Κρατικά ομόλογα έναντι Bitcoin: αναζητώντας τα σωστά κριτήρια επενδυτικής επιλογής

Όλοι θέλουν περισσότερα χρήματα. Αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκουμε καλές επενδύσεις και κατά καιρούς, προγράμματα γρήγορης δημιουργίας χρημάτων. Ενώ οι επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα είναι συνηθισμένες, τα κρυπτονομίσματα έχουν αναδειχθεί ως μια εξελισσόμενη κατηγορία επενδύσεων, τέτοια που θα μπορούσε να βοηθήσει τους άπληστους traders και τους επενδυτές. Ωστόσο, από παραδοσιακή άποψη, η αστάθεια της κρυπτο-αγοράς έχει κρατήσει πολλούς σε στάση αναμονής, ενώ τα κρατικά ομόλογα συνεχίζουν να κατέχουν τον τίτλο των επενδύσεων «χαμηλού κινδύνου».

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΝΑΝΤΙ BITCOIN

Η φετινή χρονιά έχει ήδη ανατρέψει τα δεδομένα στην παραδοσιακή αγορά, με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να προσπαθούν να διαχειριστούν την κλυδωνιζόμενη οικονομία. Ενώ οι επενδυτές αναζητούσαν ενεργά ευκαιρίες για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, τα κρατικά ομόλογα θεωρήθηκαν ως καλές επενδύσεις χαμηλού κινδύνου που απαιτούσαν απλώς από τον επενδυτή να αγοράσει κάποια ομόλογα και να περιμένει μέχρι τη λήξη τους για να λάβει ένα επιπλέον ποσό πάνω από την επένδυσή του.

Ωστόσο, το σημερινό οικονομικό σενάριο παρουσιάζει μια πολύ αρνητική εικόνα αυτών των ομολόγων. Όλο και περισσότερες αρνητικές αποδόσεις προσφέρονται από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, μια εξέλιξη που θα οδηγήσει τους επενδυτές απλά και μόνο να χάσουν ένα μέρος της επένδυσής τους, αντί να αποκτήσουν κάποιο κέρδος.

πηγή: Ecoinometrics

Ο παραπάνω συνημμένος πίνακας, προσφέρει μια εικόνα διαβάθμισης της ωρίμανσης των ομολόγων, όπου κάθε σειρά αντιπροσωπεύει μια διαφορετική χώρα και όσο πιο σκούρο είναι το κελί, τόσο υψηλότερη είναι η απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου. Όπως φαίνεται, τα ομόλογα υψηλής απόδοσης περιορίστηκαν μόνο σε λίγες χώρες, ενώ η πλειοψηφία παρουσίαζει πολύ χαμηλές έως αρνητικές αποδόσεις.

Για παράδειγμα, η Ελβετία προσφέρει ομόλογα μόνο με αρνητική απόδοση, ακόμα κι αν κάποιος επένδυε για να αγοράσει ένα ομόλογο 30 ετών. Αντίθετα, άλλες χώρες στην Ευρώπη σημείωσαν πολύ μικρές αποδόσεις και ήταν σχεδόν αρνητικές βραχυπρόθεσμα. Οι καλύτερες αποδόσεις κυμάνθηκαν έως και 8% και προσφέρθηκαν από την Ινδία, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές στο Bitcoin, ένα περιουσιακό στοιχείο που ονομάστηκε «ψηφιακός χρυσός», δεν χρειάζεται να ανησυχούν για ξαφνικές αλλαγές στις νομισματικές πολιτικές. Παρόλο που η αγορά BTC είναι … φιλική προς την αστάθεια, δεν υπάρχει ο κίνδυνος για τον αντισυμβαλλόμενο (δηλαδή τον επενδυτή), σε περίπτωση αδυναμίας μιας κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της.

Το παραπάνω συνημμένο γράφημα υπογραμμίζει την απόκλιση τιμών του BTC φέτος και δείχνει ότι μόνο 5 φορές το BTC έκανε μια κίνηση που είχε μεγαλύτερο εύρος από το 10% της τιμής διαπραγμάτευσης της δεδομένης ημέρας. Εδώ, τρεις από αυτές τις πέντε αποκλίσεις πραγματοποιήθηκαν όταν η αγορά επλήγη από τη συντριβή που επέφερε ο COVID-19 τον Μάρτιο. Συνολικά, η μέση απόκλιση τιμών του Bitcoin, σε καθημερινή βάση, ήταν 2,3%, ένα εύρημα που δεν δικαιολογεί τον φόβο της μεταβλητότητας που είναι τόσο διαδεδομένος στο ευρύ κοινό και τον μέσο επενδυτή.

Επιλέγοντας το Bitcoin

Ενώ ο μέσος trader διστάζει να αποφασίσει, θεσμικοί γίγαντες όπως η MicroStrategy Inc. έχουν αναλάβει δράση για να επενδύσουν σε Bitcoin. Ο όμιλος επιχειρηματικής ευφυΐας και cloud τεχνολογίας, αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, απέκτησε 38.250 BTC από τις αρχές Αυγούστου. Στην πραγματικότητα, το Bitcoin προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές όπως επισημαίνεται από την Bakkt, η αγορά Bitcoin Futures που διαχειρίζεται η μητρική εταιρεία της NYSE, η ICE.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα νομικά πρόσωπα που αντισταθμίζουν τους κινδύνους που διαφαίνονται στις παραδοσιακές αγορές μέσω του Bitcoin. Ίσως, οι επενδυτές που θεωρούν τα κρατικά ομόλογα ως επενδύσεις χαμηλού κινδύνου θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν, δεδομένου του αρνητικού έως χαμηλού στην καλύτερη περίπτωση περιθωρίου απόδοσης που προσφέρουν οι περισσότερες χώρες.

πηγή: Namrata Shukla – 24/09/2020 – https://eng.ambcrypto.com/government-bonds-v-bitcoin-the-right-way-to-go/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

POINTER - Hosting Experts - Domain Names. Βούλγαρη 32 - Ι. Πολέμη 13-15, Θεσσαλονίκη
https://www.pointer.gr/

DIGITECH4ALL - Ηλεκτρονικό κατάστημα προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Σίφνου 2, Πλ. Κολιάτσου, Αθήνα
https://www.digitech4all.eu/

ΦΡΟΝΤΙΔΑ - Ορθοπεδικά, ιατρικά εξαρτήματα & υποδήματα. Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/frontidathessaloniki/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.