Μήπως η DeFi θα συντρίψει την κρυπτοοικονομία, όπως έκαναν τα CDO στην κρίση των ακινήτων;

Ας μιλήσουμε για τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο. Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση συγκέντρωσε όλη την προσοχή τους τελευταίους μήνες και οι τιμές των tokens είναι η απόδειξη του ενθουσιασμού αυτού.

Όμως, ενώ ο στόχος της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης είναι ένας χρηματοοικονομικός κόσμος που δεν έχει κεντρική αρχή, που διαχειρίζεται μέσω αποτελεσματικών και απρόσκοπτων έξυπνων συμβάσεων και λειτουργεί μέσω ψηφιακών νομισμάτων, στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να υπολείπεται αυτού του υψηλού στόχου και να καταλήξει σαν ένα από τα τα χειρότερα οικονομικά πειράματα του αιώνα, τα διαβόητα CDO.

Τα CDO είναι εξασφαλισμένες υποχρεώσεις χρέους ή ασφάλιστρα κινδύνου (χρέους), κυρίως από στεγαστικά δάνεια, τα οποία εκδόθηκαν από τράπεζες, επενδύθηκαν από επενδυτικές εταιρείες και πωλήθηκαν σε επενδυτές. Η βάση για ολόκληρη την αγορά CDO ήταν η αμερικανική αγορά κατοικιών.
Όταν η αγορά κατοικιών κατέρρευσε, δηλαδή όταν οι ιδιοκτήτες κατοικιών δεν κατάφερναν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των χρεών τους, η πυραμίδα κατέρρευσε και μαζί της ολόκληρο το σύστημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχασαν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για επενδύσεις ουσιαστικά σε τοξικά περιουσιακά στοιχεία και από επισφαλή δάνεια, μεταξύ του Ιανουαρίου 2007 έως τον Σεπτέμβριο του 2009.

Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο της DeFi είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη πριν από μια δεκαετία με τα CDO. Ο Richard Red, επικεφαλής Έρευνας και Στρατηγικής στο Decred, μιλώντας στο AMBCrypto, δήλωσε ότι επειδή η DeFi είχε πολλά πλεονεκτήματα υψηλού προφίλ, υπάρχει μια τεράστια προσοχή στραμμένη στο χώρο. Αυτή η προσοχή δημιουργεί τρύπες στις έξυπνες συμβάσεις πολλών πρωτοκόλλων και τονίζει ότι το σύστημα δεν είναι καθόλου αξιόπιστο.
Ο Red είπε: Αυτή η κατάσταση έχει πολλές ομοιότητες με τα ζητήματα με τις υποχρεώσεις εξασφάλισης χρέους που ήταν η αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007 (πολυπλοκότητα που κρύβει τον κίνδυνο).

Συγκρίνοντας τη DeFi με τα CDO, παρατηρούμε ένα κοινό μοτίβο να αναδύεται.

Τα CDO σε πακέτο (περισσότερες από μία φορές) ήταν το πιο πρόσφατο χρηματοοικονομικό προϊόν στην αγορά, επιτρέποντας σε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν στη δημιουργία και την κυκλοφορία χρεών. Εδώ, οι εταιρείες δημιούργησαν δόσεις χρέους με βάση την πιθανότητα να επιστραφούν. Αυτά που ήταν απίθανο να επιστραφούν ονομάστηκαν «sub-prime».

Οι εταιρείες αξιολόγησης, παρά την κάκιστη αξιολόγηση των χρεών, αξιολόγησαν τα χρέη που συνδυάζονταν σε υψηλό βαθμό με δόσεις. Αυτές οι δόσεις πωλήθηκαν σε καθημερινούς επενδυτές λιανικής και σε θεσμικούς. Ουσιαστικά, το παιχνίδι ήταν αυτό: αν οι ιδιοκτήτες του σπιτιού πληρώνανε τακτικά τους τόκους, όλοι έβγαζαν χρήματα, αν δεν τον έκαναν, όλοι έχαναν.

