Το Bitcoin είναι πλέον το έκτο μεγαλύτερο νόμισμα στον κόσμο

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία ανάπτυξης, το Bitcoin κατέχει την 6η θέση μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων νομισμάτων παγκοσμίως. Στο τρέχον ανώτατο όριο αγοράς του, το Bitcoin έχει προσφορά χρημάτων αξίας ανώτερης των 170 διαφορετικών νομισμάτων fiat.

Από τη δημιουργία του πριν από μια δεκαετία, το Bitcoin (BTC) έχει δει την τιμή του να ανεβαίνει από το σχεδόν τίποτα, μέχρι την τρέχουσα αξία του που ξεπερνά τα 10.000 δολάρια.

Από εκείνη την εποχή, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin – που ορίζεται ως η κυκλοφορία της προσφοράς πολλαπλασιαζόμενη με την αξία κάθε μονάδας – έχει φτάσει στα ύψη, ξεπερνώντας τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια και καθιστώντας το Bitcoin όχι μόνο το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα που υπάρχει, αλλά και μεγαλύτερο από πολλά νομίσματα fiat.  Τα USD, EUR, CNY, JPY και INR είναι τα μόνα νομίσματα -παγκοσμίως- με μεγαλύτερη προσφορά χρήματος από το Bitcoin.

Αν και τα νομίσματα Bitcoin και fiat δεν είναι ακριβώς ισοδύναμα ως προς τον τρόπο υπολογισμού της κυκλοφορούσας αξίας, μπορούμε να εκτιμήσουμε περίπου πού βρίσκεται το Bitcoin στην κατάταξη των νομισμάτων παγκοσμίως, συγκρίνοντας την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του με την προσφορά νομισμάτων fiat. Ο αριθμός M0 (money supply ή money stock)  είναι η συνολική αξία των χρημάτων που διατίθενται σε μια οικονομία σε μια χρονική στιγμή. Αντιπροσωπεύει τη συνολική αξία όλων των τραπεζογραμματίων, κερμάτων και άλλων υποκατάστατων χρημάτων που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά. Η τιμή M0 είναι επίσης κοινώς γνωστή ως «narrow money».

Το δολάριο των ΗΠΑ (USD) είναι επί του παρόντος το μεγαλύτερο νόμισμα fiat σε κυκλοφορία προσφοράς. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυτή την στιγμή κυκλοφορούν χαρτονομίσματα και κέρματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αξίας 1,95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – περισσότερα από τα τρία τέταρτα των οποίων αποτελούνται από χαρτονομίσματα των 100 και των 20 δολαρίων.

Δεύτερο είναι το Ευρώ (EUR) – ένα σχετικά νέο νόμισμα που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2002 και χρησιμοποιείται πλέον σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και από τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί μια ενημερωμένη αναφορά για το ποσό των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ που εισάγει σε κυκλοφορία. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, κυκλοφόρησε μόλις 1,38 τρισεκατομμύρια ευρώ από την τελευταία ενημέρωση (Ιούλιος 2020). Αυτό έχει διογκωθεί περισσότερο από το τριπλάσιο από την πρώτη κυκλοφορία του ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται κυρίως από χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.

Το κινεζικό γιουάν (CNY) είναι το τρίτο πιο πολύτιμο νόμισμα στον κόσμο. Σύμφωνα με τα δεδομένα της TradingE Economics, κυκλοφορούν περίπου 8 τρισεκατομμύρια CNY, με ισοδύναμη αξία 1,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ιαπωνικό γεν (JPY) είναι στην τέταρτη θέση με 106 τρισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια και νομίσματα JPY που κυκλοφορούν από τον Ιούλιο του 2020, με αξία ισοδύναμη του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ, το κινεζικό γιουάν και το γιεν Ιαπωνίας είναι τα μόνα νομίσματα fiat με συνολική κεφαλαιοποίηση Μ0 άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Το πέμπτο μεγαλύτερο νόμισμα σε κυκλοφορία προσφοράς είναι η ινδική ρουπία (INR), η οποία έχει περισσότερα από 31 τρισεκατομμύρια INR σε χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία αυτή τη στιγμή, αξίας προς το παρόν στα ισοδύναμη των 425 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Bitcoin(BTC) κατέχει σήμερα τη θέση του έκτου μεγαλύτερου σε κυκλοφορία νομίσματος, ξεπερνώντας το ρωσικό ρούβλι (RUB). Έχει σήμερα 18,48 εκατομμύρια μονάδες σε κυκλοφορία και το καθένα στις 3 Σεπτεμβρίου άξιζε 11.722 δολάρια. Αυτό τοποθετεί το ανώτατο όριο Μ0 του Bitcoin στα 216,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντάς το, το μισό περίπου της ινδικής ρουπίας και λίγο πάνω από το ένα δέκατο του μεγέθους του δολαρίου ΗΠΑ.

Στο απόλυτο αποκορύφωμά του, το 2017, το Bitcoin πέτυχε κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 330 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή, αυτό θα έκανε το Bitcoin το πέμπτο μεγαλύτερο νόμισμα παγκοσμίως.

Πηγή : https://decrypt.co/39425/bitcoin-is-now-the-6th-largest-world-currency


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

ΣΠΙΤΙΚΟ  -Παραδοσιακά προϊόντα ζύμης, χειροποίητες πίτες 
 https://www.facebook.com/pita.thessaloniki/
ΙΚΤΕΟ ΕΚΗΒΟΛΟΣ ΑΕ  -Ιδιωτικό κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων
https://www.ikteo-istiaias.gr

LENNON ECO - GASTROBAR  -Coffe/bar - restaurant. Multi Cuisine  https://www.facebook.com/LennonEcoGastrobar/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.