Η Deutsche Bank μελετά το BTC γιατί είναι «πολύ σημαντικό για να αγνοηθεί»

Στα συμπεράσματά μίας νέας έρευνας από την Deutsche Bank, το Bitcoin κατατάσσεται στα κορυφαία τρία νομίσματα παγκοσμίως όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση του κυκλοφορούντος ενεργητικού του. Πίσω ακριβώς από το USD και το EUR. Αλλά η έκθεση, που μάλλον συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια, περιέχει και μερικές σοβαρές προειδοποιήσεις.

Από τη δημιουργία του, λίγο πάνω από μια δεκαετία, το Bitcoin (BTC) έχει δει την αύξηση της τιμής του από σχεδόν μηδέν μέχρι την τρέχουσα αξία του, άνω των $ 59.000. Εκείνη την εποχή, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin – η κυκλοφορία του που πολλαπλασιάζεται με την αξία κάθε μονάδας – έχει εκτιναχτεί στο επίπεδο άνω του 1 τρισεκ. δολ., καθιστώντας το bitcoin όχι μόνο το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, αλλά και μεγαλύτερο από τα περισσότερα κρατικά νομίσματα Fiat.

Τώρα η Deutsche Bank στέφει το Bitcoin το Νο 3 νόμισμα παγκοσμίως και το χαρακτηρίζει «πολύ σημαντικό για να αγνοηθεί» σ’ αυτή τη νέα έρευνά της αυτή την εβδομάδα, με τίτλο «Το μέλλον των πληρωμών: Σειρά 2: Μέρος ΙΙΙ: Bitcoins: Μπορεί η επίδραση Tinkerbell να γίνει μία Αυτοεκπληρούμενη προφητεία?»
(σημ.: Προηγούμενες εκθέσεις της ίδια σειράς: «Το μέλλον των πληρωμών«, έχουμε παρουσιάσει σε άρθρα του blog εδώ.)

Αλλά η έκθεση έχει σοβαρές επιφυλάξεις και παραλείψεις.

Η Deutsche Bank γράφει: «Όσον αφορά τα συνολικά νομίσματα σε κυκλοφορία, το Bitcoin είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στη τεράστια αύξηση της αξίας του Bitcoin πρόσφατα. Στις αρχές του 2019, ο Bitcoin αντιπροσώπευε «μόνο» το 3% των δολαρίων ΗΠΑ σε κυκλοφορία, αλλά το Φεβρουάριο του 2021, αυξήθηκε πάνω από το 40% των δολαρίων ΗΠΑ σε κυκλοφορία».

Το Bitcoin και τα Fiat νομίσματα δεν είναι μια σύγκριση μήλων προς μήλα, για διάφορους λόγους που η DB αναγνωρίζει στο κείμενο της έρευνας, συμπεριλαμβανομένου ότι το Bitcoin έχει σταθερή προσφορά (ανώτατο όριο στα 21 εκατομμύρια νομίσματα), ενώ τα κρατικά νομίσματα Fiat, όχι.
Ακόμα, η DB κατά προσέγγιση εκτιμά που βρίσκεται το Bitcoin στην παγκόσμια ταξινόμηση των νομισμάτων, συγκρίνοντας την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του νομίσματος με την αξία των συνολικών τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία των νομισμάτων Fiat .

Η DB προειδοποιεί σε μια υποσημείωση, «ότι αυτή η κατάταξη θα αλλάξει δραματικά, εάν εξετάσαμε τη νομισματική βάση, ή το M1 ή το M2, για να ορίσουμε το σύμπαν του υπάρχοντος USD. Ακριβώς το ποσό των τυπωμένων μετρητών / κερμάτων εμφανίζεται μικρό, καθώς δεν περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κρατούνται σε δολάρια ΗΠΑ σε καταθέσεις στις τράπεζες.» Και φυσικά, το ανώτατο όριο της αγοράς Bitcoin εξαρτάται από την τρέχουσα τιμή, η οποία αλλάζει συνεχώς. Όπως δηλώνει η DB «το Bitcoin ήρθε για να μείνει και η αξία του θα παραμείνει ασταθής»


Αλλά υπάρχει μια άλλη μεγάλη προειδοποίηση με το παραπάνω διάγραμμα της D . Παρατηρείτε κάποιο σημαντικό νόμισμα που λείπει; Το διάγραμμα και η έκθεση, παραλείπει εντελώς το κινεζικό γιουάν (CNY).

