H Christine Lagarde παρουσιάζει τους κινδύνους του Bitcoin για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και προβληματίζεται από τa Stablecoins

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, μοιράστηκε την άποψή της για το μέλλον του χρήματος, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό L’ena hors les murs. Συζήτησε συγκεκριμένα για το «bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα που προσπαθούσαν να αποκτήσουν θέση στο χώρο των ψηφιακών πληρωμών και εμπιστοσύνη στην τεχνολογία τους».

Η Lagarde ξεκίνησε δηλώνοντας ότι καινοτομίες όπως η τεχνολογία blockchain «φέρνουν νέες ευκαιρίες και νέους κινδύνους». Σημείωσε ότι οι συναλλαγές peer-to-peer (P2P) «δεν χρειάζονται έναν αξιόπιστο διαμεσολαβητή τρίτου μέρους», υποστηρίζοντας ότι η εμπιστοσύνη «αντικαθίσταται από κρυπτογραφικές αποδείξεις και η ασφάλεια και η ακεραιότητα των αρχείων διασφαλίζεται από την DLT, η οποία αποφεύγει το πρόβλημα των διπλών δαπανών». H επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε:

Ο κύριος κίνδυνος έγκειται στην αποκλειστική εξάρτηση από την τεχνολογία και την λανθασμένη ιδέα ότι δεν υπάρχει αναγνωρίσιμος εκδότης ή αξίωση.  Αυτό σημαίνει επίσης, ότι οι χρήστες δεν μπορούν να βασίζονται στα κρυπτονομίσματα, γιατί δεν διατηρούν μια σταθερή τιμή: είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα, ρευστά και κερδοσκοπικά και έτσι δεν εκπληρώνουν όλες τις λειτουργίες του χρήματος.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι τα stablecoins έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε επιπλέον καινοτομία στις πληρωμές και να ενσωματωθούν σε εμπόριο, κοινωνικά μέσα και άλλες πλατφόρμες. Επιπλέον, οι εκδότες «παγκόσμιων» σταθερών νομισμάτων «στοχεύουν να εισαγάγουν τα δικά τους συστήματα πληρωμών και ρυθμίσεις εκκαθάρισης και διακανονισμού». 

Επεσήμανε ότι τα παγκόσμια stablecoins είναι πιθανό να επιτύχουν μαζική υιοθέτηση από την αρχή, όπως το Libra που υποστηρίζεται από το Facebook . Όμως  προειδοποίησε :

Εάν εγκριθούν ευρέως, θα μπορούσαν να απειλήσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη νομισματική κυριαρχία. Οι δεσπόζουσες θέσεις τους ενδέχεται να βλάψουν τον ανταγωνισμό και την επιλογή των καταναλωτών και να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων και την κατάχρηση προσωπικών πληροφοριών.

Χρησιμοποιώντας τα stablecoins ως απόθεμα αξίας, η Lagarde πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια μετατόπιση των τραπεζικών καταθέσεων σε αυτά τα ψηφιακά στοιχεία. Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη λειτουργία των τραπεζών και στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Η διάθεση ενός ψηφιακού ευρώ

Η Lagarde ανέφερε επίσης το ζήτημα του ψηφιακού ευρώ, θεωρώντας το ως ένα παιχνίδι αλλαγής στη σύγχρονη εποχή.

«Ένα ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώσει τα μετρητά και θα εξασφαλίσει ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε χρήματα της κεντρικής τράπεζας, σε μια μορφή που να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες τους για ψηφιακές πληρωμές».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι η έκδοση ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της συνεχούς πρόσβασης στη νομισματική κυριαρχία και στα χρήματα της κεντρικής τράπεζας.

Οι έπαινοι της για το ψηφιακό ευρώ, έρχονται σε μια στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, ζήτησε γρήγορες παρεμβάσεις στην ανάπτυξη αυτού του ψηφιακού νομίσματος, επειδή μπορεί να είναι ένα ιδανικό μέσο για την κάλυψη του κενού που προκαλείται από την υψηλή ζήτηση ψηφιακού χρήματος από επιχειρήσεις και καταναλωτές στην Ευρώπη. 

Πηγή: https://blockchain.news/news/stablecoins-could-threaten-monetary-sovereignty-and-financial-stability-ecb-christine-lagarde

https://news.bitcoin.com/ecb-christine-lagarde-downplays-bitcoin-risks-financial-stability/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

HOSTCHEFS 
Web Hosting & Design Services
https://hostchefs.eu/
https://www.facebook.com/HostChefs
https://twitter.com/HostChefs 
ΣΠΙΤΙΚΟ
Παραδοσιακά προϊόντα ζύμης,  χειροποίητες πίτες 
https://www.facebook.com/pita.thessaloniki/ 
ΙΚΤΕΟ ΕΚΗΒΟΛΟΣ ΑΕ
Ιδιωτικό κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων
e-mail  info@ikteo-istiaias.gr
https://www.ikteo-istiaias.gr 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.