Μοντέλο πρόβλεψής SF για την τιμή του BTC: αλάνθαστο ή εντελώς λάθος;

«Ένα ακόμα μηνιαίο κλείσιμο του Bitcoin ευθυγραμμίζεται ακριβώς με τις προβλέψεις του μοντέλου stock-to-flow (απόθεμα προς ροή), καθώς η Ευρώπη επιστρέφει στον αποπληθωρισμό και το δολάριο πέφτει» διαπιστώνει αυτάρεσκα ο εμπνευστής του, ο PlanB.
Πόσο αξιόπιστη είναι όμως αυτή η πρόβλεψη του μοντέλου (SF);

Επειδή πολλές φορές δημοσιεύουμε άρθρα αναλυτών της αγοράς που αναφέρονται στις προβλέψεις του μοντέλου αυτού, θα επιχειρήσουμε εδώ να κάνουμε μία παρουσίαση, η οποία θα περιέχει την περιγραφή του σκεπτικού και του μηχανισμού λειτουργίας του, αλλά και αναφορές σχετικά με τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί για την ορθότητα αυτού του μηχανισμού και, κατ’ επέκταση, των προβλέψεων που εξάγονται μέσω του μοντέλου πρόβλεψης της τιμής του Bitcoin, stock-to-flow του PlanB.

Τι είναι το μοντέλο πρόβλεψης stock-to-flow του PlanB

Το μοντέλο stock-to-flow (SF), το οποίο διαδόθηκε από έναν ολλανδό θεσμικό επενδυτή που λειτουργεί το λογαριασμό Twitter με το ψευδώνυμο «PlanB», έχει τύχει ευρείας αναγνώρισης και είναι το κορυφαίο μοντέλο αποτίμησης για τους υποστηρικτές του bitcoin.

Ο χρήστης του Twitter με το ψευδώνυμο PlanB@100trillionUSD, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο ίδιος στο site του, «είναι ένας ολλανδός θεσμικός επενδυτής, με νομικό και ποσοτικό χρηματοοικονομικό υπόβαθρο.
Δημιούργησε το μοντέλο Stock-to-Flow (S2F) του bitcoin, όπου χρησιμοποιεί την scarcity (έλλειψη/ σπανιότητα) για να ποσοτικοποιήσει την αξία του bitcoin.
Το μοντέλο S2F δεν ισχύει μόνο για το bitcoin αλλά και για το χρυσό, το ασήμι και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ο PlanB εργάζεται τώρα ως διαχειριστής επενδύσεων σε μια ομάδα που διαχειρίζεται κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Γιατί το όνομα; Το PlanB αναφέρεται σε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ποσοτική χαλάρωση (εκτύπωση χρημάτων από κεντρικές τράπεζες), τα αρνητικά επιτόκια και την εν γένει υποτίμηση των νομισμάτων. Το 100trillionUSD είναι μια αναφορά στο χαρτονόμισμα των 100 εκατομμυρίων δολαρίων της Ζιμπάμπουε, κατά τον υπερπληθωρισμό του 2008.»
Το SF έχει επιτύχει μία viral δημοτικότητα και ενέπνευσε τα όνειρα για άμεσο πλουτισμό, σε όσους τα παίζουν όλα στο μέλλον του bitcoin.
Ωστόσο, διατυπώνεται από ειδικούς αλλά και παράγοντες της αγοράς των crypto και η άποψη ότι η ακρίβεια του μοντέλου πιθανότατα θα είναι τόσο πετυχημένη στην πρόβλεψη της μελλοντικής τιμής του bitcoin, όσο τα παλιά αστρολογικά μοντέλα στην πρόβλεψη οικονομικών αποτελεσμάτων.!

