Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών και ο ρόλος τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Τι είναι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) , ποια τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι που φέρουν, και πώς θα μπορούσαν να αναμορφώσουν τις οικονομίες μας;

Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση του νομίσματος fiat μιας χώρας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κρυπτονόμισμα που εκδίδεται από την κυβέρνηση και έχει σχεδιαστεί για να αντικαθιστά την παραδοσιακή, φυσική μορφή των νομισμάτων fiat.

Ο όρος CBDC είναι ευρύς, επειδή η εφαρμογή του περιλαμβάνει πολλές κρίσιμες αποφάσεις εκ μέρους μιας εκδότριας κεντρικής τράπεζας. Η πρωταρχική απόφαση είναι αν ένα CBDC θα πρέπει να είναι γενικής χρήσης, δηλαδή να είναι διαθέσιμο για χρήση από τον γενικό πληθυσμό. Εάν όχι, τότε η αρχή έκδοσης μπορεί να αποφασίσει να το διαθέσει μόνο για συναλλαγές «χονδρικής», πράγμα που σημαίνει ότι το CBDC θα χρησιμοποιείται μόνο για τους διακανονισμούς μεταξύ των τραπεζών. Τέλος, ένα CBDC θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί μόνο μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των χωρών.

Στο ερευνητικό της έγγραφο που καλύπτει σε βάθος τα CBDC, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ορίζει αυτές τις κατηγορίες χρησιμοποιώντας ένα διάγραμμα Venn, που ονομάζεται «money flower», που φαίνεται παρακάτω. Η γκρίζα περιοχή αντιπροσωπεύει διάφορους τύπους CBDC, ενώ το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα θεωρούνται ιδιωτικά ψηφιακά tokens.

Ποιο είναι το background των CBDCs;

Σύμφωνα με τη BIS, η ιδέα των CBDC υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, πριν από το Bitcoin, για πάνω από δύο δεκαετίες. Ωστόσο, η ιδέα έχει αποκτήσει εξέχουσα θέση τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πρόοδο στην αρένα της fintech, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην τεχνολογία blockchain, που επιτρέπει την έκδοση ψηφιακών tokens που αντιπροσωπεύουν αξία. 

Επιπλέον, η κίνηση προς τα CBDCs υποστηρίζει τη γενική τάση μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά. Σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Σουηδία, τα μετρητά είναι έτοιμα να γίνουν περιττά μέσα πληρωμής.

Ποια είναι τα οφέλη των CBDCs;

Τα CBDCs προσφέρουν πολλά παρόμοια οφέλη με αυτά των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin. Οι ώρες λειτουργίας για τις τράπεζες περιορίζουν τη διαθεσιμότητα των συναλλαγών, ενώ τα CBDCs θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα για συναλλαγές σε 24ωρη βάση. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα γραφεία εκκαθάρισης, γεγονός που θα εξοικονομούσε κόστος.

Όπως τα κρυπτονομίσματα, τα CBDC θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε έχει smartphone, βοηθώντας στη βελτίωση της οικονομικής ένταξης, ιδιαίτερα σε άτομα σε αγροτικές περιοχές, χωρίς πρόσβαση σε φυσικές τραπεζικές υποδομές όπως τα ΑΤΜ. Χώρες όπως η Κένυα έχουν ήδη σημειώσει σημαντική βελτίωση στη χρηματοοικονομική ένταξη λόγω της δημοτικότητας της M-Pesa, μιας εφαρμογής πληρωμής χωρίς μετρητά που βασίζεται σε SMS.

Πέρα ​​από τα γενικά πλεονεκτήματα των ψηφιακών νομισμάτων, υπάρχουν κι άλλα οφέλη από τη χρήση CBDC. Οι κεντρικές τράπεζες ξοδεύουν χρήματα για να εκτυπώσουν χρήματα, με το μέσο κόστος κοπής ενός δολαρίου να φτάνει περίπου τα 0,077 δολάρια. Τα ψηφιακά νομίσματα είναι φθηνά ή μερικές φορές ακόμη και δωρεάν στην παραγωγή, όταν υπάρχει ο βασικός κώδικας.

Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να εφαρμόσουν τη νομισματική πολιτική απευθείας χρησιμοποιώντας ένα CBDC. Αυτό μπορεί να σημαίνει την καταβολή τόκων στο ίδιο το token, παρά στις τραπεζικές καταθέσεις. 

Τέλος, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διανομή μετρητών στους πολίτες, χρησιμοποιώντας τα CBDCs. Για παράδειγμα, ο COVID-19 οδήγησε σε μια κρίση που ώθησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εκδώσει  Economic Impact Payments -ως βοήθημα στους πολίτες- με τη μορφή επιταγών και χρεωστικών καρτών, οι οποίες είναι επιρρεπείς σε κλοπή και δόλια χρήση. Με ένα CBDC, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει άμεσα οικονομική αρωγή.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των CBDCs;

Μαζί με διάφορα οφέλη, τα CBDCs παρουσιάζουν επίσης σημαντικούς κινδύνους εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, των κυβερνήσεων, αλλά και μεμονωμένα των πολιτών.

Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι προσπάθειες της Κίνας για δοκιμή CBDC έχουν ήδη αντιμετωπίσει ενέργειες από απατεώνες, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού η πλήρης έκδοση δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα ακόμη. Οι κίνδυνοι επίθεσης στο δίκτυο ή δημιουργίας νέων δυνατοτήτων για απάτη ή ξέπλυμα χρήματος αποτελούν πραγματική ανησυχία για κάθε κεντρική τράπεζα που θέλει να ξεκινήσει ένα CBDC

Από την άλλη πλευρά αυτού του κινδύνου είναι η ιδιωτικότητα. Όσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα μιας κυβέρνησης να γνωρίζει ποιος χρησιμοποιεί CBDC, τόσο περισσότερο μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι η χρήση CBDC μπορεί να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να υπερβεί τα όρια των δικαιωμάτων απορρήτου, ενδέχεται να μην το υιοθετήσουν.

Τέλος, ενώ οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα CBDC για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, οι νέες δυνατότητες που ανοίγει θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν κάποιο βαθμό κινδύνου. 

Για παράδειγμα, η χρήση CBDC για τη χρέωση αρνητικών επιτοκίων σε μια περίοδο κρίσης θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τα οικονομικά δεδομένα, καθιστώντας πολύ δαπανηρό για τους πολίτες να αποθηκεύουν τον πλούτο τους στα νέα ψηφιακά μετρητά.

Ποιες κεντρικές τράπεζες είναι κοντά στο να εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα;

Παρόλο που πολλές κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν κάποια μορφή ψηφιακού χρήματος ως αποθεματικό ή υπόλοιπο λογαριασμού διακανονισμού, καμία κεντρική τράπεζα δεν έχει εκδώσει CBDC. Ωστόσο, αρκετές τράπεζες βρίσκονται ήδη σε διάφορα στάδια έρευνας και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των πέντε σημαντικών νομισμάτων του κόσμου – του δολαρίου ΗΠΑ, του ευρώ, του γιεν Ιαπωνίας, της βρετανικής λίρας και του κινεζικού γιουάν.

Τον Μάιο, μια αμερικανική ομάδα  δημοσίευσε μια Λευκή Βίβλο όπου περιγράφει τους στόχους του «ψηφιακού δολαρίου». Από τότε, τα γεγονότα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. 

Τα πιο πρόσφατα νέα από την Ιαπωνία είναι ότι η κεντρική τράπεζα όρισε τον κορυφαίο οικονομολόγό της για να ηγηθεί μιας ομάδας που ερευνά ένα CBDC με βάση το γεν, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ορίσει την Accenture για τη δική της ανάπτυξη CBDC.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να κλίνει προς ένα CBDC «λιανικής» και δεδομένου ότι θα λειτουργήσει σε 19 χώρες, αυτό το καθιστά το μεγαλύτερο έργο αυτή τη στιγμή. 

Ωστόσο, η Κίνα ηγείται αναμφισβήτητα στο πακέτο, έχοντας απασχολήσει πολλά πρωτοσέλιδα εδώ και μήνες με τα σχέδια της για την έναρξη δικού της CBDC . Τελευταία, η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να στοχεύσει  στον περιορισμό της οικονομικής κυριαρχίας των εγχώριων εταιρειών, Alibaba και Tencent, στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών. Οι Φιλιππίνες επιβεβαίωσαν επίσης ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκδώσουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα, ενώ η Ταϊλάνδη βρίσκεται ήδη στη δοκιμαστική φάση.

Πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εφαρμόζει μια νέα άποψη για τα crypto και πώς οι νέοι νόμοι θέτουν τις βάσεις

Στα τέλη Ιουλίου, το αμερικανικό γραφείο Comptroller of the Currency εξέδωσε μια απόφαση που δίνει το πράσινο φως σε όλες τις ομοσπονδιακές τράπεζες για να προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων. Αυτό επιτρέπει σε εκατοντάδες τράπεζες μέλη του OCC να ενσωματώσουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων.

Οι τράπεζες πρέπει τώρα να εφαρμόζουν μόνο το απαραίτητο λογισμικό, το υλικό και τις πολιτικές ασφαλείας για να είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την επεξεργασία κρυπτονομισμάτων, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν CBDC.

Μια εβδομάδα μετά την απόφαση, ο Brian Brooks, από το Comptroller of the Currency -και πρώην επικεφαλής του νομικού τμήματος της Coinbase- εξέφρασε την υποστήριξή του για ένα CBDC που θα βασίζεται σε blockchain, ως αναβάθμιση στο τρέχον τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Πιο πρόσφατα, ο κυβερνήτης της Federal Reserve Lael Brainard επιβεβαίωσε ότι η Federal Reserve Bank της Βοστώνης θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης για την έρευνα έκδοσης CBDC.

Η προσπάθεια ανακούφισης από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 ενεργεί ως καταλύτης για την εισαγωγή «ψηφιακών δολαρίων» όπως αναφέρεται στον νόμο Automatic Boost to Communities που εισήγαγε το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αυτό ήρθε μετά την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου τον Μάρτιο που ονομάστηκε Cryptocurrency Act 2020, ο οποίος επιχειρεί να αποσαφηνίσει την ευθύνη για τη ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Πηγή: Marshall Hayner https://cointelegraph.com/news/central-bank-digital-currencies-and-their-role-in-the-financial-system


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

ΙΚΤΕΟ ΕΚΗΒΟΛΟΣ ΑΕ  -Ιδιωτικό κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων
https://www.ikteo-istiaias.gr
LENNON   ECO - GASTROBAR  -Coffe/bar - restaurant. Multi Cuisine  https://www.facebook.com/LennonEcoGastrobar/
E64.GR  -Κατασκευή ιστοσελίδων  https://e64.gr/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.