Blockchains: στο μέλλον τα πάντα θα είναι «δωρεάν»

Οι Blockchains πρόκειται να κάνουν πολλά πράγματα αποτελεσματικά δωρεάν, με αποτέλεσμα να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις και τα χρηματοοικονομικά, λέει ο αρθρογράφος της CoinDesk, Paul Brody, ένα στέλεχος ΕΥ καινοτομίας για τη blockchain, παγκόσμια αναγνωρισμένο.

Συνήθως η θεματολογία που επικρατεί στην αρθρογραφία και τις αναλύσεις για το χώρο των κρυπτονομισμάτων, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, καλύπτει θέματα προβλέψεων και εκτιμήσεων για τη πορεία της τιμής των κρυπτονομισμάτων. Είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο.

Οι άνθρωποι τοποθετούν τα χρήματά τους σε νομίσματα ή πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης. Πολλά ή λίγα, από το περίσσευμα ή από το υστέρημα, δεν έχει σημασία. Η αγωνία είναι ίδια για όλους όπως και η επιδίωξη του κέρδους.
Ωστόσο, επειδή στο σύμπαν της αποκέντρωσης το όραμα είναι ακόμα ζωντανό, ή καλύτερα, τώρα παίρνει μορφή, σάρκα και οστά, είναι χρήσιμο να είμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους που συμμετέχουν στη διαμόρφωση αυτή, στο σχεδιασμό του μέλλοντος και στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Σήμερα φιλοξενούμε το άρθρο του Paul Brody που οραματίζεται ένα μέλλον χαμηλού κόστους για όλους, χάρη στη τεχνολογία Blockchain.


Τον τελευταίο καιρό, το «δωρεάν» θεωρείται μάλλον κακόφημο. Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούτε ανθρώπους να λένε: «Εάν δεν πληρώνετε, δεν είστε ο πελάτης, είστε το προϊόν». Είναι έξυπνο και προκλητικό συγχρόνως, αλλά ως επί το πλείστον προορίζεται για να περιγράψει τους αφελείς που θεωρούν ότι η χρήση που κάνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δωρεάν. (Είμαι ένας από αυτούς…). Αλλά ίσως ήρθε η ώρα, να αποκαταστήσετε μέσα σας την ιδέα ότι το δωρεάν προϊόν είναι κάτι καλό, γιατί, σχεδόν όλα, σύντομα θα είναι δωρεάν .

Θυμάμαι ακόμα όταν, παιδί ακόμα, οι υπεραστικές τηλεφωνικές κλήσεις προς μέλη της οικογένειας σε διαφορετικές ηπείρους, ήταν μια ειδική περίσταση για τις γιορτές και γενέθλια. Η τεχνολογία της πληροφορικής και η ανάθεση εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες απογειώθηκε στη δεκαετία του 1990, σε μεγάλο βαθμό επειδή οι τηλεπικοινωνίες έγιναν τόσο φθηνές που, μπροστά στη δουλειά που εξυπηρετούσαν, ήταν σχεδόν δωρεάν.
Εφ’ όσον οι τηλεφωνικές κλήσεις και οι επικοινωνίες δεδομένων έγιναν βασικά δωρεάν, γιατί να μην τοποθετηθούν προγραμματιστές και calls centers οπουδήποτε υπάρχουν εξαιρετικές εργασιακές δεξιότητες και χαμηλό κόστος λειτουργίας; Έτσι και έγινε, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν απομακρυνθεί από τη φτώχεια βρίσκοντας απασχόληση σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας (αναφέρεται κυρίως σε περιοχές της Ασίας όπως Ινδία, Μπαγκλαντές κλπ).

Είναι όμως οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματικά και αληθινά δωρεάν; Δεν είναι. Ούτε η ευρυζωνικότητα ή η ισχύς των CPU, αλλά κατά μια πολύ σημαντική έννοια, το οριακό κόστος* πρόσθετου bandwidth ή υπολογιστικής ισχύος, είναι πραγματικά δωρεάν.
Άπαξ και πληρώσετε για έναν σκληρό δίσκο, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τον κενό χώρο σε αυτόν, δεν μεταβάλει καθόλου το οριακό κόστος. Και σε πολλές περιπτώσεις, το οριακό κόστος έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συμπεριφορά μας και στις ευκαιρίες μας, από τους μέσους όρους ή το αρχικό κόστος.

