Ξεκινώντας με τα κρυπτονομίσματα

Το άρθρο αυτό απευθύνεται στους φίλους που ξεκινούν τώρα τα πρώτα τους βήματα στο μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό να κάνει λίγο πιο εύκολη την εισαγωγή τους σε αυτά.

1) Διάβασμα και ενημέρωση

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει ένας νέος στο χώρο, είναι να διαβάσει και να ασχοληθεί αρκετά με το αντικείμενο. Υπάρχουν σελίδες και ομάδες στο διαδίκτυο που θα μπορέσει να αντλήσει αλλά και να διασταυρώσει πληροφορίες.
Είναι σημαντικό να καταλάβει πρώτα απ΄ όλα, ποια ανάγκη γέννησε τα κρύπτο, γιατί υπάρχουν, να κατανοήσει τη φιλοσοφία τους και όχι να τα δει απλά σαν ένα κερδοσκοπικό εργαλείο για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό. Αρχικά, ο τεράστιος όγκος πληροφοριών θα μπερδέψει και ίσως απογοητεύσει το νεοεισερχόμενο… αλλά με υπομονή και επιμονή, σύντομα τα πράγματα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν και να βγαίνουν τα πρώτα συμπεράσματα.

2) Επιλέγω το πρώτο μου νόμισμα

Είναι γνωστό ότι στο επαγγελματικό τένις το 80% των πόντων κερδίζεται! αντίστοιχα στο ερασιτεχνικό, το 80% χάνεται.. το ίδιο συμβαίνει στην πάλη και στο σκάκι! Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι να αποφύγουμε τα λάθη!..
Αφήνουμε αρχικά τις ριψοκίνδυνες τακτικές, επιλογές, trading κλπ για τους πιο έμπειρους και πάμε σε κλασικές επιλογές.. Bitcoin, Ethereum κατά πρώτο λόγο αλλά και Dash, Litecoin, Stellar, Tezos, Cosmos είναι μερικά μόνο από τα πιο μεγάλα και γνωστά κρύπτο που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος με μια σχετική πάντα ασφάλεια. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές σε μικρότερα και πολύ αξιόλογα Altcoins, με μεγάλα περιθώρια ανόδου, αλλά αυτό είναι για αργότερα, όταν θα έχουμε αποκτήσει αρκετή εξοικείωση και ικανότητα αξιολόγησης.


3) Μαθαίνω για τα ανταλλακτήρια και τους άλλους τρόπους αγοράς

Αφού αποφασίσουμε σε ποια κρύπτο θα επενδύσουμε ήρθε η ώρα να τα αποκτήσουμε.. αυτό μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους: ανταλλακτήρια, κρύπτο ΑΤΜ, ακόμα και χέρι με χέρι από ιδιώτη. Κάθε ένας τρόπος από αυτούς έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος φυσικά είναι τα ανταλλακτήρια, όπου μπορείτε να αγοράσετε κρύπτο με Ευρώ ή ακόμα και να ανταλλάξετε αργότερα, κάποιο νόμισμα που ήδη κατέχετε με κάποιο άλλο.
Μια μικρή έρευνα είναι απαραίτητη για να διαπιστώσουμε τη φήμη, το μέγεθος, την αξιοπιστία, την ευκολία στη χρήση αλλά και τη διαδικασία ταυτοποίησης του χρήστη (KYC) ενός ανταλλακτηρίου.

Τα Binance, Coinbase, Kraken, είναι μερικές δημοφιλείς, αξιόπιστες και κλασικές επιλογές στο χώρο. Το Binance είναι ίσως το πιο »βαρύ» όνομα.. αλλά απευθύνεται σε πιο έμπειρους χρήστες, αφού αρκετοί νέοι έχουν αναφέρει ότι συναντούν δυσκολίες στη χρήση λόγω των πολλών επιλογών που προσφέρει η πλατφόρμα. Τα Coinbase και Kraken δείχνουν πιο εύκολες επιλογές για ξεκίνημα. Σε κάθε περίπτωση, κάντε την έρευνα σας να δείτε τι σας συμφέρει και σας ταιριάζει περισσότερο.

