Η μετάβαση στις πλήρως ψηφιακές συναλλαγές, σε μία οικονομία χωρίς τη χρήση μετρητών, αποδεικνύεται, από το παράδειγμα κυρίως της Σουηδίας αλλά και της Ζιμπάμπουε, μία καθόλου απλή υπόθεση.
Στην Αυστραλία επίσης, οι πινακίδες «δεν γίνονται δεκτά μετρητά» είναι όλο και πιο συχνές στα καταστήματα, χάρη στα μέτρα προφύλαξης για τον COVID-19. Ακόμη και πριν από την επιδημία όμως, η οικονομία εκεί είχε μπει για τα καλά στο δρόμο «χωρίς μετρητά», με τη ζήτηση νομισμάτων να πέφτει κατά 50% μεταξύ των ετών 2013 και 2019.
Ως επί το πλείστον, οι Αυστραλοί έχουν εμπειρία από τις πληρωμές χωρίς μετρητά. Μια κοινωνία χωρίς μετρητά θεωρείται συχνά αναπόφευκτη. Αλλά οι εμπειρία της Σουηδίας και της Ζιμπάμπουε, δύο πολύ διαφορετικές χώρες μεταξύ τους που ωστόσο έχουν προχωρήσει πολύ προς την κατεύθυνση μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά, επισημαίνουν τις παγίδες μιας τέτοιας σκέψης. Η Σουηδία δείχνει την ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης σε μετρητά. Η Ζιμπάμπουε δείχνει τη σημασία της μη αναγκαστικής μετάβασης.
Η «χωρίς μετρητά» εμπειρία της Σουηδίας
Η Σουηδία κινήθηκε γρήγορα προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Κατά τη δεκαετία μέχρι το 2018, η κεντρική τράπεζά της, η Riksbank, αναφέρει ότι το ποσοστό των αγορών σε καταστήματα που χρησιμοποιούν μετρητά μειώθηκε από το περίπου 40% στο 13%. Τώρα ακόμη και οι ζητιάνοι και οι δημόσιες τουαλέτες παίρνουν κάρτες ή ένα σύστημα πληρωμών στο κινητό που ονομάζεται Swish. Αλλά η άνθιση των πληρωμών χωρίς μετρητά που άρχισε να έρχεται από τη Σουηδία μεγάλωσε σχετικά γρήγορα.
Τα τελευταία χρόνια, οι Σουηδοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους ηλικιωμένους, εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές και άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο που φαίνεται να αποκλείονται από τις επιχειρήσεις που μεταβαίνουν στο σύστημα πληρωμών Swish και δεν δέχονται πλέον μετρητά.
Πέρυσι, όλα εκτός από ένα, τα πολιτικά κόμματα της Σουηδίας υποστήριξαν νέους νόμους που απαιτούν από τις μεγάλες τράπεζες της Σουηδίας να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες μετρητών σε ολόκληρη τη χώρα.
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση έχει επίσης υποσχεθεί να εγγυηθεί την πρόσβαση στα μετρητά, με τη νομοθεσία του Υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου να βασίζεται στη σουηδική νομοθεσία.

Στην Αυστραλία, μία έρευνα από την Reserve Bank of Australia (από το 2019) υποδηλώνει ότι περίπου το 25% του πληθυσμού παραμένουν «χρήστες μετρητών σε υψηλό επίπεδο», οι οποίοι αν δεν είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν μετρητά θα ήταν «μια μεγάλη ταλαιπωρία ή πραγματική δυσκολία»:
Αυτοί οι «χρήστες μετρητών σε υψηλό επίπεδο» είναι πιο πιθανό να είναι ηλικιωμένοι, να έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, να ζουν σε περιοχές της επαρχίας ή / και να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Με τη συντριπτική πλειοψηφία των Αυστραλών να εξακολουθούν να επιθυμούν να έχουν την επιλογή των μετρητών, η νοοτροπία που διαμορφώνεται στη Σουηδία για τη διατήρηση της πρόσβασης στα μετρητά, είναι πιθανό να απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.
Η «χωρίς μετρητά» εμπειρία της Zimbabwe
Το μάθημα από την εμπειρία της Ζιμπάμπουε με συναλλαγές χωρίς μετρητά είναι μάλλον διαφορετικό. Εδώ αφορά τη σημασία που έχει η μετάβαση στο σύστημα χωρίς μετρητά να είναι εθελοντική και να πραγματοποιείται οργανικά μέσα από την εξέλιξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Παρόλο που οι συνθήκες που διαμορφώνουν την εμπειρία της Ζιμπάμπουε είναι απίθανο να αναπαραχθούν στην Αυστραλία, ωστόσο αξίζει να κατανοήσουμε το ευρύτερο ηθικό πλαίσιο.
