Η κρίση ως καταλύτης για την αλλαγή

H οικονομική κρίση που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού, φαίνεται πως λειτουργεί ως καταλύτης και επιταχύνει την πορεία πολλών χωρών προς την ψηφιακή οικονομία. Ιδιαίτερα, οι σχέσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας με την ανοικτή χρηματοδότηση και τις αναδυόμενες τεχνολογίες έχουν γίνει πιο εμφανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η πανδημία COVID-19 σάρωσε όλο τον κόσμο και οι ίδιες στρατηγικές δημόσιας υγείας εφαρμόστηκαν σταδιακά από τη μία χώρα στην άλλη.  Μέτρα όπως οι συστάσεις κοινωνικής απόστασης, τα μερικά ή ολικά lockdowns φαίνεται ότι έχουν διαταράξει ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητές μας, προκαλώντας μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε, ζούμε και πληρώνουμε.

Από τις πληρωμές μέσω κωδικού QR έως τα πορτοφόλια για κινητά, η ελκυστικότητα των μεθόδων πληρωμής χωρίς μετρητά θεσμοθετείται όλο και περισσότερο ακόμη και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας όπου τα μετρητά ιστορικά βασιλεύουν.

Αυτή η κίνηση αλλαγής, είναι πολλά υποσχόμενη, δεδομένου ότι πάνω από το 70% των ενηλίκων στην περιοχή αυτή δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής ένταξης , αυτές οι υποδομές έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν μακροχρόνιες αλλαγές. Όταν συνδυάζονται μάλιστα με αναδυόμενες τεχνολογίες όπως το blockchain, μια νέα γενιά χρηματοοικονομικών υποδομών παλαιού τύπου, μπορεί να μετατραπεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων έχουν ανάγκη.

Οι τελευταίοι μήνες δείχνουν φανερά ότι η πρόθυμη αποδοχή καινοτόμων χρηματοοικονομικών τεχνολογιών είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση της επόμενης ψηφιακής οικονομικής επανάστασης στη Νοτιοανατολική Ασία. 

Από την κρίση σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά

Οι κρίσεις έχουν τη δύναμη να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές. Αυτό ήδη το έχουμε δει να συμβαίνει στην Κίνα που σημείωσε άλμα στην ανάπτυξη των ψηφιακών πληρωμών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ως το επακόλουθο της επιδημίας SAR,S το 2003. Σήμερα, φυσικά, η Κίνα φιλοξενεί ένα ζωντανό οικοσύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών που κυριαρχείται από τεχνολογικούς γίγαντες όπως οι Alipay και WeChat Pay .

Σε ανεπτυγμένες αγορές όπως η Σιγκαπούρη, όπου υπάρχει ένα εξελιγμένο δίκτυο επιλογών ψηφιακής πληρωμής, ο κορονοϊός απλώς χρησίμευσε ως επιταχυντής για αυξημένη υιοθέτηση. Ως μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής για τη δημόσια υγεία, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης ενθάρρυνε τη χρήση υποδομών ηλεκτρονικής πληρωμής, όπως το σύστημα κωδικού SG QR σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια για να επιτρέψουν κοινωνικές απομακρυσμένες και ανέπαφες συναλλαγές. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των συναλλαγών ηλεκτρονικής πληρωμής διπλασιάστηκε στην πόλη-κράτος. Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς στις προτιμήσεις πληρωμών πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πολλών γενεών, με τραπεζικούς πελάτες άνω των 54 ετών να εκφράζουν αυξημένη εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες σε όλη την πανδημία.

Εν τω μεταξύ, άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν δει τον κορονοϊό ως έναν πολύ απαραίτητο καταλύτη για επείγουσα αλλαγή, αφού δεν είναι πλέον σε θέση να υστερούν από τους ανεπτυγμένους ομολόγους τους. Σε αυτές τις χώρες ο αντίκτυπος των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών ήταν ιδιαίτερα έντονος. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης , οι ψηφιακές πληρωμές στη χώρα αυξήθηκαν κατά 93% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος – μια δραματική αύξηση για μια χώρα όπου το 90% όλων των συναλλαγών πραγματοποιούνται κυρίως με μετρητά. 

Εν τω μεταξύ, η Ινδονησία – που ονομάζεται «η πολυτιμότερη αγορά ανεκμετάλλευτου ηλεκτρονικού χρήματος του APAC» – εξακολουθεί να αγωνίζεται με έναν αρκετά μεγάλο πληθυσμό χωρίς τράπεζες, που ανέρχεται στο 66% από το 2018. Σήμερα,  φιλοξενεί 37 τοπικές μεθόδους ηλεκτρονικής πληρωμής και το σύστημα πληρωμών με κωδικό QRIS, που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα, αναμένεται να γεφυρώσει περαιτέρω το κενό της χρηματοοικονομικής ανισότητας.

