Τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEX): Οδηγός για αρχάριους

Οι αποκεντρωμένες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων έχουν εξελιχθεί σε έναν βελτιωμένο χώρο για αγορά, πώληση και ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, τα μη αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (CEX) εξακολουθούν να είναι οι πιο συνηθισμένες πλατφόρμες που ενσωματώνουν ενδιάμεσους φορείς και υπηρεσίες.

Τα μη αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων (ΜΑΑ) διαθέτουν συνήθως παρόμοια χαρακτηριστικά με τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η παρουσία ενός τρίτου μέρους που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των συναλλασσόμενων στο ανταλλακτήριο.

Τα μη αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (CEX) έχουν χειριστεί και εξακολουθούν να χειρίζονται τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων. Παρ’ όλα αυτά, οι αδυναμίες τους δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Η συγκέντρωση θέτει σε κίνδυνο το απόρρητο, τα κεφάλαια, τον έλεγχο επί των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει ο πελάτης και πολλά άλλα.

Επομένως, τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια μπήκαν στο κάδρο για να παρέχουν σε όλους τη δυνατότητα κυριαρχίας επί της πραγματικής αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων. Λοιπόν, τι είναι αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια;

Αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEX): συνοπτικός οδηγός για αρχάριους

Τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (ΑΑ) δημιουργούν μια πλατφόρμα trustless (δεν βασίζεται σε σχέση πίστης μεταξύ των συναλλασσόμενων), επιτρέποντας ομότιμες συναλλαγές μεταξύ χρηστών χωρίς την ανάγκη επέμβασης ή υποστήριξης από τρίτους. Ακόμα και με τις κατά καιρούς απαγορεύσεις των κρυπτονομισμάτων σε ορισμένες χώρες, τα DEX παρέχουν την ευκαιρία στα crypto να αναπτυχθούν και να γίνουν πιο επιτυχημένα.

Η εφαρμογή των συναλλαγών peer-to-peer (ομότιμες συναλλαγές μεταξύ χρηστών) ξεκινά από την ανάπτυξη ψηφιακών στοιχείων που μπορούν να αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο fiat ή κρυπτονόμισμα. Επιπλέον, η ανάπτυξη των tokens του ανταλλακτηρίου είναι επίσης εφικτή μέσω escrow, ενός πρωτοκόλλου πολλαπλών υπογραφών και περιουσιακών στοιχείων που αντιπροσωπεύουν ένα μέρος των μετοχών μιας εταιρείας.

Οι τύποι των DEX

Υπάρχουν διαφορετικοί σχεδιασμοί για τη δημιουργία ενός DEX, που έχουν αντίκτυπο στη λειτουργικότητά τους όσον αφορά την εμπορία νομισμάτων. Αυτός ο παράγοντας αναδεικνύει τα Α.Α. σε δύο κατηγορίες:

Currency-Centric (νομισματοκεντρικά) DEX

Τα DEX που επικεντρώνονται στο νόμισμα λειτουργούν σε μία μόνο blockchain, περιορίζοντας τις υπηρεσίες escrow τους στο εγγενές token των πλατφορμών. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το Ethereum, όλες οι δραστηριότητες escrowing περιβάλλουν τα token Ether και ERC-20. Εάν άλλα ανταλλακτήρια εκτελούνται στη blockchain, τα εγγενή τους token υπόκεινται σε παρόμοιες υπηρεσίες. Αυτή η υποδομή είναι αυτό που χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά ανταλλακτήρια στις υπηρεσίες εμπορίας που προσφέρουν.

Currency-neutral (νομισματικά ουδέτερα) DEX

Σε αντίθεση με τα νομισματοκεντρικά ανταλλακτήρια, αυτή η κατηγορία διευκολύνει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών εγγενών tokens εκτός των δικών τους. Λειτουργούν ως μονοπάτι για τους εμπόρους, για να ανταλλάσσουν οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα χωρίς να εξαρτάται από το εγγενές token ενός ανταλλακτηρίου. Επιπλέον, ορισμένοι χρησιμοποιούν αποκεντρωμένα βιβλία παραγγελιών και συνταιριάζουν εκτός από την συνηθισμένη αγορά και την πώληση ψηφιακών στοιχείων.

Τα Atomic swaps είναι μια τυπική ενσωμάτωση που επιτρέπει δραστηριότητες σε ουδέτερα προς τα νομίσματα DEX, δημιουργώντας έξυπνα συμβόλαια για τη διευκόλυνση του εμπορίου σε άλλα blockchain.

