Η Gamestop, το Dogecoin, τα crypto και ένα νέο μοντέλο αγοράς

Δεν γινόμαστε απλώς μάρτυρες της μεταβαλλόμενης φύσης των δυνάμεων της αγοράς. Βλέπουμε επίσης μια αλλαγή στον ορισμό των «θεμελιωδών στοιχείων» της αγοράς.

Στο σημερινό της άρθρο που ακολουθεί, η Noelle Acheson επιχειρεί την ανίχνευση των πολλαπλών μηνυμάτων που είναι δυνατό να εξαχθούν από το συμβάν «Reddit-Robinhood-GameStop» της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και την σύνδεσή τους με τον χώρο των κρύπτο.
Κυρίως επιχειρεί να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα που σηματοδοτούν την επαναδιατύπωση των κανόνων των χρηματαγορών που επιβάλει ο νέος τύπος επενδυτή λιανικής, τη συλλογικότητα που αναδύεται στις τάξεις των επενδυτών λιανικής με τη βοήθεια των social media αλλά και το ρόλο που έπαιξαν τα κρυπτονομίσματα – ως φιλοσοφία και ήθος- προς την επίτευξη αυτής της αναμόρφωσης.
Η Noelle Acheson είναι διευθύντρια έρευνας για το CoinDesk και συγγραφέας του τακτικού ενημερωτικού δελτίου Crypto Long & Short. Η ίδια μας πληροφορεί ότι κρατά bitcoin και λίγα ETH.

Είναι δύσκολο να αποτιμήσουμε με ακρίβεια τον συμβολισμό και τη σημασία του δράματος «Reddit-Robinhood-GameStop» που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ειπωθεί υπερβολές σε ορισμένα σημεία.
Εχω ακούσει να συγκρίνεται το συμβάν ακόμα και με τις ταραχές στο Καπιτώλιο, αλλά όχι, εκείνο ήταν ανταρσία, αυτό εδώ είναι η εξέγερση. Δύο πολύ διαφορετικά πράγματα.
Έχω δει επικλήσεις προς τις ρυθμιστικές αρχές να μπουν και να κλείσουν τις πλατφόρμες λιανικής εμπορίας, παρόλο που δεν είναι σαφές ποιο έγκλημα έχει διαπραχθεί. Επίσης διάβασα απόψεις ότι οι ηγέτες αυτής της κίνησης κατηγορούνται ως «απροσάρμοστοι». Αυτή η ακριβώς η στάση υπεροχής και περιφρόνησης (εκ μέρους των ελίτ των αγορών), είναι συστατικό του προβλήματος.

Οι πρωταγωνιστές δεν είναι απροσάρμοστοι, είναι επενδυτές λιανικής που κάνουν ευέλικτα τα συλλογικά τους αντανακλαστικά, τα ίδια αντανακλαστικά που τα «ιδρύματα» τους ενθάρρυναν να αναπτύξουν.

Οι ιδιώτες επενδυτές ενθαρρύνθηκαν να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους στο χρηματιστήριο. Τους προσφέρθηκαν εφαρμογές για κινητά που το έκαναν εύκολο. Βομβαρδίστηκαν με συμβουλές και ιδέες από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Τους δόθηκαν χρήματα για να ξοδέψουν. Και, οι χαμηλές αποδόσεις τους ώθησαν στην καμπύλη κινδύνου, στις επενδύσεις με ρίσκο.

Ανοίγοντας το δρόμο

Ενώ η προσοχή είχε επικεντρωθεί σε μια χούφτα μετοχών που έχουν δει αστρονομικά κέρδη εξ αιτίας του ενθουσιασμού των επενδυτών λιανικής, η προέλευση και το αποτέλεσμα (όποιο κι αν καταλήξει να είναι αυτό) έχουν να κάνουν κατά πολύ με τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Δεν προσπαθούμε να κλέψουμε τη δόξα κανενός. Το κανάλι WallStreetBets που σφυρηλάτησε τα στρατεύματα και ηγήθηκε της επίθεσης, δεν καλωσόρισε τους traders κρυπτονομισμάτων, ούτε καν αυτούς που μιλάνε για τα κρύπτο. Το κίνητρό τους δεν είναι η αποκέντρωση ή η δίκαιη πρόσβαση, περισσότερο φαίνεται να παρακινούνται από τη χαρά για τη νέα τους δύναμη και από τον θυμό.

