Τι είναι τα λεγόμενα wrapped bitcoin;

Τα λεγόμενα wrapped bitcoin (περιτυλιγμένα bitcoin) δεν είναι πραγματικά bitcoin. Ή μάλλον, δεν είναι κρύπτο στοιχεία που βρίσκονται στην blockchain του Bitcoin, αλλά tokens σε άλλες blockchain, ιδίως στο Ethereum, με την ίδια σταθερή τιμή του ενός BTC. Ένα είδος stablecoin δηλαδή που η τιμή του συνδέεται με το Bitcoin.

Δημιουργήθηκαν για να λύσουν ένα πρόβλημα: την αδυναμία να λειτουργήσουν άλλες blockchain με πραγματικό bitcoin. Στην πραγματικότητα, το πραγματικό bitcoin (BTC) βρίσκεται μόνο στη blockchain του Bitcoin και δεν μπορεί να μετακινηθεί από εκεί. Επομένως, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας σε άλλες blockchain, εκτός εάν είναι δευτερεύουσες αλυσίδες της blockchain του Bitcoin.

Το κύριο πρόβλημα αφορά τα DEX (αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια), και ιδίως αυτά που δημιουργήθηκαν στη blockchain Ethereum. Για παράδειγμα, το Uniswap, το Curve, το Balancer, αλλά και το Aave και το Maker, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν απευθείας στη blockchain του bitcoin, δηλαδή απευθείας με το BTC.

Η λύση βρέθηκε ακριβώς στο λεγόμενο wrapped bitcoin, δηλαδή tokens που λειτουργούν σε άλλες blockchain, αλλά αντιπροσωπεύουν τιμή ίση με 1 BTC. Το πιο διάσημο και ευρέως χρησιμοποιούμενο από αυτά τα tokens αυτά είναι το WBTC, δηλαδή το Wrapped Bitcoin και λειτουργεί μονοσήμαντα, απελευθερώνοντας 1 WBTC token για κάθε κλειδωμένο BTC token .

Πως δουλεύουν τα Wrapped Bitcoin

Το WBTC είναι ένα token ERC-20 στο blockchain του Ethereum, το οποίο έχει εκδοθεί με ένα ειδικό έξυπνο συμβόλαιο που επιτρέπει τη μεταβολή της προσφοράς. Κάθε φορά που 1 bitcoin (BTC) κλειδώνεται στο πρωτόκολλο WBTC, εκδίδεται 1 token Bitcoin (WBTC).

Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να κλειδώσετε το BTC απευθείας στο έξυπνο συμβόλαιο WBTC, τόσο επειδή αυτό το έξυπνο συμβόλαιο εκτελείται στο δίκτυο Ethereum που σημαίνει ότι δεν έχει πρόσβαση στο blockchain του BTC και επειδή δεν υπάρχουν αντίστοιχα έξυπνα συμβόλαια στο δίκτυο του Bitcoin με τα οποία μπορεί να «συγχρονιστεί».

Επομένως, όσοι διαχειρίζονται το WBTC φέρουν επίσης το βάρος να διασφαλίσουν ότι αποθηκεύουν με ασφάλεια το BTC που λαμβάνουν, επειδή είναι κλειδωμένο ως εγγύηση για τα WBTC token και για να βεβαιώσουν ότι για κάθε WBTC σε κυκλοφορία, υπάρχει πάντα διαθέσιμο 1 BTC για επιστροφή σε οποιονδήποτε κάτοχο WBTC που ζητά τη μετατροπή του.

Μέχρι σήμερα, 780 εκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη κλειδωθεί στο πρωτόκολλο WBTC, πολύ περισσότερο από, για παράδειγμα, τον όγκο που έχει κλειδωθεί στο Lightning Network (12 εκατομμύρια). Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα παρόμοια tokens.

Για παράδειγμα, το Uniswap χρησιμοποιεί επίσης το renBTC (RENBTC), το Aave χρησιμοποιεί το AWBTC, το Curve χρησιμοποιεί και τα δύο καθώς και το sBTC, το Balancer χρησιμοποιεί επίσης το BTC ++ από το PieDAO, ενώ το Compound χρησιμοποιεί το CWBTC.

Υπάρχουν επίσης τα pBTC από pTokens, tBTC, τα οποία είναι παρόμοια με το WBTC και πολλά άλλα. Αυτά τα tokens αυξάνονται επειδή κάθε blockchain που θέλει να λειτουργήσει με BTC, πρέπει να έχει τα δικά της «wrapped tokens» που την αντιπροσωπεύουν.

Στο μέλλον, μπορεί να υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, wrapped tokens που αντιπροσωπεύουν το bitcoin σε άλλες αλυσίδες, αλλά δεν θα είναι όλα ίδια. Συγκεκριμένα, το κύριο πρόβλημα αυτών των tokens, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, είναι η εξασφάλιση της αναλογίας 1: 1, η οποία προϋποθέτει ότι κάθε wrapped bitcoin πρέπει πάντα να είναι εκποιήσιμο, ελεύθερα και ανά πάσα στιγμή, σε BTC. Είναι πιθανό να μην μπορούν όλα τα wrapped tokens να διατηρήσουν αυτήν τη δυνατότητα με την πάροδο του χρόνου.

πηγή: Marco Cavicchioli – 19/09/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/09/19/what-are-wrapped-bitcoin/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ – Βιβλιοπωλείο, σχολικά είδη & εκτυπώσεις. Ιωαννίνων 22, Θεσσαλονίκη.
https://www.facebook.com/giorgakis.book/

WEST CITY – Ενημερωτικός site & επαγγελματικός οδηγός για τη περιοχή της δυτικής Αχαΐας, πανελλήνια νέα & άρθρα για καλύτερη ποιότητα ζωής. Αγίου Ιωάννου 96, Δήμος Δύμης
https://westcity.gr/
https://www.facebook.com/westcity.gr/

ΣΠΙΤΙΚΟ - Παραδοσιακά προϊόντα ζύμης, χειροποίητες πίτες. Ιωαννίνων 13, Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/pita.thessaloniki/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.