Παρά την μεγάλη οικονομική πίεση που προκλήθηκε από την παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας, οι αναδυόμενες αγορές κερδίζουν πολλά, ζώντας με το σύνθημα «go digital or die» , σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν σε ένα μοντέλο με μεγαλύτερη τεχνολογία, που σημαίνει και μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ευκινησία.

Από την κορυφή προς τα κάτω

Η κουλτούρα της ανοιχτής χρηματοδότησης είναι αυτή που πρέπει να ξεκινήσει από την κορυφή προς τα κάτω, προκειμένου να προωθήσει ένα πιο συνεργατικό οικοσύστημα όπου οι εταιρείες fintech μπορούν να συνεργαστούν με παραδοσιακές τράπεζες για να προσφέρουν καλύτερες υποδομές πληρωμών, απρόσκοπτη διαδικασία KYC (Know Your Customer) και διαφανείς λειτουργίες. Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα ευκαιρίες για να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα.

Σε θεσμικό επίπεδο, η αποδοχή αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η blockchain μπορεί να προωθήσει και να κάνει το χρηματοοικονομικό οικοσύστημα ακόμη πιο ανοιχτό. Ενεργοποιημένη με υψηλού επιπέδου πρότυπα ασφαλείας, μέσω της κρυπτογραφίας, η τεχνολογία blockchain μπορεί να τροφοδοτήσει ακόμη πιο καινοτόμα χρηματοοικονομικά μέσα που είναι κατάλληλα για το μέλλον. Σε όλες τις αναδυόμενες αγορές που δεν επιβαρύνονται από τράπεζες παλαιού τύπου, η διάθεση για καινοτομία σε αυτήν την κλίμακα είναι σαφής.

Εν τω μεταξύ, δικαιοδοσίες όπως η Σιγκαπούρη έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση υπέρ της καινοτομίας για την εισαγωγή τεχνολογίας blockchain στο τοπικό οικονομικό οικοσύστημα. Τον Ιούλιο, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης δημοσίευσε την πέμπτη και τελική της έκθεση για το Project Ubin , επισημαίνοντας την εμπορική βιωσιμότητα ενός δικτύου πληρωμών πολλαπλών νομισμάτων που βασίζεται σε blockchain. Επισημαίνοντας τις υπάρχουσες συνεργασίες με άλλους κλάδους, που θα επωφεληθούν από τη χρήση ενός διαφανούς, αμετάβλητου καθολικού για τη διευκόλυνση των πληρωμών, το Project Ubin βεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της τεχνολογίας blockchain για μια ευρεία βάση περιπτώσεων οικονομικής χρήσης. Το βήμα που έκανε η Σιγκαπούρη -συχνά θεωρείται ένας από τους ηγέτες της περιοχής, στην οικονομική καινοτομία- είναι πιθανό να δημιουργήσει προηγούμενο για την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία τα επόμενα χρόνια.

Κοιτώντας μπροστά

Είτε πρόκειται για εμπορική χρηματοδότηση είτε για διασυνοριακές μεταφορές, υπάρχει σίγουρα χώρος για συνεργασία μεταξύ των κατεστημένων και των αμφισβητιών του status quo καθώς η περιοχή συνεχίζει να ωριμάζει. Μέσα στο σκηνικό του κορονοϊού, αυτό που έδειξαν οι τελευταίοι μήνες είναι ότι η ικανότητα για πραγματική και ουσιαστική αλλαγή υπάρχει μέσα στο οικονομικό οικοσύστημα. Σε μια περιοχή που φιλοξενεί το 10% της συνολικής βάσης χρηστών του διαδικτύου στον κόσμο και τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά κατοχής smartphone, είναι σαφές ότι η περιοχή είναι προνομιακή για ένα ψηφιακό μέλλον.

Είτε πρόκειται για ανεπτυγμένες αγορές που έχουν λάβει προοδευτική στάση ή αναδυόμενες αγορές απαλλαγμένες από τις δεσμεύσεις των παραδοσιακών παραγόντων, ο χώρος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Νοτιοανατολικής Ασίας θα χαρακτηρίζεται από προσβασιμότητα και επιλογή. Με την παρουσία της τεχνολογίας blockchain, είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε πιο συναρπαστικές περιπτώσεις θεσμικής χρήσης στον ορίζοντα καθώς η περιοχή συνεχίζει το άνοιγμά της σε νέους οικονομικούς δρόμους.

Πηγή : Kenneth Bok https://cointelegraph.com/news/crisis-as-a-catalyst-for-change-southeast-asia-is-digitizing-finance


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

CUT & STYLE -Κομμωτήριο, περιποίηση μαλλιών https://www.facebook.com/CUT-STYLE-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%86%CE%B7-1613700915516016/

APEIROS CHORA -Hotel – genuine Zagori mansion https://apeiroschora.gr/

LUSH -φρέσκα χειροποίητα καλλυντικά https://www.lush.com/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.