Μία εισαγωγή στο stock-to-flow

Το paper του PlanB με τίτλο «Μοντελοποίηση της αξίας του Bitcoin με τη χρήση της Scarcity» αναφέρει ότι ορισμένα πολύτιμα μέταλλα, έχουν διατηρήσει νομισματικό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, λόγω της ασυναγώνιστης δαπανηρότητας και του χαμηλού ποσοστού προσφοράς.
Για παράδειγμα, ο χρυσός είναι πολύτιμος τόσο επειδή η νέα προσφορά (εξόρυξη χρυσού) είναι ασήμαντη για το σύνολο της τρέχουσας ποσότητας σε κυκλοφορία και επειδή είναι αδύνατο να αναπαράγονται τα τεράστια αποθέματα χρυσού σε όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια, ο PlanB υποστηρίζει ότι η ίδια λογική ισχύει και για το bitcoin, το οποίο καθίσταται πιο πολύτιμο καθώς η νέα προσφορά μειώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα την τελική ποσότητα των 21 εκατομμυρίων bitcoin.


Ο χαμηλός ρυθμός προσφοράς, τον οποίο ο PlanB ορίζει ως «scarcity/ έλλειψη, σπανιότητα», μπορεί να ποσοτικοποιηθεί, χρησιμοποιώντας μια μέτρηση που ονομάζεται Stock-to-Flow (SF), η οποία είναι η αναλογία μεταξύ της τρέχουσας προσφοράς και της νέας προσφοράς.

Αυτή η υπόθεση στη συνέχεια μεταφράζεται στην υπόθεση, «… ότι η σπανιότητα, όπως μετράται από το SF, οδηγεί άμεσα την αξία.» Στη συνέχεια, ο PlanB σχεδιάζει το SF του bitcoin έναντι της κεφαλαιοποίησης της αγοράς USD, καθώς και δύο αυθαίρετα επιλεγμένα σημεία δεδομένων SF, για χρυσό και ασήμι.

Οι αντιρρήσεις

Από θεωρητική άποψη, το μοντέλο βασίζεται στην μάλλον ισχυρή υπόθεση ότι η κεφαλαιοποίηση στην αγορά USD ενός νομισματικού αγαθού (π.χ. χρυσός και ασήμι) προέρχεται απευθείας από τον ρυθμό νέας προσφοράς τους.
Δεν παρέχονται αποδείξεις ή έρευνες για την υποστήριξη αυτής της ιδέας, εκτός από τα μοναδικά σημεία δεδομένων που έχει επιλέξει για να χαρτογραφήσει την κεφαλαιοποίηση της αγοράς χρυσού και ασημιού έναντι της τροχιάς του bitcoin.

«Αυτό γίνεται φανερό όταν κάποιος εφαρμόσει το μοντέλο στο εγγύς μέλλον. Από το 2045 όμως, το μοντέλο εκτιμά ότι ΚΑΘΕ Bitcoin θα αξίζει 235.000.000.000$.»


Η απάντηση του PlanB: δουλεύει σαν ρολόι

Το Bitcoin (BTC) κατευθύνεται στα 288.000 δολάρια ή/και υψηλότερα «σαν ρολόι» καθώς αυξάνονται τα δεινά του fiat νομίσματος και ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός γίνεται αρνητικός. Σε ένα tweet της 1ης Σεπτεμβρίου, ο PlanB δήλωσε ότι το ζεύγος BTC / USD είχε την απόδοση που προβλεπόταν από το μοντέλο του τον Αύγουστο: «Τιμή BTC: Ένας ακόμα μήνας, ακόμα μια «κόκκινη κουκκίδα» (ενν. στο γράφημα του μοντέλου)»

Καταγράφοντας τη μηνιαία τιμή κλεισίματος από το halving του Μαΐου, ο PlanB σημείωσε ότι η κάθε κόκκινη κουκκίδα (που αντιπροσωπεύει την τιμή κλεισίματος του μήνα) αντιστοιχούσε στις προβλέψεις του μοντέλου S2F. «Bitcoin… σαν ρολόι», συνοψίζει. Σύμφωνα με την απόδοση μετά από τα δύο προηγούμενα halvings, χρειάζονται λίγοι μήνες προτού προκύψει σημαντική αύξηση της τιμής.
Στην προκειμένη περίπτωση, χρειάστηκαν 7 μήνες για την επίτευξη ενός νέου ΑΤΗ και ακόμη ένας μήνας περίπου για το διπλασιασμό της τιμής του κορυφαίου κρυπτονομίσματος.

