Κυβερνήσεις παράλυτες από την πανδημία και νομισματική πολιτική ευνοϊκή για τα κρύπτο

Ο Juan Villaverde είναι οικονομολόγος και μαθηματικός, αφιερωμένος στην ανάλυση των κρυπτονομισμάτων από το 2012. Ηγείται της ομάδας των αναλυτών και προγραμματιστών υπολογιστών Weiss Ratings, που δημιούργησαν το σύστημα βαθμολογίας κρυπτονομισμάτων Weiss.
Ο Δρ. Bruce Ng είναι εκπαιδευτικός στον τομέα της Κατανεμημένης Τεχνολογίας Καθολικών (DLT) και υπήρξε κύριος αναλυτής της κρυπτο-τεχνολογίας για τη Weiss Ratings, σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας της.
Στο σημερινό τους άρθρο, προσπαθούν να εξηγήσουν το μηχανισμό με τον οποίο αναπτύσσεται η αγορά κρυπτονομισμάτων και το βαθμό που αυτός ο μηχανισμός επηρεάζεται από τη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών.

Τα υποχρεωτικά lockdown σε όλο τον κόσμο, αποκαλύπτουν τα θανάσιμα ελαττώματα στα νομισματικά και χρηματοοικονομικά καθεστώτα που έχουν κυριαρχήσει από το 1971 μέχρι τις μέρες μας, από τότε δηλαδή που ο Πρόεδρος Νίξον αποσύνδεσε την αξία του δολαρίου ΗΠΑ από το χρυσό.

Η ελευθερία από κάθε περιορισμό που επέβαλε το κίτρινο μέταλλο, είναι βασικά αυτό που έδωσε στις κεντρικές τράπεζες, de-facto, την άδεια να εκτυπώνουν χρήμα κατά το δοκούν. Και αυτό ακριβώς έκαναν τις δεκαετίες που ακολούθησαν και ειδικά από το 2008 μέχρι και σήμερα. Από τότε…

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει οι πρωταρχικοί διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο

Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι γενικά καλά προφυλαγμένοι από την πολιτική που συνήθως λαμβάνει χώρα στα κοινοβούλια, τα συνέδρια ή ακόμα και τα δικαστήρια. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό δεν περιορίζονται από τα πήγαινε-έλα των εκλεγμένων αξιωματούχων.

Αυτό το καθεστώς τους αφήνει ουσιαστικά ελεύθερους να ακολουθήσουν σχεδόν οποιαδήποτε πολιτική θεωρούν κατάλληλη. Ορίστε η νομισματική τους πολιτική που εφαρμόστηκε ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008: Μαζικές νομισματικές παρεμβάσεις με τη μορφή σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και μαζική εκτύπωση χρήματος.

Σχήμα 1. Μηνιαία περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Πηγή: Federal Reserve Bank of St. Louis.

Φυσικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, χωρίς αυτές τις νομισματικές υπερβολές, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είχε καταρρεύσει το 2008.
Θα μπορούσε επίσης να υποστηριχθεί ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, στα μέσα της δεκαετίας του 2010, θα είχε καταστρέψει την Ευρωζώνη και το ευρώ.
Ή ότι η παγκόσμια οικονομία, θα είχε συνθλιβεί από τα lockdown για την κρίση του COVID το 2020.

Μπορεί τα παραπάνω να ισχύουν, όμως, αυτές οι υπερβολές προκάλεσαν τεράστιες παράπλευρες απώλειες: Πρωτοφανή πληθωρισμό στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και ένα κύμα ανισότητας που αποδυνάμωσε την κοινωνία.

Άνθρωποι αρκετά πλούσιοι ώστε να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία, είδαν την καθαρή τους αξία να εκρήγνυται μετά το 2008.
Ενώ οι άνθρωποι που ζούσαν «μισθό με μισθό» έβλεπαν την πραγματική αξία του εισοδήματός τους να συρρικνώνεται, σε ένα μικρό κλάσμα από αυτό που κάποτε ήταν.

Δεν το λέμε με χαρά, αλλά αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν, ανεξάρτητα από το τι θα προκύψει τελικά από την περιστρεφόμενη πόρτα των προεδρικών εκλογών (των ΗΠΑ).

Μια κλειδωμένη, δυσλειτουργική κυβέρνηση ουσιαστικά εγγυάται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναλάβουν την πρωτοβουλία, για άλλη μια φορά, για να συμπληρώσουν το κενό. Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε.