Πώς τα DEX γίνονται πραγματικά αποκεντρωμένα

Τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια πρέπει να χρησιμοποιούν πλήρη αποκέντρωση σε τέσσερα ζωτικά σημεία:

 • Αποκεντρωμένη κατάθεση κεφαλαίων στο ανταλλακτήριο
 • Αποκεντρωμένα βιβλία παραγγελιών, τα οποία εμφανίζουν ψηφιακές παραγγελίες αγοράς και πώλησης
 • Αποκεντρωμένη αντιστοίχιση των παραγγελιών, η οποία αντιστοιχεί σε προσφορές και ζητά από τους συναλλασσόμενους να ξεκινήσουν το εμπόριο κρυπτονομισμάτων
 • Αποκεντρωμένη ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων κατά την οποία οι λογαριασμοί στο ανταλλακτήριο εκτελούν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα

Τα πλεονεκτήματα των DEX ανταλλακτηρίων

Το πρωτόκολλο DEX συνοδεύει μια ποικιλία πλεονεκτημάτων που ενισχύουν τη χρηστικότητα και τη βιωσιμότητά του, όπως:

Απόρρητο

Σε αντίθεση με τα ανταλλακτήρια που λειτουργούν υπό μία συγκεκριμένη αρχή (δηλ. τα μη αποκεντρωμένα), τα οποία απαιτούν από τους χρήστες να υποβάλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα DEX είναι εντελώς ιδιωτικά, παρέχοντας το προνόμιο της ανωνυμίας σε κάθε χρήστη. Δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας λογαριασμού σε ένα DEX και οι χρήστες μπορούν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους ενώ παραμένουν ανώνυμοι.

Ασφάλεια

Η διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων του χρήστη είναι η κύρια προτεραιότητα για τα DEX. Τα μη αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από έναν κεντρικό διακομιστή. Σε περίπτωση παραβίασης, αυτές οι πλατφόρμες αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες, καθώς όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε ορισμένη κεντρική τοποθεσία. Τα δίκτυα DEX χρησιμοποιούν κατανεμημένους κόμβους που παρέχουν ασφάλεια στις πλατφόρμες ανταλλαγής. Οι κατανεμημένοι κόμβοι εξαλείφουν τυχόν ζητήματα που σχετίζονται με τις διακοπές λειτουργίας και τις αργές βάσεις δεδομένων που κάνουν το σύστημα επιρρεπές σε κυβερνοεπιθέσεις.

Διακυβέρνηση

Στις πλατφόρμες CEX, ένας φορέας είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων του ανταλλακτηρίου. Η κατάσταση είναι διαφορετική με τα DEX που χρησιμοποιούν κόμβους. Οι χρήστες συμμετέχουν στην ψηφοφορία, καθώς κάθε κόμβος παίζει ρόλο στη διακυβέρνηση ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες στην πλατφόρμα ανταλλαγής. Τα DEX εξαλείφουν περαιτέρω τους κινδύνους συμμετοχής της διακυβέρνησης του ανταλλακτηρίου στις δραστηριότητές του.

Αποκέντρωση

Τα μη αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά ενός χρήστη. Οι πλατφόρμες CEX διαχειρίζονται τα χρήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο χρήστης. Ωστόσο, με την αποκεντρωμένη δυνατότητα DEX, κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά που ανήκουν μόνο στον χρήστη, δίνοντάς του πλήρη έλεγχο των κεφαλαίων και των περιουσιακών του στοιχείων.

Trustless (δεν βασίζεται σε σχέση πίστης μεταξύ των συναλλασσόμενων)

Τα ιδιωτικά κλειδιά βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια των κατόχων τους. Η προσωπική φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων ενός χρήστη γίνεται πρακτικά σε ένα προσωπικό πορτοφόλι. Επομένως, δεν χρειάζεται να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με το ανταλλακτήριο ώστε να φυλάσσει τα κλειδιά του χρήστη, ακόμη και κατά τη διάρκεια κακόβουλων παραβιάσεων της πλατφόρμας. Χάρη στα ανταλλακτήρια που λειτουργούν με blockchain, τα κεφάλαια και τα περιουσιακά στοιχεία είναι άθικτα, αποθηκεύονται στα προσωπικά πορτοφόλια και μειώνονται έτσι οι πιθανότητες απώλειας.

