Ηνωμένο Βασίλειο: απαγόρευση πώλησης των κρύπτο παραγώγων σε πελάτες λιανικής

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Εποπτική Αρχή της Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FCA) ανακοίνωσε επίσημα την απαγόρευση πώλησης των παραγώγων κρυπτονομισμάτων. Η απαγόρευση που εκδόθηκε αφορά την πώληση σε πελάτες λιανικής των παραγώγων και των νομισμάτων διαπραγμάτευσης (ETN) που αναφέρονται σε συγκεκριμένους τύπους περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων.

Επομένως, δεν αναφέρεται γενικά στην πώληση αυτών των χρηματοοικονομικών προϊόντων, αλλά μόνο στην πώληση σε μη επαγγελματίες επενδυτές. Επιπλέον, δεν καλύπτει όλα τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων, αλλά μόνο ορισμένους τύπους.

Ωστόσο, τα μη ρυθμιζόμενα από τη νομοθεσία μεταβιβάσιμα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων, ορίζονται ως tokens που δεν είναι «συγκεκριμένες επενδύσεις» ή ηλεκτρονικό χρήμα, και περιλαμβάνουν επίσης τα Bitcoin, Ether ή XRP. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, από την άλλη πλευρά, είναι τυποποιημένοι τύποι επενδύσεων που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία.

Υπό το πρίσμα αυτό, η FCA αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση, τη διαφήμιση και τη διανομή σε όλους τους χρήστες λιανικής οποιουδήποτε παραγώγου ή ETN που αναφέρεται σε μη ρυθμιζόμενα από τη νομοθεσία περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των CFD, των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) και των options.

Γιατί τα κρύπτο παράγωγα απαγορεύτηκαν στο Ηνωμένο βασίλειο;

Η Υπηρεσία θεωρεί αυτά τα προϊόντα ακατάλληλα για πελάτες λιανικής επειδή πιστεύει ότι δεν μπορούν να εκτιμηθούν αξιόπιστα από μη επαγγελματίες επενδυτές. Οι αιτίες αυτού του προβλήματος πρέπει να διερευνηθούν, εξετάζοντας:

  • τον εγγενή χαρακτήρα των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία δεν έχουν αξιόπιστη βάση για αποτίμηση,
  • τον πολλαπλασιασμό της οικονομικής κατάχρησης, απάτες και κλοπές στη δευτερογενή αγορά,
  • την ακραία αστάθεια των τιμών στο χώρο των κρυπτονομισμάτων,
  • την ανεπαρκή κατανόηση αυτών των στοιχείων από τους πελάτες λιανικής
  • την έλλειψη νόμιμων επενδύσεων.

Λόγω αυτών των προβλημάτων, οι μη επαγγελματίες επενδυτές ενδέχεται να υποστούν ζημιά ή απώλεια εάν επενδύσουν σε αυτά τα προϊόντα. Ακόμη και η ίδια η FCA εκτιμά ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 53 εκατομμυρίων λιρών για αυτούς τους τύπους επενδυτών.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής Στρατηγικής και Ανταγωνισμού στο FCA, ο Sheldon Mills, δήλωσε:

“Αυτή η απαγόρευση αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα με την οποία βλέπουμε την πιθανή βλάβη των καταναλωτών λιανικής από αυτά τα προϊόντα. Η προστασία των καταναλωτών είναι υψίστης σημασίας εδώ.

Η σημαντική μεταβλητότητα των τιμών, σε συνδυασμό με τις εγγενείς δυσκολίες της αξιόπιστης αποτίμησης των κρυπτονομισμάτων, θέτει τους καταναλωτές λιανικής σε υψηλό κίνδυνο να υποστούν απώλειες από την εμπορία κρυπτο-παραγώγων. Έχουμε αποδείξεις ότι αυτό συμβαίνει σε σημαντική κλίμακα. Η απαγόρευση παρέχει ένα ικανό επίπεδο προστασίας”.


Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ETN πωλούνται ήδη σε πελάτες λιανικής στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, άλλα παράγωγα όπως τα CFDs, futures και options είναι εύκολα διαθέσιμα, ακόμη και σε πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε αυτόν τον τομέα, όπως η Binance Future.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο που οι πελάτες λιανικής προειδοποιούνται έναντι αυτών των τύπων χρηματοοικονομικών προϊόντων, επειδή είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι μη επαγγελματίες επενδυτές δεν γνωρίζουν ιδιαίτερα τους κινδύνους που ενέχει η επένδυση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλού κινδύνου.

Πλέον πρέπει να αναμένεται ότι οι πλατφόρμες που επιτρέπουν την ανταλλαγή αυτών των προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ζητήσουν από τους πελάτες τους να χαρακτηριστούν ως επαγγελματίες επενδυτές και, εάν δεν το κάνουν, θα τους εμποδίσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα επενδυτικά εργαλεία.

πηγή: Marco Cavicchioli – 6/10/2020- https://en.cryptonomist.ch/2020/10/06/uk-ban-cryptocurrency-derivatives/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

ERGOBYTE - Oλοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής
Αριστοτέλους 21, Θεσσαλονίκη
www.ergobyte.gr 

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΙΜΙΩΝΗ - Κατάστημα ιατρικών ειδών & προϊόντων ομορφιάς
Τριπόλεως 58, Ελληνικό Αττικής
https://www.facebook.com/kimionipharmacy/

BRAINWIRE - Κατασκευή και ανάπτυξη ιστοσελίδων & eshop καταστημάτων
Ειρήνης 9, Μυρσίνη Ηλείας 
https://brainwire.gr/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.