Προβληματισμοί και δημόσιος διάλογος για τη DeFi δια στόματος Vitalik Buterin

Ο Vitalik Buterin, ο συνιδρυτής του Ethereum (ETH), ανέλαβε και πάλι μέσω Twitter να προειδοποιήσει για την αφελή ανοδική τάση στον τομέα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), συγκρίνοντας μάλιστα τα οικονομικά των tokens απόδοσης (yield farming) με την εκτύπωση χρημάτων εκ μέρους της Federal Reserve.

To Yield farming (καλλιέργεια απόδοσης), δηλαδή η παροχή ρευστότητας έναντι κέρδους από τόκους που καταβάλλεται σε tokens, έχει συνεπάρει την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων σαν καταιγίδα και πυροδότησε την έκρηξη της DeFi. Ωστόσο, ο Buterin επισήμανε τον επιθετικό πληθωρισμό των πολλών προσφερόμενων tokens διακυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτό ασκεί πτωτική πίεση στις τιμές των «νομισμάτων που τυπώνονται ασταμάτητα για να πληρωθούν οι πάροχοι ρευστότητας».

Χαρακτηριστικά έγραψε : Σοβαρά, ο τεράστιος όγκος των νομισμάτων που πρέπει να τυπώνεται ασταμάτητα για να πληρωθούν οι παρέχοντες ρευστότητα σε αυτά τα καθεστώτα Yield farming, με τις αποδόσεις 50-100% / έτος, κάνει τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να μοιάζουν ότι διοικούνται από τον Ron Paul *.
Ο Buterin δεν είναι ο μόνος που εκφράζει επιφυλάξεις για αυτές τις πληθωριστικές πτυχές του τομέα DeFi, με τον χρήστη του Twitter «Larrypc» να παρομοιάζει το yield farmin με ένα «τεράστιο σχέδιο Ponzi (απάτη δηλαδή)».

Συγκεκριμένα έγραψε σε ένα tweet: Το Yield farming επί του παρόντος είναι απλώς ένα τεράστιο σχέδιο Ponzi. Κάποιος διασπά ένα καθιερωμένο έργο, κάνει ελάχιστες αλλαγές, του δίνει ένα αστείο όνομα. Ορισμένοι εκ των έσω καλλιεργούν μια μεγάλη ποσότητα νομισμάτων, το ρίχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το προωθούν σε αφελείς επενδυτές σε μαζικά διογκωμένες τιμές— Larry | larrypc.eth (@Larrypcdotcom) 31 Αυγούστου 2020

Βέβαια, δεν είναι όλοι σκεπτικιστές, με τον επενδυτή David Lach να απαντά: «Αν δείτε αυτά τα τυπωμένα νομίσματα ως νέα κρυπτονομίσματα (όπως BTC, ETH κ.λπ.) τότε ναι, είναι παράλογο. Αλλά αν τα βλέπετε ως ίδια κεφάλαια σε νέες εκδόσεις/έργα κρυπτονομισμάτων που δημιουργούν ταμειακές ροές, δεν είναι τόσο τρελό. Θα υπάρχουν πάντα νέες startups με πραγματικές δυνατότητες στο χώρο των crypto.«
Ο Buterin όμως αντέδρασε λέγοντας ότι δεν βλέπει «κανένα εύλογο δρόμο» σε πολλά έργα να δημιουργήσουν ταμειακές ροές, τονίζοντας την ανάγκη για την ύπαρξη εφαρμογών που δημιουργούν τέλη ώστε να διατηρήσουν ένα έργο μακροπρόθεσμα: Μέχρι στιγμής, η μόνη στρατηγική για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων τελών που βλέπω, είναι ένα είδος περίεργης οικονομικής επίθεσης για την αρπαγή της ρευστότητας και την κλοπή των αποτελεσμάτων του δικτύου του Uniswap. Και είμαι απαισιόδοξος για αυτήν τη στρατηγική.

Τα σχόλια του Buterin έρχονται να φωτίσουν την περίπτωση του αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου και πλατφόρμας yield farming, του SushiSwap, που γνώρισε μία έκρηξη δημοτικότητας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λόγω μιας επιθετικής στρατηγικής διανομής token διακυβέρνησης, που αποσκοπούσε στην παροχή κινήτρων στους πρώτους χρήστες, με 10 φορές το βασικό επιτόκιο των 100 SUSHI ανά μπλοκ που θα πληρωθεί στους παρέχοντες ρευστότητα επενδυτές.

Η φρενίτιδα του yield farming έχει αναμοχλεύσει τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα κλιμάκωσης του Ethereum, με τις εκτελέσεις σύνθετων έξυπνων συμβάσεων να στηρίζουν τις συναλλαγές πολλών έργων DeFi, με αποτέλεσμα τα fees να σημειώνουν τριψήφια νούμερα για την εκτέλεση βασικών λειτουργιών.

Το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο (DEX) για μάρκες ERC-20, η Uniswap, έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη πηγή τελών (gas fees) του δικτύου – δημιουργώντας περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη τον τελευταίο μήνα.

*Ron Paul: Ο Ronald Ernest Paul (γεννημένος στις 20 Αυγούστου 1935) είναι Αμερικανός συγγραφέας, γιατρός, συνταξιούχος πολιτικός και υποψήφιος για την προεδρία που υπηρέτησε στη Βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 1976 έως το 1977 και πάλι από το 1979 έως το 1985. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος των συντηρητικών πολιτών PAC για μια υγιή οικονομία, μια ομάδα υπέρ της ελεύθερης αγοράς που επικεντρώνεται στην περιορισμένη παρέμβαση της κυβέρνησης και έχει χαρακτηριστεί ως ο «πνευματικός νονός» του κινήματος Tea Party, ένα συντηρητικό πολιτικό κίνημα που είναι σε μεγάλο βαθμό ενάντια στα περισσότερα θέματα κρατικού παρεμβατισμού.

πηγή: SAMUEL HAIG – 01/09/2020 – https://cointelegraph.com/news/vitalik-buterin-compares-defi-tokenomics-to-the-fed-s-money-printer


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

METABOOK – online marketplace μεταχειρισμένων βιβλίων
https://www.facebook.com/metabookgr/
https://metabook.gr/

ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ – Βιβλιοπωλείο, σχολικά είδη & εκτυπώσεις, Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/giorgakis.book/

DOS.gr – Διαδικτυακό ραδιόφωνο, οπτικοακουστική κάλυψη εκδηλώσεων & Live streaming, Αμπελόκηποι – Αθήνα
https://www.dos.gr/#


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.