Ο μόνιμος πληθωρισμός στις τιμές των διαφόρων περιουσιακών στοιχείων, είναι πλέον η επίσημη πολιτική όσων κατέχουν τους μοχλούς της νομισματικής δύναμης.
Αυτό το υψηλό ιερατείο του χρήματος και της χρηματοδότησης, πρόκειται να κρατήσει το πόδι του στο γκάζι, συλλογικά, για να στηρίξει ένα απελπιστικά υπερχρεωμένο σύστημα. Έτσι, θα κλωτσήσουν τον τενεκέ λίγο παρακάτω στο δρόμο.
Εξαιτίας αυτού, η ζήτηση των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου, όπως το bitcoin (BTC) και ο χρυσός, δεν μπορεί παρά να έχουν ανοδική πορεία τους επόμενους μήνες. Ωστόσο …

Το Bitcoin έχει ένα, ελάχιστα αναγνωρισμένο αλλά βασικό, πλεονέκτημα έναντι του χρυσού

Στο χρυσό, η αύξηση της τιμής του οδηγεί σχεδόν αμέσως στην αύξηση της προσφοράς. Για παράδειγμα, οι υψηλότερες τιμές του χρυσού σημαίνουν ότι η εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να εξορύξει κερδοφόρα μετάλλευμα χαμηλότερου βαθμού, που ήταν προηγουμένως αντιοικονομικό να παραχθεί.
Φυσικά, τέτοιες αυξήσεις της προσφοράς, λειτουργούν ενάντια στην απότομη αύξηση της τιμής του χρυσού.

Το Bitcoin, ωστόσο, δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχει ένα σκληρό ανώτατο όριο στην παροχή νέου νομίσματος, που ορίζεται και καθορίζεται από τη blockchain.
Δεν μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερα από 21 εκατομμύρια BTC (και ποτέ δεν θα δημιουργηθούν), ανεξάρτητα από τις τιμές και τις συνθήκες της αγοράς.

Λοιπόν, τι συμβαίνει όταν η αυξανόμενη ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών συγκρούεται με τη σταθερή προσφορά; Οι τιμές γίνονται βαλλιστικές. Αυτό είναι τα Economics 101 *.

Αυτό επίσης εξηγεί γιατί οι αγορές κρυπτονομισμάτων είναι επιρρεπείς σε εκθετικές παραβολικές ανοδικές τάσεις… μόνο για να καταρρεύσουν προς τα κάτω, να ανακάμψουν και μετά να στοχεύσουν ξανά στα αστέρια.

Επιπλέον, κάθε φορά που αναδύεται μια crypto φούσκα, οι αποτιμήσεις ποτέ δεν φτάνουν τόσο χαμηλά όσο ήταν πριν τη φούσκα. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε διαδοχική φούσκα, φέρνει νέους ανθρώπους στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων, πολλοί από τους οποίους δεν φεύγουν ποτέ.

Έτσι αναπτύσσεται η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων. Προσελκύοντας νέους χρήστες κατά τη διάρκεια των ανοδικών τάσεων της αγοράς και στη συνέχεια, με την εδραίωση και επέκταση των υποδομών στις καθοδικές φάσεις της αγοράς, που αναπόφευκτα ακολουθούν.

Η οποία καθοδική φάση, φυσικά, θέτει τις βάσεις για την επόμενη παραβολική άνοδο … όταν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα ανέβουν στο τρένο.

Αν αναρωτιέστε για πόσο ακόμα θα λειτουργήσει αυτό το μοτίβο, με αυτή τη δυναμική, η απάντηση είναι προφανής: Όσο καιρό οι κεντρικές τράπεζες, παγκοσμίως, παραμένουν προσκολλημένες στις σημερινές πολιτικές τους.

*Economics 101: Ο όρος Economics 101 είναι το όνομα που χρησιμοποιούν πολλά κολέγια και πανεπιστήμια για το εισαγωγικό τους προπτυχιακό μάθημα οικονομικών. Είναι, επίσης, μία συντομογραφία για τις ιδέες που εκφράζονται στον πυρήνα της κλασικής πολιτικής οικονομίας, όπως αυτή διδάσκεται για πολλές γενεές. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αυτή, χρειάζεται αναθεώρηση.

πηγή: των Juan M. Villaverde και Bruce Ng – 15/12/2020 – https://cryptonews.com/exclusives/governments-paralyzed-by-pandemic-and-politics-are-bullish-f-8632.htm


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

LEDGER WALLETS

Πορτοφόλια  – συσκευές υψηλής τεχνολογίας,  που παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας για τα κρυπτονομίσματα..
Υποστήριξη  σε 25 νομίσματα και περισσότερα από 1250 ERC20 tokens. Συμβατά με περισσότερα από 50 πορτοφόλια άλλων κατασκευαστών.
Γνωρίστε  τα μοντέλα Ledger Wallets και προμηθευτείτε αυτό που θα επιλέξετε, με ασφάλεια, κατ’ ευθείαν από τον κατασκευαστή: Ledger εδώ

METABOOK - online marketplace μεταχειρισμένων βιβλίων
https://www.facebook.com/metabookgr/
https://metabook.gr/
HERSONISSOS PHARMACY -  Χατζηδάκη Κ. & Χατζάκης Μ.
Φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα ιατρικών ειδών & προϊόντων ομορφιάς
Ελ. Βενιζέλου 127, Χερσόνησος, Κρήτη
http://hersonissospharmacy.com/gr/ 
https://www.facebook.com/HersonissosPharmacy/ 

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.