Οι διαφορές μεταξύ Bitcoin και CBDC

Τα CBDCs (Central Bank Digital Currency) είναι τα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από Κεντρικές Τράπεζες, ενώ το Bitcoin δεν εκδίδεται από καμία νομική οντότητα.

Παρόλο που και οι δύο τύποι νομισμάτων βασίζονται σε ορισμένες παρόμοιες τεχνολογίες, οι ομοιότητες περιορίζονται σε αυτό. Στην πραγματικότητα, εάν από τεχνική άποψη συνυπάρχουν τόσο οι σημαντικές διαφορές όσο και τα κοινά σημεία, από οικονομική άποψη, τα κοινά σημεία είναι πολύ λίγα και δεν είναι ιδιαίτερα σχετικά μεταξύ τους, ενώ οι διαφορές είναι θεμελιώδεις και τέτοιες που διαμορφώνουν μία νέα εποχή.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι τα CBDC δεν είναι τίποτα περισσότερο από εγγενείς ψηφιακές εκδόσεις των κανονικών εθνικών νομισμάτων fiat που όλοι χρησιμοποιούμε εδώ και αιώνες. Αυτά τα νομίσματα fiat, γεννήθηκαν ως φυσικά, όχι ψηφιακά, εργαλεία και για αυτόν τον λόγο δεν θα είναι ποτέ σε θέση να επωφεληθούν πλήρως από την ψηφιακή επανάσταση που συμβαίνει εδώ και μερικές δεκαετίες.

Τα CBDCs γεννήθηκαν χάρη στην επιτυχία του Bitcoin

Με την επιτυχία του Bitcoin, ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες εκδίδουν και διαχειρίζονται παραδοσιακά νομίσματα fiat, έχουν αρχίσει να εξετάζουν την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων, αλλά απλώς ως εγγενείς ψηφιακές εκδόσεις των παραδοσιακών νομισμάτων fiat με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, η πιο σημαντική καινοτομία που εισάγουν τα ψηφιακά νομίσματα, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά νομίσματα fiat, είναι ένα μοναδικό καθολικό ημερολόγιο συναλλαγών.
Στην πραγματικότητα, για τα παραδοσιακά νομίσματα fiat δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο καθολικό όλων των συναλλαγών, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να καταγραφούν, για παράδειγμα, όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε μετρητά, μέσω της φυσικής ανταλλαγής κερμάτων ή τραπεζογραμματίων.

Αντίθετα, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα βασίζονται σε ένα μόνο καθολικό ημερολόγιο συναλλαγών (το blockchain), το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο και την επαλήθευση όλων των συναλλαγών, διασφαλίζοντας ότι είναι σωστές.

Τα CBDC εισάγουν ένα ενιαίο καθολικό ημερολόγιο συναλλαγών για νομίσματα fiat, που δημιουργούνται, διαχειρίζονται και ελέγχονται από τις κεντρικές τράπεζες.

Για παράδειγμα, το μοναδικό καθολικό του Bitcoin, το blockchain του, δημιουργείται και διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο από το δημόσιο και ανοιχτού κώδικα πρωτόκολλο IT, ώστε να μην μπορεί να χειραγωγηθεί από κανέναν. Επιπλέον, δεδομένου ότι το blockchain είναι δημόσιο, όλες οι συναλλαγές μπορούν να επαληθευτούν από οποιονδήποτε, αν και ανώνυμα.

Από την άλλη πλευρά, οι συναλλαγές με CBDC δεν θα είναι ανώνυμες, καθώς οι μεσάζοντες που θα αναπτύξουν συστήματα πληρωμής βάσει αυτών, θα έχουν την υποχρέωση, όπως και τώρα, να επαληθεύουν την ταυτότητα των χρηστών. Επομένως, το μητρώο πιθανότατα δεν θα είναι δημόσιο.

Επιπλέον, τα CBDC θα μοιράζονται με τα νομίσματα fiat στα οποία είναι βασισμένα τον ίδιο πληθωρισμό, καθώς η αξία τους θα είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη του νομίσματος fiat στο οποίο βασίζονται και θα παραμείνει έτσι για πάντα.

Το Bitcoin, από την άλλη πλευρά, γεννήθηκε ως μια εν δυνάμει αποπληθωριστική εναλλακτική λύση έναντι των πληθωριστικών νομισμάτων, οπότε από αυτήν την καθαρά χρηματοοικονομική άποψη, είναι ακριβώς το αντίθετο με τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών.

Αυτό το τελευταίο σημείο καθιστά επίσης σαφές ότι το Bitcoin δεν είναι ένα ολοκληρωμένο υποκατάστατο των νομισμάτων fiat, αλλά μόνο για εκείνες τις χρήσεις όπου η φερόμενη αποπληθωριστική φύση του το καθιστά πιο ανταγωνιστικό.

Με άλλα λόγια, το Bitcoin ανταγωνίζεται τα νομίσματα fiat κυρίως ως στοιχείο αξίας ή ως, εν δυνάμει, αντιστάθμιση έναντι των απωλειών που μπορεί να υποστούν οι αποταμιεύσεις λόγω πληθωρισμού.

Τα CBDCs, από την άλλη πλευρά, ανταγωνίζονται άμεσα με τα νομίσματα fiat, αλλά αποτελούν μόνο μια αναβάθμιση στην παραδοσιακή μορφή των χρημάτων, που εκμεταλλεύεται τις πρόσφατες τεχνολογίες για να τα καταστήσει ευκολότερα στη χρήση, και πάνω απ’ όλα, για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών τους.

Επομένως, η μάχη μεταξύ Bitcoin και CBDC δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης, εκτός ως μέρος του ανταγωνισμού του Bitcoin με τα νομίσματα fiat. Ενώ μεταξύ των CBDC και των παραδοσιακών μορφών των νομισμάτων fiat δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση, καθώς είναι βασικά το ίδιο πράγμα, μόνο σε διαφορετική μορφή.

Πηγή: Marco Cavicchioli – 29/11/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/11/29/differences-bitcoin-cbdc/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

INNOVIEW - Hosting - Domain Names - SSL - BULK SMS - NEWSLETTER
Ιερά Οδός 294, Αιγάλεω
https://www.innoview.gr
https://www.facebook.com/innoview.gr
https://twitter.com/innoviewgr 
ΙΚΤΕΟ ΕΚΗΒΟΛΟΣ ΑΕ - Ιδιωτικό κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων
Αγ. Γεώργιος Ιστιαίας, Εύβοια  
https://www.ikteo-istiaias.gr 

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΙΜΙΩΝΗ - Κατάστημα ιατρικών ειδών & προϊόντων ομορφιάς
Τριπόλεως 58, Ελληνικό Αττικής
https://www.facebook.com/kimionipharmacy/ 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.