Ιταλία: Αρχίζει πιλοτική δοκιμή ψηφιακού ευρώ

Ένα πειραματικό έργο που αφορά το ψηφιακό ευρώ έχει ξεκινήσει στην Ιταλία. Αυτό γνωστοποιήθηκε από την Ιταλική Τραπεζική Ένωση (ABI), η οποία εκτελεί το έργο μέσω του ερευνητικού κέντρου καινοτομίας της, του ABI Lab.

Σκοπός του έργου είναι να: 

“Συμβάλλει ενεργά στη δημόσια συζήτηση και να στηρίξει τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ιταλία, στο δρόμο της προετοιμασίας για το σενάριο του μέλλοντος.”.


Στην πραγματικότητα, το έργο επικεντρώνεται στο ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι τράπεζες σε ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εγκαινιάσει ένα ψηφιακό ευρώ διαθέσιμο στην αγορά.

Οι τράπεζες, επί του παρόντος, εκδίδουν και διαχειρίζονται χρήματα με την έγκριση της ΕΚΤ και ένα ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται και ελέγχεται αποκλειστικά από την κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις τρέχουσες διαδικασίες.

Αυτή ήταν συχνά μια από τις κύριες αμφιβολίες που έθετα αν οι επικριτές της ιδέας του ψηφιακού ευρώ και η δοκιμή του ABI θα μπορούσε να δώσει κάποιες απαντήσεις. Ένα άλλο βασικό σημείο που θα δοκιμαστεί, είναι η «ικανότητα προγραμματισμού» του νέου υποθετικού ψηφιακού νομίσματος, χάρη στη χρήση έξυπνων συμβάσεων που είναι αδύνατη προς το παρόν με το τρέχον νομισματικό σύστημα.

Η Ιταλία μελετά ένα ψηφιακό ευρώ βασισμένο σε DLT

Στην πραγματικότητα, το έργο της ABI στοχεύει στη διερεύνηση της τεχνικής σκοπιμότητας ενός ψηφιακού ευρώ που βασίζεται σε DLT (Distolved Ledger Technology), δηλαδή ένα σύστημα κατανεμημένων καθολικών που καθιστά δυνατή την πραγματοποίηση προγραμματισμού με το χρήμα.

Ο πειραματισμός θα επικεντρωθεί στην υποδομή και το μοντέλο διανομής, προκειμένου να εκτιμηθεί η τεχνική σκοπιμότητα και η ικανότητα προγραμματισμού του, καθώς και να δοκιμαστούν νέες και διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης σε σύγκριση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές που είναι ήδη διαθέσιμες σήμερα.

Ο πρώτος «ιστότοπος ανάπτυξης» για το μοντέλο υποδομής και διανομής θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Sia και θα χρησιμοποιήσει την υποδομή του ABI Lab Chain bank, η οποία έχει ήδη 100 κόμβους που διανέμονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο δεύτερος στόχος, αφορά στην δυνατότητα προγραμματισμού, θα είναι πιο αρθρωτός και αφιερωμένος σε αρκετές νέες υποθετικές περιπτώσεις χρήσης, σε συνεργασία με τις ίδιες τις τράπεζες και τις εταιρείες Ntt Data, Pwc και Reply.

Η δήλωση της ABI επιβεβαιώνει επίσης ότι η ΕΚΤ «εργάζεται ενεργά» για τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού ευρώ και ότι θεωρεί σκόπιμο να προετοιμαστεί για πιθανή έναρξη ενός ψηφιακού ευρώ για τρεις στρατηγικούς λόγους:

  • για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής οικονομίας, 
  • για να ξεπεράσει το παρόν στάδιο της χρήσης μετρητών 
  • για να ανταποκριθεί σε ένα σενάριο αυξημένης χρήσης ψηφιακών νομισμάτων που εκδίδονται από ιδιώτες ή άλλες κεντρικές τράπεζες.

πηγή: Marco Cavicchioli – 22/12/2020 – https://en.cryptonomist.ch/2020/12/22/italy-the-testing-of-the-digital-euro-begins/


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Ledger Wallets

Πορτοφόλια  – συσκευές υψηλής τεχνολογίας,  που παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας για τα κρυπτονομίσματα..
Υποστήριξη  σε 25 νομίσματα και περισσότερα από 1250 ERC20 tokens. Συμβατά με περισσότερα από 50 πορτοφόλια άλλων κατασκευαστών.
Γνωρίστε  τα μοντέλα Ledger Wallets και προμηθευτείτε αυτό που θα επιλέξετε, με ασφάλεια, κατ’ ευθείαν από τον κατασκευαστή: Ledger εδώ

ΙΚΤΕΟ ΕΚΗΒΟΛΟΣ ΑΕ - Ιδιωτικό κέντρο τεχνικού ελέγχου οχημάτων
Αγ. Γεώργιος Ιστιαίας, Εύβοια  
https://www.ikteo-istiaias.gr 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ - Ιατρός, Καρδιολόγος
Δασκαλογιάννη 1 Α, Σητεία, Κρήτη
Τηλ. 28430 28750 - Κιν. 694 201 4936
e-mail nikosbernardos@yahoo.gr

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.