Το GPS είναι ένα άλλο καλό παράδειγμα της δύναμης των πραγματικά δωρεάν πραγμάτων. Επειδή η χρήση του GPS είναι δωρεάν για όλους σε όλο τον κόσμο, ολόκληρες βιομηχανίες έχουν βασιστεί σε αυτήν την τεχνολογία. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 8 δισεκατομμύρια συσκευές με δυνατότητα GPS παγκοσμίως, με οικονομικό αντίκτυπο άνω των 250 δισεκ. δολαρίων ετησίως.

Το GPS, όπως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι επίσης μια ισχυρή απεικόνιση της ιδέας ότι κάτι εντελώς δωρεάν είναι πολύ καλύτερο από κάτι που είναι σχεδόν δωρεάν. Τα σχεδόν δωρεάν πράγματα εξακολουθούν να συνοδεύονται από κόστος συναλλαγής και επιβάλλουν γνωστικό φορτίο στους χρήστες για να τα καταλάβουν ή να τα χειριστούν, καθώς και λειτουργική πολυπλοκότητα στη λήψη πληρωμών.
Σχεδόν κάθε χρήστης μιας διαδικτυακής υπηρεσίας κοινωνικών μέσων, θα είχε τη δυνατότητα να πληρώσει 1$ ετησίως για την υπηρεσία αυτή, ωστόσο η χρέωση ακόμη και αυτού του μικρού ποσού θα οδηγούσε σε τεράστια μείωση των χρηστών.

Σκεφτείτε πως θα είναι η επιχείρησή σας ή η εργασία σας, εάν όλα είναι ΔΩΡΕΑΝ (ή σχεδόν δωρεάν).


Τα blockchains υπάρχουν επειδή το λογισμικό, τα κυκλώματα CPU, το bandwidth και ο αποθηκευτικός χώρος έχουν ελάχιστη επίδραση στο οριακό κόστος. Έχουν γίνει τόσο φθηνά, ώστε να είναι ουσιαστικά δωρεάν. Αυτό ακούγεται οξύμωρο όταν οι άνθρωποι ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε mining rigs (εξοπλισμό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων), αλλά αυτή είναι μια ακραία και εξειδικευμένη περίπτωση.
Τα Blockchains απλά δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν στη δεκαετία του 1960 και του 1970 όταν η μητέρα μου προγραμμάτιζε mainframes και ο πατέρας μου τα χρησιμοποιούσε στη πυρηνική φυσική. Ο χρόνος εργασίας σε υπολογιστή ήταν ακριβός και έπρεπε να κλείσετε το διάστημα χρήσης του εκ των προτέρων.

Το Blockchains είναι μια τεράστια σπατάλη υπολογιστικής ισχύος με οποιοδήποτε λογικό ιστορικό δεδομένο και αν συγκριθεί. Όλοι ελέγχουν τη δουλειά όλων των άλλων; Τρελό, εκτός αν αποδεχθούμε ότι αυτό που έχει γίνει δωρεάν ή πολύ φθηνό είναι η υπολογιστική δύναμη, ενώ αυτό που είναι πολύτιμο είναι η αξιόπιστη επεξεργασία των συναλλαγών.

Όταν το οριακό κόστος της υπολογιστικής ισχύος και της συνδεσιμότητας πλησιάζει το μηδέν, αρχίζουν να συμβαίνουν πολλά εκπληκτικά πράγματα: χάρτες για κινητές συσκευές με αναλυτικές οδηγίες, εγκυκλοπαίδειες που είναι πάντα διαθέσιμες και τηλεφωνικές κλήσεις που μετατρέπονται σε hang-out βίντεο, όλη την ημέρα, με φίλους και με την οικογένεια.
Σε ανταγωνιστικές αγορές, η τιμή των προϊόντων συγκλίνει σταδιακά με το οριακό κόστος παραγωγής τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει συνεχώς να προσθέτουν περισσότερη αξία για να μείνουν μπροστά από αυτό που σύντομα θα είναι εντελώς δωρεάν.