Αυτό είναι πιθανό, επειδή η Κίνα διατηρεί αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίου που καθιστούν το γιουάν (CNY) μη ελεύθερα μετατρέψιμο και το spread μεταξύ των εγχώριων και των offshore γιουάν έχει διευρυνθεί. Όλα αυτά, καθιστούν δύσκολο τον προσδιορισμό του όγκου κυκλοφορίας για το γιουάν σε αυτό το πλαίσιο.

Τούτου λεχθέντος, με βάση τις δημόσια διαθέσιμες εκτιμήσεις, ενδέχεται να υπάρχουν περίπου 9,19 τρισεκατομμύρια CNY σε κυκλοφορία, με μια τιμή κυκλοφορίας ύψους 1,41 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα τοποθετούσε το CNY τρίτο και το Bitcoin τέταρτο. (Το Decrypt  ήρθε σε επαφή με τους αναλυτές της Deutsche Bank , για να πάρει μια εξήγηση γιατί η Τράπεζα άφησε από το κινεζικό γιουάν έξω από αυτή την έκθεση της έρευνας.)

Που κάθεται το Bitcoin στην παγκόσμια κατάταξη νομισμάτων

Το αμερικανικό δολάριο (USD) εξακολουθεί να είναι μακράν το μεγαλύτερο νόμισμα Fiat σε προσφορά κυκλοφορίας και σε αξία αγοράς. Η DB θέτει τη συνολική αξία κυκλοφορίας του στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (US Federal Reserve), υπάρχουν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια της Federal Reserve σε χαρτονομίσματα και κέρματα σε κυκλοφορία – περισσότερα από τα τρία τέταρτα των οποίων αφορούν χαρτονομίσματα των $ 100 και 20 δολαρίων.

Το επόμενο είναι το ευρώ (EUR), ένα σχετικά νέο νόμισμα, που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2002 και τώρα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη και τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.


Όπως και η αμερικανική Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί ενημερωμένη αναφορά για το ποσό των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ που εισέρχονται σε κυκλοφορία.
Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, υπήρχαν μόλις πάνω από 1,43 τρισεκατομμύρια ευρώ σε κυκλοφορία κατά την τελευταία ενημέρωση (Μάρτιος 2021). Αυτό το ποσό έχει φουσκώσει πάνω από το τριπλάσιο, από τότε που ξεκίνησε το ευρώ και η συνολική αξία αποτελείται κυρίως από χαρτονομίσματα των € 20 και € 50.

Το ιαπωνικό γιεν (JPY) δεν είναι πολύ πίσω, στην τέταρτη θέση (μετά το bitcoin), με τουλάχιστον 118,3 τρισεκατομμύρια κυκλοφορούντα τραπεζογραμμάτια και κέρματα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ή απλά 1,09 τρισεκατομμυρίων δολαρίων όταν μετριέται σε δολάρια.

Η ινδική ρουπία ( (INR ) έχει σήμερα περισσότερα από 34 τρισεκατομμύρια INR σε κυκλοφορία τα οποία αξίζουν λίγο παραπάνω των 469 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Bitcoin έχει σήμερα 18,66 εκατομμύρια μονάδες σε κυκλοφορία, κάθε μία αξίας 59.000 δολαρίων κατά τη στιγμή της συγγραφής αυτού του άρθρου. Αυτό θέτει τη κεφαλαιοποίηση M0 (Money Supply) του Bitcoin στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας μόλις το Ιαπωνικό Γιεν και τοποθετείται στο ήμισυ μόλις του μεγέθους του αμερικανικού δολαρίου.
Στη σημερινή κεφαλαιοποίηση της αγοράς, το Bitcoin έχει προσφορά χρήματος μεγαλύτερης αξίας από 170 και παραπάνω διαφορετικά νομίσματα Fiat.

Αλλά ο όγκος συναλλαγών είναι ένα εξ ολοκλήρου διαφορετικό πράγμα από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς της αγοράς.