Μειονεκτήματα των DEX

Μειωμένη λειτουργικότητα

Τα DEX παρουσιάζουν περιορισμένες επιλογές συναλλαγών: οι χρήστες μπορούν μόνο να αγοράζουν και να πωλούν. Τα CEX, από την άλλη πλευρά, προσφέρουν δανεισμό, διαπραγμάτευση περιθωρίων, χαρακτηριστικά stop-loss και πολλά άλλα. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο έμπορος έχει τον πλήρη έλεγχο των κεφαλαίων του, τα ανταλλακτήρια δεν έχουν καμία ευθύνη για το τι συμβαίνει στα περιουσιακά σας στοιχεία, ένα χαρακτηριστικό που ενδεχομένως δημιουργεί ένα περιβάλλον ρίσκου για το εμπόριο.

Ρευστότητα

Τα DEX παρουσίαζαν συχνά πρόβλημα με τη ρευστότητα, λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη υιοθέτηση τους από τους traders, σημειώνεται πλέον μια αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας στα DEX που εξαλείφει την περιορισμένη ρευστότητα.

Χρηστικότητα

Η διάρθρωση των τεχνικών χαρακτηριστικών των DEX είναι δύσκολο να κατανοηθεί για τους αρχάριους traders στην αγορά. Τα περισσότερα απαιτούν από τους χρήστες να συνδεθούν στο dApp του ανταλλακτηρίου ή να δημιουργήσουν ένα προσωπικό πορτοφόλι για να αλληλοεπιδράσουν με ένα dApp. Μερικά άλλα απαιτούν τη δημιουργία πλήρους κόμβου που συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο, κάτι που ανεβάζει τη δυσκολία της προσπάθειας χρήσης του ανταλλακτηρίου. Ωστόσο, ορισμένες από αυτά τα ανταλλακτήρια προσφέρουν πιο απλές διασυνδέσεις για αρχάριους ώστε να τα χρησιμοποιούν με ευκολία.

Λίστα με τα DEX που πρωτοστατούν στη DeFi [2020]

Τα DEX είναι ένας από τους πιο δυνατούς τομείς του οικοσυστήματος DeFi. Ακολουθεί μια λίστα με τα κυριότερα από αυτά:

 • Uniswap
 • Kyber
 • dYdX
 • 0x
 • IDEX
 • Balancer
 • DEX.ag
 • Airswap
 • Totle

Λίστα με τα μη αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια [2020]

Στο άλλο άκρο του φάσματος, έχουμε τα μη αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια. Για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείται ένα DEX, σας συνιστούμε να εμπιστεύεστε τα ακόλουθα ανταλλακτήρια που προσφέρουν δυνατότητα συναλλαγών με fiat:

Οι προοπτικές που διαμορφώνονται χάρη στη DeFi

Καθώς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα DEX να αυξάνονται σε δημοτικότητα και να γίνονται ευκολότερα στη χρήση, δημιουργείται η αίσθηση ότι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο μερίδιο από το ευρύτερο τοπίο των συναλλαγών στο μέλλον. Με την προσφορά προς τους χρήστες υπηρεσιών που περιλαμβάνουν παθητικές ροές εισοδήματος που κερδίζονται από την παροχή κεφαλαίου σε αυτά τα ανταλλακτήρια, είναι πιθανό ότι όλο και περισσότεροι χρήστες θα κατανοήσουν τα οφέλη της αλληλεπίδρασης με το ευρύτερο τοπίο των DEX.
Καθώς περισσότερα DEX συνεχίζουν να συνδέονται μεταξύ τους με τη χρήση έξυπνης συγκέντρωσης και δρομολόγησης παραγγελιών, είναι πολύ πιθανό η ολίσθηση (της ρευστότητας) στα DEX να γίνει παρελθόν.

πηγές: Giorgi Mikhelidze – 27/09/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/09/27/beginners-guide-to-decentralized-crypto-exchanges/ & https://defirate.com/dex/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ / ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
Βιοτεχνία αγωγών & Εξαρτημάτων αερισμού, 18ο ΧΛΜ Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Σερρών, ΤΚ. 57200
Τηλ. 6977 578 149 / 6977 348 153

VAPER STORE – Ηλεκτρονικά τσιγάρα, υγρά αναπλήρωσης, ατμοποιητές. Στρατώνος 22β, Αρτα
http://www.vaperstore.gr

HostChefs - Web Hosting & Design Services. Μπορέλ 8, Βόλος
https://hostchefs.eu/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.