Η Σουηδία μελετά μια πιθανή μετάβαση στο CBDC του e-krona

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ξεκίνησε μια αναθεώρηση της σκοπιμότητας του, εδώ και τρία χρόνια, πολυσυζητημένου e-krona της. H σκανδιναβική χώρα ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησε να εργάζεται για το δικό της ψηφιακό νόμισμα, που θα εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα (CBDC).

Η Σουηδία έχει ήδη ένα πιλοτικό σχέδιο για το ψηφιακό νόμισμά της. Ωστόσο, το αν θα δημοσιευτεί ποτέ και η συγκεκριμένη εφαρμογή του, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Η Σουηδία κινείται σιγά- σιγά προς το δικό της ψηφιακό νόμισμα

Η Σουηδία ανακοίνωσε για πρώτη φορά τις φιλοδοξίες της για το e-krona, τον Μάρτιο του 2017. Γνωστή ως μια από τις κοινωνίες που λειτουργεί ήδη χωρίς μετρητά, ήταν φυσικό να είναι και μια από τις πρώτες χώρες που σκέφτηκε να εκδώσει ένα ψηφιακό νόμισμα.

Σε μια νέα κίνηση, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 11 Δεκεμβρίου την έναρξη επανεξέτασης για τη σκοπιμότητα του project e-krona. Το Bloomberg αναφέρει ότι η Anna Kinberg Batra, πρώην πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της Riksbank, ηγείται της διαδικασίας αναθεώρησης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Νοεμβρίου 2022.

Η χώρα χρησιμοποιεί ήδη πιλότο του e-krona με την Accenture Plc. Ο πιλότος διερευνά, από τον Φεβρουάριο του 2020, πώς θα ήταν η μετάβαση των πολιτών σε CBDC και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2021. Οι σουηδοί νομοθέτες όμως, δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το αν θα κυκλοφορήσουν το e-krona ή όχι. Τον Οκτώβριο, ο κυβερνήτης της Riksbank, Stefan Ingves, επεσήμανε ότι η απόφαση πρέπει να είναι πολιτική.

«Λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικό είναι οικονομικά το ζήτημα, η Riksbank δεν μπορεί να λάβει την απόφαση από μόνη της, σχετικά με το εάν πρέπει να εισαχθεί ένα e-krona και, αν ναι, με ποια μορφή. Είναι μια απόφαση που πρέπει να έχει ουσιαστική πολιτική υποστήριξη.»

Το ψηφιακό νόμισμα της Σουηδίας δε θα είναι σαν το bitcoin

Ο Per Bolund, υπουργός χρηματοοικονομικών αγορών της χώρας, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες αναθεωρήσεις θα επηρεάσουν το αν η Σουηδία θα συνεχίσει τις φιλοδοξίες της για το ψηφιακό νόμισμα, όπως επίσης θα επηρεάσουν και την ίδια την εφαρμογή. Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται «μπορούν να έχουν μεγάλες συνέπειες για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Σε ένα προηγούμενο έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τον πιλότο, η Riksbank επεσήμανε τα προβλήματα με τη συνεχιζόμενη περιθωριοποίηση των μετρητών στην κοινωνία. Επομένως, κάθε επερχόμενο e-krona πρέπει να συμπληρώνει τα μετρητά.

Ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες του e-krona είναι ακόμη άγνωστες, το πιλοτικό έγγραφο περιγράφει μερικά πιθανά χαρακτηριστικά. Αυτά περιλαμβάνουν την αποστολή και τη λήψη πληρωμών μέσω ψηφιακού πορτοφολιού, που  θα υποστηρίζεται από κινητά τηλέφωνα, τη διαθεσιμότητα 24/7/365, τις πληρωμές μέσω φορητών συσκευών (smart watches και κάρτες) και ενδεχομένως τη δυνατότητα χρήσης και εκτός σύνδεσης.

Η Riksbank δήλωσε ότι η χρήση του ψηφιακού νομίσματος πρέπει να είναι τόσο εύκολη όσο η αποστολή ενός κειμένου. Το έγγραφο επίσης επισημαίνει τις διαφορές μεταξύ των ψηφιακών νομισμάτων που βασίζονται σε blockchain -όπως το bitcoin- και του CBDC. Ενώ το e-krona θα βασίζεται σε blockchain, οι κόμβοι του θα παίρνουν άδεια από την ίδια τη Riksbank.

Ο αγώνας για CBDC μεγαλώνει

Ενώ η Σουηδία ήταν μία από τις πρώτες οικονομίες που εξέτασε την δημιουργία CBDC, οι Μπαχάμες ήταν τελικά το πρώτο κράτος που κυκλοφόρησε το δικό του ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, το sand dollar στα τέλη Οκτωβρίου.

Ωστόσο, καμία σημαντική παγκόσμια οικονομία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα το δικό της CBDC. Μαζί με τη Σουηδία, η Κίνα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι εξερευνούν ψηφιακά νομίσματα. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde είδαμε πρόσφατα ότι συζητά δημόσια την ανάγκη για ψηφιακό ευρώ και υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο έργο, θα συμβάλει στη διατήρηση της νομισματικής κυριαρχίας της ΕΕ, ενόψει του διεθνούς, αλλά και του ιδιωτικού ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα φαίνεται να είναι η πιο προηγμένη όσον αφορά την ανάπτυξη ενός CBDC. Εκτελεί μεγάλους πιλότους εδώ και μήνες και χιλιάδες πολίτες της είχαν ήδη την ευκαιρία να δοκιμάσουν το ψηφιακό γιουάν στην πραγματική οικονομία, σε επιλεγμένες περιοχές της.

Πηγή: https://beincrypto.com/sweden-launches-feasibility-study-of-e-kronor/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

ΤΑΒΕΡΝΑ ΑΓΓΕΛΟΣ
Παλιές συνταγές & παραδοσιακά πιάτα
https://www.facebook.com/tavernagelos 
https://twitter.com/taverna_angelos 
https://instagram.com/taverna.angelos

ERGOBYTE
Oλοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής
www.ergobyte.gr 
https://www.facebook.com/ergobyte/
https://twitter.com/ergobyte 
https://www.linkedin.com/company/ergobyte-informatics 

VAPER STORE
Ηλεκτρονικά τσιγάρα, υγρά αναπλήρωσης, ατμοποιητές
http://www.vaperstore.gr
https://www.facebook.com/Vaperstoregr-294421544620745/ 
https://www.instagram.com/vaperstore.gr/ 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.