4) Τα πορτοφόλια

Όταν αποκτήσουμε τα πρώτα μας κρύπτο πρέπει κάπου να τα αποθηκεύσουμε, σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι δηλαδή. Υπάρχουν πολλές επιλογές και διαφόρων ειδών πορτοφόλια, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα εδώ .
Το να αφήσουμε όμως τα νομίσματα μας στο ανταλλακτήριο όπου τα αγοράσαμε θεωρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών λάθος και όντως είναι.

Λάθος τόσο για λόγους ασφάλειας, αφού τα ανταλλακτήρια γίνονται πολύ συχνά στόχος επιθέσεων από χάκερ και έχουν συμβεί πολλά κατά καιρούς, όσο και για λόγους φιλοσοφίας των κρύπτο, που θέλει εμείς μόνο και κανένας άλλος να έχουμε τον έλεγχο των χρημάτων μας! Η επιλογή ενός καλού πορτοφολιού λοιπόν είναι απαραίτητη.

Το Exodus είναι ένα πορτοφόλι που μπορούμε να το κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας (Desk top) αλλά και στο κινητό μας. Είναι δωρεάν, εύκολο στη χρήση του, όμορφο και υποστηρίζει αρκετά και γνωστά νομίσματα! Το χρησιμοποιούμε περισσότερο από δύο χρόνια τόσο εμείς όσο και αρκετοί φίλοι, χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα. Είναι αξιόπιστο και αποτελεί μια καλή λύση για ένα ξεκίνημα.
Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε ακόμα πιο σοβαρά με τα κρύπτο, αν η επένδυση σας και τα κεφάλαια σας μεγαλώνουν.. τότε η αγορά ενός Hardwallet είναι πραγματικά μονόδρομος. Αργά ή γρήγορα θα καταλήξετε σε αυτή την επιλογή!

Υπάρχουν αρκετά εξωτερικά πορτοφόλια και βγαίνουν συνέχεια νέα στην αγορά. Θεωρούνται η σχεδόν τέλεια λύση για την ασφαλή φύλαξη των κρύπτο μας. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να τα αγοράσουμε, δεν είναι δωρεάν. Η άποψη μας είναι ότι δεν πρέπει να τσιγκουνευτούμε ένα μικρό ποσό αν πρόκειται για την ασφάλεια της επένδυσης μας.
Στο χώρο των εξωτερικών πορτοφολιών δύο είναι αυτά που ξεχωρίζουν αυτή τη στιγμή, τα Ledger και Trezor.

Και τα δύο θεωρούνται κορυφαία, αλλά το πρώτο είναι η δική μας επιλογή. Είναι το πιο διαδεδομένο ίσως πορτοφόλι, η ίδια η Ledger ισχυρίζεται πως έχει πουλήσει περισσότερα από 1 εκατ. κομμάτια σε 165 χώρες!
Τα νούμερα λένε πολλά για τη δημοτικότητα και την αξιοπιστία του. Καλό είναι να παρακολουθείτε την αγορά γιατί οι τιμές συνεχώς πέφτουν και κατά καιρούς υπάρχουν και πολύ αξιόλογες προσφορές και ευκαιρίες να το αποκτήσουμε σε καλύτερη τιμή. (Μέχρι 30 Νοεμβρίου η Ledger έχει ΠΡΟΣΦΟΡΑ με έκπτωση 40% στα Nano s και Nano x)

5) Η σημασία των ιδιωτικών κλειδιών

Όταν αποκτήσουμε ή εγκαταστήσουμε το πρώτο πορτοφόλι μας, θα έχουμε εμείς πλέον τον αποκλειστικό έλεγχο των κρυπτονομισμάτων μας. Θα μας δοθεί από το ίδιο το πορτοφόλι μια φράση – κλειδί, πρόκειται για μία σειρά τυχαίων λέξεων, μπορεί να είναι από 12 μέχρι 24, σπανίως παραπάνω.. Με τις λέξεις αυτές και μόνο με αυτές είναι δυνατόν να επαναφέρουμε το λογαριασμό μας σε κάποιο άλλο υπολογιστή, σε κάποιο άλλο πορτοφόλι στην περίπτωση που ο δικός μας κλαπεί, καταστραφεί ή οποιαδήποτε άλλη άσχημη εξέλιξη.
Μόνο με αυτές τις λέξεις είναι εφικτό! Αν τις χάσουμε δεν μπορεί να μας βοηθήσει κυριολεκτικά κανείς!