Τον περασμένο χρόνο, οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει ένα εντελώς νέο πείραμα στην πραγματική οικονομία προχωρώντας τόσο πολύ ώστε να φτιάχνουν χρήμα, από πολλές απόψεις, δωρεάν. Εκτός από το κρατικό air-dropping (για να δανειστούμε έναν όρο της blockchain), δηλαδή τα τρισεκατομμύρια δολάρια στους Αμερικανούς πολίτες στο πρώτο πακέτο ενίσχυσης για τη κρίση του COVID-19, τα επιτόκια παραμένουν στο ή σχεδόν μηδέν σε μεγάλο μέρος του κόσμου και οι κεντρικές τράπεζες εισάγουν άμεσα ρευστότητα στο τις κεφαλαιαγορές. Αυτό φαίνεται να λειτούργησε πολύ καλά.

Το COVID-19 airdrop, ήταν το πρώτο μας πραγματικό πείραμα, με αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί οικονομία της ενστάλαξης. Ήταν μια θεαματική επιτυχία. Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι 18 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ σώθηκαν από συνθήκες φτώχειας, εξ αιτίας αυτού του πακέτου.
Δεν συμμερίζονται όλοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανθρώπων στην κοινότητα blockchain, αυτή την άποψη. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι τα δωρεάν χρήματα θα οδηγήσουν σε υψηλό πληθωρισμό. Αυτό δεν συνέβη το 2008 και δεν πρόκειται να συμβεί ούτε με τα πακέτα ενίσχυσης του 2020.

Πιστεύω ότι η σπανιότητα (ενν. μη πληθωριστικό χρήμα) πρέπει να αφορά συλλεκτικά λακτίσματα, όχι όταν πρόκειται για την κάλυψη αναγκών υγειονομικής περίθαλψης, φαγητού και εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που οι blockchains πρέπει να προσφέρουν, είναι εκείνα που θα κάνουν ακόμη περισσότερα πράγματα ουσιαστικά δωρεάν.
Επίσης, νομίζω ότι η κοινότητα της blockchain πρέπει να αποδεχτεί τη δυνατότητα του ελεύθερα παρεχόμενου κεφαλαίου, τόσο ενθουσιωδώς, όσο έχει αγκαλιάσει το ελεύθερο λογισμικό και τις απίστευτα γρήγορες πληρωμές και συναλλαγές.

Οι Blockchains πρόκειται να κάνουν πολλά πράγματα που ιστορικά ήταν πολύ ακριβά, ουσιαστικά δωρεάν, και ως αποτέλεσμα να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις και η χρηματοδότηση.

Οι αρχικές δημόσιες προσφορές είναι ένα καλό παράδειγμα. Τα IPO είναι ακριβά, κυμαίνονται από εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια έως εκατοντάδες εκατομμύρια όταν αθροίζεται το πλήρες κόστος της αγοράς. Οι αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICOs) έκαναν σχεδόν το ίδιο πράγμα, για ένα κλάσμα του κόστους των IPO.
Ορισμένες από αυτές τις δαπάνες, σχετίζονται με αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ευγενικά, ως ρυθμιστικό αρμπιτράζ. Αλλά μεγάλο μέρος της εξοικονόμησης, προήλθε επίσης από την παράκαμψη του πολύ περίπλοκου συστήματος που ελέγχει στις μέρες μας την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές.

Υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που οι blockchains πρόκειται να κάνουν πολύ φθηνότερα, ίσως πιο κοντά στο δωρεάν από ποτέ. Ένα από αυτά είναι η ενοποίηση των συστημάτων μεταξύ επιχειρήσεων.
Ιστορικά, η σύνδεση των εταιρικών συστημάτων με αυτά ενός προμηθευτή ή ενός συνεργάτη είναι ένα έργο που ξεπερνά τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Σε ένα blockchain, χρησιμοποιώντας τυποποιημένα έξυπνα συμβόλαια, θα είναι κάποιες δεκάδες δολάρια. Αυτό θα κάνει την προσθήκη νέων προμηθευτών ή την επέκταση μίας επιχείρησης παγκοσμίως, μια εξαιρετικά απλή διαδικασία.

