Η απαγκίστρωση Ρωσίας – Κίνας από το δολάριο πλησιάζει στο κρίσιμο σημείο;

Η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο των ΗΠΑ. Οι εμπορικές συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ μεταξύ των δύο χωρών, μειώθηκαν για πρώτη φορά κάτω από το 50% του συνολικού όγκου.

«Απο-δολαριοποίηση» για τη Ρωσία και την Κίνα

Το μερίδιο του δολαρίου στο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ήταν μόνο το 46% των συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφεραν οι Financial Times τη Δευτέρα, επικαλούμενοι πρόσφατα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η χρήση του δολαρίου ΗΠΑ για διακανονισμό συναλλαγών έχει πέσει κάτω από το 50%. Το ευρώ, από την άλλη πλευρά, αντιπροσώπευε το 30% όλων των συναλλαγών και τα εθνικά νομίσματα το 24%, σημειώνοντας και τα δύο τελευταία την υψηλότερη επίδοση όλων των εποχών.

Από την ίδρυση του συστήματος Bretton Woods*, το δολάριο των ΗΠΑ χρησιμοποιείται ως νόμισμα συναλλαγής για το διεθνές εμπόριο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωρών της G20, μεταβαίνουν στα εθνικά τους νομίσματα για τις εμπορικές συναλλαγές.

Η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση του δολαρίου των ΗΠΑ για τις εμπορικές συναλλαγές εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2015, περίπου το 90% των διμερών συναλλαγών τους πραγματοποιήθηκε σε δολάρια ΗΠΑ, αλλά το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 51% πέρυσι, συνεχίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο Alexey Maslov, διευθυντής του Ινστιτούτου Σπουδών Άπω Ανατολής στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε στο Nikkei Asian Review ότι η «απο-δολαριοποίηση» της Ρωσίας-Κίνας πλησίαζε μια «σημαντική στιγμή». Πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη σχέση των δύο χωρών σε μια de facto συμμαχία. «Πολλοί περίμεναν ότι θα ήταν στρατιωτική συμμαχία ή εμπορική συμμαχία», ανέφερε ο διευθυντής. «Αλλά τώρα η συμμαχία κινείται περισσότερο προς την τραπεζική και χρηματοοικονομική κατεύθυνση, και αυτό μπορεί να εγγυηθεί την ανεξαρτησία και για τις δύο χώρες».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank για τη Ρωσία, Dmitry Dolgin, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα λέγοντας: Οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή που πραγματοποιείται στον κόσμο με δολάρια ΗΠΑ εκκαθαρίζεται σε κάποιο σημείο μέσω κάποιας τράπεζας των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να πει σε αυτήν την τράπεζα να παγώσει ορισμένες συναλλαγές.

Το σύστημα Swift, το οποίο παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη διευθέτηση των εμπορικών συναλλαγών, ελέγχεται συντριπτικά από τις ΗΠΑ, οπότε πολλές χώρες προσπαθούν να κατασκευάσουν τα δικά τους εναλλακτικά συστήματα πληρωμών. Για παράδειγμα, η Κίνα ξεκίνησε ένα διασυνοριακό διατραπεζικό σύστημα πληρωμών το 2015.

«Οι παγκόσμιες πολιτικές για την «απο-δολαριοποίηση» περιλαμβάνουν αιχμηρή μείωση των διακρατικών χρεών των ΗΠΑ, πτώση του δολαρίου ΗΠΑ από τη θέση του ως νόμισμα- άγκυρα, αύξηση του εμπορίου χονδρικής εκτός του δολαρίου, αύξηση του αποθεματικού νομισμάτων εκτός του δολαρίου και αύξηση της αντιστάθμισης του χρυσού έναντι του δολαρίου», εξήγησε σε ένα άρθρο που συνέταξε στους Global Times, ο Wang Wen, καθηγητής και εκτελεστικός πρύτανης του Chongyang Institute for Financial Studies στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.

Ο Ζανγκ Ξιν, ερευνητής στο Κέντρο Ρωσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Κίνας της Σαγκάης, σημείωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση και οι μεγάλες οικονομικές οντότητες, άρχισαν πρόσφατα να ανησυχούν ότι ενδέχεται να καταλήξουν σε παρόμοια κατάσταση με τους Ρώσους ομολόγους τους. Ανησυχούν ότι μπορεί να γίνουν «στόχος» των κυρώσεων και «ενδεχομένως ακόμη και να αποκλειστούν από το σύστημα Swift».