Τα ιδιωτικά μας κλειδιά είναι λοιπόν το Α και το Ω για την ασφαλή φύλαξη των κρύπτο μας. Ποτέ και κανένας σοβαρός επενδυτής, εταιρία, ιστοσελίδα κλπ δεν θα μας ζητήσει να αποκαλύψουμε τα ιδιωτικά μας κλειδιά. Αν αυτό συμβεί με πρόσχημα κάποια εγγραφή για να μας επιστραφεί κάποιο κέρδος, είναι σίγουρα ΑΠΑΤΗ.
Εμείς και μόνο εμείς πρέπει να γνωρίσουμε αυτές τις πληροφορίες και κανένας άλλος. Είναι επίσης λάθος να αποθηκεύουμε αυτά τα στοιχεία, κωδικούς, ιδιωτικά κλειδιά κλπ σε ηλεκτρονικά μέσα, υπολογιστές, στικάκια κλπ

Ο πιο σωστός και διαδεδομένος τρόπος φύλαξης είναι να τα γράψουμε σε ένα κομμάτι χαρτί, ή ακόμα καλύτερα, σε δύο για ασφάλεια και να τα κρύψουμε σε δύο διαφορετικά μέρη. Το μειονέκτημα σε αυτό τον τρόπο είναι ότι το χαρτί σαν υλικό μπορεί εύκολα με το χρόνο να φθαρεί, να βραχεί ή να καεί.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με κάποιες λύσεις όπως αυτή που προσφέρει η Cryptosteel, το κόστος όμως τέτοιων προϊόντων είναι ακόμα αρκετά υψηλό, θα πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας αν αξίζει να προχωρήσετε σε μια τέτοια αγορά.

6) Κρυπτογραφημένο email για περισσότερη ασφάλεια

Πολλοί έμπειροι χρήστες ισχυρίζονται ότι για τις διάφορες συναλλαγές με τα κρύπτο θα πρέπει να διαθέτουμε ένα ισχυρό και ασφαλές κρυπτογραφημένο email και όχι κάτι απλό τύπου Gmail. Μια πολύ καλή περίπτωση γι’ αυτό είναι το Proton Mail, η αρχική του έκδοση είναι δωρεάν και μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες μας.
Δεν έχει αρχικά τόσο μεγάλη χωρητικότητα όσο το Gmail, αυτό όμως μπορεί να αλλάξει αλλά μόνο αν επιλέξουμε αναβάθμιση με συνδρομή. Ένα άλλο πλεονέκτημα αλλά ταυτόχρονα και μειονέκτημα του είναι ότι το Proton Mail δεν κρατά καθόλου προσωπικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι αν ξεχάσουμε τον κωδικό πρόσβασης, δεν μπορούμε να το επαναφέρουμε όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις. Θέλει λίγο προσοχή αλλά η ασφάλεια έχει και τις ευθύνες της.

7) Εισόδημα από Mining ή stake

Τους όρους Mining (POW – Απόδειξη εργασίας) και stake (POS – Απόδειξη συμμετοχής) θα τους συναντάτε συχνά από τα πρώτα σας βήματα Το πρώτο είναι η λεγόμενη εξόρυξη για τη δημιουργία νέων νομισμάτων και το δεύτερο ουσιαστικά κάνει το ίδιο πράγμα με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Το Mining στα πρώτα βήματα του Bitcoin, πριν μερικά χρόνια, ήταν πολύ καλή περίπτωση: ένας υπολογιστής αρκούσε για να κάνει οποιοσδήποτε mining στο σπίτι του και με πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό όμως έχει αλλάξει, όσο μεγαλώνει ο βαθμός δυσκολίας η διαδικασία αυτή δεν είναι και τόσο συμφέρουσα, τουλάχιστον στη χώρα μας, γιατί θα πρέπει πλέον να υπολογίσουμε κι άλλους παράγοντες όπως η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος -πολύ σημαντικό- αλλά και τον εξοπλισμό που θα χρειαστούμε.
Ενας υπολογιστής πια δεν είναι αρκετός, οι κάρτες γραφικών, ο ειδικός εξοπλισμός που έχει ένα σοβαρό κόστος αλλά και η κατανάλωση ρεύματος -κυρίως αυτό- καθιστούν το mining στη χώρα μας μια όχι και τόσο συμφέρουσα περίπτωση.

Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά στο stake. Στη περίπτωση αυτή δεν κάνουμε εμείς mining αλλά με κάποιο τρόπο συμμετέχουμε -αν μπορούμε να το πούμε έτσι- σε αυτό, χωρίς να χρειαστούμε την αγορά ακριβού εξοπλισμού και αποφεύγοντας την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πως ακριβώς λειτουργεί το stake και το mining θα το βρείτε εύκολα με μια αναζήτηση, αυτό που μας ενδιαφέρει και θέλουμε να τονίσουμε εδώ είναι η ευκολία που προσφέρει το stake σε σχέση με την εξόρυξη, γι’ αυτό δικαίως θεωρείται το »παθητικό εισόδημα» του μέλλοντος. Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα νομίσματα που μπορούμε να κάνουμε stake.
Τα Ark, icon, Tezos, Cosmos είναι μόνο μερικά από αυτά. Αρκεί απλά να επιλέξουμε και να ψηφίσουμε έναν αντιπρόσωπο από αυτούς που λειτουργούν τους κόμβους σε κάθε νόμισμα και ανάλογα με τον αριθμό των κομματιών που διαθέτουμε, θα είναι και η ανταμοιβή μας.

Αυτή η ανταμοιβή, δηλαδή η απόδοση της τοποθέτησης των νομισμάτων μας σε διαδικασία stake, διαφέρει από νόμισμα σε νόμισμα και μπορεί να είναι από 1% μέχρι και 10% περίπου, σε ετήσια βάση.
Σε κάποιες περιπτώσεις, νέων κυρίως νομισμάτων, μπορεί να είναι και αρκετά παραπάνω. Η απόδοση επίσης μπορεί να διαφέρει ανάμεσα και στους αντιπροσώπους του ιδίου νομίσματος! Γι’ αυτό μια μικρή έρευνα και λίγο διάβασμα, είναι απαραίτητα.

Τα νομίσματα που έχουμε τοποθετήσει σε stake, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δεσμευμένα μέσα στο ίδιο μας το πορτοφόλι και δεν είναι διαθέσιμα προς πώληση ή ανταλλαγή. Για να τα έχουμε πάλι διαθέσιμα, πρέπει να κάνουμε unstake και εδώ είναι ένα μικρό ίσως μειονέκτημα: αυτά τα νομίσματα θα είναι για κάποιο διάστημα »παγωμένα» στο πορτοφόλι μας πριν μπορούμε και πάλι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα είναι 21 μέρες στο cosmos από τη στιγμή που θα κάνουμε unstake, αντίθετα στο ARK δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός, τα νομίσματα μπορούν να είναι σε stake αλλά ταυτόχρονα είναι και πάντα διαθέσιμα!
Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή μας σε κάποιο νόμισμα με stake είναι πολύ απλή και εύκολη, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία ούτε ειδικό εξοπλισμό και δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, τα νομίσματα μας, »παγωμένα» ή όχι, παραμένουν στο πορτοφόλι μας και η απόδοση – κέρδος, είναι κατά περίπτωση βέβαια αξιόλογη, χωρίς εμείς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα!

Με λίγα λόγια…

Το πιο βασικό απ΄ όλα, είναι η προσοχή και η σοβαρότητα με την οποία θα αντιμετωπίσετε το αντικείμενο: μην το δείτε σαν τζόγο, δεν είναι. Ούτε σαν μέσο εύκολου πλουτισμού, δεν υπάρχει τέτοιος.
Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες, τα καλά τουλάχιστον κρυτονομίσματα να έχουν μεγάλες ως και πολύ μεγάλες αποδόσεις στο μέλλον, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τις διάφορες προτάσεις που ακούγονται αριστερά και δεξιά π.χ. να τοποθετήσετε κάπου 50 ή 100 Ευρώ και να εισπράξετε σε ένα – δύο μήνες 1.000! Η συνεχής ενημέρωση και οι προσεκτικές κινήσεις είναι απαραίτητα.

Μια σταθερή πηγή έγκυρης ενημέρωσης στα Ελληνικά ΜΜΕ, είναι η στήλη του Βασίλη Παζόπουλου στο euro2day

Μην διστάσετε να ρωτήσετε γι’ αυτό που σας απασχολεί ή να αναζητήσετε απαντήσεις για τις απορίες που γεννιούνται στην πορεία, είτε από τις ομάδες που υπάρχουν στα social media (γι’ αυτό υπάρχουν κατά κύριο λόγο) αλλά και στη σελίδα μας.

Καλή επιτυχία στο μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων!


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.