Ενας θυμός που πηγάζει εκ βαθέων. Η αρνητική θέση 139% για σορτάρισμα έναντι του GameStop, σήμανε τη μεγάλη συμμετοχή των hedge fund, αλλά αυτό ήταν ένα κίνητρο, όχι η αιτία. Αυτή η εξέγερση δείχνει ως η έκφραση μίας συσσωρευμένης απογοήτευσης στους ασύμμετρους κανόνες των κεφαλαιαγορών, που εδραιώνουν την εξουσία της «ελίτ», σε συνδυασμό με τα κατάλοιπα αγανάκτησης για τις διασώσεις του 2008, την έλλειψη διαφάνειας στην αγορά και έναν μακρύ κατάλογο με τα παράπονα πολλών γενεών.

Μια παρόμοια νοοτροπία, «παλαιό» έναντι «νέου», καθοδηγεί τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Πολλοί από εμάς προσεγγίσαμε το bitcoin λόγω ανησυχίας για τον αντίκτυπο στην ατομική μας ευημερία των αποφάσεων που λαμβάνονται από εδραιωμένα συμφέροντα. Άλλοι προσελκύσθηκαν από την έννοια της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, που προβάλει ως αντίδοτο στην πιθανή ζημία που μπορεί να προκληθεί από παγιωμένους θεσμούς δύναμης.
Φαίνεται δε, ότι υπάρχει ισχυρή ψήφος υπέρ της οικονομικής κυριαρχίας και της ελευθερίας των συναλλαγών για όλους τους ανθρώπους.

Όλοι μας παρακολουθήσαμε πώς η παραδοσιακή χρηματοδότηση απέρριψε αρχικά την ιδέα ότι ένα token που παράγεται από το πρόγραμμα που εκτελεί ένας Η/Υ θα μπορούσε ποτέ να έχει αξία ή ότι ένας κώδικας λογισμικού θα μπορούσε να παράγει απόδοση σε τόκους.
Η επιτυχία των αγορών κρυπτονομισμάτων ανάγκασε μεγάλο μέρος της «παλιάς φρουράς» να αναγνωρίσει σταδιακά ότι τα πράγματα αλλάζουν. Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, αναμφίβολα, θα μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στα ανώτερα κλιμάκια.

Επιπλέον, οι ίδιες πλατφόρμες που πούλησαν τον εαυτό τους ως κομιστές του εκδημοκρατισμού των χρηματαγορών, κατέληξαν να περιορίζουν την πρόσβαση των χρηστών σε ορισμένες συναλλαγές αυτή την εβδομάδα και ενώ η αγορά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.
Μπορείτε να σκεφτείτε κάποια μεγαλύτερη δημόσια έκθεση των τρωτών σημείων που υπάρχουν στην τρέχουσα υποδομή της αγοράς; Το Google Trends πάντως, δείχνει ότι οι αναζητήσεις για «defi» (συντομογραφία αποκεντρωμένης χρηματοδότησης) αυξάνονται.

Υπάρχει κίνδυνος η νέα Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την εξέγερση των επενδυτών λιανικής ως δικαιολογία για υπερβολική νομοθετική παρέμβαση. Ωστόσο, το λαϊκό συναίσθημα φαίνεται να είναι με τους αντάρτες, κάτι που οι νομοθέτες γνωρίζουν χωρίς αμφιβολία. Δεν θυμάμαι ποτέ πριν να έχω δει τον Ted Cruz (συντηρητικός ρεμπουμπλικάνος γερουσιαστής) να συμφωνεί με την Alexandria Ocasio-Cortez (δημοκρατική γερουσιαστής, στις ΗΠΑ θεωρείται σχεδόν αριστερών πεποιθήσεων)

Επιπλέον, ο διορισμός του Gary Gensler, ο οποίος γνωρίζει και υποστηρίζει γενικά τις αγορές κρυπτονομισμάτων, στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, θα μπορούσε να θεωρηθεί σημάδι ενός ξεκινήματος για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση υπέρ μιας πιο «δημοκρατικής» πρόσβασης.