Σύμφωνα με το S2FX, ο τρέχων κύκλος halving, ο οποίος όπως και οι άλλοι διαρκεί τέσσερα χρόνια, θα πρέπει να παράγει ένα κομβικό σημείο στην τιμή του Bitcoin, στην περιοχή των 288.000 $. Η κορύφωσή του όμως, επισημαίνει ο PlanB, θα μπορούσε να είναι διπλάσια από αυτήν.
Στο παρακάτω γράφημα που συνέταξε ο PlanB την 1η Σεπτεμβρίου 2020 , η τιμή του Bitcoin βρισκόταν στην περιοχή των 10.000$ ενώ διαγράφει κάθετη άνοδο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, που θα μπορούσε να φτάσει και τις 100.000$. Για το 2021, συνεχίζεται η πρόβλεψη για άνοδο και σταθεροποίηση στην περιοχή των 288.000 δολαρίων.

Ένα εργαλείο Marketing ίσως;

Ο Darrell Huff έγραψε στο How to Lie with Statistics: «Πολλές στατιστικές είναι καταφανώς ψευδείς. Παίρνουν αξία μόνο και μόνο επειδή η μαγεία των αριθμών, επιφέρει αναστολή της κοινής λογικής.»
Έπειτα από μελέτη του θέματος, λίγοι θα πάρουν στα σοβαρά την ιδέα ότι η τιμή σε USD του χρυσού, είναι συνάρτηση του ίδιου του δικού του βαθμού προσφοράς και, ως εκ τούτου, το ίδιο συμβαίνει και για το bitcoin.

Ωστόσο, η υποτιθέμενη μαθηματική ακρίβεια που παρουσιάζεται στο paper του μοντέλου, είχε ως αποτέλεσμα το SF να συνεχίζει να προωθείται σε μεγάλο βαθμό στα ΜΜΕ του χώρου και στα κανάλια επενδύσεων, τόσο σε εκείνα που απευθύνονται σε χρήστες λιανικής όσο και σε εκείνα που απευθύνονται σε επαγγελματίες traders.
Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με αυτό το μοντέλο, ακόμη και αν πιστεύουν ότι το bitcoin είναι ψηφιακός χρυσός.
Το paper του SF δεν είναι η κατάλληλη εμπειρική ανάλυση, αλλά περισσότερο μοιάζει με ένα κομμάτι μάρκετινγκ, στο οποίο ο συγγραφέας προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες, ότι το bitcoin θα αξίζει πολύ περισσότερο στο μέλλον.
Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αλήθεια, μπορεί και όχι, ωστόσο μικρή σχέση έχει με το πρόγραμμα παραγωγής και προσφοράς του bitcoin.

Πηγές:

WILLIAM SUBERG – 01/09/2020 – https://cointelegraph.com/news/bitcoin-is-targeting-288k-stock-to-flow-price-like-clockwork-planb
https://cointelegraph.com/news/s2f-creator-has-no-doubt-bitcoin-will-hit-100k-by-december-2021
https://coinrivet.com/can-plan-bs-stock-to-flow-model-predict-the-future/
https://www.coindesk.com/why-the-stock-to-flow-bitcoin-valuation-model-is-wrong


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Τα hardware wallets της Trezor, εξυπηρετούν περισσότερα από  1000 νομίσματα και προσφέρουν την μεγαλύτερη ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων.
Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε το μοντέλο Trezor One ή το μοντέλο Trezor Model T,  είτε τα συνδέσετε στον προσωπικό σας ασφαλή υπολογιστή, είτε στο  Smartphone σας ακόμα και σε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή σε μια δημόσια βιβλιοθήκη!!
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποκτήσετε ένα (ή περισσότερα) hardware πορτοφόλι Trezor, είναι απευθείας από τον κατασκευαστή στη διεύθυνση: shop.trezor.io.

HOSTCHEFS - Web Hosting & Design Services
Μπορέλ 8, Βόλος
https://hostchefs.eu/
https://www.facebook.com/HostChefs
https://twitter.com/HostChefs 
METABOOK - online marketplace μεταχειρισμένων βιβλίων
https://www.facebook.com/metabookgr/
https://metabook.gr/

Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.