντίθετα, ο χρόνος διακοπής (downtime) προσδιορίζει τις στιγμές που δεν λειτουργεί, π.χ. λόγω αστοχιών, συντήρησης ή άλλων αιτιών.

Το γεγονός είναι ότι είναι πολύ σπάνιο ένα σύστημα υπολογιστή/ ων, να μπορεί να φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά χρόνου λειτουργίας και σε αυτό το χαρακτηριστικό το Bitcoin είναι στην πραγματικότητα μια σπάνια εξαίρεση.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο BuyBitcoinWorldwide.com, το ποσοστό λειτουργίας του δικτύου Bitcoin έχει πλέον ξεπεράσει το 99,985% και θα μπορούσε να φτάσει στα «τέσσερα εννιάρια», ή το 99,99% περίπου, τον Φεβρουάριο του 2025, εάν εν τω μεταξύ τίποτα δεν πάει στραβά.

Αρκεί να πούμε ότι στον ίδιο ιστότοπο, ο οποίος μετρά το ποσοστό uptime από τις 3 Ιανουαρίου 2009, την ημέρα κατά την οποία εξορύχτηκε το πρώτο block του Bitcoin, αναφέρονται μόνο δύο στιγμές εκτός λειτουργίας, μία το 2010 και η άλλη το 2013, 8 ώρες και 27 λεπτά και 6 ώρες και 20 λεπτά, αντίστοιχα.

Με άλλα λόγια, σε περισσότερα από 11 και μισό χρόνια, το δίκτυο Bitcoin δεν λειτούργησε για λιγότερο από 15 ώρες. Επιπλέον, όταν εξετάζουμε μόνο τον χρόνο που έχει παρέλθει μεταξύ της τελευταίας διακοπής λειτουργίας έως σήμερα, δηλαδή από τις 21 Μαρτίου 2013 και μετά, ο χρόνος λειτουργίας τα τελευταία επτά χρόνια ήταν 100%.

Ο χρόνος λειτουργίας του 99,99% (που ονομάζεται επίσης «τέσσερα εννιάρια») αντιστοιχεί σε μέγιστο χρόνο διακοπής λειτουργίας ενός λεπτού σε μια εβδομάδα, και 52,5 λεπτά το χρόνο, και είναι μία φιλοδοξία που επιδιώκουν πολλά συστήματα υπολογιστών, συχνά χωρίς να είναι ικανά να το φτάσουν.

Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης του Kraken, ο Dan Held, στο Reddit, είναι μια απόδοση ανώτερη ακόμη και από εκείνη των Google, Amazon και Facebook. Για παράδειγμα, το Facebook μόνο τις τελευταίες 90 ημέρες ισχυρίζεται ότι κατέγραψε δύο διακοπές λειτουργίας, ενώ η Google αναφέρει μία την τελευταία εβδομάδα για την υπηρεσία υποστήριξης του Google Cloud.

Κάποιος προσπάθησε επίσης να υπολογίσει το ποσοστό λειτουργίας του δολαρίου ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι ιστορικά θα έφτανε το 98,36%, το οποίο είναι πολύ υψηλό, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από αυτό του Bitcoin. 
Στην πραγματικότητα, στα 245 χρόνια της ύπαρξής του θα ήταν εκτός λειτουργίας για 4 χρόνια, δεδομένου ότι γεννήθηκε το 1775, αλλά από το 1781 έως το 1785 ήταν βασικά άχρηστο λόγω του πολέμου, του υπερπληθωρισμού και των τρελών νομισματικών πολιτικών, σε σημείο που σταμάτησε να κυκλοφορεί ως χρήμα.

Ωστόσο, υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του δολαρίου και του Bitcoin: το πρώτο δεν είναι σύστημα υπολογιστών και δεδομένου ότι βασίζεται ουσιαστικά σε ανταλλαγές φυσικών αντικειμένων όπως τα νομίσματα και τα τραπεζογραμμάτια, είναι πολύ δύσκολο να έχει πραγματικό χρόνο διακοπής.

πηγή: Marco Cavicchioli – 22/07/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/07/22/bitcoin-99-99-of-uptime/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

CUT & STYLE – Κομμωτήριο, περιποίηση μαλλιών. Παπάφη 5 – Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/CUT-STYLE-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%86%CE%B7-1613700915516016/

GRANDMA VASILIKI: Κυκλαδίτικος ξενώνας, Χώρα της Ίου
https://grandma-vasiliki.business.site/
https://www.facebook.com/GrandmaVasiliki/

LEDGER: τα ασφαλέστερα πορτοφόλια–συσκευές ή πορτοφόλια υλικού για κρυπτονομίσματα, που αποθηκεύουν τα ιδιωτικά κλειδιά του χρήστη εκτός σύνδεσης ιντερνέτ.
https://www.ledger.com/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.