Θα μπορούσε επίσης να μετακινήσει σε υψηλότερο επίπεδο το δείκτη κατανόησης των επενδυτών για ορισμένες από τις υποκείμενες ιδιότητες των περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται σε blockchain και για τις αγορές τους.
Είναι αλήθεια ότι η πρόσβαση σε αυτές τις αγορές έχει ορισμένα εμπόδια, όπως η δικαιοδοσία (νομοθετικό πλαίσιο) και η εξοικείωση με την τεχνολογία.
Ωστόσο, η επιλογή των επενδυτών και η εμπειρία των χρηστών δεν ήταν ποτέ καλύτερες και, με κάποιους μεγάλους φορείς της αγοράς των κρύπτο που σκοπεύουν φέτος να κάνουν δημόσια εγγραφή (στο Χρηματιστήριο), θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Πίσω στα βασικά

Δεν είναι μόνο η δομή της αγοράς που είναι πιθανό να επανεξεταστεί ως αποτέλεσμα των γεγονότων αυτής της εβδομάδας. Η κατανόηση της αγοράς χρειάζεται επίσης επανεξέταση. Αυτό έχει επίσης να κάνει κατά πολύ με τα κρυπτονομίσματα.

Έχασα το μέτρημα αυτή την εβδομάδα με τον αριθμό των mainstream σχολιαστών που διασπάστηκαν σχετικά με τα «θεμελιώδη» και τον τρόπο με τον οποίο η τιμή δεν πρέπει να κινείται τόσο πολύ, όταν η κατάσταση του GameStop δεν είχε αλλάξει. Είναι λάθος. Είτε η μετοχή είναι υπερτιμημένη είτε όχι (δεν έχω γνώμη γι’ αυτό), η κατάσταση και τα θεμελιώδη στοιχεία της εταιρείας έχουν αλλάξει.

Πρώτον, υπάρχει η τεράστια δημοσιότητα. Δεύτερον, εκτός από τα πιθανά μελλοντικά έσοδα από την πώληση παιχνιδιών, υπάρχει πιθανώς μια εμπορική ευκαιρία με τις πωλήσεις από επώνυμες κούπες και pitchforks. Τρίτον, υπάρχει ένα ρεύμα υποστήριξης για την τιμή της μετοχής, μόνο που αυτό παραδοσιακά δεν θεωρείται ότι αξίζει να ληφθεί υπόψη κατά την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων. Θα έπρεπε όμως να λαμβάνεται υπόψη.

Το Investopedia ορίζει τις επιχειρηματικές αρχές ως «πληροφορίες, όπως η κερδοφορία, τα έσοδα, τα περιουσιακά στοιχεία, οι υποχρεώσεις και το δυναμικό ανάπτυξης». Θα προσθέσω σε αυτήν τη λίστα τη «δημόσια υποστήριξη».
Οι επικριτές αυτής της ιδέας θα πουν ότι το συναίσθημα είναι εφήμερο, ανέφικτο να εκτιμηθεί και επομένως αδύνατο να αποτιμηθεί, ενώ τα παραδοσιακά θεμελιώδη μεγέθη είναι απτά και μπορούν να προεξοφληθούν.

Αυτές τις μέρες, όμως, ακόμη και τα απτά στοιχεία είναι απλές εκτιμήσεις, οι οποίες – όπως έχουμε δει – μπορεί να ποικίλλουν ευρέως και να καταστούν άχρηστες από απρόβλεπτα γεγονότα. Έχουμε επίσης δει πώς το συναίσθημα κινεί τις αγορές και όχι μόνο σε βραχυπρόθεσμη βάση.
Κανένας αναλυτής δεν μπορεί εύλογα να αγνοήσει τη δύναμή του, και επιμένοντας στην ιδέα ότι οι αποφάσεις χαρτοφυλακίου πρέπει να «εμμένουν στα θεμελιώδη», υποθέτει ότι τα πράγματα θα πάνε πίσω, όπως ήταν πριν από 50 χρόνια, όταν οι επενδυτές στάθμευαν τα χρήματά τους σε ασφαλή χρεόγραφα και τα ξεχνούσαν μέχρι να βγουν στη σύνταξη.

