Συμπέρασμα KuCoin hack: Όχι δικά σου κλειδιά, όχι δικά σου νομίσματα

Μια συγκλονιστική έλλειψη διαφάνειας καθώς το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων KuCoin παραβιάζεται και 150 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια των πελατών του εξαφανίζονται. Ποια ήταν τα προειδοποιητικά σημάδια που αγνοήθηκαν;

Τον Απρίλιο του 2020, η Cointelegraph εξέτασε προσεκτικά το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων KuCoin. Ερευνώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πρωτεύοντος domain name του, το οποίο ήταν αποτέλεσμα μιας νομικής υπόθεσης υπό τη δικαιοδοσία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σιγκαπούρης, καταλήξαμε (σ.σ. η Cointelegraph) στο συμπέρασμα ότι: Ελλείψει σαφήνειας από οποιοδήποτε από τα άτομα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο ή από την ίδια την εταιρεία, οι χρήστες του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων KuCoin, πιθανότατα θα πρέπει να αναζητήσουν απαντήσεις σχετικά με το εάν στέλνουν τα χρήματά τους στη Σιγκαπούρη, τις Σεϋχέλλες, την Κίνα – ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο

Τώρα, 150 εκατομμύρια δολάρια λείπουν από το KuCoin σε αυτό που έχει ονομαστεί από το ανταλλακτήριο ως «περιστατικό ασφαλείας», ενώ οι διευθυντές του ανταλλακτηρίου αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας πριν από πέντε μήνες (και υπονοούσαν ότι η αναφορά μας ήταν ανακριβούς προέλευσης και αναληθής).

Έλλειψη διαφάνειας

Τον Μάρτιο του 2020, το KuCoin αντιμετώπιζε την πιθανότητα αγωγής με κατηγορία που θα εστιάζονταν σε δυνητικά «ψευδείς και/ή παραπλανητικές δηλώσεις προς τους κατόχους λογαριασμών» Σε μια άλλη αγωγή, του Chase Williams εναντίον του KuCoin, που κατατέθηκε στη Νότια Περιοχή της Νέας Υόρκης, το ανταλλακτήριο φέρεται να είχε εμπλακεί σε προσφορά securities χωρίς άδεια. Εκτός από το KuCoin, η τελευταία μήνυση κατονόμαζε τρία άτομα που συνδέονται με το KuCoin, τους: Michael Gan, Johnny Lyu και Eric Don.

Λίγες μέρες πριν αρχίσουν να εμφανίζονται αυτά τα νομικά προβλήματα, το KuCoin ανακοίνωσε μια εταιρική αναδιάρθρωση, η οποία περιλάμβανε την εκχώρηση του εμπορικού σήματος της εταιρείας από μια οντότητα εγγεγραμμένη στις Σεϋχέλλες σε μία άλλη και τον διορισμό ενός νέου διευθυντή του οποίου η σχέση με το ανταλλακτήριο ήταν προηγουμένως ασαφής.

Εάν η αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς γεννά ανησυχίες, υπάρχει ένα άλλο πολυετές ερώτημα που επίσης σημαίνει κόκκινο συναγερμό. Πού είναι το KuCoin; Ο Chase Williams προτείνει ότι ξεκίνησε ως επιχείρηση των Σεϋχελλών με έδρα το Χονγκ Κονγκ, πριν μετακομίσει στη Σιγκαπούρη και ότι οι τρεις διορισμένοι διευθυντές που αναφέρονται ονομαστικά στη μήνυση, πιστεύεται ότι κατοικούν εκεί. Όμως, όπως πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, η πραγματική τοποθεσία των γραφείων του (αν έχει) και το μέρος που εργάζεται το προσωπικό είναι αδιευκρίνιστα.

Χαμένα κεφάλαια και χαμηλό επίπεδο γνώσεων

Υπάρχει ένα παλιό αξίωμα στα κρυπτονομίσματα. Ή τουλάχιστον, τόσο παλιό όσο και η ίδια η ύπαρξη αυτού του χώρου: «Όχι δικά σου κλειδιά, όχι δικά σου νομίσματα«. Σημαίνει δε το απλό, ότι όταν τα χρήματά σας κρατούνται από κάποιο τρίτο μέρος, δεν τα ελέγχετε.

