Ο διάσημος δάσκαλος και ειδικός του Bitcoin, Ανδρέας Αντωνόπουλος, δημοσίευσε στο Twitter ένα είδος μίνι-οδηγού σχετικά με τον τρόπο αποφυγής υψηλών προμηθειών στις συναλλαγές του BTC
Andreas @aantonop : Σε περιόδους ακραίου ενθουσιασμού στην αγορά, η ικανότητα του Bitcoin επιδεινώνεται. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές Bitcoin γίνονται ακριβές και αργές. Κάποιοι μπορεί ακόμη και να «κολλήσουν». Εδώ θα δείτε τι πρέπει να κάνετε …
Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει ο Αντωνόπουλος, κατά τη διάρκεια των περιόδων ευφορίας, η χωρητικότητα του δικτύου Bitcoin είναι πολύ τεταμένη, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση και τις αργές και δαπανηρές συναλλαγές.
Το πρώτο βήμα που προτείνει να κάνει ο χρήστης, είναι να παρακολουθεί το επίπεδο συμφόρησης του δικτύου. Στην πραγματικότητα, όταν αποστέλλεται μια συναλλαγή BTC on-chain, δεν καταλήγει αμέσως στο blockchain, αλλά στο λεγόμενο Mempool.
Το Mempool δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη λίστα των συναλλαγών στην ουρά, περιμένοντας να τοποθετηθούν σε ένα μπλοκ και να επιβεβαιωθούν.
Το προτεινόμενο εργαλείο είναι το διάγραμμα που ονομάζεται «Johoe’s Bitcoin Mempool Size Statistics«, το οποίο δείχνει λεπτό προς λεπτό, όχι μόνο το ποσό των συναλλαγών που βρίσκονται σε ουρά, αλλά και τις αναλύει ανά εύρος χρεώσεων, εκφραζόμενο σε sat/B (δηλ. Satoshi ανά Byte).
Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν γενικά περίπου 2.500 συναλλαγές σε κάθε μπλοκ, οπότε αρκεί να υπάρχουν λιγότερα από αυτό το ποσό συν ένα συγκεκριμένο επίπεδο χρέωσης, για να είστε σχεδόν βέβαιοι ότι εάν εμπίπτετε σε αυτό το επίπεδο χρέωσης, μπορείτε να έχετε μια συναλλαγή που θα επιβεβαιωθεί στο επόμενο μπλοκ.
Λάβετε υπόψη ότι ένα νέο μπλοκ συνήθως εξορύσσεται κάθε 10 λεπτά περίπου, οπότε για παράδειγμα, αν χρειάζονται τρία μπλοκ πριν επιβεβαιωθεί μια συναλλαγή, θα πρέπει να περιμένετε περίπου 30 λεπτά.
Πώς να ελέγξετε τις χρεώσεις τελών στο Bitcoin: οι συμβουλές του Ανδρέα Αντωνόπουλου
Επιπλέον, οι κρυπτωρύχοι επιλέγουν σαφώς να συμπεριλάβουν συναλλαγές με υψηλότερα τέλη στα μπλοκ τους, έτσι αναπόφευκτα οι συναλλαγές με υψηλότερα τέλη είναι πιθανότερο να συμπεριληφθούν σε ένα μπλοκ πριν από τα άλλα.
Ο Αντωνόπουλος σημειώνει ότι διαφορετικοί τύποι συναλλαγών έχουν διαφορετικά μεγέθη σε Bytes, ανάλογα με την πολυπλοκότητα, τον αριθμό των εισροών / εξόδων και τον τύπο της διεύθυνσης της δαπάνης, αλλά γενικά μια τυπική συναλλαγή με μία είσοδο και δύο εξόδους «ζυγίζει» περίπου 144B.
Στην πραγματικότητα, ορισμένα πορτοφόλια δεν επιτρέπουν τον καθορισμό των τελών κατά βούληση, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να περιμένετε μια στιγμή χαμηλής συμφόρησης του δικτύου.
Επιπλέον, στην περίπτωση των πορτοφολιών που επιτρέπουν να ορίσετε τα τέλη, οι διευθύνσεις «παλαιού τύπου» που ξεκινούν με «1» είναι αυτές που απαιτούν βαρύτερες και επομένως ακριβές συναλλαγές, ενώ οι διευθύνσεις SegWit, που ξεκινούν με «3» ή εγγενείς διευθύνσεις SegWit που ξεκινούν με «bc1» είναι οι καλύτερες.
Είναι ακόμη καλύτερο να χρησιμοποιείτε πορτοφόλια* που υποστηρίζουν το «χτύπημα» των τελών, δηλαδή τη δυνατότητα απόπειρας με χαμηλό ποσοστό τελών και, στη συνέχεια, να το αυξήσετε σε περίπτωση υπερβολικής βραδύτητας.
Σε περίπτωση πολύ χαμηλών χρεώσεων, η συναλλαγή ενδέχεται να μην επιβεβαιωθεί, αν και σε αυτήν την περίπτωση το BTC δεν θα χαθεί, θα επιστρέψει απλώς στον αποστολέα και στην πραγματικότητα η συναλλαγή θα ακυρωθεί.
Εάν το δίκτυο παραμένει σε συμφόρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες για να ακυρωθεί η συναλλαγή και να επιστρέψει το BTC, αλλά συνήθως η ολοκλήρωση της ακύρωσης διαρκεί μόνο 2 ή 3 ημέρες. Ωστόσο, όσο εκκρεμεί μια συναλλαγή, το BTC που αποστέλλεται με αυτήν τη συναλλαγή είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένο.
Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα πορτοφόλι που επιτρέπει τις διευθύνσεις SegWit**, να ορίζετε τις χρεώσεις όπως επιθυμείτε και να μπορείτε να τις αλλάζετε όσο εκκρεμεί η συναλλαγή.
πηγή: Marco Cavicchioli – 5/12/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/12/05/andreas-antonopoulos-fees-on-bitcoin/
*Σε πολλά site του χώρου των κρυπτονομισμάτων, αναφέρονται ως κορυφαία Segwit πορτοφόλια για το 2020, τα : Ledger Nano S, Trezor, Exodus, Electrum και Segwitaddress (paper wallet)
**Το Segwit (Segregated Witness/ διαχωρισμένος μάρτυρας) είναι μια αναβάθμιση στο πρωτόκολλο του Bitcoin, το οποίο διαχωρίζει την ψηφιακή υπογραφή (μάρτυρας) από τη συναλλαγή. Αναπτύχθηκε από έναν προγραμματιστή που ονομάζεται Pieter Wiulle το 2015
USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO
Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:
PHARMACY 128 - Φυσικό και ηλεκτρονικό φαρμακείο. Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 128, Θεσσαλονίκη https://www.pharmacy128.gr/
HOSTCHEFS - Web Hosting & Design Services Μπορέλ 8, Βόλος https://hostchefs.eu/ https://www.facebook.com/HostChefs https://twitter.com/HostChefs
REGALO - Δώρο γάμου, διακοσμητικά, ανδρικό & γυναικείο δώρο Αγίου Ιωάννου 96, Δήμος Δύμης https://www.facebook.com/regalo.com.gr/
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.