Στη Σουηδία η μετάβαση στις πληρωμές χωρίς μετρητά έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Στη Ζιμπάμπουε, η αλλαγή αυτή αναμίχθηκε με μεγαλύτερες οικονομικές δυσχέρειες. Δεν ήταν ούτε επιθυμητή ούτε ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη.
Εξετάζοντας την ιστορία των οικονομικών κρίσεων της Ζιμπάμπουε παρατηρούμε να εμπεριέχει τον υπερπληθωρισμό, που έφτασε το 231.000.000% τον Οκτώβριο του 2008. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το 2009 η κυβέρνηση ανέστειλε το δολάριο Ζιμπάμπουε και αντ’ αυτού επέτρεψε στους πολίτες της χώρας να χρησιμοποιούν ξένα νομίσματα ως νόμιμο χρήμα. Τα δολάρια ΗΠΑ γρήγορα έγιναν τα μετρητά της προτίμησης των πολιτών.
Αυτή η de facto «δολαριοποίηση» σταθεροποίησε την οικονομία, αλλά είχε επίσης ως αποτέλεσμα την έλλειψη μετρητών. Η προσφορά δεν μπορούσε να συμπληρωθεί από την εκτύπωση χρημάτων από την κυβέρνηση. Η ποσότητα των δολαρίων ΗΠΑ μειώθηκε επίσης από τη χρήση τους για την εξυπηρέτηση των εισαγωγών καθώς και η φύλαξή τους εκτός κυκλοφορίας, για αποταμίευση.
Οι κυβερνητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της έλλειψης μετρητών, όπως η εισαγωγή ενός «υποκατάστατου νομίσματος» το 2014, απέτυχαν λόγω έλλειψης της λαϊκής εμπιστοσύνης. Αντίθετα, οι πολίτες της Ζιμπάμπουε στράφηκαν σε πλατφόρμες ηλεκτρονικών πληρωμών όπως το Ecocash, μια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων μέσω τηλεφώνου. Μέχρι το 2017, το 96% όλων των συναλλαγών ήταν ηλεκτρονικές.
Μορφές κατανόησης της οικονομίας χωρίς μετρητά
Στη Σουηδία, η μετάβαση στις πληρωμές χωρίς μετρητά δεν επηρέασε ουσιαστικά τις έννοιες του χρήματος και της αξίας που είχαν οι πολίτες. Στη Ζιμπάμπουε, ωστόσο, η κίνηση προς την άνευ μετρητών οικονομία, βιώθηκε ως διαταραχή των υφιστάμενων μορφών οικονομικής ζωής, παρά ως απρόσκοπτη επέκτασή τους. Αμαυρώνεται από τη δυσπιστία προς τα κυβερνητικά ιδρύματα και την αξία όλων των χρημάτων. «Τα κακά μετρητά είναι καλύτερα από το καλό πλαστικό!» όπως μου είπε ένας υπαίθριος έμπορος στο Bulawayo (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ζιμπάμπουε).
Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης στην ίδια την κατανόηση του χρήματος αξίζει να επισημανθεί, σε μια στιγμή που η πανδημία COVID-19 επιταχύνει τη μετάβασή μας σε συναλλαγές χωρίς μετρητά. Οι αλλαγές στην καθημερινή οικονομική ζωή που προκαλούνται από τη μετάβαση σε ψηφιακές συναλλαγές έχουν τη δυνατότητα να αναμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τα χρήματα με απρόβλεπτους, σήμερα, τρόπους.
πηγή: Chris Vasantkumar, Λέκτορας Ανθρωπολογία στο Macquarie University – 04/10/2020 – https://cryptonews.com/exclusives/going-cashless-isn-t-straightforward-ask-sweden-or-zimbabwe-7893.htm
USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO
Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:
ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ / ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
Βιοτεχνία αγωγών & Εξαρτημάτων αερισμού. 18ο ΧΛΜ Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Σερρών
Τηλ. 6977 578 149 / 6977 348 153
ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ – Βιβλιοπωλείο, σχολικά είδη & εκτυπώσεις. Ιωαννίνων 22, Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/giorgakis.book/
INNOVIEW - Hosting - Domain Names - SSL - BULK SMS - NEWSLETTER Ιερά Οδός 294, Αιγάλεω https://www.innoview.gr
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.