Η δύναμη που απελευθερώθηκε αυτή την εβδομάδα μπορεί να θυμίζει σε μερικούς από εμάς τους παλιούς, το 1999, όταν ο πυρετός της αγοράς κορυφώθηκε πριν καταρρεύσει. Αλλά τότε δεν είχαμε τη δύναμη των social media, όπως αυτή η γενιά, που κλεισμένη μέσα λαμβάνει ουρανοκατέβατα χρήματα από την κυβέρνηση.
Επίσης, δεν εξετάσαμε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο κοινωνικής εξάρθρωσης, την απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς και την πίστη στη δύναμη της κοινότητας. Οι σημερινές αγορές μπορεί να στρίψουν προς τα κάτω ανά πάσα στιγμή, και όταν το κάνουν, είναι πιθανό ότι θα είναι άσχημο. Όμως, σε αντίθεση με τις αρχές του αιώνα, η συμμετοχή των επενδυτών λιανικής στις αγορές, είναι απίθανο να εξασθενίσει. Αυτή η πολιτιστική μεταστροφή, σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από την επιδίωξη απλά του οικονομικού κέρδους.

Η νεοφανής δύναμη των επενδυτών λιανικής απέδειξε ότι το συναίσθημα (των επενδυτών της αγοράς) όχι μόνο αυξάνει τις προβλέψεις των κερδών, αλλά μπορεί να τις επηρεάσει. Οι ίδιοι επενδυτές που συσσωρεύονται στη μετοχή της, είναι οι ίδιοι δημογραφικά που θα στοχεύσει η επιχείρηση του GameStop για το μέλλον της.
Η συλλογική δύναμη έδειξε ότι η «διάθεση της αγοράς» αποτελεί ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό, τώρα περισσότερο από ποτέ. Μερικές από τις αυξήσεις των τιμών αυτή την εβδομάδα μπορεί να οφείλονται σε hedge funds που το κατάλαβαν αυτό και τοποθετούν αντίστοιχες εντολές αγοράς.

Ενώ η αστάθεια είναι πιθανό να ηρεμήσει τελικά και η επιχειρηματική ανάλυση θα πρέπει πάντα να έχει σημαντικό ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις, δεν μπορούμε πλέον να πούμε ότι το συναίσθημα δεν είναι θεμελιώδες στοιχείο για την προοπτική της τιμής ενός περιουσιακού στοιχείου.

Αυτό σχετίζεται ιδιαίτερα με τα κρυπτονομίσματα. Οι επικριτές του, συχνά κατηγόρησαν το bitcoin ότι δεν έχει «θεμελιώδη αξία», και με αυτό εννοούν ότι δεν υπάρχει ταμειακή ροή, ισολογισμό ή πιθανή αύξηση κερδών.
Είναι αλήθεια ότι δεν έχει αυτά τα πράγματα, αλλά έχει ευρεία πίστη στη χρησιμότητα, τη νομισματική του πολιτική και την ενδεχόμενη υιοθέτησή του από μια ακόμη ευρύτερη κοινότητα. Αυτή η πίστη πρέπει να θεωρείται θεμελιώδες χαρακτηριστικό, καθώς είναι πλέον προφανές ότι οδηγεί στην εκτίμηση της τιμής.

Το Bitcoin δεν είναι το μόνο ξεκάθαρο παράδειγμα αυτού. Αυτή την εβδομάδα, η τιμή του Dogecoin (DOGE) σημείωσε άνοδο σε κάποια φάση κατά δέκα φορές (αύξηση 500% τη στιγμή της συγγραφής αυτού του άρθρου), ωθώντας με συνοπτικές διαδικασίες το κρυπτονόμισμα στην λίστα των κορυφαίων 10 νομισμάτων σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.
Το DOGE δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο. Έχει ένα χαριτωμένο σκυλί ως λογότυπό του. Ο ιδρυτής του εγκατέλειψε το έργο προ αμνημονεύτων ετών. Μερικοί άνθρωποι το θεωρούσαν ως αστείο, κάτι που στη συνέχεια αποτέλεσε μέρος του αφηγήματός του. Με άλλα λόγια, η ανεπιτήδευτη έλλειψη θεμελιωδών στοιχείων έχει γίνει μέρος της αξίας του.
Μπορούμε να χλευάσουμε τους ανθρώπους που τοποθετούν τις αποταμιεύσεις τους σε ένα στοιχείο που ξεκάθαρα άγεται αποκλειστικά από το συναίσθημα της αγοράς, αλλά αυτό το συναίσθημα έχει κρατήσει ζωντανό το DOGE για πάνω από έξι χρόνια τώρα, και έχει προσελκύσει μια σειρά από οπαδούς υψηλού προφίλ.

