Η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να μοιάζει, σε πολλούς, με μια πραγματική κερδοσκοπική φούσκα της τιμής του Bitcoin. Ωστόσο, η σύγκριση με τις δύο μεγάλες κερδοσκοπικές φούσκες του παρελθόντος, φαίνεται να διαμορφώνει ένα διαφορετικό αφήγημα.
Η πρώτη μεγάλη κερδοσκοπική φούσκα στην τιμή του BTC, πραγματοποιήθηκε το 2013.
Τον Νοέμβριο του 2012 έγινε το πρώτο halving και η μείωση στο μισό της παραγωγής νέων BTC είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της προσφοράς στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τη στιγμή του halving, η τιμή ήταν περίπου 12$ και στις αρχές του 2013 δεν είχε ακόμη προχωρήσει πολύ μακριά από αυτό το κατώφλι.
Ωστόσο, ξεκίνησε σύντομα ένα πρώτο ράλι που το πήγε πάνω από 100$ τον Απρίλιο και έπειτα εγκαταστάθηκε σε αυτό το επίπεδο μέχρι και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Σε αυτό το σημείο, η κερδοσκοπική φούσκα εκδηλώθηκε, εντελώς μη βιώσιμη, ανεβάζοντας την τιμή σε περισσότερο από 1.100$ μέχρι το τέλος του έτους. Η φούσκα ξεκίνησε γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου και η τιμή έπεσε στα 360$ τον Απρίλιο του 2014.
Με άλλα λόγια, η απίστευτη αύξηση της τιμής των πρώτων μηνών του 2013, περισσότερο από δέκα φορές μέσα σε λίγους μήνες, δεν αποδείχθηκε φούσκα τελικά, επειδή η τιμή έκτοτε δεν έπεσε ποτέ κάτω από αυτά τα νούμερα.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση στο τέλος του 2013, αποδείχθηκε μια πραγματική κερδοσκοπική φούσκα, η οποία στη συνέχεια έσπασε.
Τον Ιούλιο του 2016 έγινε το δεύτερο halving και κάτι παρόμοιο συνέβη.
Στις αρχές του επόμενου έτους, το 2017, η τιμή επανήλθε στο υψηλό όλων των εποχών, στα 1.100$ που είχε σημειωθεί στα τέλη του 2013. Αλλά η επέκταση δεν σταμάτησε εκεί.
Στην πραγματικότητα, από τον Μάρτιο και μετά, ενεργοποιήθηκε ένα αρχικό ράλι το οποίο, μέσα από σκαμπανεβάσματα, έφερε τελικά την τιμή του BTC κοντά στα 5.000$ τον Σεπτέμβριο. Αλλά τον Οκτώβριο του 2017, ενεργοποιήθηκε μια νέα κερδοσκοπική φούσκα, επίσης εντελώς μη βιώσιμη, που έφτασε την τιμή του bitcoin στα 20.000$ τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους.
Στη συνέχεια, η φούσκα έσπασε και η τιμή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 γύρισε πίσω στα 6.000$. Δηλαδή λίγο παραπάνω από το επίπεδο που είχε ήδη κατακτήσει με το υγιές ράλι.

Επομένως και το 2017 υπήρχε ένα αρχικό υγιές ράλι μέχρι τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενο από μια μη βιώσιμη κερδοσκοπική φούσκα τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, πολύ παρόμοια με εκείνη στα τέλη του 2013.
Το 2020 συντελέστηκε το τρίτο halving του bitcoin. Αυτή τη φορά, ακόμη και μέσα στο έτος του halving, σημειώθηκε ένα πραγματικό ράλι που οδήγησε την τιμή σε νέα υψηλά τον Δεκέμβριο, δηλαδή περίπου έξι μήνες μετά το γεγονός. Πράγματι, στις αρχές του 2021, η τιμή προχώρησε σε νέο ρεκόρ και διπλασιάστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο.
Γιατί αυτή τη φορά το Bitcoin δεν βρίσκεται σε κερδοσκοπική φούσκα
Το τρέχον ράλι, ωστόσο, δεν μοιάζει με τις κερδοσκοπικές φούσκες στα τέλη του 2013 ή στα τέλη του 2017, αλλά μοιάζει περισσότερο με τα ράλι που χαρακτήρισαν τους πρώτους εννέα μήνες αυτών των δύο ετών.
Εάν είναι να επαναληφθεί η ιστορία και στη σημερινή συγκυρία, όχι μόνο θα ήταν απίθανο το τρέχον ράλι να αποτελεί μια κερδοσκοπική φούσκα, αλλά στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε κάποια φάση στο προσεχές μέλλον πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για την εκδήλωση μιας κερδοσκοπικής φούσκας.
Χάρη στις μεγάλες κερδοσκοπικές φούσκες του παρελθόντος, το 2013 η τιμή πολλαπλασιάστηκε σχεδόν εκατό φορές σε ένα έτος, ενώ το 2017 πολλαπλασιάστηκε περίπου 20 φορές.
Σήμερα, το 2021, η τιμή δεν έχει καν διπλασιαστεί από το τέλος του 2020, οπότε σίγουρα δεν είναι μια κερδοσκοπική φούσκα όπως αυτές του παρελθόντος, αλλά ένα υγιές ράλι όπως αυτά που εκδηλώνονται πάντα στο BTC, μερικούς μήνες μετά τα halving.
Αυτό δεν μειώνει το γεγονός ότι θα μπορούσε επίσης να είναι μία μίνι φούσκα, καθώς φούσκες σχηματίζονται συνεχώς με σπεκουλάρισμα στην τιμή του BTC, αλλά τίποτα ίδιο ή αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στα τέλη του 2013 ή στα τέλη του 2017.
Πηγή: Marco Cavicchioli – 9/02/2021 – https://en.cryptonomist.ch/2021/02/09/bitcoin-are-we-in-a-speculative-bubble/
USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO
Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Τα hardware wallets της Trezor, εξυπηρετούν περισσότερα από 1000 νομίσματα και προσφέρουν την μεγαλύτερη ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων.
Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε το μοντέλο Trezor One ή το μοντέλο Trezor Model T, είτε τα συνδέσετε στον προσωπικό σας ασφαλή υπολογιστή, είτε στο Smartphone σας ακόμα και σε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή σε μια δημόσια βιβλιοθήκη!!
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποκτήσετε ένα (ή περισσότερα) hardware πορτοφόλι Trezor, είναι απευθείας από τον κατασκευαστή στη διεύθυνση: shop.trezor.io.
TICTAC - Ανάκτηση δεδομένων (Data Recovery) Βουλιαγμένης 112 Α & Τύχης 2, Ελληνικό https://tictac.gr/ https://www.facebook.com/tictac.anaktisi.dedomenon.data.recovery/
REGALO - Δώρο γάμου, διακοσμητικά, ανδρικό & γυναικείο δώρο Αγίου Ιωάννου 96, Δήμος Δύμης https://www.facebook.com/regalo.com.gr/
Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.