Η Ρωσία συσσωρεύει αποθεματικά renminbi** εις βάρος του δολαρίου ΗΠΑ, αναφέρει η δημοσίευση. Η Τράπεζα της Ρωσίας αποκάλυψε στις αρχές του περασμένου έτους ότι είχε μειώσει τη διακράτηση δολαρίων κατά 101 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 50% των υφιστάμενων περιουσιακών διαθεσίμων της στο συγκεκριμένο νόμισμα. Στη συνέχεια, η κεντρική τράπεζα αύξησε το μερίδιο σε renminbi στο συναλλαγματικό αποθεματικό της Ρωσίας από 5% σε 15%, επενδύοντας 44 δισεκατομμύρια δολάρια στο νόμισμα της Κίνας.

Πώς η απο-δολλαριοποίηση της Κίνας και της Ρωσίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ράλι στο χρυσό

Ως συνέπεια διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της απο-δολαριοποίησης και του πληθωρισμού, το δολάριο ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλό των δύο ετών. Το Greenback είχε επίσης το χειρότερο μήνα της δεκαετίας, κάτι που οι αναλυτές περιγράφουν ως «αδυσώπητη» πώληση. Οι επενδυτές χρυσού λένε ότι η ταχεία πτωτική τάση του δολαρίου έχει επηρεάσει θετικά το πολύτιμο μέταλλο.

Ο Peter Schiff, ο ευθαρσής διευθύνων σύμβουλος της Euro Pacific Capital, λέει ότι το εξασθενημένο δολάριο υπήρξε σημαντικός καταλύτης για τον χρυσό: Ακόμα και όταν ο χρυσός ενισχύει την υποστήριξη λίγο πάνω από τα 2.000 δολάρια, τα περισσότερα αποθέματα χρυσού δεν έχουν ακόμη κάνει νέα υψηλά για το έτος. Ακόμα και οι πιο ανθεκτικοί πολέμιοι του χρυσού (ως επένδυση) θα εκπλαγούν από το πόσο ψηλά θα φτάσει η τιμή του χρυσού και πόσο γρήγορα θα το πετύχει αυτό. Η στιγμή που το δολάριο θα τρέχει να σωθεί, πλησιάζει γρήγορα.

*Συμφωνία του Bretton Woods: (σ.τ.μ.) Η συμφωνία του Bretton Woods διαπραγματεύτηκε τον Ιούλιο του 1944 από αντιπροσώπους 44 χωρών στη Νομισματική και Χρηματοοικονομική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στο Bretton Woods του New Hampshire των ΗΠΑ, εξ ου και το όνομα «Συμφωνία Bretton Woods». Σύμφωνα με το σύστημα Bretton Woods, ο χρυσός ήταν η βάση για το δολάριο των ΗΠΑ και άλλα νομίσματα συνδέθηκαν με την αξία του δολαρίου ΗΠΑ. Το σύστημα Bretton Woods έληξε οριστικά στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο Πρόεδρος Richard M. Nixon ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανταλλάσσουν πλέον χρυσό με το νόμισμα των ΗΠΑ.

**renminbi (σ.τ.μ.): το νομισματικό σύστημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που εισήχθη το 1948.

πηγές:
Kevin Helms – 20/08/2020- https://news.bitcoin.com/russia-china-de-dollarization/
https://www.ccn.com/china-russia-de-dollarization-gold-rally/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

APEIROS CHORA – Hotel /genuine Zagori mansion, Kato pedina central Zagori – Greece. Ξενοδοχείο/ αυθεντικό αρχοντικό στο Ζαγόρι, Κάτω Πεδινά Κεντρικό Ζαγόρι.
https://apeiroschora.gr/

DELTA STROM – Στρώματα ύπνου, χειροποίητα, υβριδικά νέας τεχνολογίας. Καλλιθέα, Αττική
https://deltastrom.com/

WEST CITY – Ενημερωτικό site & επαγγελματικός οδηγός για τη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, πανελλήνια νέα & άρθρα για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
https://westcity.gr/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.