Το ελεύθερο κεφάλαιο μεταμορφώνει επίσης τον κόσμο των blockchain. Όταν ο βαθμός αποδόσεων χωρίς ρίσκο πέφτει στο μηδέν, η έλξη για ανάληψης κινδύνου αυξάνεται ξαφνικά, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν τις αποδόσεις.
Έργα με μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τώρα προσιτά, πράγματι, επιδιώκονται επιθετικά από τους επενδυτές. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε περισσότερο κεφάλαιο στα έργα σας. Αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση επέκτασης των βασικών τεχνολογιών, όπως τα optimistic rollups (ένας τύπος λύσης κλιμάκωσης του Ethereum).

Τα Optimistic rollups επωφελούνται επίσης από σχεδόν μηδενικό κόστος κεφαλαίου και από τις περικοπές κόστους επεξεργασίας συναλλαγών στη blockchain. Δεσμεύουν το κεφάλαιό σας για περίπου μία εβδομάδα, ενώ οι διάφοροι συμμετέχοντες επαληθεύουν το τέλος της συναλλαγής τους, αλλά όσο χαμηλότερο είναι το κόστος κεφαλαίου τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.
Αυτό επιτρέπει πολύ περισσότερες συναλλαγές, με πολύ χαμηλότερο κόστος στο Ethereum blockchain. Εάν το κεφάλαιο ήταν ακριβό, η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα ήταν μια δύσκολη επιλογή.

Εάν θέλετε να σκεφτείτε το μέλλον της επιχείρησής σας, φανταστείτε πώς θα ήταν εάν ένα κρίσιμο μέρος της επιχείρησής σας ήταν ξαφνικά δωρεάν. Και μην σταματήσετε να σκέφτεστε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν ή δεν θα είναι μια μέρα εντελώς δωρεάν.
Δωρεάν εργασία; Πώς αλλιώς θα περιγράφατε το έργο που προσφέρουν σε μία επιχείρηση τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης που συμπληρώνονται από το κοινό διαδικτυακά; Δωρεάν αεροπορικά ταξίδια; δεν έχετε πετάξει ποτέ με εκπτωτικές αεροπορικές εταιρείες; Ο ναύλος είναι σχεδόν δωρεάν, επειδή ολόκληρο το ταξίδι είναι βασικά μια ξενάγηση σε μια σειρά από εμπορικά κέντρα. Έχω ηλιακά πάνελ στην οροφή του σπιτιού μου. Το οριακό κόστος για ηλεκτρική ενέργεια σε μια ηλιόλουστη ημέρα, για μένα είναι μηδέν. Το δωρεάν μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά για όλους.

Συνεχίστε λοιπόν, σκεφτείτε πώς θα είναι η επιχείρησή σας εάν όλα είναι δωρεάν (ή πολύ κοντά στο δωρεάν). Και σκεφτείτε πώς θα είναι η εταιρεία σας εάν είστε ο πρώτος που θα προσφέρει το προϊόν του δωρεάν.

* Οριακό κόστος: Στα οικονομικά, το οριακό κόστος είναι η μεταβολή στο συνολικό κόστος που προκύπτει όταν η παραγόμενη ποσότητα αυξάνεται κατά μία μονάδα. Δηλαδή, είναι το κόστος παραγωγής μιας ακόμη μονάδας ενός αγαθού.

πηγή:Paul Brody – 11/03/2021 – https://www.coindesk.com/future-everything-free


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Πορτοφόλια  – συσκευές υψηλής τεχνολογίας,  που παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας για τα κρυπτονομίσματα..
Υποστήριξη  σε 25 νομίσματα και περισσότερα από 1250 ERC20 tokens. Συμβατά με περισσότερα από 50 πορτοφόλια άλλων κατασκευαστών.
Γνωρίστε  τα μοντέλα Ledger Wallets και προμηθευτείτε αυτό που θα επιλέξετε, με ασφάλεια, κατ’ ευθείαν από τον κατασκευαστή: Ledger εδώ

HOSTCHEFS - Web Hosting & Design Services
Μπορέλ 8, Βόλος
https://hostchefs.eu/
https://www.facebook.com/HostChefs
https://twitter.com/HostChefs 

FEEL YOUR HOME – Εταιρεία χονδρικού και λιανικού εμπορίου ειδών σπιτιού
Αναξαγόρα 63, Ταύρος – Αθήνα
https://feelyourhome.gr/
https://www.facebook.com/feelyouhome/
https://twitter.com/feelyourhome_gr


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.