Τουρκία: η Λίρα καίγεται, καταφύγιο το Bitcoin για τους πολίτες

Οι άνθρωποι στην Τουρκία στρέφονται όλο και περισσότερο στο bitcoin, καθώς το τοπικό νόμισμα, η τουρκική λίρα, πρόσφατα έφτασε στο χαμηλότερο ρεκόρ της έναντι του δολαρίου. Η υιοθέτηση του Bitcoin στην Τουρκία ξεπερνά τις άλλες χώρες της περιοχής.

Η Τουρκία είναι ο περιφερειακός ηγέτης στην υιοθέτηση του Bitcoin

Η υιοθέτηση του Bitcoin αυξάνεται στην Τουρκία καθώς το τοπικό νόμισμα, η τουρκική λιρέτα, κατέρριψε ένα ακόμη ρεκόρ την Πέμπτη και φέρεται να αγγίζει το 7,95 του δολαρίου. Το δολάριο έχει κερδίσει περίπου 33% έναντι της λίρας μέχρι στιγμής φέτος και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι σύντομα θα φτάσει στο 8,5.
«Η τουρκική λίρα βγάζει καπνούς» και θα πέσει σε νέα χαμηλά λόγω των «ανορθόδοξων πολιτικών», αναφέρουν οι αναλυτές του CNBC.
«Το βασικό πρόβλημα της λίρας είναι η έλλειψη αξιόπιστης στόχευσης πληθωρισμού από την κεντρική τράπεζα, η οποία αναμένεται να υποτιμήσει τελικά το νόμισμα», έγραψε ο αναλυτής της Commerzbank Tatha Ghose σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.

Η χώρα υποφέρει από υψηλό πληθωρισμό και το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 14%. Ο Steve H. Hanke, καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και ειδικός στον υπερπληθωρισμό, δήλωσε ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας είναι στο 36,57% και αυξάνεται.
«Η λίρα καίγεται», έγραψε στο Twitter την Κυριακή. «Η Τουρκία καίγεται μέσα από τα συναλλαγματικά της αποθεματικά σαν ένα σπίτι που έπιασε φωτιά», συνέχισε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι τα αποθέματά της χώρας ανέρχονται σήμερα στα 41,12 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα σχεδόν κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιούλιο.

Οι ειδικοί αποδίδουν την υψηλή υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία στην οικονομική αβεβαιότητα στην περιοχή και στην εξαιρετικά ευμετάβλητη λίρα. Ο Ray Youssef, Διευθύνων Σύμβουλος της παγκόσμιας αγοράς bitcoin (P2P) Paxful, δήλωσε την Πέμπτη:

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός της τουρκικής λίρας υπήρξε σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους Τούρκους πολίτες. Το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση του πλούτου από την αστάθεια που περιβάλλει την τουρκική λίρα.


Η Paxful αποκάλυψε επίσης την Πέμπτη ότι οι νέες εγγραφές στην πλατφόρμα της στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 274% τους τελευταίους 12 μήνες. Η εταιρεία αναφέρει ότι βλέπει «τεράστιες δυνατότητες υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων» στην Τουρκία, γι’ αυτό επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη χώρα.
Η Paxful έχει δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες με τοπικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων: τον τουρκικό πάροχο stablecoin Bilira (TRYB) και την πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Cointral. «Ελπίζουμε ότι με την είσοδο στην αγορά να είμαστε σε θέση να μειώσουμε μερικές από τις οικονομικές επιβαρύνσεις των πολιτών της χώρας», δήλωσε ο Youssef.

Η έκθεση της Chainalysis, Geography of Cryptocurrency, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ηγείται στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων στη Μέση Ανατολή. Η έκθεση αναφέρει:

Η Τουρκία είναι η χώρα της περιοχής που καταλαμβάνει στον παγκόσμιο δείκτη υιοθέτησης Crypto (που συντάσσει η Chainalysis), την 29η θέση και επίσης αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στην περιοχή.


Ο παγκόσμιος δείκτης υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων της Chainalysis κατατάσσει 154 χώρες ανάλογα με το ποσοστό υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων κατά κεφαλή. Εκτός από την Τουρκία, οι χώρες με υψηλή υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι το Ιράν (52ο) και η Αίγυπτος (64η). Τα κορυφαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία είναι οι: Paribu, Btcturk, FTX, Huobi, Binance, Kraken και Bitmex.

Ενώ η Τουρκία προς το παρόν δεν διαθέτει κανονισμούς και νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα, το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς της χώρας αναπτύσσει ένα πλαίσιο για την εποπτεία των αγορών κρυπτονομισμάτων, με στόχο την τελική θέσπιση κανονισμών, αναφέρει η έκθεση.
Εκτός του νομοθετικού πλαισίου, τα κρυπτονομίσματα φαίνεται ότι έχουν και τις ευλογίες της θρησκείας. Το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία στη χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, περίπου το 99,8% του τουρκικού πληθυσμού των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι μουσουλμάνοι. Πρόσφατα λοιπόν, ένας ειδικός στη σαρία διαβεβαίωσε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι νόμιμα εμπορεύματα.

πηγή:  Kevin Helms -20/10/2020 – https://news.bitcoin.com/bitcoin-adoption-turkey-inflation-lira/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

GRANDMA VASILIKI –Κυκλαδίτικος ξενώνας. Χώρα της Ιου
https://grandma-vasiliki.business.site/

ΧΙΩΤΗΣ – FIRESHOP
Πυροσβεστήρες, Πυρανίχνευση & συστήματα τοπικής κατάσβεσης
Αλαμάνας 25, Νέα Ιωνία, Αττική
https://fireshop.gr/
https://www.facebook.com/pyrasfaleia/

FEEL YOUR HOME
Εταιρεία χονδρικού και λιανικού εμπορίου ειδών σπιτιού
Αναξαγόρα 63, Ταύρος, Αθήνα
https://feelyourhome.gr/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.