Η νέα γλώσσα

Ως αναλυτής που εκπαιδεύτηκε σε αποτιμήσεις της «παλαιάς σχολής» και τεχνικές κατανομής χαρτοφυλακίου, καταλαβαίνω την απροθυμία να αφήσουμε την άνεση των μετρήσιμων δεικτών- προσωπικά, μου λείπουν μειωμένες ταμειακές ροές, τόσο ωραίες και ξεκάθαρες. Αλλά καθώς τα στοιχεία της αγοράς και οι συμμετέχοντες αλλάζουν, το ίδιο πρέπει να κάνει και η ανάλυση της αγοράς. Υπάρχει κάποιος που να θυμάται καν πότε ήταν τελευταία οι «μετοχές αξίας» σε ευμένεια;

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων, έχουν εδώ και καιρό αλλάξει τα όρια της έννοιας «αξία». Η νέα γενιά επενδυτών μας δείχνει ότι οι παλιοί κανόνες πρέπει να επανεξεταστούν.
Η νέα γενιά επενδυτών θολώνει μόνιμα τα όρια μεταξύ των θεσμικών «έξυπνων χρημάτων» και των «χαζών χρημάτων» λιανικής. Επιπλέον δε, δείχνει ότι η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί να ξεκινήσει από εκείνους που στο παρελθόν είχαν πολύ μικρή επιρροή στον τρόπο που παράγονται τα κέρδη.

Με λίγα λόγια, αυτοί οι νέοι κανόνες είναι τα θεμέλια και το ήθος της αγοράς κρυπτονομισμάτων: νέοι κανόνες για έναν νέο τύπο επενδυτή. Η αγορά κρυπτονομισμάτων γεννήθηκε στον κόσμο της λιανικής και καλλιεργήθηκε από τη ρίζα της. Προσελκύει επενδυτές που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό σύστημα. Έχει γεννήσει νέες μετρήσεις και υποδείγματα αποτίμησης.

Όλοι εμείς που εργαζόμαστε σε αυτόν τον κλάδο, παρακολουθήσαμε αυτή τη μετατόπιση ισχύος αυτή την εβδομάδα, με την αίσθηση ότι αυτό που περιμέναμε, αρχίζει τελικά να συμβαίνει: ένας νέος τύπος επενδυτή που επιμένει σε νέους κανόνες και σε μια νέα γλώσσα και οι παραδοσιακές αγορές αρχίζουν πλέον να το αντιλαμβάνονται.
Αυτός ο νέος τύπος επενδυτή – είτε είναι θυμωμένος με τις ελίτ και τους άνισους κανόνες ή επειδή γοητεύεται από την εμφάνιση ενός νέου τύπου περιουσιακού στοιχείου, είτε και τα δύο προηγούμενα – θα επιβάλει την αναθεώρηση ορισμένων μακροχρόνιων κανόνων στις επενδύσεις και, με αυτόν τον τρόπο, θα ωθήσει τη φιλοσοφία του όρου «αξία» προς έναν πιο ευέλικτο ορισμό, κατάλληλο για τη μεταβαλλόμενη εποχή που ζούμε.

πηγή: Noelle Acheson* – 01/02/2021 – https://www.coindesk.com/gamestop-dogecoin-new-market-paradigm
Φωτογραφία: Πελάτες που περιμένουν να μπουν σε ένα υποκατάστημα της GameStop στο Hollywood, California. Φωτογράφος AaronP/Bauer-Griffin/GC Images


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

LEDGER WALLETS

Πορτοφόλια  – συσκευές υψηλής τεχνολογίας,  που παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας για τα κρυπτονομίσματα..
Υποστήριξη  σε 25 νομίσματα και περισσότερα από 1250 ERC20 tokens. Συμβατά με περισσότερα από 50 πορτοφόλια άλλων κατασκευαστών.
Γνωρίστε  τα μοντέλα Ledger Wallets και προμηθευτείτε αυτό που θα επιλέξετε, με ασφάλεια, κατ’ ευθείαν από τον κατασκευαστή: Ledger εδώ

FEEL YOUR HOME – Εταιρεία χονδρικού και λιανικού εμπορίου ειδών σπιτιού
Αναξαγόρα 63, Ταύρος – Αθήνα
https://feelyourhome.gr/
https://www.facebook.com/feelyouhome/
https://twitter.com/feelyourhome_gr

MOTH AND ROSE TATTOO – Τατουάζ & piercing
Θεοφράστου 4, Περιστέρι – Αττική
http://mothandrosetattoo.com/index.html
https://www.facebook.com/mothandrosetattoo/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.