Lagarde: Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στο παιχνίδι των ψηφιακών πληρωμών

Μια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι επιφορτισμένη με την εξερεύνηση της δυνατότητας έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) πρόκειται να αποκαλύψει τα ευρήματά της σύντομα και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde.

Μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο της Deutsche Bundesbank για τον τραπεζικό κλάδο και τις πληρωμές στον ψηφιακό κόσμο, η Lagarde αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό για την κυριαρχία στον τομέα των πληρωμών σε παγκόσμια κλίμακα και τις σκέψεις για την έκδοση ενός CBDC λιανικής στην ευρωζώνη.

Η Lagarde είπε ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας, αλλά η έλλειψη ολοκλήρωσης των συστημάτων πληρωμών στην Ευρώπη έδειξε ότι οι ξένοι πάροχοι έχουν αποκτήσει το προβάδισμα. Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν την έκδοση CBDC και τη δημιουργία οικοσυστημάτων ψηφιακών πληρωμών, ενώ η Κίνα έχει γίνει ο ηγέτης στον χώρο.

«Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον ανταγωνισμό», δήλωσε η Lagarde.

Η ΕΚΤ δημιούργησε μια ειδική ομάδα στις αρχές του 2020, για να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να είναι ένα ψηφιακό ευρώ. Τον Μάιο, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Yves Mersch, είπε στο CoinDesk ότι η ειδική ομάδα εξέταζε συγκεκριμένα ένα CBDC λιανικής (δηλαδή ένα ψηφιακό ευρώ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το κοινό για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών) σε αντίθεση με το νόμισμα χονδρικής (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα). Η Lagarde επιβεβαίωσε την παραπάνω δήλωση στην εκδήλωση της Πέμπτης.

«Το ψηφιακό χρήμα για χρήση χονδρικής δεν είναι κάτι νέο, καθώς οι τράπεζες έχουν πρόσβαση, ψηφιακά, στα χρήματα της κεντρικής τράπεζας εδώ και δεκαετίες. Όμως, η νέα τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη διευθέτηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Ανοίγει επίσης τη δυνατότητα ενός CBDC λιανικής, το οποίο θα ήταν πολύ καινοτόμο, καθώς θα ήταν προσβάσιμο σε ένα ευρύ κοινό », δήλωσε η Lagarde.

Το CBDC λιανικής

Σύμφωνα με την Lagarde, ένα ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο των μετρητών. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες της έχουν πρόσβαση σε τραπεζογραμμάτια ανά πάσα στιγμή, δήλωσε η Lagarde, προσθέτοντας ότι οι δύο συνδυασμοί θα υποστηρίξουν την οικονομική ένταξη και θα προσφέρουν στους καταναλωτές μια επιπλέον επιλογή. Ο δεύτερος λόγος για την εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ, είναι η εκτίμηση κινδύνου, δήλωσε η Lagarde.
Κατά την άποψή της, εάν μετατραπούν αρκετές τραπεζικές καταθέσεις σε ψηφιακό ευρώ, θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο παραδοσιακός τραπεζικός τομέας παρέχει χρήματα στην οικονομία καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ θα πρέπει να εφαρμόζει τη νομισματική της πολιτική.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ένα ψηφιακό ευρώ, σε περίπτωση που εισαχθεί, θα έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να λαμβάνει υπ΄ όψη αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε η Lagarde.

Τέλος, ένα ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τη δημόσια ζήτηση για ψηφιακές πληρωμές, χωρίς να βλάπτει τις ιδιωτικές λύσεις πληρωμών, πρόσθεσε η Lagarde επισημαίνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες εμπνέουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους σε σύγκριση με τις εμπορικές τράπεζες, αναφερόμενη σε πρόσφατη έρευνα του Επίσημου Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, ενώ επέμεινε στην υποστήριξη μιας προηγούμενης δήλωσης της ότι η ΕΚΤ θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη δημιουργία και την έκδοση CBDC .

«Θα πρέπει να αγκαλιάσει τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα τόσο του Ευρωσυστήματος όσο και του ιδιωτικού τομέα, για να διασφαλίσει ότι το τοπίο των πληρωμών θα παραμείνει ανταγωνιστικό και καινοτόμο», δήλωσε η Lagarde.

Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα εισαγάγει ένα ψηφιακό ευρώ, δήλωσε η Lagarde. Ωστόσο, σύμφωνα με την άποψή της, τα ευρήματα της ειδικής ομάδας αναμένονται σύντομα και η ευρωζώνη θα συνεχίσει να διερευνά τα οφέλη, τους κινδύνους και τις επιχειρησιακές προκλήσεις ενός CBDC.

«Έχουμε καθήκον να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην εξισορρόπηση των κινδύνων και των οφελών της καινοτομίας στις πληρωμές, έτσι ώστε τα χρήματα να συνεχίζουν να εξυπηρετούν καλά τους Ευρωπαίους», δήλωσε η Lagarde.

πηγή: Sandali Handagama – 11/09/2020 – https://www.coindesk.com/lagarde-digital-payments


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

-20% σε όλα τα πορτοφόλια, μέχρι 21/09/2020.

BIOFIRE – Τζάκια βιοαιθανόλης. Αχιλλέως 69, Αθήνα
https://www.e-biofire.gr
https://www.facebook.com/Tzakia.Vioaithanolis/

TATIANA STYLING STUDIO – Ανδρικό, γυναικείο & παιδικό κομμωτήριο. Μανικιούρ, πεντικιούρ, αποτρίχωση. Mouson 71 και Πλούτωνος, Παλαιό Φάληρο
https://www.facebook.com/TatianaStylingStudio/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.