Το Συμβούλιο των Καντονιών της Ελβετίας ψήφισε νόμο για την DLT και την blockchain. Το κανονιστικό πλαίσιο ονομάζεται «Προσαρμογή του ομοσπονδιακού νόμου στις εξελίξεις της τεχνολογίας κατανεμημένων καθολικών».
Ο νόμος είχε ήδη εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο και υποβλήθηκε στο Συμβούλιο των καντονιών προς εξέταση. Τα Συμβούλια αποτελούν την Ελβετική Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ένα κοινοβούλιο που λειτουργεί με το τέλειο σύστημα των δύο Σωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι ένας νόμος θεωρείται ότι ψηφίζεται οριστικά μόνο όταν το ίδιο κείμενο ψηφίζεται χωρίς αλλαγή και από τα δύο Σώματα.
Σε προκειμένη περίπτωση, ο νόμος έχει ψηφιστεί με ευρεία συναίνεση και στα δύο Σώματα της Εθνικής Συνέλευσης. Τώρα θα μπορούσε να υπάρξει μόνο να αναιρεθεί αν υπάρξει έκκληση για ένα δημοψήφισμα (το οποίο είναι πολύ σύνηθες στην Ελβετία) για τον περιορισμό της εφαρμογής του.
Τι προβλέπει ο νόμος της Ελβετίας για την blockchain ;
Σύμφωνα με τον Christian Levrat, μέλος του κοινοβουλίου και τον Mauer Ueli, μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, ο νέος νόμος δεν είναι τίποτε άλλο από μια εναρμόνιση 10 υπαρχόντων νομικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, του νόμου περί ομολόγων και του νόμου περί κινητών αξιών.
Ένα δεύτερο μέρος του νομοθετικού πλαισίου ασχολείται με υποθέσεις αφερεγγυότητας, ορίζοντας ότι τα κρυπτονομίσματα περιλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία για την είσπραξη χρεών και στον νόμο περί πτώχευσης.
Στο τρίτο μέρος της νομοθεσίας αφορά πλήρως στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ορίζοντας ουσιαστικά ότι οι αγορές κρυπτονομισμάτων πρέπει να συμμορφώνονται στους ίδιους κανόνες με τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή αφορά το ξέπλυμα χρήματος. Η Ελβετία έχει ήδη θεσπίσει ειδικούς κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και στην σχετική πρόνοια του νόμου τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυτή τη νομοθεσία.
Επίσης περιλαμβάνεται αναφορά στην κατανάλωση ενέργειας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η Επιτροπή που εξέτασε το νόμο απλώς εκφράζει την ελπίδα ότι η κατανάλωση ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί στο μέλλον ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου.
Τέλος, μια πολύ σημαντική πτυχή συνδέεται με το τι συμβαίνει σε περίπτωση χρεοκοπίας (ενός φορέα DLT/ blockchain): ο νόμος απαιτεί την επιστροφή δεδομένων και τη δημιουργία ενός φορέα διαμεσολάβησης μεταξύ των προμηθευτών και των πελατών.
Όπως εξήγησε ο Christian Levrat: «Αυτό είναι ένα έργο που θέτει την Ελβετία στην πρωτοπορία της νομοθεσίας για τα κρυπτονομίσματα και τη fintech γενικότερα. Επιλέγοντας να μην δημιουργήσει έναν νόμο για την τεχνολογία κατανεμημένων καθολικών αλλά να τροποποιήσει τα υπάρχοντα νομικά κείμενα, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο προτείνει κάτι που συνδυάζει ευελιξία και ασφάλεια και, πάνω απ’ όλα, μας επιτρέπει να ενσωματώσουμε αυτές τις τεχνολογίες στο νομικό μας σύστημα. Οπότε, φυσικά, είμαστε πιθανώς μόνο στην αρχή μιας διαδικασίας που θα μας οδηγήσει, κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής ανάπτυξης, να τροποποιήσουμε άλλα νομικά κείμενα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θέτει η τεχνολογία blockchain. Αλλά τα μέσα που επιλέξαμε θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε με την απαραίτητη ευελιξία για να συμβαδίζουμε με την τεχνολογική πρόοδο».
Τα νέα έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από το χώρο. Ο Lars Schlichting, νομικός και ειδικός στην τεχνολογία, σχολίασε: «Ένα ακόμα βήμα στην υιοθέτηση της #blockchian. Μετά το εθνικό συμβούλιο, το κρατικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης το νόμο για την εισαγωγή του #DLT στο ελβετικό νομικό πλαίσιο. Αυτός είναι ένας από τους νόμους που έχουν υιοθετηθεί ταχύτερα από ποτέ στην Ελβετία, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον για αυτόν τον τομέα».
Πράγματι, με την σαφήνεια των κανονισμών που τυποποιούν το ισχύον νομικό πλαίσιο, η Ελβετία δεν είναι απλά και μόνο ένα κράτος φιλικό προς τα κρυπτονομίσματα.
Σε τελική ανάλυση, στην Ελβετία βρίσκονται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του χώρου, στη λεγόμενη «crypto valley», εκεί που γεννήθηκαν ή βρίσκονται εγκαταστημένα. Πριν από τον Covid, αυτές οι εταιρείες είχαν αξία συνολικά 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης εδώ είναι που το πιο αμφιλεγόμενο έργο του χώρου έθεσε τις βάσεις του: το Libra, που φιλοδοξεί να κυκλοφορήσει το Facebook stablecoin και πορτοφόλι σύντομα .
πηγή: Eleonora Spagnolo – 10/09/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/09/10/switzerland-law-dlt-blockchain-approved/
USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO
Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

-20% σε όλα τα πορτοφόλια, μέχρι 21/09/2020.
REGALO – Δώρο γάμου, διακοσμητικά, ανδρικό & γυναικείο δώρο. Αγίου Ιωάννου 96, Δήμος Δύμης.
https://www.facebook.com/regalo.com.gr/
WOD STREET 47 – Γυμναστήριο – Κέντρο σωματικής ευεξίας. Τζαβέλλα 47, Εύοσμος – Θεσσαλονίκη.
https://www.facebook.com/WOD.Street.47/wod_st47
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.