Η DeFi έχει επίσης αυτήν την «σφαιρική» αύρα, φέρνοντας κάθε τύπο χρηματοοικονομικής εταιρείας στο χώρο, από δανειστές και δανειολήπτες έως ασφαλιστές. Η συγκέντρωση τόσων ανθρώπων σε ένα σύστημα δημιουργεί κέρδη, εξήγησε ο Red.

“Σε συγκεντρωτικό επίπεδο, ο βαθμός στον οποίο οι χρήστες DeFi ακολουθούν διαφορετικά πρωτόκολλα και έξυπνες συμβάσεις πρέπει επίσης να οδηγήσει σε κάποιο συστημικό κίνδυνο, καθώς κάθε έξυπνο συμβόλαιο βασίζεται στις εισροές από άλλα έξυπνα συμβόλαια για να συμπεριφέρεται με προβλέψιμο τρόπο.”

Με το κίνητρο να κερδίσουν πολλά, περισσότεροι άνθρωποι εισρέουν και οδηγούν στην εμφάνιση περισσότερων πιθανών αδυναμιών στο σύστημα. Ο Red παρατηρεί ότι «νέα πρωτόκολλα» εμφανίζονται βιαστικά και συχνά, λόγω αυτής της βιασύνης, «μπορεί να μην είναι αξιόπιστα σε όλες τις περιστάσεις».

Παρόμοια με αυτό που συνέβη με τα CDO, αφού ορισμένες τράπεζες φάνηκε να επωφελούνται από αυτά, πολλές άλλες αποφάσισαν να μπουν κι αυτές στο παιχνίδι. Αυτό δημιούργησε μια βιασύνη καθώς οι τίτλοι που υποστηρίζονταν από υποθήκη έγιναν το «νέο καυτό πράγμα» Λόγω αυτής της βιασύνης, ακόμη και οι πιο καθιερωμένες τράπεζες δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς να διαχειριστούν τα χρεόγραφα και αν αυτά θα εξοφληθούν στο ακέραιο. Αυτό το κενό πληροφοριών δημιούργησε τη φούσκα που τελικά έσκασε.
«Η πολυπλοκότητα που προκύπτει από τις αλληλεπιδράσεις όλων αυτών των πρωτοκόλλων, σημαίνει ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ακόμη και για τους ειδικούς να γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει και αναπάντεχα γεγονότα, που είναι δύσκολο να εξηγηθούν, συμβαίνουν αρκετά τακτικά».

Ενώ βρίσκεται ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο, η ανάπτυξη του οικοσυστήματος DeFi αρχίζει , αναλογικά, να αυξάνεται. Η βιασύνη και μόνο να δημιουργηθούν κέρδη, θα ενθουσιάσει περισσότερους ανθρώπους, ασκώντας πίεση στους υπάρχοντες φορείς για να παραδώσουν προϊόντα με χαμηλή δομή, που μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Εάν αυτό συνεχιστεί χωρίς αλλαγή και βελτιστοποίηση, η διόρθωση είναι θέμα πότε και όχι εάν θα γίνει.

πηγή: Aakash Athawasya 26/09/2020 – https://eng.ambcrypto.com/will-defi-crash-the-crypto-economy-the-same-way-cdos-did/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

ΦΡΟΝΤΙΔΑ – Ορθοπεδικά, ιατρικά εξαρτήματα & υποδήματα. Παυσιλύπου 14, Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/frontidathessaloniki/

HERSONISSOS PHARMACY - Φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα ιατρικών ειδών & προϊόντων ομορφιάς
Ελ. Βενιζέλου 127, Χερσόνησος, Κρήτη 
http://hersonissospharmacy.com/gr/ 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ - Iατρός, Καρδιολόγος. Σητεία, Κρήτη
e-mail nikosbernardos@yahoo.gr

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.