Παρά τις αμέτρητες προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους από την εναπόθεση κεφαλαίων σε ανταλλακτήρια, οι traders κρυπτονομισμάτων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ασφάλεια των ανταλλακτηρίων (και η ακεραιότητα του προσωπικού τους) είναι αρκετή για να αποτρέψει την απώλεια των tokens τους. Παρά τις αμέτρητες προειδοποιήσεις, επιμένουν σε αυτό το λάθος.

Είτε πρόκειται για κακόβουλη προσβολή από τρίτους, επίθεση κοινωνικής μηχανικής ή μία απλή και κλασσική απάτη, η γοητεία των δωρεάν χρημάτων είναι πολύ μεγάλη για να αντισταθούν οι εγκληματίες. Ο ληστής τραπεζών Willie Sutton το είπε με μία φράση: «Κλέβω τράπεζες, γιατί εκεί είναι τα χρήματα». Και τα ανταλλακτήρια θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν έναν ελκυστικό στόχο, όσο οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να αφήνουν τα χρήματά τους ξαπλωμένα σε ζεστά πορτοφόλια.

Ασφαλιστικό ταμείο

Ο Johnny Lyu από το KuCoin επέμεινε ότι οι πελάτες θα πρέπει «Να είναι βέβαιοι ότι εάν κάποιο από τα κεφάλαιά τους επηρεαστεί από αυτό το συμβάν, θα καλυφθεί πλήρως από το KuCoin και το ταμείο ασφάλισης που διαθέτει» Και καθώς τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια αρχίζουν να μετακινούνται σε άλλα ανταλλακτήρια, αρχίζουν να εμφανίζονται στοιχεία ότι ενδέχεται να μην χαθούν όλα. Ο Paolo Ardoino του Bitfinex σημείωσε μέσω ενός tweet ότι το ανταλλακτήριό του του έχει παγώσει 13 εκατομμύρια δολάρια σε USDT για παράδειγμα, και αυτός ο τύπος συνεργασίας μεταξύ των ανταλλακτηρίων μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των κλεφτών στο μέλλον.

Φυσικά, ελπίζω ότι το KuCoin διαθέτει τους πόρους στο ταμείο ασφάλισης για να καλύψει απώλειες αυτού του μεγέθους. Ο Johnny Lyu φαίνεται να το σκέφτεται: «Ναι, είναι αρκετό. Από τις αρχές του 2018, έχουμε δημιουργήσει το ασφαλιστικό ταμείο για να αντιμετωπίσουμε απρόσμενα ζητήματα ασφάλειας όπως αυτό.» Ίσως το ανταλλακτήριο να δημοσιεύσει μια διεύθυνση πορτοφολιού για να αποδείξει ότι υπάρχει τέτοιο ταμείο και ότι θα πληρώσει έναντι όλων των έγκυρων αξιώσεων.
Και πάλι, όταν οι διευθυντές δεν μπορούσαν να είναι ξεκάθαροι μαζί μας σχετικά με βασικά στοιχεία όπως η έδρα τους, η εταιρική τους δομή, το νομικό καθεστώς του ονόματος domain τους κλπ ίσως αυτό το επίπεδο διαφάνειας να είναι υπερβολική απαίτηση εκ μέρους μας.

Αλλά υπάρχει μια απλή διορθωτική κίνηση που μπορεί να κάνει σχεδόν ο καθένας, μια κίνηση που διασφαλίζει ότι τα χρήματά σας δεν μπορούν να κλαπούν σε ένα hack στο ανταλλακτήριο. Είναι μια λύση τόσο εύκολη, τόσο προφανής, που οι ιδιοκτήτες των περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα τώρα χτυπούν το κεφάλι τους που δεν την έκαναν: Μην κρατάτε τα crypto σας σε ανταλλακτήρια όταν δεν χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες τους.

Όχι δικά σου κλειδιά, όχι δικά σου νομίσματα.

πηγή: JON RICE – 26/09/2020 – https://cointelegraph.com/news/not-your-keys-not-kucoin-s-red-flags-ignored


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

WOD STREET 47 – Γυμναστήριο – Κέντρο σωματικής ευεξίας. Τζαβέλλα 47, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/WOD.Street.47/wod_st47

ΧΙΩΤΗΣ – FIRESHOP – Πυροσβεστήρες, Πυρανίχνευση & συστήματα τοπικής κατάσβεσης. Αλαμάνας 25, Νέα Ιωνία, Αττική
https://fireshop.gr/
https://www.facebook.com/pyrasfaleia/

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ – Δικηγόρος – Καθηγητής ΑΠΘ. Οδυσσέως 7, Θεσσαλονίκη
http://iglezakis.gr/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.