Lagarde: το ψηφιακό ευρώ ως εναλλακτική λύση στα stablecoins

Σύμφωνα με την Christine Lagarde, το ψηφιακό ευρώ δεν θα ήταν εναλλακτική λύση για το παραδοσιακό ευρώ αλλά για τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το είπε αυτό κατά τη διάρκεια ομιλίας στην κοινή συνεδρίαση των Γάλλων και Γερμανών βουλευτών.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Σε μια περισσότερο ψηφιακή οικονομία, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε τη δύναμη και την αυτονομία των ευρωπαϊκών συστημάτων πληρωμών. [6] Το Ευρωσύστημα επιδιώκει ενεργά πρωτοβουλίες για να το επιτύχει. Εξετάζουμε επίσης τα οφέλη, τους κινδύνους και τις επιχειρησιακές προκλήσεις από την εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ. Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να είναι ένα συμπλήρωμα, όχι υποκατάστατο, των μετρητών. Θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα και να διασφαλίσει ότι τα κρατικά χρήματα παραμένουν στον πυρήνα του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών»

Ωστόσο, είναι πιθανό τα «ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα» να μην αναφέρονται σε αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, αλλά σε stablecoins όπως το Libra ή το Tether, καθώς το ψηφιακό ευρώ θα είναι μόνο μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ, δηλαδή με πληθωριστικό χαρακτήρα όπως ο προκάτοχός του.

Στην πραγματικότητα, ήδη από το Δεκέμβριο, η νέα διοικητής της ΕΚΤ είπε ότι υπήρχε σαφής ζήτηση για σταθερά νομίσματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην πρόσφατη ομιλία της τόνισε το γεγονός ότι μόνο ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα αυτού του είδους, επιτρέποντας στο κυρίαρχο νόμισμα να διατηρήσει την ηγεσία του ως μέσου πληρωμής.

Ωστόσο, απομένει να δούμε πώς ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να ανταγωνιστεί stablecoins όπως το USDT, των οποίων η χρήση μπορεί να είναι ανώνυμη και εντελώς δωρεάν, δηλαδή χωρίς περιορισμούς. Με άλλα λόγια, τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) θα μπορούσαν να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των σταθερών νομισμάτων όπως το Libra, τα οποία δεν είναι ανώνυμα και υπόκεινται σε όλους τους περιορισμούς των χρημάτων fiat, αλλά είναι απίθανο να συναγωνιστούν κρυπτονομίσματα και tokens χτισμένα σε αποκεντρωμένες blockchain όπως το Ethereum .

Η Ευρώπη εστιάζει στο ψηφιακό ευρώ

Το γεγονός είναι ότι, ακολουθώντας την κινεζική κεντρική τράπεζα, η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα καθώς και η αμερικανική, δεν φαίνεται να θέλουν να υποχωρήσουν από την πρόκληση που έθεσε το Libra.

Με άλλα λόγια, οι τρεις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο επεξεργάζονται έργα για την ανάπτυξη των CBDC, με τη σαφή πρόθεση να μην παραγκωνιστούν από ιδιωτικούς τεχνολογικούς γίγαντες στην κυριαρχία των πληρωμών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, δεν αποκλείεται ότι αυτές οι ίδιες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αρχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν το δικό τους CBDC στις παγκόσμιες αγορές ώστε να καταλάβουν ηγετική θέση στις διεθνείς πληρωμές.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο, μένει να δούμε πόση από την αγορά θα παραμείνει διαθέσιμη για προϊόντα τύπου Libra, και πάνω απ’ όλα, ποιος θα είναι ο ρόλος των stablecoin που εδράζονται σε αποκεντρωμένες blockchain.

πηγή: Marco Cavicchioli – 22/09/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/09/22/lagarde-digital-euro-alternative-stablecoins/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

PHARMACY 128 - Φυσικό και ηλεκτρονικό φαρμακείο. Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 128, Θεσσαλονίκη
https://www.pharmacy128.gr/

MEDICAL DENT - Αισθητική Οδοντιατρική και Εμφυτεύματα Καισαρείας 6, Αθήνα
www.medicaldent.gr

ΙΚΤΕΟ ΕΚΗΒΟΛΟΣ ΑΕ - Ιδιωτικό κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων. Ιστιαία, Εύβοια 
https://www.ikteo-istiaias.gr

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.