Η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι συναλλαγές Bitcoin «αναπτύσσονται, αλλά τόσο εκθετικά όπως η κεφαλαιοποίση της αγοράς. Επί του παρόντος, οι συναλλαγές Bitcoin, βρίσκονται κατά μέσο όρο περίπου στα 0,5 δισεκατομμύρια ανά ημέρα, το οποίο είναι μικροσκοπικό μέγεθος.
Αυτό είναι μόνο 0,02% του ευρώ και 0,009% των συναλλαγών σε δολάρια. Η μέση ημερήσια συναλλαγμένη αξία για το δολάριο USD είναι 5,8 τρισεκατομμύρια και για το ευρώ είναι 2,1 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με την έρευνα του 2019 BIS triennial FX survey . Έτσι, το Bitcoin είναι συγκρίσιμο με τα μικρότερα νομίσματα. Η ρευστότητα του Bitcoin είναι πολύ πιο κοντά στο ταϊλανδικό baht»

Στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το Bitcoin θα χρειαζόταν περαιτέρω αύξηση της τιμής του κατά 82%, για να γίνει το μεγαλύτερο νόμισμα στον κόσμο (μεταξύ των Crypto και των υπολοίπων) όταν μετράται σε αξία κυκλοφορίας.

πηγή: Daniel Phillips και Daniel Roberts– 19/03/2021 – https://decrypt.co/39425/bitcoin-is-3rd-largest-world-currency
κεντρική εικόνα: https://dailyhodl.com/

Άλλες πηγές:

Για να διαβάσετε όλες τις εκθέσεις της σειράς «Future of payments» δείτε εδώ

The Future of Payments – Part I. Cash: the Dinosaur Will Survive … For Now (Μέρος Ι: Μετρητά: ο δεινόσαυρος θα επιβιώσει … προς το παρόν)

The Future of Payments-Part II. Moving to Digital Wallets and the Extinction of Plastic Cards (Μέρος II. Μετακίνηση σε ψηφιακά πορτοφόλια και εξαφάνιση πλαστικών καρτών)

The Future of Payments – Part III. Digital Currencies: the Ultimate Hard Power Tool (Μέρος III. Ψηφιακά νομίσματα: το απόλυτο εργαλείο ισχυρής εξουσίας)


USE CRYPTO, ACCEPT CRYPTO

Γιατί να αγοράζω και να πουλάω με crypto;
Πάνω από 180.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια καταναλωτές, χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα τους ως νόμισμα, στις καθημερινές ή τις εμπορικές τους συναλλαγές. Ενθαρρύνουμε  και στηρίζουμε ενεργά αυτή τη προσπάθεια, για την ευρεία καθιέρωση του αποκεντρωμένου χρήματος.
Στον κατάλογο μας θα βρείτε επιχειρήσεις, από την Ελλάδα και όλο το κόσμο, που δέχονται κρυπτονομίσματα.
Σήμερα σας προτείνουμε:

Πορτοφόλια  – συσκευές υψηλής τεχνολογίας,  που παρέχουν το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας για τα κρυπτονομίσματα..
Υποστήριξη  σε 25 νομίσματα και περισσότερα από 1250 ERC20 tokens. Συμβατά με περισσότερα από 50 πορτοφόλια άλλων κατασκευαστών.
Γνωρίστε  τα μοντέλα Ledger Wallets και προμηθευτείτε αυτό που θα επιλέξετε, με ασφάλεια, κατ’ ευθείαν από τον κατασκευαστή: Ledger εδώ

WOD STREET 47 – Γυμναστήριο – Κέντρο σωματικής ευεξίας
Τζαβέλλα 47, Εύοσμος – Θεσσαλονίκη
https://www.facebook.com/WOD.Street.47/wod_st47

TATIANA STYLING STUDIO
Ανδρικό, γυναικείο & παιδικό κομμωτήριο. Μανικιούρ, πεντικιούρ, αποτρίχωση
Μουσών 71 και Πλούτωνος, Παλαιό Φάληρο – Αττική
Τηλ. 21 1408 8709
https://www.facebook.com/TatianaStylingStudio/


Αποποίηση ευθυνών
Αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν αποτελεί προσφορά ή προσέλκυση προσφοράς για αγορά ή πώληση ή σύσταση, επικύρωση ή χορηγία για προϊόντα, υπηρεσίες ή εταιρείες. Ούτε η ιστοσελίδα ούτε ο συγγραφέας ευθύνονται, άμεσα ή έμμεσα, για οποιαδήποτε ζημία ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε, από ή σε σχέση, με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.
Δήλωση της ιστοσελίδας
H σελίδα Crypto Hellenic Bloc, δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, από μία ομάδα φίλων της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων, με σκοπό την πληροφόρηση και την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς ενσωμάτωσης τους στην καθημερινή ζωή. Όλες οι εικόνες, τα βίντεο ή τα κείμενα τρίτων, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους και αναδημοσιεύονται μόνο για λόγους πληροφόρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.