Η έκδοση ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας (CBDCs) από τις κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες έχει γίνει ένα καυτό θέμα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ) ερευνά για αυτό, θέτοντας όμως ορισμένα προληπτικά μέτρα.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι απαιτούνται ισχυρά νομικά πλαίσια, διότι τα CBDCs θέτουν κινδύνους οικονομικούς, νομικούς αλλά και φήμης για τις κεντρικές τράπεζες .
Ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο
Η έκδοση των CBDCs φαίνεται να είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο, επειδή στα μάτια πολλών κρατών, η κατοχή ενός CBDC είναι καθοριστικής σημασίας για τον έλεγχο των παγκόσμιων αγορών.
Αυτό μπορεί να αποδειχθεί από το γεγονός ότι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), μαζί με επτά κεντρικές τράπεζες, δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση που προσδιορίζει τις θεμελιώδεις αρχές που είναι απαραίτητες για τυχόν διαθέσιμα στο κοινό CBDCs, για να βοηθήσουν τις κεντρικές τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους της δημόσιας πολιτικής τους.

Το ΔΝΤ, ωστόσο, έχει συμβουλέψει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν με προσοχή, διότι μπορεί να ενεργήσουν πολύ βιαστικά, παραβλέποντας ορισμένα βασικά νομικά πλαίσια που απαιτούνται για να λειτουργήσει ένα CBDC. Ο παγκόσμιος νομισματικός οργανισμός σημείωσε:
«Πρώτον, οι περισσότεροι νόμοι των κεντρικών τραπεζών δεν επιτρέπουν επί του παρόντος την έκδοση CBDC στο ευρύ κοινό. Δεύτερον, από την άποψη του νομισματικού δικαίου, δεν είναι προφανές ότι το ως τώρα καθεστώς «νομίσματος» μπορεί να αποδοθεί σε CBDC. »
Ο νομισματικός νόμος θέτει ορισμένες προκλήσεις
Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι ο νομισματικός νόμος δεν είναι απλός, διότι προκαλεί θεμελιώδεις δυσκολίες νομικής πολιτικής, σε σύγκριση με το δίκαιο της κεντρικής τράπεζας, το οποίο μπορεί να επιλυθεί χρησιμοποιώντας απλές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, αναγνώρισε ότι τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού ενός CBDC, θα καθορίσουν το περίγραμμα του νομικού πλαισίου.
Μόλις κυκλοφορήσουν, τα CBDCs αναμένεται να οδηγήσουν στην οικονομική ένταξη περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων ατόμων, που αυτή τη στιγμή έχουν μείνει εκτός τραπεζικού συστήματος.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα CBDCs είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία συνδέονται με ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο και υποστηρίζονται από τις κεντρικές τράπεζες, άρα αντιπροσωπεύουν μια αξίωση έναντι της τράπεζας, όπως ακριβώς λειτουργούν τα τραπεζογραμμάτια. Οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν επίσης τον πλήρη έλεγχο της προσφοράς τους.
Πηγή: https://blockchain.news/news/imf-central-banks-strong-legal-frameworks-cbdcs-work
USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO
Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Blackfriday 2020 από τη Ledger με – 40% μέχρι 30/11/2020
Τα ασφαλέστερα ψυχρά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.
Υποστήριξη σε 25 νομίσματα και περισσότερα από 1250 ERC20 tokens. Συμβατά με περισσότερα από 50 πορτοφόλια άλλων κατασκευαστών.
KERNEL IT SOLUTIONS -Information Technology Solutions and Services http://www.kernelit.gr
ΜΑΡΜΑΡΑ ΝΙΚΟΛΑΚΗ -Εταιρεία γρανιτών και μαρμάρου. Κατασκευή & τοποθέτηση κάθε φυσικού και χαλαζιακού πετρώματος https://www.marmara.gr/
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.