Το μεγάλο unbanking: Πώς η DeFi ολοκληρώνει την εργασία που ξεκίνησε το Bitcoin

Είναι η DeFi το Bitcoin 2.0; Συνεχίζει το όραμα και τη φιλοσοφία της δημιουργίας του Bitcoin για ένα κόσμο χωρίς τον έλεγχο των τραπεζών; Απ’ ότι έδειξε ως τώρα, η DeFi μπορεί να αποδειχθεί η εγγύηση για ένα καλύτερο, πιο απελευθερωμένο μέλλον.

Σε γενικές γραμμές, το 2020 ήταν η χρονιά της πανδημίας COVID-19. Καθώς ο κορονοϊός χρεώνεται για 1 εκατομμύριο θανάτους και πάνω από 30 εκατομμύρια κρούσματα, οι κυβερνήσεις βρέθηκαν εκτεθειμένες. 

Οι ηγέτες άργησαν πολύ να αντιδράσουν και όλα τα συστήματα -τόσο όσα υπήρχαν, αλλά και όσα πρόσφατα δημιουργήθηκαν για να μας προστατεύσουν – υγειονομική περίθαλψη, φροντίδα ηλικιωμένων, αλυσίδες εφοδιασμού προστατευτικού εξοπλισμού, ανίχνευση επαφών κ.λπ. – κατέρρευσαν. Όμως το 2020 ήταν επίσης το έτος της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, η οποία έγινε γνωστή ως DeFi.

Όταν το Bitcoin (BTC) γεννήθηκε το 2009, αναγνωρίστηκε γρήγορα από πολλούς ότι έχει τη δυνατότητα να είναι το μέλλον των χρημάτων. Έντεκα χρόνια μετά, το Bitcoin, με το αποκεντρωμένο παγκόσμιο σύστημα κόμβων και minners, που διατηρεί το δίκτυο λειτουργικό και ασφαλές, φαίνεται να εκπλήρωσε την υπόσχεσή του.

Όχι μόνο είναι ένας αξιόπιστος και γρήγορος τρόπος για τους ανθρώπους να στέλνει χρήματα ο ένας στον άλλο, αλλά έχει γίνει επίσης ένα γνήσιο επενδυτικό όχημα για επιχειρήσεις και η επενδυτική του αξία φαίνεται να αυξάνεται. Οι θεσμικοί επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων το κρατούν εν αναμονή της αύξησης του κεφαλαίου τους.

Bitcoin και / ή DeFi

Το «Bitcoin ως χρήμα» εξακολουθεί να λειτουργεί σαν χρήμα στο βαθμό που εξακολουθεί να βασίζεται σε ένα οικονομικό οικοσύστημα γύρω του για να το διατηρήσει ζωντανό. Αλλά αυτό το οικοσύστημα είναι κάπως περιορισμένο. Αποτελείται από εκείνους που ασφαλίζουν το δίκτυο στο οποίο μεταδίδονται οι συναλλαγές (miners και node operators), πορτοφόλια και ανταλλακτήρια όπου μπορεί να ανταλλαχθεί με άλλα ψηφιακά και -ολοένα και περισσότερα- fiat νομίσματα.

Αλλά μια αρχιτεκτονική χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως γνωρίζουμε, ενσωματώνει πολύ περισσότερα όσον αφορά τη λειτουργικότητα: δανεισμός, κέρδος τόκων, πληρωμή τόκων, επενδύσεις κ.λπ. Το Bitcoin δεν προοριζόταν ποτέ να καλύψει όλους αυτούς τους μηχανισμούς – αλλά η DeFi μπορεί.

Το επόμενο λογικό βήμα στην εξέλιξη του χώρου των κρυπτονομισμάτων στο πεδίο που διαδραματίζει η παραδοσιακή χρηματοδότηση, γίνεται από το αναπτυσσόμενο αποκεντρωμένο οικοσύστημα με βάση το Ethereum.

Η DeFi, από πολλές απόψεις, είναι το Bitcoin 2.0. Και για αυτόν τον λόγο, η DeFi – παρόλο που βασίζεται στη συνθεσιμότητα του Ethereum και τη λειτουργικότητα των έξυπνων συμβάσεων – προωθεί την φιλοσοφία του Bitcoin στο μέλλον, ένα μέλλον που το Bitcoin μας επέτρεψε να πιστέψουμε. Με κάθε νέο πρωτόκολλο DeFi, αυτό το μέλλον μας πλησιάζει: ένας κόσμος χωρίς τράπεζες, όπως τις γνωρίζουμε ως σήμερα.

Η DeFi δείχνει τη συμπληρωματική φύση του Ethereum στο Bitcoin. Αναδημιουργώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα όχι από μέσα αλλά από έξω, το Ethereum φιλοξενεί μια κίνηση που ολοκληρώνει τον κύκλο που ξεκίνησε το Bitcoin.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, στο σύνολό του, έχει σταματήσει από καιρό να εξυπηρετεί τις περισσότερες από τις ανάγκες μας.

Η πρόσβαση σε χρήματα κοστίζει ακριβά και οι μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκουν εύκολη χρηματοδότηση, ενώ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αδύναμες, χωρίς ελπίδα να μπορέσουν να κρατηθούν. Δοκιμάστε να πάρετε ένα δάνειο ως ανεξάρτητος εργολάβος, χωρίς παροχές ή ασφάλεια εργασίας.

Το Bitcoin εκδημοκρατίζει τα χρήματα, ελευθερώνοντάς τα από την ως τώρα μορφή τους. Τώρα, η DeFi έχει αναδειχθεί στη φαντασία του κόσμου των κρυπτονομισμάτων ως η φυσική του επέκταση, όχι μόνο στον εκδημοκρατισμό του χρήματος, αλλά και στον εκδημοκρατισμό των χρηματοοικονομικών, υποσχόμενη μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα πληρώνουν στο μέλλον.

Αυτή η σεισμική αλλαγή θα αποφέρει οφέλη στην κοινωνία που δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ονειρευτεί πριν από μια δεκαετία. Καλώς ήρθατε στο υπέροχο unbanking!

Πηγή: Paul de Havilland https://cointelegraph.com/news/the-great-unbanking-how-defi-is-completing-the-job-bitcoin-started


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

PHARMACY 128  -Φυσικό και ηλεκτρονικό φαρμακείο.
https://www.pharmacy128.gr/
MEDICAL DENT  -Αισθητική Οδοντιατρική και Εμφυτεύματα
Web: www.medicaldent.gr

E64.GR  -Κατασκευή ιστοσελίδων
https://e64.gr/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.